sosy - 72234 przepisów (strona:289/4816)

Środek tygodnia ! 174

proste danko. Takie, można by powiedzieć, chłopskie danie z Włoch. Myślimy, że na pewno chłopi na włoskiej wsi często sobie robili takie danie w odległych czasach. Makaron kolanka z sosem pomidorowym :  (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie makaronu kolanka 1 koncentrat pomidorowy 1/2 kostki bulionu warzywnego 100 g jogurtu pieprz sól oregano bazylia ser żółty Makaron gotujemy al dente(...)koncentratu pomidorowego i dosypujemy sporo oregano i bazylii, zmniejszamy ogień i dodajemy pieprzu. Teraz 100 g jogurtu (2 łyżki) musimy rozmieszać z dwoma łyżkami mąki, możemy dolać trochę gorącego sosu, aby zahartować jogurt.  Zwróćcie uwagę, aby nie było żadnych grudek, wtedy powoli wlewamy do sosu i mieszamy. Musicie zrobić to na wyczucie, żeby sos nie zgęstniał zbyt mocno

vegetanie
Szpinakowe pierożki :) 116

nadzieję, że spróbujecie zrobić to danie i będzie Wam smakowało. Robimy je w dwóch wersjach, dzisiaj pierwsza z nich. Oto nasze pierożki ze szpinakiem. Pierożki ze szpinakiem z pomidorowym sosem : (4 osoby) Farsz : 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 1 serek śmietankowy (twaróg) 2 ząbki czosnku żółty ser gałka muszkatołowa bazylia, oregano pieprz, ostra papryka Szpinak przesmażamy na oliwie z oliwek(...)czasu do czasu i po wypłynięciu gotujemy na małym ogniu jeszcze 2-3 min. Wyławiamy na talerze i po chwili dobrze jest odlać wodę, która obciekła z pierogów. Sos pomidorowy : Do rondla wlewamy 1/2 litra wody, dodajemy pół kostki bulionu warzywnego i zagotowujemy wodę. Jak woda zagotuje się, wtedy dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego i dosypujemy sporo oregano i bazylii

vegetanie
Papryka faszerowana ryżem i warzywami. 159

ryżem z dodatkiem warzyw. Preferujemy białe papryczki, ponieważ mają niezwykły zapach i zdecydowanie lepszy smak niż klasyczne czerwone czy zielone. Jako dodatek nasze ulubione grzanki z pomidorami, sałatka i sos czosnkowy z siekanymi liśćmi selera naciowego. Przepyszne danie, które szczerze Wam polecamy.   Faszerowana biała papryka (4 osoby) 4 duże białe papryki 1 woreczek ryżu parboiled 1 marchewka 1/4 selera(...)międzyczasie marchewkę i seler ucieramy na tarce o małych oczkach. W misce mieszamy ryż z warzywami i doprawiamy ziołami prowansalskimi, papryką i pieprzem. Możecie skropić delikatnie farsz sosem sojowym, jeżeli będzie dla Was zbyt mało słony. Teraz papryczki pozbawiamy górnej części i wyrzucamy gniazda nasienne. Farsz nakładamy do papryk i układamy na blaszce wysmarowanej delikatnie oliwą z oliwek. Do piekarnika

vegetanie
Pieczarki z ryżem i chipsy domowe:) 200

domowe chipsy (4 osoby) Składniki: 16 dużych pieczarek 100 g ryżu parboiled (1 woreczek) 1 niewielka czerwona papryka 1 duża cebula żółty ser tymianek, pieprz, ostra pasta chili, grzybowy sos sojowy Zaczynamy od ugotowania ryżu. W czasie, kiedy ryż się gotuje, obieramy pieczarki ze skórek, a nogi wyłamujemy i kroimy w drobną kostkę. Nie myjemy pieczarek, bo nabiorą wody(...)cebulę również kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy razem z pokrojonymi nóżkami na oliwie do miękkości. W misce mieszamy warzywa z ryżem i dodajemy przyprawy oraz skrapiamy grzybowym sosem sojowym. Polecamy doprawić dość ostro, bo pieczarki lubią ostrość. Nadziewamy kapelusze pieczarek farszem ryżowym i na każdy kładziemy mały plasterek żółtego sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C razem

vegetanie
Łosoś w Galarecie z Warzywami w wersji mini 310

Lubię galarety, prawie wszystkie. No wszystkie oprócz wieprzowych :) Tym razem postanowiłam utopi ć  rybkę, rybkę z puszki, a dokładnie polędwiczki z łososia. Użyłam polędwiczek z łososia w sosie koperkowym Super Fish linii Prestige. Przyznam się, że osobiście nie wierzę, jak pisze na opakowaniu, że produkt jest w sosie jakimś tam. W praktyce zwykle bywa tak, że jest produkt(...)sosu są śladowe ilości. Tu zdziwiłam się, bo w puszcze był kremowy sos koperkowy, hmmm ta miła niespodzianka o trochę popsuła mi szyki, przecież miałam robi ć  galaretki z łososiem! A tam tyle kremowego sosu. Cóż, przyznam się, pozbyłam się sosu, a użyłam samego łososia o smaku koperkowym :) Wyszło smacznie. Ba! Nawet bardzo smacznie! Pracy było niewiele

