kielichowy do miksowania koktajli. Taki mam już od kilku dobrych lat i sprawdza się również jako pomocnik w przygotowywaniu kremowych, sycących i rozgrzewających zup. Przez cały rok, niezależnie od pory roku, miksuję prawie każdego dnia porcję zdrowego koktajlu, cieszę się bogactwem owoców i warzyw, które przynosi nowa pora roku. Efekt jest zawsze wspaniały, koktajl poza tym, że oddaje mi energii(...)ulubioną odmianę, hokkaido, mała, o charakterystycznym kształcie dynia. Uwielbiam ją za ciemnopomarańczowy kolor, ale także za to, że nie trzeba jej obierać, a to duży komfort. O tej porze roku robię kremowe zupy z tego pieczonego warzywa i pasty idealne do kanapek i makaronów. Lubię aromatyczną, pieczoną dynię z cukinią i ziołami. Aby taką przygotować, wystarczy podzielić warzywo na mniejsze
Moja smaczna kuchniaPonoć najlepszy jest gotowany na kurze, ale nie jest tak łatwo ją dostać, więc u mnie gotowany jest na kurczaku zagrodowym. Dodatek marchewki, cebuli, pietruszki, lubczyku, korzenia selera i pora nadał rosołowi smaku i koloru. U mnie rosół jest w wersji podstawowej, bez wymyślnych dodatków smakowych i smakuje, tak jak według mnie rosół powinien smakować. Smak rosołu tworzy oprócz kurczaka(...)zimowe dni. Najbardziej pomocny jest on w czasie, gdy dopada nas przeziębienie i talerz gorącego rosołku, może nas wtedy postawić na nogi. Moim zdaniem nie ma nic piękniejszego w porze obiadowej, od unoszącego się po kuchni aromatu gotowanego rosołku. Zmarznięci domownicy po powrocie do domu, na pewno będą czuli, że rosół jest przygotowany z dużą dbałością o ich zdrowie
Kuchcik gotujektóra jest bardziej neutralna w smaku, przez co krupnik ma więcej zwolenników. 300g żeberek wieprzowych 100g kaszy jaglanej 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 4 łodygi selera naciowego 1 por 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki 2 ziemniaki 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz 1. Żeberka zalewamy 3 litrami wody. Zagotowujemy(...)usuwamy szumowiny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 40 minut. 2. Seler naciowy, koper, natkę, por, cebulę, czosnek i por drobno siekamy. Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Wszystko dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 30 minut, po tym czasie dodajemy kaszę i ziemniaki, gotujemy kolejne 15 minut. 3. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Szefowa kuchnipół godzinki. Więc to też coś dla zapracowanych i narzekających na brak czasu. Zupa jest rozgrzewająca i sycąca. Składniki: około 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego 2 pory 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 150 g Szynka Polska Hańderek 100 g pieczarek 100 g serka topionego 2 łyżki jogurtu gre ckiego ser żółty sól(...)pieprz gałka muszkatołowa ale-raj Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę, por w półplasterki, czosnek w plasterki. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na pól łyżce masła klarowanego. Szynkę pokroić w słupki. Rozgrzać w garnku 1,5 łyżki masła klarowanego dodać por, czosnek cebulę i podsmażać około 10 minut. Zalać bulionem dodać pokrojony w mniejszą kostkę serek topiony i gotować
Ala piecze i gotujezupa, słodka i ostra, pożywna. Aby uzyskać około 2,5 l zupy przygotujcie: dwa udka z kurczaka cebulę dymkę 5 ząbków czosnku dwie średnie marchewki kilka zielonych liści pora niedużego selera dwie średnie pietruszki około 400 g gotowanej kukurydzy, może być z puszki 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/3 łyżeczki kurkumy łyżeczka pieprzu cayenne (mniej, jeśli(...)przepadacie za ostrymi potrawami) szczypta gałki muszkatołowej sól Na początek gotujemy wywar z mięsem, z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, z cebulą, czosnkiem, liśćmi pora i resztą warzyw pokrojonych na mniejsze części. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie, około 30 minut. W międzyczasie miksujemy kukurydzę, podlewając odrobiną bulionu. Z gotującego się wywaru wyławiamy mięso, liście
