rękę i można ruszyć dalej zwiedzać piękną wyspę. Maltańskie zapiekanki ze szpinakiem Składniki: opakowanie gotowego ciasta francuskiego (w rolce) 500g mrożonego szpinaku (siekanego) 1 średnia cebula 1 por 3-4 ząbki czosnku 1 puszka tuńczyka w zalewie 2-3 garście czarnych oliwek gałka muszkatołowa starta skórka z cytryny sok z cytryny 1 jajko sól, pieprz oliwa do smażenia(...)Zamrożony szpinak przesypać na sito i odstawić, aby się rozmroził i obciekł z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę, pora pokrojonego w cienkie plasterki (tylko biała i jasnozielona część) oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Wszytko smażyć przez kilka minut aż cebula i por się zeszklą. Dodać szpinak, odsączonego tuńczyka, posiekane
Codzienne Gotowaniewarzywami oczywiście 😆 Dzielę się zatem z Wami prostym, smacznym daniem. Składniki: (2 porcje) 2 nieduże filety z kurczaka 100 g. ryżu 1 duży pomidor 10 cm. kawałek zielonej części pora 4 grubsze plastry cukinii 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 4 gałązki tymianku sól, pieprz Kurczaka oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem, polej oliwą. Odstaw na godzinę(...)lodówki. Piekarnik rozgrzej do 190°C. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Pora pokrój w półplasterki, cukinię w małą kosteczkę, a pomidora w większą. Kurczaka obsmaż z obu stron na patelni grillowej. Następnie piecz przez 15 minut. Na patelni rozpuść masło i podduś na nim cukinię i pora. Dodaj pomidora i listki tymianku. Podsmażaj przez 2-3 minuty, dopraw solą
Delicious Placeukraiński ma niejeden przepis i jest podawany bardzo różnie według własnych upodobań, np. z kaszą, z ziemniakami, z żeberkami. Każda zupa ma podstawowe składniki, tak jak w rosole marchewka por, seler, czy mięsko. W barszczu – buraki, fasola, ziemniaki, kapusta. Jednak my, w Polsce mamy swoją podstawową wersję z takimi składnikami jak powyżej, ale jest ich naprawdę dużo. Jak każdy(...)poniżej najbardziej popularną i polecaną wersję takiego barszczu. Sprawdźcie i przekonajcie się sami, bo naprawdę warto! Przepis ‘’Jak u mamy’’ Jak się robi barszcz ukraiński? – marchewka – kawałek pora, selera – porcja rosołowa z kaczki – ⅛ porcji kapusty – 3 – 4 ziemniaki – 2 kg buraków (lub kg, według upodobania) – mała puszka białej fasoli – 3 ząbki
sierotka maRysia w kuchnismacznie. Wcześniej przygotowany kurczak w przyprawach i przesmażony w ziołach na maśle klarowanym oddaje cały smak warzywnemu daniu. Do tego ziemniaki w skórkach, szalotki, papryka, marchewka, świeży i aromatyczny por... Mmmm, dopełnieniem jest pieczenie podczas którego smaki jeszcze bardziej się ze sobą łączą tworząc mięsno - warzywny pyszny obiad. Z dedykacją dla mojej Teściowej:) z pewnością ucieszy Ją ta kolorowa(...)szalotki opłukane w zimnej wodzie z łupinką i przekrojone na pół 1 marchewka pokrojona w talarki przyprawy: vegeta natur, sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka ostra, majeranek, curry kilka plasterków pora do posypania dania masło klarowane do smażenia Przygotowanie: na rozgrzanym maśle przesmaż kilka minut z dwóch stron udka zaczynając od skóry, dopraw porządnie przyprawami; w naczyniu żaroodpornym ułóżcie ziemniaki, wymieszajcie
Zasmakuj Kuchnichyba moja ulubiona sałatka, zaraz po tradycyjnej jarzynowej. Chrupiące i delikatne łodygi selera, słodki ananas, por i czerwona fasolka. Tylko cztery składniki a jaki efekt. Do tego sałatka bardzo długo zachowuje swoją świeżość i jędrność - nawet do 3 dni. 1 seler naciowy 1 puszka czerwonej fasoli 1 średni por 1 puszka ananasa(...)Łodygi selera pokroić w kostkę posolić i odstawić na sicie na 1 godzinę aby puścił sok. Fasole przelać zimną wodą na sicie. Ananasa odsączyć i pokroić w kawałeczki, pora w półplasterki. Wszystkie składniki wymieszać, lekko doprawić solą i pieprzem, dodać majonez
