jest trwalszy?” itp. I tego już nie potrafimy określić (przynajmniej w liczbach). Dlatego zabraliśmy się za mały test. Udało nam się zdobyć od Kyocery ich wewnętrzny test porównawczy z innymi nożami ceramicznymi, nie mogę Wam go udostępnić, ale mogę przytoczyć kilka faktów w nim zawartych. Przyznacie, że forma tego testu jest dość dziwna(...)jego zgniatania - taki właśnie powinien być każdy nóż Santoku . Ostrość: Jak widać na załączonych zdjęciach nóż, jest naprawdę ostry, ale jak ostry w porównaniu z konkurencją? I tutaj posiłkuję się moim „tajnym” ;-) raportem Kyocery. W raporcie porównano nóż Kyocera FK-130WH do konkurencyjnych noży ceramicznych: 1 szt markowego
cucinarepatelni o średnicy 28 cm): 4 jajka 350 ml mleka 400 g mąki filet z piersi kurczaka około 400 g po strąku czerwonej i żółtej papryki średni por 2 cebule 2 łyżki masła pieprz, sól oregano, cząber szczypior do związania sakiewek (niestety mój okazał się zbyt delikatny i musiałam poszukać czegoś innego, ale myślę(...)niezbyt cienkie naleśniki. Filet umyj i pokrój w kostkę. Przypraw solą, pieprzem, oregano i cząbrem. Papryki oczyść, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubszą kostkę. Por oczyść, starannie opłucz, osącz i pokrój w talarki. Cebulę posiekaj dość grubo. Na patelni rozpuść masło i usmaż na nim mięso. Dodaj cebulkę i smaż aż się zeszkli
cucinarecoś dobrego od Ewy z bloga Z cukrem pudrem . Prosta, smaczna i bardzo sycąca zapiekanka. Przepis cytuję za autorką. Składniki: 1 kg ugotowanych w łupinkach ziemniaków 1 duży por 1 strąk czerwonej papryki 2 - 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 150 g wędzonego boczku 300 ml śmietanki słodkiej 12 % 2 jaja(...)sera żółtego sól, pieprz gałka muszkatołowa słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać z łupinek, pokroić na plasterki. Pora, czosnek i cebulę pokroić na plasterki, paprykę w paseczki. Na patelni rozgrzać olej, krótko przesmażyć pora, paprykę, cebulę i czosnek, do zeszklenia. Boczek pokroić na plastry, podsmażyć na średnio chrupko. Śmietankę dobrze wymieszać z jajami, dodać odrobinę
Na Ciasteczkowych Papierachinnej wersji, mam nadzieję że równie smacznej, jak ta tradycyjna. Składniki Danie dla czterech osób 1 kg ogórków 0,5 kg ziemniaków 100 ml słodkiej śmietany lub mleka Kawałek pora Pęczek natki pietruszki Szczypior Sól pieprz Woda Sposób przygotowania Ziemniaki obieramy i kroimy, a następnie wkładamy do garnka razem z kawałkiem pora. Całość solimy, zalewamy wodą (poziom wody powinien(...)ziemniaki) i gotujemy. W tym czasie kroimy ogórki wzdłuż i wybieramy gniazda nasienne, a następnie dodajemy je do ziemniaków, gotując całość do miękkości. Po ugotowaniu warzyw z garnka wyciągamy pora i miksujemy resztę blenderem, ponownie zagotowujemy dodając słodką śmietanę, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz pieprz i sól do smaku. Po zagotowaniu zupę od razu rozlewamy na talerze podając
Miód i pieprzPodawana zawsze gorąca, zawsze bardzo pożywna i ... no właśnie, ale dlaczego by tej jej typowości, tradycyjności nie złamać czymś nowym? W tej wersji sugerujemy Wam byście spróbowali wersji z porem. Składniki : 200g białej fasoli "jaś" 2 łyżki masła 150g chudego boczku duży por 2-3 gałązki selera naciowego 2 marchewki 1,5l bulionu drobiowego - może być z kostki 250g kiełbasy(...)zimną wodą by napęczniała i zmiękła fasolę płuczemy na sitku w garnku rozpuszczamy masło i smażymy boczek pokrojony w cienkie paski oraz przeciśnięty przez praskę czosnek pora kroimy w talarki, seler w cienkie krążki, a marchewkę w drobną kostkę i całość dodajemy do garnka i przez kilka minut przesmażamy całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i fasolę zagotowujemy i zmniejszamy
