por - 13968 przepisów (strona:113/932)

Ryba po grecku 330

Narodzenia, a szkoda bo to bardzo smaczna potrawa i warto włączyć ją do codziennego menu.  Ryba po grecku Składniki :  1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 1 por 4-5 marchewek 3-4 pietruszki kawałek korzenia selera 2 liście laurowe 4-5 zierenek ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz oliwa do smażenia(...)białej ryby (łupacz, dorsz, z tańszych mintaj) woda i mąka do panierki Przygotowanie :  Przygotowanie warzyw: W dużym garnku rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę oraz pora pokrojonego w cienkie plasterki. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy cebula i por się zeszklą dodać starte warzywa. Wszystko dokładnie wymieszać i podlać niewielką ilością wody, aby warzywa

Codzienne Gotowanie
Syrop z kiwi i cebuli na gól gardła. 260

Składniki : 4 dojrzałe kiwi 4 średnie cebule 1 średni por cukier trzcinowy 1-2 łyżki miodu naturalnego   Sposób wykonania :   C ebulę obierz z łupin, pokrój w kostkę. Pora oczyść posiekaj na cienkie plasterki. Kiwi obierz, pokrój na plasterki. Posiekaną cebulę , pora i kiwi wrzuć do słoja, zasyp cukrem, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw

Przepisy i porady kulinarne
Śledź marynowany z cebulą 217

Czas przegryść śledzikiem wszystkie ostanie słodkości na blogu. Proponuję śledź marynowany z cebulą, a właściwie z trzema rodzajami cebuli, białą, czerwoną i porem. Śledź w occie , kwaśno słodki z ostrą cebulką od razu postanowi na nogi…Jak ja lubię śledzie! Śledź marynowany Składniki: 300 g śledzi solonych 1 czerwona cebula 1 biała cebula 10 cm pora 50 ml octu(...)Dodatkowo 2 jajka 2 łyżki pasty kawiorowej 2 łyżki cremé fraiche Śledzie namocz w zimnej wodzie. Mocz tak długo, zmieniając wodę, aż śledzie będą wystarczająco słone.Pokrój cebulę i por w krążki, a ryby w plasterki. Ułóż w słoiku śledzie na przemian z cebulą. Ugotuj zalewę octową i ostudzoną zalej śledzie. Zamknij słoik i wstaw do lodówki. Śledzie muszą się

codojedzenia
Pałki kurczęce po persku 165

przyprawami. Do zapiekanki użyłam cheddara, który ma intensywny smak. Nic dziwnego, dojrzewał 14 miesięcy! Ser świetnie podkreśla delikatną dynię i jarmuż. Wykorzystałam dynię piżmową, która jest dostępna o tej porze roku. Zamiast dyni z powodzeniem można użyć bataty. Pałki kurczęce Składniki: 4-6 porcji 10 pałek z kurczaka Marynata 2 łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 2 łyżki puree z granatu(...)łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 4 łyżki oliwy świeży koper do posypania Zapiekanka 500 g dyni piżmowej 10 cm pora ½ łyżeczki płatków chili 200 g jarmużu 4 łyżki mąki migdałowej 250 g mascarpone 2 łyżki masła + 1 łyżka do sosu 200 g śmietanki 1½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 50 g utartego cheddar

codojedzenia
LECZO Z PATELNI W ZDROWSZEJ WERSJI 192

rodziny.  U mnie na jednej porcji się nie skończyło. :D  Składniki: papryka czerwona 1 szt. papryka żółta 1 szt. papryka zielona 1 szt. czosnek 2 ząbki por ok. 8 cm.  pieczarki 4 duże szt. cukinia 400 gram  filety z kurczaka 3 szt.  papryka ostra mielona 1 łyżeczka sól, pieprz do smaku bulion warzywny(...)obrać. Paprykę i cukinię  pokroić w kostkę ( jeżeli ma pestki to się ich pozbyć ). Pieczarki pokroić w plastry. Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, doprawić ostrą papryką. Pora drobno posiekać.  Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać olej z pestek winogron. Wrzucić pora i posiekany czosnek. Chwilę smażyć. Po chwili wrzucić papryki i pieczarki. Podsmażyć. Zalać połową bulionu

