miałam mnóstwo wolnego czasu, bolała mnie głowa. Dziwnym trafem ból głowy kojarzyłam wtedy z rosołem myśląc, że to on jest jego przyczyną, bo pojawiał się w porze obiadowej. Szczerze nienawidziłam i rosołu, i migreny. Były to niestety objawy pracoholizmu ale awersja do rosołu pozostała. U nas rzadko gości(...)niż z kurczaka, ma też ładniejsze „oczka”. A kaczka po recyklingu stała się pasztetem. Składniki: • 1 kaczka • 1 cebula • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 por • 1/2 selera • sól, pieprz do smaku • makaron nitki • natka pietruszki Wykonanie: • Kaczkę umyć, zalać zimną wodą i zagotować. • Po 2-3 minutach od zagotowania wylać wodę
To co kochamJesień w kalendarzu i na dworze, więc pora na jesienne warzywo czyli dynię. U mojej mamy w ogrodzie urosły piękne, zarówno te jadalne, jaki i ozdobne. Dostałam pięć sztuk dorodnych dyń, sobie zostawiłam tylko jedną. A i tak z powodu braku czasu nie robię kulek słodko-kwaśnych jak co roku(...)marchewki i imbiru, lekko kwaśna, lekko słodka i mocno pieprzna. Jedliśmy ją z dodatkiem ugotowanego ryżu i pestek dyni. Składniki: • 3 marchewki • 1 cebula • kawałek pora • 3 łyżki oliwy • 3 szklanki pokrojonej dyni • 2 łyżki soku z cytryny • sól, pieprz do smaku • 1 /2 łyżeczki imbiru • 1/2 szklanki śmietanki 30% • pestki dynii • ugotowany ryż
To co kochamMoje zapasy dyniowe powoli się kończą więc pora, by jak zwykle pojawiła się u nas w kuchni zupa na bazie dyni. Właściciwe jest to zupa pieczarkowa, a że kolor takiej zupy nie należy do najpiękniejszych, to podrasowałam ją dynią. Nie za dużo, aby nie zmieniła smaku i dało się(...)chłopakom, że to marchewka. Zupka pyszna i bardzo sycąca dzięki dodatkowi w postaci makaronu orzo. Składniki: • 500 g pieczarek • 1 cebula • 1 marchewka • 1 pietruszka • kawałek pora • 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę • sól, pieprz do smaku • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • pęczek natki pietruszki • 3 łyżki oliwy • ugotowany makaron
To co kochamzupełności wystarcza jako danie obiadowe. Składniki: • 250 g fasoli Jaś średniej • 250 g kiełbasy – wędzonej i chudej • 1 pasek wędzonych żeberek • 2 cebule • 1/2 małego pora • 2 marchewki • 1 pietruszka • 4 ziemniaki • 3 liście laurowe • 4 ziarna ziela angielskiego • sól, pieprz, majeranek • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej • olej do smażenia Wykonanie: • Fasolę namoczyć na noc wlewając(...)ilości fasoli. • Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, pod koniec posolić. Gotować ok. 1,5 godziny. • Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pora w plasterki. • Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w talarki. • Kiełbasę przekroić wzdłuż na cztery części i następnie na plasterki. • Rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić
To co kochampuszki razem z wodą, w której jest zamknięta. Taka zupa smakuje również z czosnkowymi grzankami. Składniki: • 2 szklanki ugotowanej białej fasoli • 1 cebula • 1/2 małego pora • kawałek selera • 2 pietruszki • 4 ziemniaki • 2 ząbki czosnku • 3 liście laurowe • sól, pieprz, • 5 łyżek oleju do smażenia • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Cebulę obrać i pokroić(...)kostkę, pora i czosnek w plasterki. • Seler i pietruszkę obrać i pokroić w talarki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. • Rozgrzać 5 łyżek oleju, wrzucić cebulę, por i podsmażyć, dodać czosnek, pietruszkę, seler. Podsmażyć ok. 1 minuty. • Wlać ok. 1 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz, liście laurowe, gotować ok. 10 minut
To co kochambatata potocznie zwanego słodkim ziemniakiem. Piękny kolor, aksamitna konsystencja i smak trudny do zinterpretowania. Składniki: • 4 ziemniaki • 1 batat • 1 marchewka • 1 pietruszka • kawałek selera i pora • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 płaska łyżeczka imbiru • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku • 5 łyżek oliwy • 1/2 szklanki śmietanki Wykonanie: • Cebulę obrać(...)pokroić w kostkę, pora i czosnek w plasterki. • Seler, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w talarki, ziemniaki i batata obrać i pokroić w kostkę. • Rozgrzać 5 łyżek oleju, wrzucić cebulę, por i podsmażyć, dodać czosnek, pietruszkę, seler, marchewkę. Podsmażyć ok. 1 minuty. • Wlać ok. 1 litra gorącej wody, dodać
To co kochamwykorzystałam do mojej zupy razem z czerwonymi łodyżkami. Dynia jest co prawda warzywem zwiastującym jesień, ale ja miałam zamrożone puree, które przydaje się o każdej porze roku. Kolor tej zupy jest niesamowity, moja babcia mówiła, że to kolor biskupi. Smak natomiast trochę orientalny przez dodatek imbiru, trawy cytrynowej i mleczka kokosowego. Zupę jedliśmy(...)ryżem i różyczkami brokuła. Składniki: • 3 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • kawałek pora • 3 łyżki oliwy • 4 szklanki pokrojonej dyni lub 2 szklanki puree z dyni • 4 małe młode buraczki od botwinki z łodyżkami, bez liści • 2 pędy trawy cytrynowej • gałązka rozmarynu • 2 łyżki soku z cytryny – 3 ząbki czosnku
To co kochamkapuściany detoks wiosenny z młodej kapusty. Błyskawiczny, bo wiosenna młoda kapusta gotuje się szybciej niż pozostałe warzywa w zupie. Taka zupa smakuje najlepiej właśnie o tej porze roku, jest świeża i pożywna. Idealna na lekki obiad w ciepłe dni. Składniki: • 1 mała młoda kapusta • 3 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 małego selera • 1 duża cebula(...)mały por • 5 średnich ziemniaków • 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego • 5 łyżek oliwy • 2 łyżki masła • pęczek koperku • sól, pieprz do smaku • 4 liście laurowe Wykonanie: • W garnku rozgrzać oliwę i masło, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i pora w paski. • Marchew, pietruszkę i seler pokroić w plasterki, podsmażyć z cebulą
To co kochamjest możliwość kilku niespodziewanych osób, ale (jak doświadczenie mnie nauczyło) nie stanowi to w końcowym efekcie większego problemu. Kiedy wiemy już (przynajmniej orientacyjnie) w jakim gronie spędzimy święta, wtedy pora na ułożenie menu oraz listy prac porządkowych i organizacyjnych. W każdym domu są potrawy, które na świątecznym stole po prostu muszą być . Jednak z biegiem lat do rodziny dochodzą(...)chaosu podczas gotowania, a z drugiej każdy z naszych gości poczuje się wyjątkowo, jeśli na stole pojawi się jego ulubiona potrawa, choćby w symbolicznej ilości. Kiedy menu gotowe, pora na zaplanowaniu kiedy co będziemy przygotowywać . Jest sporo potraw, które spokojnie mogą zostać zrobione wcześniej, a potem zamrożone lub zawekowane. Na ostatnią chwilę pozostawiajmy sobie tylko to, co naprawdę jest
Codzienna kuchnia niecodziennaDelikatna sałatka ze śledzi, pora, jajka i jabłka to propozycja na świąteczny stół.Jedna z moich ulubionych, doskonała na drugi dzień gdy smaki się połączą. Zachęcam do wypróbowania! Składniki: 5 filetów śledziowych w occie 2 jajka 1/2 pora 1 czerwone jabłko 2 kiszone ogórki pęczek świeżego koperku 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 18% sól do smaku pieprz do smaku(...)wykonać ? Filety śledziowe osączyć z zalewy, osuszyć ręcznikiem papierowym pokroić w cienkie paseczki, przełożyć do miseczki. Jajka ugotować na twardo, obrać pokroić w kostkę, tak samo jabłko, i ogórki, por i świeży koperek posiekać drobniutko, wszytko razem połączyć doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z majonezem i śmietaną, przełożyć do salaterki, schłodzić w lodówce. Życzę smacznego
