Delikatna sałatka ze śledzi, pora, jajka i jabłka to propozycja na świąteczny stół.Jedna z moich ulubionych, doskonała na drugi dzień gdy smaki się połączą. Zachęcam do wypróbowania! Składniki: 5 filetów śledziowych w occie 2 jajka 1/2 pora 1 czerwone jabłko 2 kiszone ogórki pęczek świeżego koperku 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 18% sól do smaku pieprz do smaku(...)wykonać ? Filety śledziowe osączyć z zalewy, osuszyć ręcznikiem papierowym pokroić w cienkie paseczki, przełożyć do miseczki. Jajka ugotować na twardo, obrać pokroić w kostkę, tak samo jabłko, i ogórki, por i świeży koperek posiekać drobniutko, wszytko razem połączyć doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z majonezem i śmietaną, przełożyć do salaterki, schłodzić w lodówce. Życzę smacznego
Wanilia i Kardamonosób 4 czerwone papryki ,lepsze są te o cienkim miąższu , szybciej się pieką i więcej farszu do nich wchodzi. 500 g mięsa mielonego ząbek czosnku 100 g ryżu por ,kawałek pieprz, sól Ryż gotujemy na pół miękko ,czyli krócej 10 minut niż podaje opakowanie. Podsmażamy pora , tylko chwilkę ,dodajemy zmiażdżony czosnek i smażymy jeszcze minutę .Dodajemy mięso ,doprawione ulubionymi przyprawami(...)mieszamy z porem i czosnkiem i smażymy ,ale tylko 5,10 minut.Może zostać lekko surowe , dopiecze się w papryce i będzie bardziej soczyste. Dodajemy ryż i mieszamy . Z papryk odcinamy górną część ,usuwamy gniazda nasienne i napełniamy je farszem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy z ,,daszkami ‚’ około 25 minut w 180 stopniach .Podajemy gorące
Ladylaura.Dziś mam dla Was propozycję pysznej sałatki serowej z dzikim ryżem i porem. To jedna z moich ulubionych, może przyda Wam się ten przepis na nadchodzące święta. Użyłam do niej sera Salami od Mlekoma polecam Wam bardzo! Składniki: 100 g kolorowego ryżu 4 jajka 1/2 pora 1 puszka kukurydzy 15 dag sera żółtego salami 3 ogórki kiszone(...)wykonać ? Ryż ugotować na sypko jak w przepisie na opakowaniu, osączyć z wody, przełożyć do miski, wystudzić. Jajka ugotować na twardo, zimne pokroić w kostkę, tak samo por i kiszone ogórki, ser zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, kukurydzę osączyć z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, połączyć z majonezem, schłodzić w lodówce. Smacznego
Wanilia i Kardamonsezonowy obiad, który świetnie sprawdzi się jako posiłek dla całej rodziny w zabieganym tygodniu. Pyszny makaron Lubella w sosie z dyniowym z dodatkiem sera koziego, z boczkiem, jarmużem i porem, podany z palonym masłem i chrupiącą szałwią. Pyszny, szybki, łatwy i w dodatku bardzo sezonowy posiłek. A wiadomo, warto korzystać z sezonowych produktów, gdyż są zazwyczaj najtańsze i najsmaczniejsze, zapraszam(...)cienkie plasterki 100 g jarmużu, z usuniętymi łodyżkami, posiekany 2 łyżki masła 1 garść liści szałwii Składniki na sos: 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/2 średniego pora, tylko biała część, pokrojony w cienkie plasterki 2 szklanki śmietanki 36% 1 szklanka puree z dyni 200 g sera koziego, rozdrobnionego 50 g startego parmezanu ¼ szklanki posiekanej świeżej szałwii sól
karmelowySKŁADNIKI: 20 dag pieczarek 1 por 380 g ciasta kruchego przyprawy:sól i pieprz, chilli, pietruszka, bazylia koncentrat pomidorowy 15 dag tartego sera żółtego np. Cheddar PRZYGOTOWANIE: Pieczarki myję i kroję w plastry. Pora obieram i myję kroję drobno. Na patelni rozgrzewam masło dodaję pieczarki i pora, doprawiam i smażę. Po upływie ok 2 min zaczynam