Pichceniomaniaprzełknę. Dzisiaj zapraszam Was na cielęce flaczki w rosole. Składniki: 900 g obgotowanych flaczków cielęcych* 4 ćwiartki z kurczaka 5 średnich marchewek połowa średniego selera 1 nieduży por 3 średnie pietruszki 4 liście laurowe 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1, 5 łyżki mielonej słodkiej papryki 1,5 łyżki suszonego majeranku 1 większa gałka muszkatołowa sól do smaku 1/3 łyżeczki mielonej(...)ostrej papryki 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Kurczaka opłukać w zimnej wodzie. Marchew, seler i pietruszkę obrać i opłukać. Pora dokładnie oczyścić i wypłukać. Do dużego garnka włożyć kurczaka, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą w takiej ilości, aby było jej mniej więcej kilka centymetrów wyżej nad poziom mięsa. Na wolnym ogniu zagotować wszystko. Po kilku minutach
Codzienna kuchnia niecodziennaprostu przekąską na ciepło. Z podanego przepisu wychodzi 12 sztuk. Zachęcam do zrobienia :-). Miłego dnia :-) Składniki: 5 dużych ziemniaków 1/2 brokuła szczypiorek 1 mała cebula czerwona 1/2 pora 2 jajka 1,5 szklanki startego sera żółtego 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka soli różowej pieprz do smaku Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie przez(...)minut. Brokuła myjemy, dzielimy i wrzucamy na około 5 minut do wrzątku. Po wyjęciu i ostudzeniu kroimy na troszkę większe kawałki nić ziemniaki. Drobno kroimy cebulę, pora i szczypiorek. Do większej miski dajemy ugotowane ziemniaki i brokuła, dodajemy pokrojoną cebulę, pora i szczypiorek, starty żółty ser, sól i wbijamy jajka. Całość mieszamy. Blaszkę do wypieku muffinek smarujemy masłem
kruche babeczkibył fakt, że w perspektywie na weekend mamy plany iść do kina na kolejną bajkę, i że ewentualnie mogłabym mieć focha Składniki na 6-8 porcji: 1-2 pory kawałek selera 2 kalarepki 1-2 marchewki 2 batat 3-4 ziemniaki 150 g ziaren słonecznika około 500 g kiszonych ogórków (było 700 ale Nina zdżarła przez chwilę mojej nieuwagi) łyżeczka(...)zrobisz to dzień wcześniej i ten słonecznik spokojnie się pomoczy. Wszystkie warzywa pokrój w drobną 0,5 cm kostkę, ogórki kiszone zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a pory pokrój w półplasterki. Ta szara breja to moczony słonecznik, dlatego polecam zmienić wodę ze dwa razy. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i wrzuć pokrojone pory, po 1 minucie
greenscarfbardzo posmakowało nam to danie kuchni kaszubskiej. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach. Składniki: 6 udek z kurczaka 500 g ziemniaków 200 g marchewki 2 białe części pora 2 łyżki oleju 5 łyżek mleka 200 g startego sera żółtego kiełki rzodkiewki koperek papryka słodka mielona gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)papryką. Odstawiamy do lodówki na minimum 60 min (najlepiej zostawić na całą noc). Po tym czasie obsmażamy na rumiano i pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Pory kroimy w plastry. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i ponownie smażymy razem z porami, wlewamy 3 łyżki mleka i dusimy pod przykryciem 5 min. Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę
R'n'G Kitchenzrobicie je po raz kolejny. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 8 Klopsiki w sosie śmietankowym 60 dag mięsa mielonego (dowolnego) 25 dag makaronu penne 1 duży por 2 i pół szklanki mleka 1 szklanka śmietany 18% pół szklanki sera żółtego 2 jajka 1,5 łyżki mąki 1 łyżka margaryny garść zielonej natki pietruszki sól pieprz(...)dużym rondlu rozgrzać margarynę dodać pokrojony por i podsmażyć około jednej minuty. Mleko i śmietanę połączyć razem dodać mąkę i dobrze roztrzepać. Zalać podsmażony por i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Przyprawić solą i pieprzem i odstawić do wystygnięcia. KLOPSY: Do miski wkładamy mięso dodajemy jajka, sól, pieprz do smaku oraz drobno pokrojoną pietruszkę (gdy mięso jest zbyt rzadkie, można
