tych, którzy lubią smak i zapach curry. Składniki: -ok. 35 dkg piersi z kurczaka -szklanka makaronu ryżowego -kilka ogórków konserwowych -puszka kukurydzy konserwowej -4 jajka -kawałek pora -sól, pieprz -curry -majonez Makaron ryżowy gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut. Odcedzamy, przelewamy zimna wodą, odsączamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Pierś z kurczaka gotujemy 20 minut(...)bulionie warzywnym z dodatkiem curry. Kukurydzę odsączamy. Ogórki kroimy w kostkę i odsączamy. Pora kroimy na drobno. Jajka kroimy w kostkę. Ogórki, kukurydzę, pora i jajka wsypujemy do dużej miski. Ostudzonego kurczaka kroimy w kostkę. Możemy dodać pokrojone w drobną kosteczkę suszone pomidory. Kurczaka i pomidory i makaron ryżowy dosypujemy do miski. Dodajemy majonez według uznania, przyprawiamy pieprzem, solą
Maminek kulinarnytakże dzięki czarnuszce i oleju lnianego zaspokoimy dzienną potrzebę w NNKT, dodatkowo ochronimy błonę śluzową żołądka. Same plusy. Składniki : 1/2 główki białej kapusty 1 spora marchewka 1 por 2 łyżki octu winnego 3 łyżki oleju lnianego 1 łyżeczka cukru brązowego 1-2 łyżeczki ziaren czarnuszki płaska łyżeczki soli (nawet mniej) Przygotowanie: Kapustę zszatkować, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Por pokroić w półksiężyce. Kapustę, marchew i por połączyć i posypać solą do zmożenia. Doprawić do smaku olejem lnianym, cukrem, octem i posypać ziarnami czarnuszki, Dokładnie wymieszać
Garnkowe fanaberie/www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Nie chciałabym rozstać się z tym blogiem. Rozważałam to i wiem, że nie jestem gotowa. ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z POREM, SELEREM NACIOWYM I UDKAMI KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWYM Składniki: - 500 gramów udek z kurczaka bez kości - 4-5 porów - kilka łodyg selera naciowego - 250 gramów makaronu (u mnie penne(...)sera żółtego - gałka muszkatołowa - pieprz - kolendra mielona - sól - masło Przygotowanie: Udka oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Doprawiamy kolendrą, pieprzem i solą. Marynujemy przynajmniej przez godzinę. Potem podsmażamy na rumiany kolor. Por myjemy i siekamy w półplasterki (białe części), podobnie robimy z selerem naciowym. Dusimy to na niewielkiej ilości masła. Gotujemy makaron i wykładamy go do naczynia żaroodpornego. Na nim układamy mięso
Życie zamknięte w smakujuż prezentowałam na blogu. Dzisiaj kolejny chłodnik, zapewniam, że nie ostatni. Pogoda sprzyja ku temu aby rozsmakować się w chłodnych zupach. Ten jest przepyszny. Składniki: Białe części 3 dużych porów 5 łodyg selera naciowego 4 średnie ziemniaki 2 łyżki masła 1 szklanka gęstej śmietany 12 lub 18% 1 łyżka maggi 1 l bulionu warzywnego ( możne być z kostki ) 2 łyżki(...)posiekanego szczypiorku Sól Pieprz Wykonanie: Umyte pory i łodygi selera drobno kroimy. Dusimy na maśle z dodatkiem kilku łyżek bulionu. Około 15 minut. Ziemniaki kroimy w małą kostkę, dodajemy do uduszonych porów. Wlewamy pozostałą część bulionu oraz maggi oraz solimy. Gotujemy powoli dalej przez 15 minut ( pod przykryciem ). Po ugotowaniu odstawiamy do przestygnięcia. Przestygniętą zupę miksujemy, dodajemy śmietanę. Mieszamy, doprawiamy
Smaki Ewymyślę, że to nie koniec. Na dzisiaj przygotowałam chłodnik selerowy. Upały nie odpuszczają, a ma być jeszcze cieplej. Chłodna zupa jest więc jak najbardziej na miejscu. Składniki: 1 średni por Seler naciowy ( około 12 łodyg ) 1 cebula 1 duży ziemniak ½ l bulionu lub wody 2 łyżki masła klarowanego Sól Szczypta pieprzu cayenne Wykonanie: Pora porządnie myjemy, kroimy na plasterki razem(...)selerem. Na wysoką patelnię lub garnek wykładamy masło. Dodajemy posiekaną cebulę, seler naciowy i pora, szklimy około 10 minut. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę ziemniak i podlewamy bulionem. Przyprawiamy dodatkowo szczypta pieprzu cayenne. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Gotową zupę miksujemy i przecieramy przez sito. Ewentualnie doprawiamy solą. Podajemy po schłodzeniu. SMACZNEGO. (function
Smaki EwyPotrzebne nam: *na kruche ciasto: - 200 g mąki pszennej - 1 jajko - 100 g masła - szczypta soli * na masę: - 3 jajka - 100 ml mleka - 100 g startego żółtego sera - 1 por (biała część) - 150 g szynki konserwowej - łyżka masła - sól - pieprz - pieprz kajeński Przygotowanie: Masło do ciasta pokroić w kostkę i zagnieść z resztą składników. Ciasto owinąć folią spożywczą(...)przykryć papierem i obciążyć grochem lub fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i dopiekać ciasto kolejne 12 minut. Pora pokroić w pół-talarki i podsmażyć na maśle z odrobiną soli i pieprzu. Ostudzić. Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać starty ser, pora i pokrojoną w kostkę szynkę. Doprawić solą, pieprzem
W poszukiwaniu inspiracjiwywar warzywny 1,5 L · ziemniaki 5 szt · por 30 dag · tłuszcz · parówki cienkie 4 szt · śmietana 18 proc 1/2 szkl · mąka pszenna 1-2 lyżki · sól · pieprz biały Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Pory oczyścić, dokładnie umyć drobno pokrajać, usmażyć. Parówki obrać z osłonek, pokrajać w plasterki, połączyć z ziemniakami, porami oraz śmietaną
Camilla w kuchniLekka zupa ze świeżych ogórków Gotowa zupa ogórkowa Składniki Danie dla czterech osób 1 kg ogórków 0,5 kg ziemniaków 100 ml słodkiej śmietany lub mleka Kawałek pora Pęczek natki pietruszki Szczypior Sól pieprz Woda Sposób przygotowania Ziemniaki obieramy i kroimy, a następnie wkładamy do garnka razem z kawałkiem pora. Całość solimy, zalewamy wodą (poziom wody powinien sięgać(...)ziemniaki) i gotujemy. W tym czasie kroimy ogórki wzdłuż i wybieramy gniazda nasienne, a następnie dodajemy je do ziemniaków, gotując całość do miękkości. Po ugotowaniu warzyw z garnka wyciągamy pora i miksujemy całość blenderem, ponownie zagotowujemy dodając słodką śmietanę, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz pieprz z solą do smaku. Po zagotowaniu zupę od razu rozlewamy na talerze podając
Miód i pieprzrisotto z piersi kurczaka z curry Risotto z kurczaka Składniki Przepis dla czterech osób 300 g piersi z kurczaka 250 g ryżu do risotto 1 papryka 1 por 1 pomidor 100 g fasolki szparagowej 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki wazowe bulionu 8 łyżek oliwy szczypta pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka curry 2 łyżki startego(...)misce jedną łyżkę oliwy, sól, słodką paprykę, pieprz ziołowy, oraz curry, a następnie kawałki kurczaka wkładamy do marynaty, i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Pora oczyszczamy i kroimy na półplasterki ( tylko białą część), drobno siekamy ząbek czosnku, zdejmujemy skórę z pomidora (wcześniej go parząc) i kroimy go w kostkę. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę
Miód i pieprzłyżeczki kurkumy - 2 łyżki mrożonego groszku - ½ łyżeczki curry - kawałek brokuła - laska selera naciowego - kawałek pora (biała część) - kawałek czerwonej papryki - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - 4 suszone grzyby mung - łyżeczka masła orzechowego - kawałek awokado - sok z cytryny Wykonanie: - Grzyby mung zalać wrzątkiem i odstawić(...)minut - Makaron umieścić w garnku i zalać wrzątkiem na 5 minut - Posiekać drobno czosnek i chili - Marchewkę obrać - Posiekać w plasterki seler naciowy, por (tylko biała część) i marchewkę - Brokuła podzielić na małe różyczki, paprykę pokroić w paski - Grzyby mung odcedzić, pokroić w cienkie paski - Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekane chili, czosnek i imbir - Dodać pora i grzyby mung
Wegańska kuchnia orientalnaząbek czosnku - kawałek pora (biała część) - kawałek papryczki chili - 50g brokuła(...)łyżeczka miodu naturalnego - łyżka rodzynek - łyżeczka ziaren sezamu Wykonanie: - Grzyby mung zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny - Marchewkę i pora posiekać w plasterki, brokuła posiekać na małe kawałki, czosnek w kostkę, fasolkę przeciąć na krótkie kawałki, a grzyby mung w wąskie paski - Na odrobinie rozgrzanej oliwy podsmażyć czosnek, imbir i chili - Po 30 sekundach dodać pora, grzyby mung
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki imbiru - 1 mała marchewka - ¼ łyżeczki cynamonu - kawałek pora (biała część) - ¼ łyżeczki kurkumy - 1 mała pietruszka(...)minut - Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem kurkumy i soli - Następnie ryż odstawić na bok na 5 minut, wciąż pod przykryciem - Brokuła podzielić na małe kawałki, marchewkę i pora pokroić w plasterki, grzyby mung oraz paprykę w paski - Pietruszkę pokroić w słupki (część posiekałam w plasterki, i jednak w słupkach lepiej pasuje;) - Czosnek i chili drobno posiekać - Rozgrzać odrobinę
Wegańska kuchnia orientalnazielone szparagi - ¼ łyżeczki brązowego cukru - kawałek białej części pora - sól himalajska - ¼ puszki pomidorów(...)łyżeczki mięty - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - łyżeczka oliwy Wykonanie: - Ryż wrzucić na wrzątek, lekko posolić i gotować przez 15 minut - Czosnek i papryczkę chili drobno posiekać, pora i szparagi pokroić w plasterki, a kalafiora podzielić na mniejsze różyczki - W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy - Wrzucić czosnek i papryczkę chili, smażyć przez 30 sekund - Dodać pora, sos pomidorowy
Wegańska kuchnia orientalnacurry - 150g brokuła - ¼ łyżeczki oregano - kawałek pora - ¼ łyżeczki brązowego cukru - kilka pomidorków typu cherry(...)Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem i umieścić na palniku - Prażyć, aż zacznie się wydzielać zapach kaszy - Dodać wrzątek, kurkumę i sól; przykryć i gotować przez 15 minut - Pora i pomidorki posiekać w plasterki, czosnek i chili w kostkę, brokuła podzielić na małe różyczki, awokado w kostkę - W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy - Dodać czosnek i chili
Wegańska kuchnia orientalnasojowy - 2 łyżki mrożonego groszku - kawałek białej części pora - 2 ząbki czosnku - kawałek papryczki chili - 1 łyżeczka tahini Wykonanie: - Warzywa umyć i posiekać: paprykę w paski, marchewkę, pora i pieczarki w plasterki, czosnek i chili w drobną kostkę, brokuła w małe różyczki - Pokroić tofu w kostkę (ja miałam gotowe tofu marynowane w sosie sojowym, a la kurczak, przywiezione z Włoch(...)Makaron umieścić w misce i zalać wrzątkiem - Na odrobinie oleju podsmażyć czosnek, chili i imbir - Dodać pora i pieczarki, smażyć przez chwilę - Dodać paprykę, brokuła, marchewkę i groszek; dodać trochę wody - Dodać curry, cynamon, cukier i sos sojowy; smażyć przez 3 minuty - Dodać tofu, smażyć przez kolejne 2 minuty - Makaron odsączyć na sitku i dodać do warzyw
Wegańska kuchnia orientalna