szwagierki, która bardzo polecała mi tą potrawę. Przyznaję, że makaron z tuńczykiem z prezentowanego przepisu jest bardzo smaczny. Polecam! Makaron z tuńczykiem Składniki: 500 g makaronu świderki wieloziarnisty, por, 2 puszki tuńczyka w oleju, czarne oliwki, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, natka pietruszki, puszka kukurydzy, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Czosnek drobno(...)siekamy, pora koimy drobno i podsmażamy. Następnie dodajemy tuńczyka i jeszcze chwilę smażymy. Do tuńczyka dodajemy całe czarne oliwki, natkę pietruszki i odcedzoną kukurydzę. Przygotowany sos przekładamy do makaronu, dodajemy koncentrat pomidorowy i całość dokładnie mieszamy. Potrawę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Porada: Zamiast pora proponuję użyć cebulę. Smacznego
paapilotkaawieczorem delektować się romantyczną kolacją. Cudowne widoki, słońce pieszczące skórę i górskie powietrze wymieszane z wyjątkowymi aromatami serwowanych potraw i trunków ;) W menu, które zmienia się wraz z porami roku, znajdziemy dania serwowane a la carte oraz codziennie nowe zestawy obiadowe i kolacyjne. Przygotowywane potrawy to ciekawe łączenie tradycyjnej kuchni z najnowszymi trendami kulinarnymi. Przykłady z karty wzięte: Kurczak kukurydziany(...)warzyw korzennych z sosem Dijońskim Zupa z jagnięciny z młodymi warzywami i pęczakiem Filet z pstrąga z gospodarstwa rybnego z Feleczyna smażony z kurkami podany z puree z pora i kalafiora oraz sosem z białego wina Tradycyjny sernik podany na sosie z przetartych malin z sałatką mango i marakui Kulinarne pasje szefa kuchni zachwycają w każdym daniu - feeria smaków, kolorów
SzczyptaSmaQBigos inny niż zwykle Składniki - 1 bardzo duża kalarepa (ja mam giganty ważące ponad kilogram ) - 2 marchewki - 1 mała cukinia - 1 cebula - 1 por - 1 duże udko smażone z królika ( można wykorzystać inne mięso które zostało z obiadu lub wędlinę ) - ziele angielskie - liść laurowy - 1 mały przecier - 2 łyżki papryki słodkiej - 1 łyżka majeranek -1/4 kostki margaryny - olej(...)liść laurowy i ziele angielskie Gotować aż zmięknie resztę wody odlać pokruszyć kostkę mięsną dodać majeranek paprykę przecier i pokrojone świeże zioła 2. - Cebulę pokroić w pióra por pokroić w paski Na patelni dać troszkę oleju i margarynę podsmażyć cebulę i por dodać pokrojone mięso chwilę podsmażyć Dać wszystko do ugotowanej kalarepki rozsypać na powierzchni
W królestwie smaków BeatyPyszny szybki obiad z makaronem bez glutenu Pierwszy raz robiłam ale wyszło pysznie Składniki - 25 dag spaghetti gluten free san - 1 cukinia ok 30 cm - 1/2 dużego pora - 1 marchewka - 4 pomidory - kilka ziaren kolendry - szczypta gałki muszkatołowej - pieprz - sól - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 2 łyżki masła klarowanego - posiekane listki bazylii Sposób przygotowania 1. - Cukinię i marchew zetrzeć(...)grubej tarce razem ze skórką por pokroić w paski pomidory zmiksować blenderem aby powstał sok 2. - Na patelni rozpuścić masło dać por marchewkę i cukinie chwilę podsmażyć wlać pomidory dodać przyprawy bazylię dusić aż odparuje woda 3. Makaron włożyć do zimnej wody ugotować al dente pilnować i mieszać aby się nie rozgotował odcedzić Podawać z warzywnym sosem
W królestwie smaków BeatyZapraszam na kolejną surówkę z pora do obiadu Składniki - 1 średni por - 1 jabłko - 1 marchewkę - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżeczka cukru płaska - sól pieprz do smaku - olej Sposób przygotowania 1. - Por pokroić na prążki jabłko zetrzeć na grubej tarce a marchewkę na drobnej - Sałatkę przyprawić solą pieprzem skropić sokiem z cytryny posypać cukrem - Wymieszać dodać olej
W królestwie smaków Beatygustów smakowych Przyznam że kostkę w sklepie nigdy już nie kupię ta wyszła pachnąca ziołami a nie chemią a moja zupa smakuje rewelacyjnie Składniki - 2 cebule - 1 por - 3 ząbki duże czosnku - 4 marchewki średnie - 3 pietruszki - 1 seler mały - kilka gałązek rozmarynu - kilka gałązek tymianku - kilka gałązek oregano - 3 małe odnogi lubczyku - 3 liście pietruszki(...)płaskiej kurkumy - 1 łyżeczka przecieru - 15 płaskich łyżeczek soli - 5 kulki ziela angielskiego - 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu - 6 łyżek oliwy z oliwek - 100 ml wody Sposób przygotowania 1. - Cebulę por posiekać (ja siekałam kolejno warzywa w malakserze Można też trzeć na tarce ale dłużej schodzi ) - wlać na patelnię o grubym dnie olej podusić ebulę i por chwilkę
W królestwie smaków Beatyimprezach znika błyskawicznie. Polecam, zwłaszcza, że wykonuje się ją błyskawicznie :) Składniki: słoik selera konserwowego puszka kukurydzy puszka ananasa w syropie puszka fasoli czerwonej 5 ugotowanych na twardo jajek 1 por 1 średnia marchewka 1 średnia papryka 7 łyżek majonezu Sposób przygotowania: Seler, kukurydzę, ananas, fasolę odsączyć na sicie. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, oddzielić białka od żółtek, posiekać jedne(...)drugie. Białą część pora pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce. Paprykę, ananas również pokroić w kostkę. Układać w szklanej, przezroczystej misce w następującej kolejności: seler papryka kukurydza ananas 3 łyżki majonezu marchewka por fasolka białko 4 łyżki majonezu żółtko Wstawić do lodówki na 24 h. Smacznego
na moim stole...przy tej. Mało tego, jednogłośnie postanowił, że na święta zrobimy właśnie tę. Mój przepis różni się jednak od tradycyjnej sałatki po żydowsku, zamiast ostrej cebuli dodaję łagodniejszy, bardziej aromatyczny por, wzbogacam ją też o kukurydzę, która nadaje jej słodyczy, soczystości i chrupkości. Jest obłędna :-) Składniki na sałatkę po żydowsku 60 dag ziemniaków tej samej wielkości 8 jajek ugotowanych na twardo(...)por (białą część) 1 puszka kukurydzy 4-5 łyżek majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Jajka również obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do ziemniaków. Następnie dodajemy kukurydzę, drobniutko posiekany por, majonez, musztardę i mieszamy. doprawiamy solą i pieprzem i gotowe
Rozpustne gotowaniemoże być tłusta) 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 300 g wątróbki drobiowej kajzerka 2 cebule 1 marchewka 1/2 małego selera 1 mała pietruszka liście pora sól pieprz majeranek gałka muszkatołowa 2 jajka 50 ml koniaku oliwa 2-3 łyżki bułki tartej Wieprzowinę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie(...)jałowiec, łyżeczkę soli, dolewamy wodę do 3/4 wysokości mięsa i gotujemy około 50 minut. Po tym czasie dodajemy obraną marchewkę, seler, pietruszkę, por i gotujemy kolejne 30-40 minut. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy dodajemy pokrojone cebule, a gdy się zeszklą, oczyszczoną wątróbkę. Smażymy, aż wątróbka się ładnie zarumieni z obu stron (w środku może zostać niedopieczona). Ugotowane, ostudzone mięso
Rozpustne gotowaniezupę. Poszperałem i znalazłem przepis sprzed 1930 roku. Powiem tylko tyle...Polecam! Składniki 1 kg brukselki 1 l rosołu drobiowego 250 g boczku wędzonego 2 marchewki pietruszka mały seler por (biała część) cebula 3 średnie ziemniaki 50 g wędzonej słoniny łyżka mąki szczypiorek sól ,pieprz Przygotowanie Jarzyny ,cebulę ,wędzonkę ,pokrojone w dużą kostkę ziemniaki ,pora pokrojonego w krążki i oczyszczoną(...)cebulę blendujemy z wywarem. Na patelni robimy zasmażkę ze słoniny i mąki. Dodajemy do zupy. Dokładnie mieszamy. Marchew ,seler ,boczek kroimy w kostkę ,dodajemy do zupy razem z ziemniakami ,porem i gotujemy na średnim ogniu przez 10 min. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchenkuchni norweskiej. Prawie jak "po grecku" Składniki 1 kg filetów z dorsza 1 jajko 2 łyżki mleka 1 szklanka mąki 3 cebule 1/2 selera 3 marchewki 1 pietruszka 1 por 1 cytryna 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka jarzynki pieprz sól gałka muszkatołowa olej natka pietruszki Przygotowanie Wszystkie(...)warzywa obrałem , opłukałem, Cebulę średniej wielkości i por , białą część , pokroiłem w półplasterki. Pozostałe jarzyny pokroiłem w julienne, tzn. w cienkie słupki (zapałki). Można zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wlałem do rondla 3-4 łyżki oliwy , gdy się rozgrzała zmniejszyłem ogień i wrzuciłem cebule i por. Mieszałem cały czas ,aż się zeszkliły. Wrzuciłem pozostałe warzywa, zwiększyłem ogień
R'n'G KitchenDanie kuchni francuskiej. Smak fasoli ,pora ,czosnku przeplatany z bazyliowym pistou ,po prostu pycha! Składniki 200 g drobnej białej fasoli 2 łyżki masła 150 g bekonu 2 ząbki czosnku por (biała część) 2-3 gałązki selera naciowego 2 marchewki 1,5 l bulionu drobiowego liść laurowy 250 g kiełbasy czosnkowej Pistou: pęczek świeżej bazylii ząbek czosnku 3 łyżki startego parmezanu(...)miski i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na noc. Rano fasolę płuczemy pod zimną wodą i osączamy. W garnku rozpuszczamy masło ,smażymy pokrojony w paski bekon ,czosnek (zmiażdżony praską) ,pora pokrojonego na cienkie talarki ,seler (cienko pokrojony) oraz marchew pokrojoną w drobną kostkę. Zalewamy bulionem ,dodajemy listek laurowy i fasolę ,zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Gotujemy pod przykryciem do miękkości fasoli. Kiełbasę
R'n'G KitchenMoja propozycja na przekąskę. Składniki 4 grube pory 4 jajka 200 g ulubionej kiełbasy 200 g sera tartego cheddar 2 dymki ze szczypiorkiem 50 g bułki tartej 4 łyżki oleju 4 łyżki kwaśnej śmietany tymianek sól świeżo zmielony pieprz Przygotowanie Pory oczyściłem, odciąłem korzonki, przyciąłem ciemnozielone końce, opłukałem, włożyłem do osolonego wrzątku i obgotowałem 5 minut. Osączyłem, przeciąłem wzdłuż(...)smażyłem razem 3 minuty. Odstawiłem z ognia, ostudziłem. Dodałem posiekane jajka na ugotowane na twardo, starty żółty ser, tartą bułkę i śmietanę. Farsz doprawiłem tymiankiem , solą oraz pieprzem. Połówki porów ułożyłem w posmarowanym olejem naczyniu do zapiekania i napełniłem przygotowanym farszem. Zapiekałem 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
R'n'G KitchenSmaczne danie z naszymi ulubionymi pieczarkami. Składniki 300 g łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku jajko bułka tarta 500 g pieczarek por (biała część) 1 l bulionu drobiowego (do gotowania pulpecików) łyżka masła 500 ml bulionu warzywnego (do sosu) 3 łyżki jogurtu greckiego sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso płuczemy i przepuszczamy przez maszynkę(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Pora kroimy w piórka. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G KitchenSałatka, która może być samodzielnym daniem, ale także jako dodatek do dań mięsnych ( surówka ). Składniki 1/2 główki czerwonej kapusty ( 350 g) 2 cienkie pory sól łyżeczka cukru 3 dojrzałe gruszki 2 łyżki soku z cytryny mała cebula 200 g kwaśnej śmietany biały pieprz pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 łyżki czerwonego octu winnego 1/2 pęczka natki pietruszki Przygotowanie Kapustę(...)oczyściłem, poszatkowałem, włożyłem do miski i zalałem wrzącą wodą. Pozostawiłem we wrzątku przez 8 minut, następnie osączyłem na sicie. Pory oczyściłem, umyłem i pokroiłem w ukośne plasterki grubości 2 cm. Zblanszowałem w osolonej wodzie w ciągu 5 minut, przełożyłem na sito, zahartowałem zimną wodą i osączyłem. Gruszki obrałem, pokroiłem na ćwiartki, oczyściłem z gniazd nasiennych i pokroiłem w plasterki. Skropiłem
R'n'G Kitchen