Kuchnia Paulettes
Sałatka z warzyw z rosołu 238

nowe potrawy. Recyklingową sałatkę z warzyw z majonezem lubi chyba każdy Polak, można ją przygotować na wiele sposobów, ja urozmaiciłam jej smak kukurydzą z puszki, groszkiem konserwowym, ogórkami kiszonymi, porem, jabłkiem, oraz oczywiście ugotowanymi ziemniakami. Możliwości połączenia składników jest tyle ile osób gotujących. Bo każdy wie jaka sałatka z warzyw z rosołu smakuje mu najlepiej! A Wy co robicie(...)Składniki: Sałatka z warzyw z rosołu, wszystkie warzywa korzenne oprócz ziemniaków były składnikiem rosołu. 4 ugotowane marchewki 1 pietruszki ½ korzeń seler 1 jabłko 3-4 duże ogórki kiszone 1 por 1 cebula (opcjonalnie, sałatka musi być zjedzona od razu, cebula powoduje, że sałatka wcześniej się psuje) 5 dużych ugotowanych ziemniaków 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku 1/3-1/2 szklanki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cholera - zapiekanka z jabłek, wędliny i...... 166

czosnku granulowanego  1/2  łyżeczka czarnego pieprzu jajko kilka łyżek zimnej wody płaska łyżeczka sody oczyszczanej Nadzienie: 4 spore ziemniaki ugotowane al dente 2 średnie jabłka duża cebula por biała część 300 g wędliny szklanka żółtego sera łyżka majeranku sól  i pieprz do smaku łyżka masła i bułka tarta do formy Ze składników zagniatamy ciasto, tej wody(...)boczku i kiełbasach. Ja użyłam samej kiełbasy, pokrojoną dałam na suchą patelnię, aby się wytopił tłuszcza. Podsmażoną wykładamy na talerz, a na powstałym tłuszczu  dusimy pokrojoną cebulę i pora. Na koniec doprawiamy solą  i pieprzem, lekko studzimy. Na spód wysmarowanej i wysypanej bułką tortownicy ( 28 cm), ścieramy połowę ciasta. Lekko ugniatamy i układamy dość grube plastry ziemniaków. Oprószamy

Dieta moja pasja
Kolacja degustacyjna ProVita Team i Przyjaciele 2 „Polska jesień” 172

okoniem i łagodził ostrość cebulki w doskonały sposób znajdując wspólny język z lawendą i gorczycą. 2. przystawka: wiejski twaróg, kawior z troci, ziemniak, kiszony pomidor, koper, popiół z pora i Riesling Dienheimer 2013 Twaróg przygotowany w kuchni, z niepasteryzowanego mleka,  kawior z troci (w przygotowaniu, którego uczestniczyłam),  chips ziemniaczany, kiszony pomidor koktajlowy ,  kwiaty  rokitnika Riesling(...)mineralnym smaku.  Kwasowość Rieslinga ozdobiona słodyczą resztkową pięknie współpracowała z kiszonym pomidorem, natomiast jego lekko mineralne nuty podkreślały smak wiejskiego twarogu i stapiały się koprem i popiołem z pora. 3. przystawka: schab ze świni złotnickiej, brukiew, jarzębina, rajskie jabłko i Merlot trocken 2013. Schab z szynki, ze świni rasy złotnickiej, dojrzewający, „ketchup” z brukwi, słodka kandyzowana jarzębina

królestwo garów
sałatka z cieciorką, papryką i porem 137

sałatka z cieciorką, porem i papryką Szybka i prosta sałatka o smaku, który z pewnością znajdzie uznanie, wśród wszystkich domowników. składniki dla czterech osób 1 niewielki por 4 ugotowane jajka 1 papryka żółta 200 g ugotowanej cieciorki ( lub z puszki) 200 g ugotowanej czerwonej fasoli (lub z puszki) 2 łyżki majonezu 2 łyżki naturalnego(...)jogurtu sól, pieprz sposób przygotowania Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne, kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Następnie do misy dodajemy dokładnie umytego i pokrojonego w półplasterki pora ( tylko białą cześć), fasolę, cieciorkę, oraz ugotowane i pokrojone w cząstki jajka. Całość mieszamy, dodajemy jogurt, majonez, sól oraz pieprz. Sałatkę odstawiamy na 15-20 minut w chłodne miejsce

Miód i pieprz
Zapiekanka z kaszy orkiszowej i warzyw 276

Pachnie i smakuje fantastycznie! Uwielbiam brokuły i różnego rodzaje kasze, więc dzisiaj orkiszowa, brokuł i cebula z porem :) Mówi się, żeby odchodzić od stołu z lekkim niedosytem. Niestety, w przypadku tej zapiekanki, jest to nierealne... ;) Składniki: ⧫ 200 gramów kaszy orkiszowej (suchej) ⧫   3 jajka ⧫   1/2 pomidora ⧫ 1 por, biała część ⧫ 1 mały brokuł ⧫ 1 cebula ⧫ 1 łyżeczka kurkumy(...)łyżeczki pieprzu ziołowego ⧫   szczypta soli morskiej Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu (ja gotowałam 13 minut) Por i cebulę pokroić drobno Brokuł podzielić na różyczki Warzywa, podsmażyć na patelni i doprawić solą, pieprzem oraz kurkumą Rozgrzać piecyk do 180 stopni Kaszę i jajka delikatnie i dokładnie wymieszać Do kaszy dodać warzywa i całość połączyć Pomidor pokroić w półplasterki Masę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zapiekanka z kaszy orkiszowej i warzyw 276