zobacz ich smakporze roku pomidory są najsmaczniejsze, dlatego na okrągło miksuję je w kremy z różnymi dodatkami i serwuję moim bliskim. W tym wypadku dodatki odgrywają bardzo ważną rolę- to one nadają mojej zupie charakteru i to dzięki nim smak jest wyjątkowy, niecodzienny. Zupa jest prosta, jest zrobienie nie zajmie Wam więcej niż 30 minut. Idealny pomysł na obiad w tygodniu, kiedy(...)zawsze mamy czas na długie przyrządzanie posiłku. Składniki (na 3-4 porcje): 1 kg pomidorów malinowych, obranych ze skórki 1 duży por (biała część) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 szklanka bulionu sól i pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek garść liści bazylii do podania: grzanki z chleba razowego, pesto z bazylii*, parmezan, świeża bazylia W garnku na oliwie smażymy
Mango PapajaSkładniki: 3 filety z Sandacza 1 por 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera pół czerwonej papryki pół awokado sos sojowy ulubiona oliwa sól imbir mielony suszona natka pietruszki zioła dalmatyńskie suszona papryka słodka świeżo mielony pieprz kolorowy makaron gryczany Soba Przygotowanie: Sandacza kupiłam całego, więc zaczęłam zabawę od filetowania (skórę pozostawiłam). Gotowe płaty ryby, posoliłam i dałam im po leżakować(...)Warzywa tradycyjnie należy umyć! Następnie białą część pora, marchew, selera i pietruszkę kroimy w cieniutkie paseczki. Paprykę i awokado w kosteczkę i doprawiamy łyżką sosu sojowego oraz oliwy, a także szczyptą pieprzu i natki pietruszki. Mieszamy i tak oto otrzymaliśmy dressing do ryby. Na głęboką patelnię nalewamy około szklanki wody, włączamy zasilanie grzewcze i po chwili dodajemy przyprawy: imbir,zioła
Karczma Honoriettyniewiele dzieli nas od wyśmienitego dodatku do dań mięsnych. Wystarczy to wszystko właściwie połączyć - pokroić, udusić i podać. Słodycz marchewki, pietruszki i selera doskonale się komponują z silnymi aromatami pora i papryki. W takiej formie szybko znikną z talerzy :) Składniki : 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1/2 dużego pora (zielona część) 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki olej roślinny pieprz(...)solimy i pieprzymy do smaku podsmażamy przez kilka minut na większym ogniu co chwilę mieszając gdy twardość warzyw zostanie już przełamana przez temperaturę dodajemy pokrojoną w paski zieloną część pora i dusimy pod przykryciem przez kilka minut czas duszenia zależy od tego jak miękką mieszankę chcemy uzyskać - najlepiej, gdy będą one cały czas lekko stawiały opór podczas gryzienia
zobacz ich smaktych, którzy lubią smak i zapach curry. Składniki: -ok. 35 dkg piersi z kurczaka -szklanka makaronu ryżowego -kilka ogórków konserwowych -puszka kukurydzy konserwowej -4 jajka -kawałek pora -sól, pieprz -curry -majonez Makaron ryżowy gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut. Odcedzamy, przelewamy zimna wodą, odsączamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Pierś z kurczaka gotujemy 20 minut(...)bulionie warzywnym z dodatkiem curry. Kukurydzę odsączamy. Ogórki kroimy w kostkę i odsączamy. Pora kroimy na drobno. Jajka kroimy w kostkę. Ogórki, kukurydzę, pora i jajka wsypujemy do dużej miski. Ostudzonego kurczaka kroimy w kostkę. Możemy dodać pokrojone w drobną kosteczkę suszone pomidory. Kurczaka i pomidory i makaron ryżowy dosypujemy do miski. Dodajemy majonez według uznania, przyprawiamy pieprzem, solą
Maminek kulinarnytakże dzięki czarnuszce i oleju lnianego zaspokoimy dzienną potrzebę w NNKT, dodatkowo ochronimy błonę śluzową żołądka. Same plusy. Składniki : 1/2 główki białej kapusty 1 spora marchewka 1 por 2 łyżki octu winnego 3 łyżki oleju lnianego 1 łyżeczka cukru brązowego 1-2 łyżeczki ziaren czarnuszki płaska łyżeczki soli (nawet mniej) Przygotowanie: Kapustę zszatkować, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Por pokroić w półksiężyce. Kapustę, marchew i por połączyć i posypać solą do zmożenia. Doprawić do smaku olejem lnianym, cukrem, octem i posypać ziarnami czarnuszki, Dokładnie wymieszać
Garnkowe fanaberie/www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Nie chciałabym rozstać się z tym blogiem. Rozważałam to i wiem, że nie jestem gotowa. ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z POREM, SELEREM NACIOWYM I UDKAMI KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWYM Składniki: - 500 gramów udek z kurczaka bez kości - 4-5 porów - kilka łodyg selera naciowego - 250 gramów makaronu (u mnie penne(...)sera żółtego - gałka muszkatołowa - pieprz - kolendra mielona - sól - masło Przygotowanie: Udka oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Doprawiamy kolendrą, pieprzem i solą. Marynujemy przynajmniej przez godzinę. Potem podsmażamy na rumiany kolor. Por myjemy i siekamy w półplasterki (białe części), podobnie robimy z selerem naciowym. Dusimy to na niewielkiej ilości masła. Gotujemy makaron i wykładamy go do naczynia żaroodpornego. Na nim układamy mięso
Życie zamknięte w smakujuż prezentowałam na blogu. Dzisiaj kolejny chłodnik, zapewniam, że nie ostatni. Pogoda sprzyja ku temu aby rozsmakować się w chłodnych zupach. Ten jest przepyszny. Składniki: Białe części 3 dużych porów 5 łodyg selera naciowego 4 średnie ziemniaki 2 łyżki masła 1 szklanka gęstej śmietany 12 lub 18% 1 łyżka maggi 1 l bulionu warzywnego ( możne być z kostki ) 2 łyżki(...)posiekanego szczypiorku Sól Pieprz Wykonanie: Umyte pory i łodygi selera drobno kroimy. Dusimy na maśle z dodatkiem kilku łyżek bulionu. Około 15 minut. Ziemniaki kroimy w małą kostkę, dodajemy do uduszonych porów. Wlewamy pozostałą część bulionu oraz maggi oraz solimy. Gotujemy powoli dalej przez 15 minut ( pod przykryciem ). Po ugotowaniu odstawiamy do przestygnięcia. Przestygniętą zupę miksujemy, dodajemy śmietanę. Mieszamy, doprawiamy
Smaki Ewymyślę, że to nie koniec. Na dzisiaj przygotowałam chłodnik selerowy. Upały nie odpuszczają, a ma być jeszcze cieplej. Chłodna zupa jest więc jak najbardziej na miejscu. Składniki: 1 średni por Seler naciowy ( około 12 łodyg ) 1 cebula 1 duży ziemniak ½ l bulionu lub wody 2 łyżki masła klarowanego Sól Szczypta pieprzu cayenne Wykonanie: Pora porządnie myjemy, kroimy na plasterki razem(...)selerem. Na wysoką patelnię lub garnek wykładamy masło. Dodajemy posiekaną cebulę, seler naciowy i pora, szklimy około 10 minut. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę ziemniak i podlewamy bulionem. Przyprawiamy dodatkowo szczypta pieprzu cayenne. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Gotową zupę miksujemy i przecieramy przez sito. Ewentualnie doprawiamy solą. Podajemy po schłodzeniu. SMACZNEGO. (function
Smaki EwyPotrzebne nam: *na kruche ciasto: - 200 g mąki pszennej - 1 jajko - 100 g masła - szczypta soli * na masę: - 3 jajka - 100 ml mleka - 100 g startego żółtego sera - 1 por (biała część) - 150 g szynki konserwowej - łyżka masła - sól - pieprz - pieprz kajeński Przygotowanie: Masło do ciasta pokroić w kostkę i zagnieść z resztą składników. Ciasto owinąć folią spożywczą(...)przykryć papierem i obciążyć grochem lub fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i dopiekać ciasto kolejne 12 minut. Pora pokroić w pół-talarki i podsmażyć na maśle z odrobiną soli i pieprzu. Ostudzić. Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać starty ser, pora i pokrojoną w kostkę szynkę. Doprawić solą, pieprzem
W poszukiwaniu inspiracjiwywar warzywny 1,5 L · ziemniaki 5 szt · por 30 dag · tłuszcz · parówki cienkie 4 szt · śmietana 18 proc 1/2 szkl · mąka pszenna 1-2 lyżki · sól · pieprz biały Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Pory oczyścić, dokładnie umyć drobno pokrajać, usmażyć. Parówki obrać z osłonek, pokrajać w plasterki, połączyć z ziemniakami, porami oraz śmietaną
Camilla w kuchni