sosy - 72234 przepisów (strona:297/4816)

Jabłkowe panckes z sosem czekoladowym 152

moich ulubionych Jabłek Grójeckich. Zapytacie gdzie się schowały jabłka, bo nie widać, aby pankejki były nimi posypane? Rozwiązanie tej tajemnicy znajdziecie poniżej w przepisie na jabłkowe panckes z sosem czekoladowym. Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy, w których wykorzystałam Jabłka Grójeckie: jabłkowe smoothie bowl z truskawkami grillowana pierś z indyka z salsą jabłkową jabłkowa zupa krem z chrzanem sernik(...)kraju - są inne niż produkty masowe (tylko klasa premium i ekstra I) - posiadają gwarancję wysokiej jakości - podlegają surowym przepisom produkcji i kontroli - mają bogatą, udokumentowaną historię Jabłkowe pancakes z sosem czekoladowym Czas przygotowania: 30 minut Składniki Ciasto: 2 Jabłka Grójeckie Jonaprince 300 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 375 ml mleka 2 jajka 65 g oleju

Kulinarne przygody Gatity
Sos pieczarkowy 115

Sos pieczarkowy to mój drugi, tuż po sosie kurkowym, ulubiony sos grzybowy :) Sos ten świetnie pasuje do placków ziemniaczanych, dań mięsnych, czy też potraw z makaronem. Jego główną zaletą jest to, iż pieczarki na szczęście są dostępne przez cały ro The post Sos pieczarkowy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sos tzatziki przepis 117

Sos tzatziki – przepis na pyszny grecki sos, którego 3 główne składniki to ogórek, jogurt grecki i czosnek. U mnie dodatkowo pojawia się koperek oraz mięta, a także oliwa i sok z cytryny. W oryginalne jest to fit sos tzatziki, gdyż nie zawiera The post Sos tzatziki przepis appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Polędwiczki drobiowe zapiekane w kremowym sosie 174

Polędwiczki drobiowe zapiekane w kremowym sosie Polędwiczki drobiowe to jeden z lepszych kawałków mięsa . Trudno je schrzanić i zazwyczaj w parę minut można wyczarować z nich doskonałe danie . Najbardziej popularne są panierowane ale czas coś zmienić Polędwiczki drobiowe w kremowym sosie miodowo musztardowym to poezja smaku .. Tego po prostu trzeba spróbować składniki na 3 osoby : 6 polędwiczek drobiowych sól(...)smaku sos musztardowo-miodowy 3 łyżki słodkiej musztardy miodowej ( ja używam Roleski ) 2 łyżki musztardy horcice ( firmy Devely ) 4 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 2 łyżki mąki , płaskie 3 łyżki masła 200 ml słodkiej śmietany 100 ml mleka sól , biały pieprz do smaku Do rondelka wkładamy masło , wsypujemy mąkę . Dodajemy oba rodzaje musztardy i miód . Wszystko podgrzewamy ciągle

Ogrodnik w podróży
Keczup z cukini 117

Przyznam szczerze że trochę sceptycznie podchodziłam do tematu no bo jak się ma cukinia do keczupu? :) ani jej kolor ani jej smak  nie przypomina tego słynnego sosu :) Ale w tym roku cukinia obrodziła na ogrodzie i trzeba jakoś spożytkować więc przewertowałam kilka przepisów w internecie i zrobiłam swój keczup z cukinii. Powiem wam że jestem niesamowicie zadowolona że się(...)zdecydowałam go zrobić !!! Przepyszny sos będzie świetnym dodatkiem jako sos na zimno ale też świetnie się sprawdzi jako baza do różnego rodzaju sosów na ciepło do makaronów i ryżu wystarczy dodać wędlinę czy mięso i mamy pyszne danie. Zdecydowanie polecam. Na ok. 3 litry sosu 3 kg obranej i wypestkowanej cukinii /kabaczka 1 kg cebuli 700 gram przecieru pomidorowego

Andzia Pichci
BITKI MIESZANE W SOSIE WŁASNYM 153

Tradycyjny przepis na bitki w sosie własnym, czyli klasykę kuchni polskiej. Mogą być one wołowe lub wieprzowe. Jednak najlepiej zrobić wersję mieszaną, czyli zarówno z mięsa wieprzowego jak i wołowego. Dzięki temu sos wychodzi bardziej aromatyczny i intensywny w smaku. Gęsty i aksamitny sos, a do tego mięciutkie i kruche mięso - obiad doskonały! Jest to danie uniwersalne, które doskonale pasuje(...)wodą. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 90-100 min., aż mięso będzie kruche. Po tym czasie, wyciągamy mięso z garnka na talerz, a do sosu dodajemy musztardę. W pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Następnie zawartość garnka miksujemy blenderem na gładki sos (wcześniej dobrze