Gotowanie Patkicebula - 2 ząbki czosnku - łyżeczka musztardy - 2 łyżki bułki tartej - jajko - łyżka- dwie wody - zioła prowansalskie, sól, pieprz - mąka, olej do obsmażenia Sos: - litr wody - kostka rosołowa - biała część pora - marchewka - korzeń pietruszki - pęczek kopru - łyżka musztardy - liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz - dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego - łyżka mąki Scones: - 0,5 kg ugotowanych ziemniaków - dwie łyżki masła - mąka(...)smażenia 1. Zaczynamy od wstawienia sosu: Do wstawionej na gaz wody dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, pokrojone w plasterki marchewkę i pietruszkę i pokrojonego w półplasterki pora. Gotować aż warzywa zmiękną. 2. Teraz możemy zabrać się za przygotowywanie pulpetów: Drobno posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na maśle, przyprawić solą i ziołami prowansalskimi. Mięso, jajko, musztardę, bułkę tartą
Cook&Lovekielichowy do miksowania koktajli. Taki mam już od kilku dobrych lat i sprawdza się również jako pomocnik w przygotowywaniu kremowych, sycących i rozgrzewających zup. Przez cały rok, niezależnie od pory roku, miksuję prawie każdego dnia porcję zdrowego koktajlu, cieszę się bogactwem owoców i warzyw, które przynosi nowa pora roku. Efekt jest zawsze wspaniały, koktajl poza tym, że oddaje mi energii(...)ulubioną odmianę, hokkaido, mała, o charakterystycznym kształcie dynia. Uwielbiam ją za ciemnopomarańczowy kolor, ale także za to, że nie trzeba jej obierać, a to duży komfort. O tej porze roku robię kremowe zupy z tego pieczonego warzywa i pasty idealne do kanapek i makaronów. Lubię aromatyczną, pieczoną dynię z cukinią i ziołami. Aby taką przygotować, wystarczy podzielić warzywo na mniejsze
Moja smaczna kuchniaPonoć najlepszy jest gotowany na kurze, ale nie jest tak łatwo ją dostać, więc u mnie gotowany jest na kurczaku zagrodowym. Dodatek marchewki, cebuli, pietruszki, lubczyku, korzenia selera i pora nadał rosołowi smaku i koloru. U mnie rosół jest w wersji podstawowej, bez wymyślnych dodatków smakowych i smakuje, tak jak według mnie rosół powinien smakować. Smak rosołu tworzy oprócz kurczaka(...)zimowe dni. Najbardziej pomocny jest on w czasie, gdy dopada nas przeziębienie i talerz gorącego rosołku, może nas wtedy postawić na nogi. Moim zdaniem nie ma nic piękniejszego w porze obiadowej, od unoszącego się po kuchni aromatu gotowanego rosołku. Zmarznięci domownicy po powrocie do domu, na pewno będą czuli, że rosół jest przygotowany z dużą dbałością o ich zdrowie
Kuchcik gotujektóra jest bardziej neutralna w smaku, przez co krupnik ma więcej zwolenników. 300g żeberek wieprzowych 100g kaszy jaglanej 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 4 łodygi selera naciowego 1 por 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki 2 ziemniaki 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz 1. Żeberka zalewamy 3 litrami wody. Zagotowujemy(...)usuwamy szumowiny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 40 minut. 2. Seler naciowy, koper, natkę, por, cebulę, czosnek i por drobno siekamy. Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Wszystko dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 30 minut, po tym czasie dodajemy kaszę i ziemniaki, gotujemy kolejne 15 minut. 3. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Szefowa kuchnipół godzinki. Więc to też coś dla zapracowanych i narzekających na brak czasu. Zupa jest rozgrzewająca i sycąca. Składniki: około 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego 2 pory 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 150 g Szynka Polska Hańderek 100 g pieczarek 100 g serka topionego 2 łyżki jogurtu gre ckiego ser żółty sól(...)pieprz gałka muszkatołowa ale-raj Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę, por w półplasterki, czosnek w plasterki. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na pól łyżce masła klarowanego. Szynkę pokroić w słupki. Rozgrzać w garnku 1,5 łyżki masła klarowanego dodać por, czosnek cebulę i podsmażać około 10 minut. Zalać bulionem dodać pokrojony w mniejszą kostkę serek topiony i gotować
Ala piecze i gotujezupa, słodka i ostra, pożywna. Aby uzyskać około 2,5 l zupy przygotujcie: dwa udka z kurczaka cebulę dymkę 5 ząbków czosnku dwie średnie marchewki kilka zielonych liści pora niedużego selera dwie średnie pietruszki około 400 g gotowanej kukurydzy, może być z puszki 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/3 łyżeczki kurkumy łyżeczka pieprzu cayenne (mniej, jeśli(...)przepadacie za ostrymi potrawami) szczypta gałki muszkatołowej sól Na początek gotujemy wywar z mięsem, z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, z cebulą, czosnkiem, liśćmi pora i resztą warzyw pokrojonych na mniejsze części. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie, około 30 minut. W międzyczasie miksujemy kukurydzę, podlewając odrobiną bulionu. Z gotującego się wywaru wyławiamy mięso, liście
Pichceniomaniaprzełknę. Dzisiaj zapraszam Was na cielęce flaczki w rosole. Składniki: 900 g obgotowanych flaczków cielęcych* 4 ćwiartki z kurczaka 5 średnich marchewek połowa średniego selera 1 nieduży por 3 średnie pietruszki 4 liście laurowe 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1, 5 łyżki mielonej słodkiej papryki 1,5 łyżki suszonego majeranku 1 większa gałka muszkatołowa sól do smaku 1/3 łyżeczki mielonej(...)ostrej papryki 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Kurczaka opłukać w zimnej wodzie. Marchew, seler i pietruszkę obrać i opłukać. Pora dokładnie oczyścić i wypłukać. Do dużego garnka włożyć kurczaka, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą w takiej ilości, aby było jej mniej więcej kilka centymetrów wyżej nad poziom mięsa. Na wolnym ogniu zagotować wszystko. Po kilku minutach
Codzienna kuchnia niecodziennaprostu przekąską na ciepło. Z podanego przepisu wychodzi 12 sztuk. Zachęcam do zrobienia :-). Miłego dnia :-) Składniki: 5 dużych ziemniaków 1/2 brokuła szczypiorek 1 mała cebula czerwona 1/2 pora 2 jajka 1,5 szklanki startego sera żółtego 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka soli różowej pieprz do smaku Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie przez(...)minut. Brokuła myjemy, dzielimy i wrzucamy na około 5 minut do wrzątku. Po wyjęciu i ostudzeniu kroimy na troszkę większe kawałki nić ziemniaki. Drobno kroimy cebulę, pora i szczypiorek. Do większej miski dajemy ugotowane ziemniaki i brokuła, dodajemy pokrojoną cebulę, pora i szczypiorek, starty żółty ser, sól i wbijamy jajka. Całość mieszamy. Blaszkę do wypieku muffinek smarujemy masłem
kruche babeczkibył fakt, że w perspektywie na weekend mamy plany iść do kina na kolejną bajkę, i że ewentualnie mogłabym mieć focha Składniki na 6-8 porcji: 1-2 pory kawałek selera 2 kalarepki 1-2 marchewki 2 batat 3-4 ziemniaki 150 g ziaren słonecznika około 500 g kiszonych ogórków (było 700 ale Nina zdżarła przez chwilę mojej nieuwagi) łyżeczka(...)zrobisz to dzień wcześniej i ten słonecznik spokojnie się pomoczy. Wszystkie warzywa pokrój w drobną 0,5 cm kostkę, ogórki kiszone zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a pory pokrój w półplasterki. Ta szara breja to moczony słonecznik, dlatego polecam zmienić wodę ze dwa razy. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i wrzuć pokrojone pory, po 1 minucie
greenscarfbardzo posmakowało nam to danie kuchni kaszubskiej. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach. Składniki: 6 udek z kurczaka 500 g ziemniaków 200 g marchewki 2 białe części pora 2 łyżki oleju 5 łyżek mleka 200 g startego sera żółtego kiełki rzodkiewki koperek papryka słodka mielona gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)papryką. Odstawiamy do lodówki na minimum 60 min (najlepiej zostawić na całą noc). Po tym czasie obsmażamy na rumiano i pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Pory kroimy w plastry. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i ponownie smażymy razem z porami, wlewamy 3 łyżki mleka i dusimy pod przykryciem 5 min. Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę
R'n'G Kitchen