Blondynka Gotuje
Miód i kawa sosem barbecue 191

gęsty i ciemny sos jest bardzo aromatyczny. Używamy go z wieprzowiną, grillowanym drobiem oraz burgerami wołowymi. Składniki: ½ szklanki drobno posiekanej cebuli ½ łyżeczki wyciśniętego czosnku 1 łyżka masła lub oleju roślinnego 1 ½ szklanki ketchupu ½ szklanki mocnej parzonej kawy 1/3 szklanki miodu 3 łyżki sosu Worcestershire 1 łyżka octu z jabłek 1 łyżka musztardy Dijon ¼ łyżeczki pieprzu Cayenne ¼ łyżeczki czarnego pieprzu(...)międzyczasie dodajemy czosnek i smażymy około 1 minuty. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 7-10 minut aż sos ładnie zgęstnieje. Miód i kawa sosem barbecue is a post from: naRuszcie.pl The post Miód i kawa sosem barbecue appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Pulpety w sosie pomidorowo-śmietanowym 173

spaghetti, nie ma włoskich ziół, dodatek włoskich przypraw zastąpiłam koperkiem i pietruszką. Bałam się trochę reakcji domowników na moją wariację, ale zgodnie stwierdzili, że smakuje im lepiej niż tradycyjny sos boloński. Wszyscy uwielbiamy sosy pomidorowe, zupę pomidorową, więc spokojnie mogę sobie eksperymentować z pomidorowymi smakami i moimi wariacjami na ich temat. Dla mnie to danie idealnie pasuje do makaronu(...)formować pulpety. Rozgrzać olej, smażyć pulpety z każdej strony. Zdjąć z patelni. Na tą samą patelnie (NIE MYĆ) wrzucić mąkę i zrobić zasmażkę, dolać bulion i mieszać do uzyskania sosu. Dodać passatę pomidorową, pół łyżeczki cukru (cukier wydobywa głębie smaku z pomidorów). Gotować około 10 minut. Dodać śmietanę, posiekany koperek i natkę pietruszki i doprawić do smaku. Wrzucić podsmażone, odłożone

dom-agi.pl
Spaghetti bolognese 228

Spaghetti – charakterystyczna włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę. Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino). Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej(...)łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu). Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą. Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe. Nadmierne

Luźna Kuchnia
Pieczeń z indyka z pieczarkami i zielonym pieprzem 216

Ponieważ pieczenie w rękawie to moja ulubiona metoda przegotowania mięsa   skorzystałam z niej również  tym razem .   Powstały w czasie pieczenia sok wykorzystałam do zrobienia sosu pieczeniowego/gęstość należy odpowiednio uregulować/, który połączyłam z pieczarkami i zielonymi ziarenkami pieprzu. Pieczeń doskonale kroi się  na zimno i świetnie smakuje jako wędlina do pieczywa   Składniki(...)rękaw do pieczenia   3- łyżki oliwy z oliwek /lub oleju                       łyżka sosu sojowego                 150 ml wytrawnego  czerwonego wina               3-4  ziarenka kolendry/zgniecione

Zakamarki mojej kuchni
Gotowane roladki z sosem curry z ogórkiem i papryką 200

przepyszne gotowane roladki drobiowe. Zostały one ugotowane po wcześniejszym zawinięciu w folię spożywczą. Tym samym pozwoliło nam to uniknąć niepotrzebnych tłuszczy w daniu.  Do przygotowania ich użyłam Sosu Kieleckiego Curry, który świetnie wkomponował się w całość podkreślając smak mięsa. Sos ten był jednym z produktów, które kilka dni temu otrzymałyśmy w paczce do przetestowania od WSP   „SPOŁEM(...)producenta m.in. znanego majonezu kieleckiego. Gotowane roladki z sosem curry z ogórkiem i papryką SKŁADNIKI: 1 duża pierś z kurczaka 1 łyżka Sosu Kieleckiego Curry 1 ogórek kiszony lub konserwowy 4-5 pasków papryki marynowanej sól i pieprz   PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem, rozklepujemy.  Smarujemy całą powierzchnię sosem curry, układamy paprykę oraz

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
TU I TAM nr 27. Słodko-słony świat. Gruszki i sernik z gorgonzoli z sosem pigwowym 166

gorgonzola pasują do siebie idealnie. Wymyśliłam więc sobie sernik z gorgonzoli na spodzie z krakersów z solą morską (przepis tu - klik) z  gruszkami w pysznym pigwowo-gruszkowym sosie .  Rezultat przeszedł moje oczekiwania. Ostrość sera cudownie kontrastuje z miodową słodyczą gruszek. Słodki sos doprawiony nalewką z pigwy pasuje tu idealnie. Całość tworzy słodko-wytrawny deser, który na stałe wpisuję(...)moje wrześniowe menu. Choć przyznam, że jest tak dobry, iż mogę go jeść przez okrągły rok. SERNIK Z GORGONZOLI Z GRUSZKAMI W SOSIE PIGWOWYM 75 g pokruszonych krakersów - użyłam domowych z tego przepisu (klik) 350 g twarożku - użyłam serka President 150 g gorgonzoli 100 ml śmietany kremówki 2,5 łyżki żelatyny sól, pieprz do smaku 3-4 łyżki stopionego masła