Kuchnia MagdaLeny
BITKI MIESZANE W SOSIE WŁASNYM 153

Tradycyjny przepis na bitki w sosie własnym, czyli klasykę kuchni polskiej. Mogą być one wołowe lub wieprzowe. Jednak najlepiej zrobić wersję mieszaną, czyli zarówno z mięsa wieprzowego jak i wołowego. Dzięki temu sos wychodzi bardziej aromatyczny i intensywny w smaku. Gęsty i aksamitny sos, a do tego mięciutkie i kruche mięso - obiad doskonały! Jest to danie uniwersalne, które doskonale pasuje(...)wodą. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 90-100 min., aż mięso będzie kruche. Po tym czasie, wyciągamy mięso z garnka na talerz, a do sosu dodajemy musztardę. W pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Następnie zawartość garnka miksujemy blenderem na gładki sos (wcześniej dobrze

Kuchnia MagdaLeny
Sos czosnkowy – sprawdzony przepis 204

Osobiście nie wyobrażam sobie pizzy bez sosu czosnkowego. Sosy kupne moim zdaniem są dość słabe w smaku (nie znalazłem jeszcze takiego, który by mi w 100% odpowiadał) dlatego też najlepiej przyrządzić sos samodzielnie. Samo przygotowanie nie jest wcale trudne, wystarczy kilka składników, które często posiadamy na co dzień w domu. Poniżej przedstawiam przepis na sos, z którego zawsze korzystam(...)moim zdaniem jest najlepszy. Osobiście zachęcam również do eksperymentowania z lekką modyfikacją proporcji tak aby zrobić sos „pod siebie”. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu (czubate) 1 łyżeczka musztardy (czubata) 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego (czubate) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Obieramy ząbki czosnku z łupin. Do kubka lub słoiczka dodajemy 5 czubatych łyżek gęstego

Blog kulinarny S9.PL
Prosty sos pieczarkowy z zieloną pietruszką 671

Prosty sos pieczarkowy z zieloną pietruszką. Lubicie sos pieczarkowy? Ja uwielbiam. Idealny do domowych kopytek , placuszków, smażonego lub duszonego mięsa, makaronu, ryżu, kaszy, itd. A czasem… jemy go po prostu z chlebem Zrobienie takiego sosu pieczarkowego jest naprawdę proste. Wystarczą  pieczarki, śmietana i dobrze dobrane przyprawy. Do sosu zazwyczaj dodaję zieloną pietruszkę lub koperek. Dziś dodatkowo mały kawałek(...)serka topionego dla ładnego zagęszczenia sosu. Spróbujcie, polecam. Składniki: około 125 g pieczarek (można dać więcej) 1 pełna łyżka masła 2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżka suszonej cebuli płatki szczypta granulowanego czosnku *   czarny mielony pieprz do smaku (nie żałujemy go) sól do smaku pół szklanki śmietanki kremówki 30% pół trójkącika serka topionego (u mnie śmietankowy z borowikami

Słodkie okruszki
Sałatka z brokułem w sosie czosnkowym 181

Sałatka z brokułem w sosie czosnkowym jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Nie wymaga wielu składników, a smakuje wyśmienicie. Delikatny kurczak i brokuł w połączeniu z wyrazistym sosem czosnkowym tworzą bardzo udaną kompozycję, którą świetnie uzupełniają pomidory i oliwki. W sezonie letnim sałatkę można przygotować z grillowaną piersią z kurczaka. [embed]https://youtu.be/wmVpS7GUmS4[/embed] Składniki na sałatkę z brokułem(...)sosie czosnkowym: brokuł spora pierś z kurczaka 2 pomidory garść oliwek zielonych 3 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego cukier, sól i pieprz Przygotowanie Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem szczypty soli i cukru, aż będzie miękki, ale nierozpadający się. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieprzem. Pierś podsmażamy

e-PrzepisyKulinarne
WEGAŃSKIE PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM Z KOPERKIEM 165