Jadło i czytadłoJeżeli lubicie sałatki z ryżem to trafiłam w dziesiątkę. Mnóstwo dodatków, wędzony kurczak i por... Osobiście przepadam za tego rodzaju przekąskami, na imprezę, spotkanie czy jako drugie śniadanie. Składniki: 3 00 g wędzonego kurczaka (możemy użyć jakiejkolwiek części bez skóry i kości) 150 g ryżu długo ziarnistego (waga przed ugotowaniem ) 300 g ananasa z puszki kukurydza(...)puszki groszek z puszki 5 łyżek majonezu biała cześć pora szczypiorek pól czerwonej papryki sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Mięso kurczaka bez kości i skóry pokroić w drobne kawałki. Ryż ugotować, zmoczyć pod zimną bieżąca wodą i odcedzić. Ananasa i paprykę pokroić w drobną kostkę, a kukurydzę i groszek odsączyć. Pora pokroić
Niezły Młynekmnie naszło i jest dyniowo-pomidorowa. Fajna i wyrazista w smaku. Słodko-kwaśna. Polecam ! Składniki: kawałek kurczaka ( udko, korpus) 2 litry wody dwie nieduże marchewki korzeń pietruszki kawałek pora kawałek selera pół niedużej dyni 2 duże ziemniaki 4 pomidory świeża bazylia kawałeczek ulubionego sera żółtego pieprz sól śmietana 18% Wykonanie: Kurczaka zalać wodą, posolić i ugotować(...)Dodać marchewkę, pietruszkę, seler i por. Gotować ok.15 minut. Dodać ziemniaki pokrojone na małe kawałki. I gotować kolejne 10- 15 minut. Pokrojoną dynię dodać do zupy i gotować na małym ogniu aż do miękkości wszystkich warzyw. Pomidory zalać wrzątkiem i zdjąć z nich skórkę. Dodać do zupy. Usunąć kurczaka, por, seler i pietruszkę. Zupę zmiksować, doprawić pieprzem, solą, świeżą
Pysznie & PięknieTakie proste i pyszne śledziki świetnie sprawdzą się na wigilijnym stole. Składniki: 6 filetów śledziowych pół szklanki majonezu pół szklanki jogurtu naturalnego 2 czerwone cebule 2 pory 2 jabłka sok z jednej cytryny pieprz cukier natka pietruszki Wykonanie: Śledzie wymoczyć 15-20 minut. Pokroić na małe kawałki i ułożyć w salaterce. Cebulę i por drobno posiekać. Posypać solą i cukrem(...)odstawić na kilka minut. Jabłko drobno pokroić i polać połową soku z cytryny, wymieszać. Majonez i jogurt wymieszać, doprawić pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Do sosu dodać jabłko, por i cebulę. Polać nim śledzie lub całość wymieszać. Posypać posiekaną natką pietruszki
Pysznie & PięknieSKŁADNIKI 200 g selera konserwowego - 1 słoik 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa w syropie 5 jajek 1 puszka czerwonej fasoli 1 większa marchew - ok. 150 g 1 mały por 7 łyżek majonezu PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Ścieramy na tarce - białka na dużych oczkach, żółtka na drobnych.Seler, kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy. Tak samo ananasa, którego(...)kroimy w drobną kostkę.Obraną marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Pora kroimy w drobną kostkę.W przezroczystej misce układamy warstwy - seler, kukurydzę, ananasa, 3 łyżki majonezu, marchewkę, pora, czerwoną fasolę, białka, 4 łyżki majonezu. Górę posypujemy startymi żółtkami. Wstawiamy sałatkę do lodówki na 24 godziny. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjekilka nowości 😋, na które teraz cierpliwie będziecie musieć poczekać. Pierwszą z nich jest sałatka- choć pewnie niektórym znana- z ananasem i szynką, a delikatnej pikantności nadaje jej por. Sprawdźcie przepis, być może nada się na Wasze Sylwestrowe domówki...?? Jeszcze jedno 😌 Pewnie nie każdy ma dostęp do Fb, więc wypada poinformować Was też tutaj, że do 3 stycznia włącznie czekam(...)zdjęciu 😀 Na zgłoszenia czekam pod postem konkursowym tutaj , możecie je także nadesłać na maila kuchniawczekoladzie@poczta.fm wraz z imieniem i nazwiskiem. Liczę na Was Kochani 😍 Składniki: 1 duży por 40 dkg szynki konserwowej 6 jajek 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa kilka łyżek majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: Ananasa odsączamy z soku i kroimy na mniejsze kawałki. Szynkę i jajka ugotowane
Kuchnia w czekoladzieChociaż zupa grzybowa kojarzy mi się nierozłącznie z wigilią to lubię przygotowywać ją w różnych wydaniach i o każdej porze roku. Ważne aby była głęboka w smaku i aromatyczna dzięki dodatkowi własnoręcznie zbieranych grzybów. Nie przepadam za samym procesem zbierania, czyszczenia i suszenia grzybów, ale wizja późniejszego ich wykorzystania dodaje motywacji. W końcu grzyby to wspaniały dar leśnej natury, który(...)kliknijcie tutaj -> klik ! Zimowa Zupa Grzybowa 2 porcje (1 porcja to ok. 100 kcal) Składniki: suszone grzyby 35g bulion warzywny lub woda 500ml cebula biała 2 sztuki por 1 sztuka jogurt grecki 2 łyżki koperek do podania masło do smażenia tymianek, sól i pieprz do smaku Wykonanie: Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na noc. Na odrobinie masła
rabarbarowobliskimi. Zupa wigilijna pod gwiazdami z dorsza. Zupa jest prosta i szybka do zrobienia. Z chrupiącymi grzankami na pewno będzie rodzinie smakować. 2 marchewki 1/3 selera korzeń 1 por biała część 30 dkg dorsza filet sól, pieprz, papryka czerwona 2 ziela angielskie 1 litr bulionu warzywnego 1 cebula 2 liście laurowe 3 kromki chleba natka pietruszki lubczyk 1/3 szklanki śmietany(...)masło klarowane Marchew, seler obieram. Marchewkę kroję w plastry a z nich wycinam kilka gwiazdek .to samo robię z selerem. Pozostałe kroję w kostkę. Por kroję w paski. W garnku przesmażam na maśle cebulę, dodaję pokrojoną marchew i seler i dalej chwile przesmażam. Zalewem bulionem i gotuję, dodaję por, ziele, liść laurowy, lubczyk.. Dorsza doprawiam sola, pieprzem, papryką. Odstawiam
wesoła kuchniaNadspodziewanie zdrowa, gdzie cukier, sól i tłuszcz używane są bardzo oszczędnie. Potrawy są też proste, czego nie spodziewalibyśmy się po kucharzu z 3 gwiazdkami. Ducasse zachęca nas, żebyśmy szanowali pory roku i kupowali żywność na bazarze, gdzie możemy porozmawiać z producentami i wybrać najlepsze produkty. Mamy szanować naszą żywność, brać odpowiedzialność za swoje codzienne zakupy i delektować się jedzeniem, żeby(...)niej źródło wielu patentów, które widziałam na warsztatach gotowania czy w restauracjach np. dynię z dziurkami nadziewanymi anchois, Co bym ugotowała z tej książki? Przepisy podzielone są na pory roku. Zaczynamy jesienią z kremem selerowym z gorgonzolą, polentą z pamezanem i szałwią, surówką z rzepy i jabłek, oraz pieczonym ananasem. Zima to zupa z kluseczkami z ricotty, tatar
Ugotowane pozamiataneSkładniki 1,5 kiszonej kapusty białe pół wytrawne wino 100 g suszonych borowików 500-600 g pieczarek ciemny sos sojowy - grzybowy sól, pieprz lubczyk dwa duże pory Przygotowanie Pokrojony por podsmażyć na oleju z dodatkiem łyżki masła. Dodać poszatkowaną i przepłukaną kapustę. Podlać dwoma lampkami wina, posoli, popieprzyć i dusić ok 30 min Co jakiś czas mieszać i podlewać odrobiną(...)gotować do miękkości. Wodę przelać do kapusty z pokrojonymi grzybami. Pieczarki obrać i pokrojone podsmażyć na maśle. Przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Następnie dodać do kapusty. Drugiego pora podsmażyć na maśle i na końcu dodać do kapusty. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną lubczyku. Trzymać na ogniu do miękkości i gotowe.. Smacznego
Gaździnka warzy