por - 13968 przepisów (strona:129/932)

Gulasz wołowy z warzywami 150

choć uchodzi za zupę i tak się ją nazywa, to dla mnie jest to raczej gulasz. Jednak godny polecenia jest też gulasz z warzywami. Słodka marchewka i lekko ostry por łagodnie aromatyzują wołowinę. Dla dwóch osób: 0,5 kg mięsa wołowego gulaszowego 1 duża marchewka 1 mała pietruszka mały kawałek selera 1 średni por 1 duża cebula 1 szklanka bulionu(...)olej do smażenia Marchewkę, selera i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć na patelni na oleju i wrzucić do garnka w którym będziemy gotować gulasz. Pora pokroić w pół plasterki a  cebulę w piórka podsmażyć na oleju i wrzucić do garnka. Mięso pokrojone w kostkę również podsmażyć i wrzucić do garnka. Wszystko

Jadło i czytadło
SAŁATKOWY PRZYSMAK 186

Składniki: 5 jajek 4-5 ogórków kiszonych 1 mały por filet z indyka 1 puszka fasolki czerwonej konserwowej 1 puszka kukurydzy konserwowej 150g sera żółtego ok. 50-100g PRZYSMAKU ŚWIĘTOKRZYSKIEGO "SNACK" firmy WSP SPOŁEM  PRZYPRAWA DO INDYKA firmy RAFEX  olej sos: 1 duży jogurt naturalny 4-5 łyżek majonezu 2-3 ząbki czosnku sól pieprz zioła prowansalskie(...)Sposób przygotowania: Jajka ugotować, wystudzić, obrać i pokroić w ćwiartki. Filet myjemy, osuszamy, doprawiamy przyprawą do indyka i smażymy do zarumienienia na oliwie. Ogórki kroimy w kostkę. Por szatkujemy w pół krążki. Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Przysmak Świętokrzyski wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy do uzyskania złotego koloru, wyjmujemy na ręcznik papierowy. Fasolkę i kukurydzę odsączamy z zalewy

Prosto i Smacznie z Anetą
Sałatka z makaronem z zupki chińskiej 172

Składniki: 3 zupki chińskie 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 350 g szynki 1 por łyżka posiekanego koperku majonez sól, pieprz Wykonanie: Makaron połamać na mniejsze kawałki, wsypać do miski, zalać 3 szklankami gorącej wody. Kukurydzę oraz groszek osączyć z zalewy. Szynkę pokroić w kostkę, a koperek drobno posiekać. Por pokroić w pół plasterki, sparzyć i dokładnie osączyć. Kukurydzę, groszek(...)por, szynkę oraz koperek przełożyć do makaronu. Na sam koniec dodajemy majonez, doprawiamy sola i pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka z pora, kukurydzy i jajek+ film 293

Sałatki to mój najsmaczniejszy i ulubiony temat, tym razem proponuję bardzo szybką i prostą w przygotowaniu a przy tym przepyszną sałatkę z pora, kukurydzy i jajek na bazie majonezu. Dla amatorów lżejszych smaków polecam majonez zastąpić jogurtem naturalnym . Taka sałatka będzie smaczną propozycją do pracy, na śniadanie i kolację. składniki na 4 porcje 2 puszki słodkiej kukurydzy 1 średni(...)por 5 jajek ugotowanych na twardo 3-4 łyżki majonezu czarny pieprz przepis Odsączoną z  zalewy kukurydzę przekładamy do miski. Pora drobno kroimy i dodajemy do kukurydzy. Ugotowane jajka kroimy w plastry i przeciskamy przez kratkę do krojenia bądź kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy z majonezem oraz sporą szczyptą czarnego pieprzu starannie mieszając

Smakowite Dania
Sałatka z wędzonym kurczakiem, porem i fasolą 272

pyszną sałatkę z kurczakiem i warzywami. Sałatka jest szybka i łatwa do przygotowania. Może być doskonałą przekąską podczas imprezy karnawałowej.  SKŁADNIKI: 2 wędzone ćwiartki z kurczaka, 2 pory, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 1/2 puszki fasoli czerwonej, 5 ogórków konserwowych, 5 jajek, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Białe części pora kroję w plasterki, wrzucam do osolonego wrzątku(...)parzę 10 minut pod przykryciem. Następnie pora odcedzam na sitku i chwilę studzę. 2. Z ćwiartek kurczaka usuwam kości. Mięso kroję na mniejsze kawałki. Ogórki kroję w kostkę. Kukurydzę i fasolkę odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 3. Wszystkie przygotowane składniki przekładam do miski. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Gotową sałatkę wykładam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Potrawka orientalna z kurczakiem 152

słodko, a zarazem lekko pikantny smak. Ja korzystam z gotowej mieszanki Kuchnia eksperta mieszanka chińska, ale możecie kupić składniki mieszanki również osobno. Porcja na 4 osoby. SKŁADNIKI 1 por 2 piersi z kurczaka oliwa 1 czerwona papryka 1 mieszanka chińska 450 g (u mnie kuchnia eksperta) 1 puszka ananasa 1 mały sok pomidorowy (330 ml) przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma(...)chilli do zagęszczenia sosu: 1-2 łyżki mąki pszennej Wrocławskiej + nieco wody do potrawy ryż WYKONANIE Pora umyć, pokroić w krążki (tylko białą część), przełożyć do głębokiej patelni i skropić oliwą. Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do głębokiego talerza lub miski, polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem, curry i odrobiną kurkumy (opcjonalnie można dodać również

Passions hobbies life
Zupa ogórkowa 206

Jest jedną z najpopularniejszych zup w kuchni polskiej.  Przygotowuję ją na różne sposoby.  Czasami ogórki dodaję bezpośrednio da garnka, a czasem duszę z cebulą i porem - na patelni. Warzywa kroję lub trę na tarce..   mięso na wywar (preferuję kurczaka) 4 ogórki kiszone 5 ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera   kawałek pora 1/2 cebuli(...)ziela angielskiego. Do garnka wrzucić pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera (marchew, pietruszkę, selera można zetrzeć na tarce). Posiekaną cebulę zeszklić na maśle i dorzucić pokrojonego (w plasterki) pora. Chwilkę podsmażyć i dodać starte ogórki (*). Całość dusić przez około 10 minut. Gdy warzywa w zupie będą "prawie" miękkie - do garnka przełożyć zawartość patelni i gotować dodatkowo przez kolejne

Di gotuje
Tarta z cukinią, porem i papryką (quiche) 102

Quiche z cukinią, porem i papryką Quiche (pl. kisz), czyli wytrawna, tarta z masą jajeczno-śmietanową. To z pewnością świetny pomysł na lekki obiad lub na kolację. Quiche można przyrządzić zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Do tego można jeść go na ciepło jak i na zimno. Ja zawsze komponuje do niej rybę i pyszną, letnią sałatkę(...)tortownicy brzegi ciasta powinny sięgać do połowy wysokości). Nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy przez ok. 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC. Farsz: 1 duża cukinia 1 mały por 1 mała czerwona papryka 50 g szynki (w wersji mięsnej) lub 100 g fety lub sera gorgonzola (w wersji wegetariańskiej) pomidory do dekoracji 3 jajka 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki

Calzonella.com
ZUPA KREM Z PORÓW I CUKINII 104

ZUPA KREM Z PORÓW I CUKINII SKŁADNIKI: 1-1,5 l bulionu drobiowego 2 duże cukinie 1 duży albo dwa średnie pory (biała część) średnia cebula 3-4 średnie ziemniaki 3 łyżki śmietany 12% 3 ząbki czosnku 3 łyżki natki pietruszki szczypta kminku mielonego pieprz i sól do smaku prażony słonecznik chilli w proszku (opcjonalnie) łyżka masła cebulka dymka WYKONANIE(...)Cebulę i czosnek posiekać, przesmażyć na łyżeczce masła. Dodać pory pokrojone w plasterki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Wszystko przyprawić lekko solą i pieprzem a następnie przesmażyć wszystko do lekkiego zrumienienia, przełożyć do garnka. Cukinię pokroić w kostkę (nie obierać), oprószyć pieprzem i chili i przesmażyć na tej samej patelni, na której uprzednio przygotowaliśmy pozostałe warzywa. Warzywa zalać bulionem

Calzonella.com
Zupa selerowa. 236

oraz ciepłe napoje. Świetnie wtedy sprawdzają się zupy - krem, a tym razem padło na selerową.  Wyszła idealnie :) Składniki: 150 g selera korzeniowego 2 średnie białe cebule 1 mały por 400 g ziemniaków 1 marchewka 4 bulionu 2 łyżki sosu sojowego szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła 100 ml śmietany 30% sól, pieprz posiekany szczypiorek - opcjonalnie Przygotowanie:   Selera obieramy(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i por kroimy w pół-krążki. Na rozgrzanym maśle smażymy cebulę przez 5 minut, dodajemy selera i pora, a następnie garnek przykrywamy i dusić kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając.  Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w dużą kostkę i dorzucamy do garna, a całość zalewamy bulionem. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia

Symfonia smakowa
Sałatka z cieciorką, fetą i suszonymi pomidorami 372

suszonych pomidorów z oleju 1/3 kostki sera feta 3-4 łyżki fasoli czerwonej z puszki 3 łyżki kukurydzy konserwowej 2 duże ogórki kiszone (mniejsze to więcej) 1/2 białej części pora 1 łyżka majonezu 3 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Cieciorkę odsączamy na sicie z zalewy, podobnie kukurydzę i fasolę. Pomidory suszone odsączamy(...)nadmiaru oleju i kroimy drobniej. Ogórki kiszone kroimy w kostkę, por siekamy cienko w półplasterki, fetę kroimy w kostkę. Do miski przekładamy odsączoną cieciorkę, dodajemy por, fasolę, kawałki suszonych pomidorów, kukurydzę i ogórki kiszone. Na koniec dorzucamy kawałki fety, przyprawiamy obficie pieprzem (solą wcale, bo feta jest wystarczająco słona!) i polewamy sałatkę sosem, mieszamy ostrożnie. Sos: 1 łyżka majonezu wymieszana

Kolorowy Przepisownik
Zapiekanka hawajska 399

Składniki: 1 kg porów (u mnie dwie duże sztuki) 15 dag szynki (w plastrach) 15 dag żółtego sera (w plastrach) puszka ananasów 4 kromki pieczywa tostowego 330 g kremówki 2 jajka tłuszcz do smażenia sól, pieprz gałka muszkatałowa Sposób przygotowania: Pory dokładnie oczyszczamy i myjemy. Kroimy w piórka. Solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę. Podsmażamy na tłuszczu do czas aż zmiękną. Wykładamy(...)Szynkę kroimy w cienkie paseczki. To samo robimy z serem. Plastry ananasa przekrawamy na pół. Z chleba robimy tosty i kroimy w kostkę. Wyciągamy zapiekankę z pieca.  Na por wykładamy kolejno szynkę, ananasy i grzanki. Przykrywamy grzankami. Opruszamy solą i pieprzem. Pieczemy jeszcze przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni C.  Ilość porcji: 4 Czas wykonania

Pobite gary Barbary
Zupa z soczewicą i porem. 90

dworze zimno więc rozgrzewająca zupa będzie dziś idealna! Kto chętny? Zapraszam! Składniki; 2 skrzydełka kurze 2 marchewki 1 pietruszka 1 por pół szklanki czerwonej soczewicy sól, pieprz. lisc laurowy, ziele angielskie, słodka papryka, przyprawa uniwersalna 1 łyżka masła Przygotowanie; Skrzydełka zalać wodą, dodać marchew i pietruszkę pokrojone w plasterki. Dorzucić ziele i liścia, gotować do miękkości. Pora pokroić w plasterki(...)podsmażyć na łyżce masła. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Kiedy rosół już mamy gotowy dodajemy ziemniaki oraz podsmażonego pora. Gdy ziemniaki będą na wpół miękkie wtedy wsypujemy soczewicę. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Doprawiamy do smaku. Zupę możemy zabielić śmietaną jednak ja tego nie robiłam. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Risotto porowo-ziemniaczane 114

Składniki (na 2  porcje) - łyżeczka masła (ok. 5g), - cebula (ok. 80g), - 1 por (ok. 140g), -   2 ziemniaki (ok. 140g), - przyprawy: sól pieprz, estragon, - szklanka ryżu na risotto (ok. 190g), -   około   3 szklanek bulionu warzywnego (ok. 750ml). Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle. 2. Do cebuli dodajemy drobno pokrojonego pora i ryż (smażymy(...)ryż będzie miękki). 5. Całość doprawiamy solą, pieprzem i estragonem. Risotto jest bogate w: - potas (pochodzący z ziemniaków), który odpowiada za prawidłowe przewodzenie bodźców nerwowych, - witaminę C (pochodzącą z pora), która działa przeciwnowotworowo i zwiększa odporność. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 400 g   Energia: 441,9 kcal    Białko: 10,5 g    Tłuszcze

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pęczotto z kurczakiem i porem 153

Składniki ( na 2 porcje) - łyżeczka masła (ok. 5g), - cebula (ok. 80g), - 1 por (ok. 140g), - 1 filet z kurczaka (ok. 120g), - szklanka kaszy pęczak (ok. 190g), - 1 łyżeczka oleju (ok. 5g), - ok.   3 szklanek bulionu warzywnego (ok. 750ml), - przyprawy: sól pieprz, estragon, curry, słodka i wędzona papryka. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle. 2. Do cebuli(...)dodajemy drobno pokrojonego pora i kaszę pęczak (smażymy ok. 1 min.) 3. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach (np. curry, słodka i wędzona papryka). Mięso smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 4. Do garnka z kaszą pęczak dodajemy  ½ szklanki bulionu warzywnego, gotujemy aż płyn zostanie odparowany (czynność powtarzamy kilka razy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach