rzeczą jest odpowiedni ryż-arborio bez niego potrawa się nie uda. Składniki: 30 dag ryżu arborio 1 duża marchewka 1 szklanka młodego bobu 1 cebula 2 ząbki czosnku Kawałek pora 3 łyżki masła 150 ml białego wytrawnego wina Około 1 litr lub więcej warzywnego bulionu 100 g kremowego serka pleśniowego 100 g startego sera cheddar Sól i pieprz do smaku(...)Sposób przygotowania: Cebulę i por siekamy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy cebulę, por oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażamy aż się zeszkli. Wsypujemy ryż i mieszając smażymy 3 minuty, po tym czasie wlewamy wino i dusimy do momentu aż odparuje a ryż zrobi się szklisty. Wlewamy około 1/2 litra gorącego bulionu, gotujemy pod przykryciem
Wanilia i KardamonPlacki z kurczaka z kalafiorem, porem i żurawiną - bardzo syte danie. Zwane są także siekanymi. Z podanych składników wyszło ok. 20 średnich placuszków. Inspiracja Fallow the T aste. Składniki: 1/2 kalafiora 1 por 400 g piersi z kurczaka 2 jajka ok. 5 łyżek mąki 300 ml jogurtu naturalnego 1-2 łyżki suszonej żurawiny 1/2 łyżki masła sól, pieprz 1 łyżeczka(...)słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki tymianku olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Pora myjemy, drobno kroimy i przesmażamy na maśle aż się delikatnie zrumieni. Kalafiora myjemy i dzielimy na małe różyczki, które drobno kroimy (nie używamy grubszych łodyg tylko same różyczki). Piersi kurczaka kroimy w małą kostkę, żurawinę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z jajkami, jogurtem i mąką
Na Ciasteczkowych Papierachjedne z mych ulubionych potraw, dlatego dziś przedstawię kolejną propozycje podania, tej niezwykle smacznej i zdrowej ryby. składniki 300 g filetów śledziowych z solnej zalewy 1 cebula 1 niewielki por 1 czerwona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka miodu 6 łyżek dobrego oleju szczypta pieprzu i soli 1/3 pęczka natki pietruszki marynata 1 szklanki(...)płuczemy i wkładamy na dzień ( a najlepiej dwa) do octowej marynaty. Kolejnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy. Siekamy w drobną kostkę cebulę, kroimy w plastry pora ( tylko białą cześć), paprykę kroimy na paski. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie szklimy na nim cebulę, oraz pora. Do zeszklonych warzyw dodajemy paprykę, koncentrat , musztardę
Miód i pieprzJeżeli lubisz zupy kremowe, to właśnie obiad dla Ciebie. Połączenie ziemniaka - pora - boczku, to nie tylko męskie spojrzenie na obiad, chociaż Panom na pewno posmakuje. Moja połówka jest zauroczona takim obiadem. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 200 g chudego boczku 1 łyżka masła 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 450 g świeżego pora (tylko biała część(...)dekoracji Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: W garnku na maśle podsmaż boczek pokrojony w kostkę, dodaj cebulę posiekaną w piórka oraz czosnek i podsmaż, aż się zarumieni. Dodaj pora i duś pod przykryciem ok 5 minut, wszystko zalej bulionem i dodaj ziemniaki, gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną i dopraw delikatnie. Całość zblenduj na gładki krem, dodaj śmietanę i dopraw
Niezły MłynekUwielbiam kremy! Dzisiaj podzielę się swoim przepisem na krem z pora. Niebo w gębie :) składniki: 1 litr bulionu (drobiowy lub warzywny) 3 Pory 1 cebula pół marchewki śmietana 18% masło przyprawy sól, pieprz, gałka muszkatołowa grzanki lub groszek ptysiowy Przygotowanie Kroimy białą część pora w plastry, to samo robimy
KukuleczkiSkładniki: 1 kg ziemniaków 2 serki wiejskie 1/2 małego pora 1 jajko bułka tarta / płatki owsiane do panierowania olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzone przecisnąć przez praskę. Por drobno pokroić w kostkę. Serki wiejskie osączyć. Do ziemniaków dodać por, ser, jajko, wymieszać. Doprawić solą i duża ilością pieprzu. Z masy uformować
magiczna kuchnia Kasipodkręcona chrzanem. Idealna na przystawkę do obiad lub lunch, a nawet jako dietetyczne danie dla tych co na diecie. SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 szklanki zielonego mrożonego groszku 2 pory (biała część) 1 ½ litra bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżeczki soku z cytryny 3-4 łyżki chrzanu 2 łyżki oleju do podsmażenia pora sól i pieprz do smaku(...)kwiatki czosnku liściastego cienki szczypiorek Wykonanie: Rozgrzać w rondlu olej i wrzucić na niego pokrojony w pół-krążki seler (białą część). Podsmażać kilka minut nie dopuszczając do zbrązowienia. Do pora wlać bulion i dodać rozmrożony groszek. Gotować wszystko przez ok. 5 minut od czasu zawrzenia bulionu. Zmiksować zupę blenderem na krem. Dodać sok cytrynowy i chrzan, doprawić solą i pieprzem
Sztuka gotowania w/g Samiryszklankę zielonej soczewicy) 3 średnie cukinie (może być dynia) pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej (mogą być szparagi) 1 czerwona papryka 1 duża marchewka 2 puszki krojonych pomidorów 1 por 3 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 świeże papryczki chilli (lub 1 łyżeczka suszonej papryczki chilli lub pieprzu kajeńskiego - można dać mniej) 5 cm świeżego imbiru 1 łyżka świeżo zmielonego kuminu(...)pół godz. do namoczenia. Czerwoną soczewicę płuczemy. Wszystkie warzywa myjemy. Cukinię i paprykę kroimy na drobne kawałki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i pora obieramy i szatkujemy. Jeśli użyjemy szparagów, to kroimy je na 2-cm kawałki, odcinamy zdrewniałe końce. W dużym garnku na średnio rozgrzanym tłuszczu szklimy posiekaną cebulę, dodajemy posiekany por i listki
Naturalna KuchniaDzisiaj polecam przepis na pyszną sałatkę warzywną z majonezem. To doskonała przekąska dla całej rodziny. Podaję ją z pieczywem i wędliną. SKŁADNIKI: 6 rzodkiewek, 1 por, 15 sztuk patisonów konserwowych ORZECH , 4 jajka, 3,5 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję w plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku i parzę 5 minut pod przykryciem. Pora odcedzam na sitku
Tradycyjna kuchnia Kasitylko, by nie dodać zbyt dużo papryki wędzonej, bo ma bardzo dominujący smak (ja dodaję tylko 1-2 szczypty). Składniki: 4 duże marchewki 3 bataty 1 papryka czerwona 1/2 pora (zielona część) 1/4 selera 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 1/2 szkl. czerwonej soczewicy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła Do smaku: sól pieprz pieprz ziołowy papryka(...)słodka mielona papryka wędzona oregano majeranek bazylia suszona Sposób przygotowania: Do garnka z wrzątkiem wrzucamy seler, por, pokrojoną w kostkę marchewkę, licie laurowe, ziele angielskie i trochę pieprzu. Gotujemy około 10 minut i dodajemy drobno pokrojone bataty. Gdy warzywa zaczną się robić miękkie wyjmujemy liście laurowe, ziele angielskie i por, a wrzucamy pokrojoną paprykę czerwoną bez skórki (można upiec
Kolorowy Przepisownikktoś myśli, ze zupa ze świeżego ogórka jest mdła, to musi sam jej spróbować. Składniki: 1 kg świeżych ogórków (najlepiej gruntowych) 2 średnie cebule 12-15 cm jasnej części pora 3-4 duże ząbki czosnku zielona papryczka chili mały pęczek koperku oliwa z oliwek sól do smaku Ogórki obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać(...)Pora oczyścić, opłukać i pokroić w talarki. Papryczkę chili przekroić, usunąć nasionka i posiekać drobno. 2-3 łyżki oliwy rozgrzać w garnku. Dodać pora, cebulę, czosnek i papryczkę chili. Zeszklić. Dodać pokrojone ogórki i wszystko razem udusić do miękkości. Wlać wodę lub bulion, ale niezbyt dużo, gdyż finalnie zupa ma mieć konsystencję kremu. Przyprawić solą. Na końcu dodać opłukany
Codzienna kuchnia niecodziennachudego twarogu 1 1/2 łyżeczki posiekanego koperku + na wierzch kanapek 2 czubate łyżeczki naturalnego jogurtu typu greckiego 3 rzodkiewki mały kawałek zielonej papryki około 1/2 cm białej części pora sól do smaku do podania proponuję: pieczywo chrupkie na zakwasie naturalnym 3 ziarna "Chrupak" Przygotowanie Dwie rzodkiewki tniemy w drobną kostkę, jedną w paski. Do miseczki przekładamy chudy twarożek. Dodajemy(...)niego drobno posiekany koperek (około 1 1/2 łyżeczki), pocięte w kostkę dwie rzodkiewki oraz pociętą część pora (pora tniemy wzdłuż, a następnie drobno siekamy). Na koniec dodajemy 2 czubate łyżeczki naturalnego jogurtu typu greckiego oraz doprawiamy wszystko solą, mieszamy widelcem do połączenia składników. Próbujemy. Nakładamy pastę na pieczywo. Na wierzch układamy plasterki rzodkiewki, pasek zielonej papryki i odrobinę koperku. Podajemy
Słodkie okruszkiDanie szybkie, smaczne i ciekawe. Burak i por idealnie sprawdzają się w tej potrawce. Nadają daniu interesujący smak. Zapraszam! Potrawka z kurczaka z burakiem Składniki: 2 filety z kurczaka pokrojone w dużą kostkę 1 duży burak lekko obgotowany, pokrojony w paseczki 1 średni por pokrojony w półplasterki 2 łyżki estragonu 1/3 szklanki śmietany oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka przyprawić(...)podsmażyć na oliwie. Dodać por i resztę przypraw. Wymieszać. Zostawić pod przykryciem około 10 minut. Dodać buraka, śmietanę. Zostawić na małym ogniu. Dusić około 5 minut. Po tym czasie odkryć i bez przykrycia dusić, aż sos zgęstnieje a warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku jeśli potrzeba. Podawać z ryżem. Smacznego
Tagebuch po polskujest pyszna, co potwierdza apetyt z jakim zjada ją moja córka (nie łatwo zyskać Jej uznanie). Do przygotowania tej zupy będzie Ci potrzebne : Fenkuł 2 bulwy 1 duża marchew Por białe części 2 ząbki czosnku Pietruszka korzeń Kawałek selera Liść laurowy Ziele angielskie Łyżka masła 2 ziemniaki Marchew, pietruszkę i selera obrane, zalewamy ok. 1 litrem wody, dokładamy liść, ziele(...)gotujemy. Bulwy kopru kroimy na pół wzdłuż, a następnie w poprzek w piórka. W plastry kroimy pora, czosnek przeciskamy przez praskę, a ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pora i czosnek, po chwili dodajemy fenkuł, a jak lekko zmięknie – ziemniaki. Dusimy kilka minut, podlewając wodą lub odrobiną wina. Gdy warzywa w garnku już zmiękną
Markowy smakzdumienia to mnie się słabo, kochaniutcy, zrobiło! Otóż, tego raza, Zdzichu i Kulasa, z rybów powrócili…. Z RYBAMI!!!! Składniki: 2 dorady 1 cytryna 0,5 kg ziemniaków 0,5 pora 4 ząbki czosnku 2 duże, dojrzałe pomidory 100 ml białego wytrawnego wina kromka razowego chleba ze słonecznikiem oliwa sól, pieprz, świeży rozmaryn Sposób przygotowania: Ziemniaki, pora i pomidory kroimy(...)drugiej wyciskamy sok. Ryby dokładnie myjemy, nacinamy je w dwóch miejscach i nacieramy solą i pieprzem. W nacięcia wkładamy plastry cytryny. Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą. Wykładamy ziemniaki, pomidory, pora, czosnek, kilka gałązek rozmarynu, posypujemy solą i pieprzem. Na wierzch układamy ryby. Po całości polewamy sokiem z cytryny. Chleb mielimy w malakserze, dolewamy odrobinę oliwy, mieszamy i powstałą papkę układamy
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha