por - 13968 przepisów (strona:139/932)

Sałatka z kurczakiem o smaku curry 145

tych, którzy lubią smak i zapach curry.     Składniki: -ok. 35 dkg piersi z kurczaka -szklanka makaronu ryżowego -kilka ogórków konserwowych -puszka kukurydzy konserwowej -4 jajka -kawałek pora -sól, pieprz -curry -majonez Makaron ryżowy gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut. Odcedzamy, przelewamy zimna wodą, odsączamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Pierś z kurczaka gotujemy 20 minut(...)bulionie warzywnym z dodatkiem curry. Kukurydzę odsączamy. Ogórki kroimy w kostkę i odsączamy. Pora kroimy na drobno. Jajka kroimy w kostkę. Ogórki, kukurydzę, pora i jajka wsypujemy do dużej miski. Ostudzonego kurczaka kroimy w kostkę. Możemy dodać pokrojone w drobną kosteczkę suszone pomidory. Kurczaka i pomidory i makaron ryżowy dosypujemy do miski. Dodajemy majonez według uznania, przyprawiamy pieprzem, solą

Maminek kulinarny
Surówka z olejem lnianym i czarnuszką 165

także dzięki czarnuszce i oleju lnianego zaspokoimy dzienną potrzebę w NNKT, dodatkowo ochronimy błonę śluzową żołądka.  Same plusy. Składniki : 1/2 główki białej kapusty 1 spora marchewka 1 por 2 łyżki octu winnego 3 łyżki oleju lnianego 1 łyżeczka cukru brązowego 1-2 łyżeczki ziaren czarnuszki płaska łyżeczki soli (nawet mniej) Przygotowanie: Kapustę zszatkować, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Por pokroić w półksiężyce. Kapustę, marchew i por połączyć i posypać solą do zmożenia.  Doprawić do smaku olejem lnianym, cukrem, octem i posypać ziarnami czarnuszki, Dokładnie wymieszać

Garnkowe fanaberie
Zapiekanka makaronowa z porem, selerem naciowym i udkami z kurczaka w sosie śmietanowym 299

/www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Nie chciałabym rozstać się z tym blogiem. Rozważałam to i wiem, że nie jestem gotowa. ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z POREM, SELEREM NACIOWYM I UDKAMI KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWYM Składniki: - 500 gramów udek z kurczaka bez kości - 4-5 porów - kilka łodyg selera naciowego - 250 gramów makaronu (u mnie penne(...)sera żółtego - gałka muszkatołowa - pieprz - kolendra mielona - sól - masło Przygotowanie: Udka oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Doprawiamy kolendrą, pieprzem i solą. Marynujemy przynajmniej przez godzinę. Potem podsmażamy na rumiany kolor. Por myjemy i siekamy w półplasterki (białe części), podobnie robimy z selerem naciowym. Dusimy to na niewielkiej ilości masła. Gotujemy makaron i wykładamy go do naczynia żaroodpornego. Na nim układamy mięso

Życie zamknięte w smaku
Vichyssosie – chłodnik, przysmak kuchni amerykańskiej 172

już prezentowałam na blogu. Dzisiaj kolejny chłodnik, zapewniam, że nie ostatni. Pogoda sprzyja ku temu aby rozsmakować się w chłodnych zupach. Ten jest przepyszny. Składniki: Białe części 3 dużych porów 5 łodyg selera naciowego 4 średnie ziemniaki 2 łyżki masła 1 szklanka gęstej śmietany 12 lub 18% 1 łyżka maggi 1 l bulionu warzywnego ( możne być z kostki ) 2 łyżki(...)posiekanego szczypiorku Sól Pieprz Wykonanie: Umyte pory i łodygi selera drobno kroimy. Dusimy na maśle z dodatkiem kilku łyżek bulionu. Około 15 minut. Ziemniaki kroimy w małą kostkę, dodajemy do uduszonych porów. Wlewamy pozostałą część bulionu oraz maggi oraz solimy. Gotujemy powoli dalej przez 15 minut ( pod przykryciem ). Po ugotowaniu odstawiamy do przestygnięcia. Przestygniętą zupę miksujemy, dodajemy śmietanę. Mieszamy, doprawiamy

Smaki Ewy
Chłodnik selerowy 167

myślę, że to nie koniec. Na dzisiaj przygotowałam chłodnik selerowy. Upały nie odpuszczają, a ma być jeszcze cieplej. Chłodna zupa jest więc jak najbardziej na miejscu. Składniki: 1 średni por Seler naciowy ( około 12 łodyg ) 1 cebula 1 duży ziemniak ½ l bulionu lub wody 2 łyżki masła klarowanego Sól Szczypta pieprzu cayenne Wykonanie: Pora porządnie myjemy, kroimy na plasterki razem(...)selerem. Na  wysoką patelnię lub garnek wykładamy masło. Dodajemy posiekaną cebulę, seler naciowy i pora, szklimy około 10 minut. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę ziemniak i podlewamy bulionem. Przyprawiamy dodatkowo szczypta pieprzu cayenne. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Gotową zupę miksujemy i przecieramy przez sito. Ewentualnie doprawiamy solą. Podajemy po schłodzeniu. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Quiche z porem i szynką 174

Potrzebne nam: *na kruche ciasto: - 200 g mąki pszennej - 1 jajko - 100 g masła - szczypta soli * na masę: - 3 jajka - 100 ml mleka - 100 g startego żółtego sera - 1 por (biała część) - 150 g szynki konserwowej - łyżka masła - sól - pieprz - pieprz kajeński Przygotowanie:  Masło do ciasta pokroić w kostkę i zagnieść z resztą składników. Ciasto owinąć folią spożywczą(...)przykryć papierem i obciążyć grochem lub fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i dopiekać ciasto kolejne 12 minut.  Pora pokroić w pół-talarki i podsmażyć na maśle z odrobiną soli i pieprzu. Ostudzić. Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać starty ser, pora i pokrojoną w kostkę szynkę. Doprawić solą, pieprzem

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa ziemniaczana po Karpacku 120

wywar warzywny 1,5 L · ziemniaki 5 szt · por 30 dag · tłuszcz · parówki cienkie 4 szt · śmietana 18 proc 1/2 szkl · mąka pszenna 1-2 lyżki · sól · pieprz biały  Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Pory oczyścić, dokładnie umyć drobno pokrajać, usmażyć. Parówki obrać z osłonek, pokrajać w plasterki, połączyć z ziemniakami, porami oraz śmietaną

Camilla w kuchni
Lekka zupa ze świeżych ogórków 82

Lekka zupa ze świeżych ogórków Gotowa zupa ogórkowa Składniki Danie dla czterech osób 1 kg ogórków 0,5 kg ziemniaków 100 ml słodkiej śmietany lub mleka Kawałek pora Pęczek natki pietruszki Szczypior Sól pieprz Woda Sposób przygotowania Ziemniaki obieramy i kroimy, a następnie wkładamy do garnka razem z kawałkiem pora. Całość solimy, zalewamy wodą (poziom wody powinien sięgać(...)ziemniaki) i gotujemy. W tym czasie kroimy ogórki wzdłuż i wybieramy gniazda nasienne, a następnie dodajemy je do ziemniaków, gotując całość do miękkości. Po ugotowaniu warzyw z garnka wyciągamy pora i miksujemy całość blenderem, ponownie zagotowujemy dodając słodką śmietanę, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz pieprz z solą do smaku. Po zagotowaniu zupę od razu  rozlewamy na talerze podając

Miód i pieprz
risotto z kurczakiem 184

risotto z piersi kurczaka z curry Risotto z kurczaka Składniki   Przepis dla czterech osób 300 g piersi z kurczaka 250 g ryżu do risotto 1 papryka 1 por 1 pomidor 100 g fasolki szparagowej 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki wazowe bulionu  8 łyżek oliwy szczypta pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka curry 2 łyżki startego(...)misce jedną łyżkę oliwy, sól, słodką paprykę, pieprz ziołowy, oraz curry,  a następnie kawałki kurczaka wkładamy do marynaty, i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Pora oczyszczamy i kroimy na półplasterki ( tylko białą część), drobno siekamy ząbek czosnku,  zdejmujemy skórę z pomidora (wcześniej go parząc) i kroimy go w kostkę. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę

Miód i pieprz
Makaron ryżowy z tofu i warzywami w sosie orzechowym 231

łyżeczki kurkumy - 2 łyżki mrożonego groszku                         - ½ łyżeczki curry - kawałek brokuła - laska selera naciowego - kawałek pora (biała część) - kawałek czerwonej papryki - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - 4 suszone grzyby mung - łyżeczka masła orzechowego - kawałek awokado - sok z cytryny Wykonanie: - Grzyby mung zalać wrzątkiem i odstawić(...)minut - Makaron umieścić w garnku i zalać wrzątkiem na 5 minut   - Posiekać drobno czosnek i chili - Marchewkę obrać - Posiekać w plasterki seler naciowy, por (tylko biała część) i marchewkę - Brokuła podzielić na małe różyczki, paprykę pokroić w paski - Grzyby mung odcedzić, pokroić w cienkie paski - Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekane chili, czosnek i imbir - Dodać pora i grzyby mung