Gotuję TestujęPrawdziwa bomba... nie kalorii, a WITAMINOWA. Uwielbiam tego typu sałatki, sałata zielona, pomidor, por... wszystko co najlepsze. Polecam wypróbować. Jest prosta i szybka w wykonaniu. Polecam ją przygotować. Nadaje się idealnie nie tylko na wiosenne dni, ale także na zimę(...)TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: 1-30 min Sałatka wiosenna kilka liści zielonej sałaty 2 pomidory 3 jajka 1 mała cebula pół pora 30 dag szynki pół kubka jogurtu naturalnego 2 łyżki chrzanu ze słoika sól pieprz Umytą i osuszoną sałatę ułożyć na całym talerzu. Jajka ugotować na twardo. Pomidory oraz jajka pokroić w ósemki i układać
Gotuję TestujęTRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: 1-30 min Jajka faszerowane z rzeżuchą 6-7 jajek 1 por 1 natka szczypiorku 20 dag dowolnej szynki lub mielonki (najlepiej w całości) pieprz, kucharek 1 pomidor rzeżucha Jajka zagotować w lekko osolonej wodzie. Delikatnie zdjąć skorupkę i przekroić wzdłuż. Żółtko przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Pora(...)poszatkować i sparzyć na patelni. Szczypiorek poszatkować. Dodać szczypiorek i por do żółtek. Przyprawić pieprzem i kucharkiem. Na koniec dodać pokrojonego w małą kostkę pomidora. Całość dokładnie wymieszać i układać w jajkach (dziurkach po żółtku). Na koniec udekorować rzeżuchą
Gotuję Testujęmała marchewka sól seler - tyle samo, co marchewki pieprz 1 mała cukinia 2-3 grzyby mung lub 2 łyżki posiekanych pół białej części pora 1 papryczka chilli lub cayenne 2 czubate łyżki cukru olej (może być kokosowy) sok z połowy cytryny i otarta skórka 4-5 cm obranego imbiru(...)marynujemy przez min. 30 min. Seler i marchew kroimy w słupki, paprykę w krążki, czosnek i imbir w drobną kosteczkę, cebulę w ćwiartki, cukinię w średniej grubości talarki, a pora i papryczkę chilli w cienkie krążki. Z papryczki można usunąć nasionka, jeśli chcemy uzyskać mniej ostry smak. Grzyby zalewamy gorącą wodą, jeśli są w całości przykrywamy na kilka
Kuchnia od dwojgamakaronu penne Malma 200 g grzybów 100 g sera gorgonzola 1 cebula 2 łyżki śmietany 18 % + 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka bulionu 3 łyżki masła por, biała część sól, pieprz do smaku przyprawa warzywna do sosu natka pietruszki do posypania parmezan, opcjonalnie(...)około 15 minut, doprawiamy do smaku jarzynką, solą i pieprzem. W razie konieczności dolewamy wody, sos zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką i wodą. Na pozostałym maśle podpiekamy pokrojony por, chwilkę aż zmięknie. Doprawiamy do smaku. Sos zdejmujemy z gazu, dodajemy pokruszony ser i parmezan, mieszamy. Makaron nakładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy podpieczonym porem. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolibuzi", może spokojnie zwiększyć ilość imbiru i ostrej papryki, a nawet dodatkowo doprawić zupę pieprzem. Smacznego :) SKŁADNIKI: 50 dag pasternaku 20 dag marchwi 20 dag ziemniaków kilkucentymetrowy kawałek pora 2 łyżki klarowanego masła sól 1/2 łyżeczki kurkumy łyżeczka świeżo startego imbiru ostra lub słodka sproszkowana papryka sok z cytryny gęsta śmietana lub jogurt naturalny WYKONANIE: Pasternak, marchew i ziemniaki obrać(...)opłukać i pokroić w kawałki. Pora dokładnie opłukać z ziemi, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w plasterki. Warzywa wrzucić na rozgrzane masło, smażyć na wolnym ogniu kilka minut, cały czas mieszając i uważając, aby por się nie przypalił. Obsmażone warzywa zalać taką ilością wody, aby były przykryte. Gotować na wolnym ogniu do miękkości. Dodać imbir i kurkumę, zmiksować
Kuchenne zapiski Edyty