Pachnie i smakuje fantastycznie! Uwielbiam brokuły i różnego rodzaje kasze, więc dzisiaj orkiszowa, brokuł i cebula z porem :) Mówi się, żeby odchodzić od stołu z lekkim niedosytem. Niestety, w przypadku tej zapiekanki, jest to nierealne... ;) Składniki: ⧫ 200 gramów kaszy orkiszowej (suchej) ⧫   3 jajka ⧫   1/2 pomidora ⧫ 1 por, biała część ⧫ 1 mały brokuł ⧫ 1 cebula ⧫ 1 łyżeczka kurkumy(...)łyżeczki pieprzu ziołowego ⧫   szczypta soli morskiej Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu (ja gotowałam 13 minut) Por i cebulę pokroić drobno Brokuł podzielić na różyczki Warzywa, podsmażyć na patelni i doprawić solą, pieprzem oraz kurkumą Rozgrzać piecyk do 180 stopni Kaszę i jajka delikatnie i dokładnie wymieszać Do kaszy dodać warzywa i całość połączyć Pomidor pokroić w półplasterki Masę

Szczęśliwa kuchnia
Zupa borowikowa 132

Zupa jest idealna na jesienno-zimowy obiad. Sycąca i pachnąca lasem. Składniki: • kilka borowików, ok. 8 sztuk • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 por mały • 1 mały seler • 3 ziemniaki • 1 ząbek czosnku • 1 cebula • bulion drobiowy 2l • 2 łyżki masła klarowanego • sól, pieprz • 1/2 szklanki śmietany 30% • 1 łyżka natki pietruszki Wykonanie: • Borowiki pokroić w kostkę, obgotować(...)osolonej wodzie. • Marchewkę, pietruszkę, seler pokroić na paseczki. • Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Obgotować w osolonej wodzie. • Cebulę i por pokroić w półkrążki, czosnek zmiażdżyć i posiekać. • Na maśle podsmażyć pietruszkę, seler i marchewkę, dodać po chwili cebulę, pora i czosnek, na końcu borowiki. • Całość podlać

To co kocham
Żurawinówka 137

Wprawdzie teraz nie pora na nastawianie nalewki ale idealna pora na degustację, kiedy to wiosna tuż tuż, a marzec nam przeplata… trochę zimy trochę lata. Rozgrzewająca bomba witaminowa i słodkie orzeźwienie! Nalewka z żurawiny to również sposób na zdrowe nerki. Badania wykazały, że żurawina ma niezwykle silne właściwości oczyszczania(...)przewodu moczowego. O tej porze roku do przygotowania żurawinówki można też użyć mrożonych żurawin. Składniki: • 3 szklanki żurawiny ( szklanka 250 ml) • 1,5 szklanki cukru • 500 ml wódki • 250 ml spirytusu Wykonanie: • Żurawinę zamrozić na 24 godziny, po czym rozmrozić i przepuścić przez maszynkę. • Wymieszać w dużym słoju z cukrem, zalać wódką

To co kocham
Dorsz w zapiekance tortowej 143

pietruszkowego, podane w formie zapiekanki tortowej.Trochę zabawy z tym daniem, ale fajny efekt końcowy i oczywiście, co najważniejsze: smak. Składniki: • 500 g dorsza • 1 por • 5 średnich marchewek • 1 średni seler • 2 pietruszki • 9 jajek • sok z 1/2 cytryny • 2 łyżki masła • kilka łyżek oleju • 2 łyżki natki pietruszki • sól, biały pieprz • gałka muszkatołowa(...)doprawić gałką muszkatołową. Po ostudzeniu dodać 1 jajko i ponownie zmiksować. • Filet z dorsza pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. • Pora umyć, pokroić w półkrążki białą i część zielonej łodygi. • Rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć pora. Wymieszać z rybą i 1 jajkiem, doprawić solą

To co kocham
Grochówka z boczkiem i kiełbasą 150

często gotuję zupę fasolową, to grochówkę zrobiłam pierwszy raz i już na pewno wiem, że nie ostatni. Do tej pory kojarzyła mi się z wojskową gochówką serwowaną z dużego kotła, chociaż nigdy jej nie jadłam. Moja wyszła bardzo smaczna, gęsta, sycąca i pachnąca wędzonką. Na drugi dzień była zdecydowanie lepsza(...)wieczory. Składniki: • 1 szklanka grochu suszonego łupanego • po 150 g boczku wędzonego i kiełbasy wiejskiej • 1 cebula • 2 marchewki • 1 pietruszka • kawałek selera – 1/4 całości • 1/2 pora • 4 ziemniaki • 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz, papryka ostra, majeranek • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Groch zalać wodą, najlepiej

To co kocham