Sycące i pełne smaku pulpeciki z fasoli i płatków owsianych, podane w pysznym, kremowym sosie ze śmietanki i koncentratu pomidorowego. Najlepiej smakują z ziemniaczkami lub ryżem i mizerią z ogórka. Przygotujecie je ekspresowo, bez mąki i jajek, z kilku, łatwo dostępnych składników. Wystarczy rozdrobnić je z przyprawami, a następnie uformować i usmażyć pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Do tego prosty(...)nieco mniej soli morskiej, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1/2 łyżeczki: słodkiej i wędzonej papryki w proszku, suszonego oregano i majeranku; szczypta chili 1 łyżka oleju, np. kokosowego SOS POMIDOROWY Z KOPERKIEM 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody (najlepiej z 1 łyżką sosu sojowego) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml mleczka kokosowego lub śmietany 30% 1 łyżeczka mąki

cool and minty
Kurczak ze szparagami w sosie cytrynowym 265

Synuś przyjechał w odwiedziny, więc mamusia ugotowała pyszny obiad , kurczak ze szparagami w kremowym sosie. Uwielbiam szparagi. Moja rodzina uwielbia szparagi. Właśnie pojawiły się pierwsze szparagi i nie pozostało mi nic innego jak przyrządzić kurczaka ze szparagami. Kurczak ze szparagami świetnie pasuje z sosem o cytrynowym smaku. Lubię dodać do cytrynowego sosu odrobinę czosnku i parmezanu. Parmezan nie tylko zagęszcza(...)sos ale również nadaje mu fajnego smaku. Taki cytrynowy sos można przyrządzić też tylko do samych szparagów zielonych czy białych. Kurczak ze szparagami 4 porcje Składniki: 2 łyżki masła 900 g odfiletowanych udek z kurczaka 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich 500 g zielonych szparagów 1 mała cebula 550 ml śmietanki, 30% 150 ml bulionu z kurczaka 30 g parmezanu

codojedzenia
Biała kiełbasa pieczona w piwie, musztardzie i miodzie 258

Biała kiełbasa pieczona w piwie, musztardzie i miodzie – to kolejna propozycja na wielkanocny przepis . Na blogu znajdziecie już przepis na pieczoną białą kiełbasę w sosie chrzanowym lub zapiekaną w cebuli, a tym razem postawiliśmy na białą kiełbasę w piwie i musztardzie . Na większości polskich stołów biała kiełbasa podawana jest gotowana (parzona) z kleksem musztardy lub chrzanu. Warto jednak(...)pieczoną w różnych marynatach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do wykonania białej kiełbasy pieczonej w piwie polecam szczególnie ziarnistą musztardę francuską, która idealnie podkreśla smak całego dania. Ze względu na słony sos sojowy potrawy nie trzeba już dosalać. Poza tym, w brew pozorom smak piwa nie jest mocno wyczuwalny. Biała kiełbasa pieczona w piwie, musztardzie i miodzie – Składniki

Kulinarne Przeboje
Kremowy sos z sera pleśniowego do mięsa i warzyw [PRZEPIS] 151

Uniwersalny sos z sera pleśniowego, który idealnie podkreśla smak mięsa i warzyw. Najlepiej wychodzi z włoskiej gorgonzoli, ale możecie zrobić go też z innego sera z przerostami pleśni – na przykład polskiego lazura. Ważne, żeby nie miał twardej skórki. Ten sos idealnie sprawdzi się też jako dip. Przepis na sos z sera pleśniowego Składniki: 100 gramów gorgonzoli, cebula, łyżka mąki(...)mleka, sól, pieprz, masło. Zrób tak: posiekaną cebulę zeszklij na odrobinie masła, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj – zasmaż, następnie wlej mleko i cały czas mieszając rózgą zagotuj. Sos zgęstnieje. Teraz dodaj ser porwany na małe kawałki i ponownie mieszaj około 2 minut aż całkowicie się rozpuści. W tym momencie wszystko można zmiksować blenderem. Gdyby sos wyszedł za gęsty, dolej

Kulinarna Polska
Delikatne i kruche zrazy z karkówki 200

odrobinie oleju smażymy mięso ok. 5 minut z każdej strony. Przekładamy zrazy na większą patelnię, zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i jeśli został to ogórek kiszony – sos nabierze wyjątkowego smaku. Zrazy dusimy pod przykryciem przez ok. 40 minut. W kubeczku mieszamy mąkę z odrobiną wody i dodajemy do sosu. Zmniejszamy ogień pod zrazami i dusimy(...)sos zgęstnieje. Danie to możecie podać z ziemniaczkami i sałatką z ogórka kiszonego i cebulki. Smacznego!   Artykuł Delikatne i kruche zrazy z karkówki pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!