KUCHARNIA
Conchiglioni szpinakowo serowe ze słodką nutą balsamiczną 159

piękną, dźwięczną nazwą? Są to poprostu muszle, stworzone idealnie do nadziewania. Tym razem muszle zostały przeze mnie nadziane szpinakiem i słonym serem feta. Smak potrawy wzbogacają dwa sosy. Jeden pomidorowy z czosnkiem i odrobiną masła, drugi balsamiczny z oliwą i nutą miodową. LISTA ZAKUPÓW: makaron conchiglioni szpinak 250 gram ser feta puszka krojonych pomidorów 5 ząbków czosnku 1 łyżka masła(...)pamiętajmy, że ser jest już słony. 3.W rondelku gotujemy puszkę pomidorów, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Solimy, pieprzymy, wsypujemy bazylię i szczyptę pieprzu cayenne. Gotujemy do czasu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy łyżkę masła. 4. W drugim rondelku przygotowujemy sos balsamiczny. Wlewamy ocet, oliwę z oliwek i miód. Włączmy nawiew nad kuchnią - ocet ma bardzo intensywny zapach

Mój Smak na Życie
Surówka Colesław jak z KFC 5415

Surówka Colesław jak z KFC... Chrupkość drobno startej, białej kapusty. Soczystość wiórków marchewki. Ostrość kawałeczków białej cebuli. Połączone delikatnie słodkim sosem na bazie majonezu. Pyszna, amerykańska klasyka. Polecam!   Składniki: 8 szklanek startej na tarce o dużych oczkach białej kapusty; 1 duża marchewka; 2 małe cebule. Sos: 1/3 szklanki cukru pudru; 1/2 łyżeczki soli; 1/8 łyżeczki pieprzu; 1/2 szklanki majonezu(...)miski. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Dodać do miski z kapustą. Wymieszać. Cebule obrać. Drobno posiekać. Dodać do kapusty z marchewką. Wymieszać. Przygotować sos. Do miseczki/szejkera do sosów wsypać cukier puder, sól, pieprz. Wlać majonez, mleko, ocet winny i sok z cytryny. Sos dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji. Do miski z kapustą, marchewką

Gospodyni Miejska
Lasagne bolognese 270

klasyczne włoskie danie wbrew pozorom jest bardzo proste do przygotowania i baaaardzo pyszne ;) Składniki około 300-350g makaronu lasagne sos pomidorowy z mięsem: 500g mięsa mielonego 2 średnie cebule marchew 2-3 gałązki selera naciowego 2 żabki czosnku 2-3 łyżki oliwy pomidorowej puszka pomidorów pelatti przecier pomidorowy łyżka pesto bazyliowego sól czarny pieprz, ostra papryka, oregano sos beszamelowy(...)łyżki masła 2 łyżki maki 1.5 szklanki mleka sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa 300-400 g startego żółtego sera masło do wysmarowania naczynia Sposób przygotowania Sos pomidorowy z mięsem: W średnim garnku podgrzewamy oliwę pomidorowa i szklimy na niej drobno posiekana cebule i przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojona w kostkę marchew i seler naciowy. Przesmażamy razem kilka minut i dokładamy mielone

Pyry na Gaz
Czy z tej mąki będzie chleb? 179

będą substancje mineralne tworzące popiół. Typ mąki to pozostałość popiołu wyrażona % pomnożona przez 1000. I tak wymienić można następujące typy maki pszennej: 450 Tortowa – ciasta biszkoptowe, makaron 480 Szadkowska – sosy, pieczywo, ciasta kluskowe 500 Wrocławska – ciasta drożdżowe, francuskie, półfrancuskie, naleśniki, zupy, sosy 500 Poznańska – ciasta kluskowe, pierogowe, na pizzę, zasmażki, sosy 500 Szymanowska – cista drożdżowe, piaskowe, parzone, kruche, kluskowe(...)żelaza oraz łatwo przyswajalnego białka. Dobrze nadaje się do wypieku pasztetów oraz w łączeniu z innymi mąkami do innych wypieków, * ryżowa – doskonały bezglutenowy substytut mąki pszennej, znakomita do wypieków, sosów, bardzo powszechna w kuchni japońskiej, * gryczana – wartościowa odżywczo, stosowana w Indiach jako mąka chlebowa, a w kuchni chińskiej używana do wyrobu makaronów, * kukurydziana – mąka, która nadaje potrawom słodkawy smak, powszechnie

Pyry na Gaz