Wegańska kuchnia orientalna
Chiński makaron smażony z tofu, warzywami i sezamem 131

ząbek czosnku - kawałek pora (biała część)                      - kawałek papryczki chili - 50g brokuła(...)łyżeczka miodu naturalnego - łyżka rodzynek - łyżeczka ziaren sezamu Wykonanie: - Grzyby mung zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny - Marchewkę i pora posiekać w plasterki, brokuła posiekać na małe kawałki, czosnek w kostkę, fasolkę przeciąć na krótkie kawałki, a grzyby mung w wąskie paski - Na odrobinie rozgrzanej oliwy podsmażyć czosnek, imbir i chili - Po 30 sekundach dodać pora, grzyby mung

Wegańska kuchnia orientalna
Tofu smażone z warzywami w słodkim sosie sojowym 158

łyżeczki imbiru - 1 mała marchewka                                           - ¼ łyżeczki cynamonu - kawałek pora (biała część)                             - ¼ łyżeczki kurkumy - 1 mała pietruszka(...)minut - Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem kurkumy i soli - Następnie ryż odstawić na bok na 5 minut, wciąż pod przykryciem - Brokuła podzielić na małe kawałki, marchewkę i pora pokroić w plasterki, grzyby mung oraz paprykę w paski - Pietruszkę pokroić w słupki (część posiekałam w plasterki, i jednak w słupkach lepiej pasuje;) - Czosnek i chili drobno posiekać - Rozgrzać odrobinę

Wegańska kuchnia orientalna
Kalafior z zielonymi szparagami w pomidorach + ryż basmati 139

zielone szparagi                                         - ¼ łyżeczki brązowego cukru - kawałek białej części pora                           - sól himalajska - ¼ puszki pomidorów(...)łyżeczki mięty - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - łyżeczka oliwy Wykonanie: - Ryż wrzucić na wrzątek, lekko posolić i gotować przez 15 minut - Czosnek i papryczkę chili drobno posiekać, pora i szparagi pokroić w plasterki, a kalafiora podzielić na mniejsze różyczki - W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy - Wrzucić czosnek i papryczkę chili, smażyć przez 30 sekund - Dodać pora, sos pomidorowy

Wegańska kuchnia orientalna
Kasza jaglana z oliwkami, fasolą i brokułem 117

curry - 150g brokuła                                            - ¼ łyżeczki oregano - kawałek pora                                            - ¼ łyżeczki brązowego cukru - kilka pomidorków typu cherry(...)Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem i umieścić na palniku - Prażyć, aż zacznie się wydzielać zapach kaszy - Dodać wrzątek, kurkumę i sól; przykryć i gotować przez 15 minut - Pora i pomidorki posiekać w plasterki, czosnek i chili w kostkę, brokuła podzielić na małe różyczki, awokado w kostkę - W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy - Dodać czosnek i chili

Wegańska kuchnia orientalna
Makaron ryżowy smażony z tofu, warzywami i tahini 158

sojowy - 2 łyżki mrożonego groszku - kawałek białej części pora - 2 ząbki czosnku - kawałek papryczki chili - 1 łyżeczka tahini Wykonanie: - Warzywa umyć i posiekać: paprykę w paski, marchewkę, pora i pieczarki w plasterki, czosnek i chili w drobną kostkę, brokuła w małe różyczki - Pokroić tofu w kostkę (ja miałam gotowe tofu marynowane w sosie sojowym, a la kurczak, przywiezione z Włoch(...)Makaron umieścić w misce i zalać wrzątkiem - Na odrobinie oleju podsmażyć czosnek, chili i imbir - Dodać pora i pieczarki, smażyć przez chwilę - Dodać paprykę, brokuła, marchewkę i groszek; dodać trochę wody - Dodać curry, cynamon,  cukier i sos sojowy; smażyć przez 3 minuty - Dodać tofu, smażyć przez kolejne 2 minuty - Makaron odsączyć  na sitku i dodać do warzyw

Wegańska kuchnia orientalna