Wanilia i Kardamonosób 4 czerwone papryki ,lepsze są te o cienkim miąższu , szybciej się pieką i więcej farszu do nich wchodzi. 500 g mięsa mielonego ząbek czosnku 100 g ryżu por ,kawałek pieprz, sól Ryż gotujemy na pół miękko ,czyli krócej 10 minut niż podaje opakowanie. Podsmażamy pora , tylko chwilkę ,dodajemy zmiażdżony czosnek i smażymy jeszcze minutę .Dodajemy mięso ,doprawione ulubionymi przyprawami(...)mieszamy z porem i czosnkiem i smażymy ,ale tylko 5,10 minut.Może zostać lekko surowe , dopiecze się w papryce i będzie bardziej soczyste. Dodajemy ryż i mieszamy . Z papryk odcinamy górną część ,usuwamy gniazda nasienne i napełniamy je farszem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy z ,,daszkami ‚’ około 25 minut w 180 stopniach .Podajemy gorące
Ladylaura.Dziś mam dla Was propozycję pysznej sałatki serowej z dzikim ryżem i porem. To jedna z moich ulubionych, może przyda Wam się ten przepis na nadchodzące święta. Użyłam do niej sera Salami od Mlekoma polecam Wam bardzo! Składniki: 100 g kolorowego ryżu 4 jajka 1/2 pora 1 puszka kukurydzy 15 dag sera żółtego salami 3 ogórki kiszone(...)wykonać ? Ryż ugotować na sypko jak w przepisie na opakowaniu, osączyć z wody, przełożyć do miski, wystudzić. Jajka ugotować na twardo, zimne pokroić w kostkę, tak samo por i kiszone ogórki, ser zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, kukurydzę osączyć z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, połączyć z majonezem, schłodzić w lodówce. Smacznego
Wanilia i Kardamonsezonowy obiad, który świetnie sprawdzi się jako posiłek dla całej rodziny w zabieganym tygodniu. Pyszny makaron Lubella w sosie z dyniowym z dodatkiem sera koziego, z boczkiem, jarmużem i porem, podany z palonym masłem i chrupiącą szałwią. Pyszny, szybki, łatwy i w dodatku bardzo sezonowy posiłek. A wiadomo, warto korzystać z sezonowych produktów, gdyż są zazwyczaj najtańsze i najsmaczniejsze, zapraszam(...)cienkie plasterki 100 g jarmużu, z usuniętymi łodyżkami, posiekany 2 łyżki masła 1 garść liści szałwii Składniki na sos: 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/2 średniego pora, tylko biała część, pokrojony w cienkie plasterki 2 szklanki śmietanki 36% 1 szklanka puree z dyni 200 g sera koziego, rozdrobnionego 50 g startego parmezanu ¼ szklanki posiekanej świeżej szałwii sól
karmelowySKŁADNIKI: 20 dag pieczarek 1 por 380 g ciasta kruchego przyprawy:sól i pieprz, chilli, pietruszka, bazylia koncentrat pomidorowy 15 dag tartego sera żółtego np. Cheddar PRZYGOTOWANIE: Pieczarki myję i kroję w plastry. Pora obieram i myję kroję drobno. Na patelni rozgrzewam masło dodaję pieczarki i pora, doprawiam i smażę. Po upływie ok 2 min zaczynam
Gotowanie Patkicebula - 2 ząbki czosnku - łyżeczka musztardy - 2 łyżki bułki tartej - jajko - łyżka- dwie wody - zioła prowansalskie, sól, pieprz - mąka, olej do obsmażenia Sos: - litr wody - kostka rosołowa - biała część pora - marchewka - korzeń pietruszki - pęczek kopru - łyżka musztardy - liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz - dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego - łyżka mąki Scones: - 0,5 kg ugotowanych ziemniaków - dwie łyżki masła - mąka(...)smażenia 1. Zaczynamy od wstawienia sosu: Do wstawionej na gaz wody dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, pokrojone w plasterki marchewkę i pietruszkę i pokrojonego w półplasterki pora. Gotować aż warzywa zmiękną. 2. Teraz możemy zabrać się za przygotowywanie pulpetów: Drobno posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na maśle, przyprawić solą i ziołami prowansalskimi. Mięso, jajko, musztardę, bułkę tartą
Cook&Love