wielkanocnym obżarstwie, taka zupa będzie idealna na obiad. Z ciągnącym się serem ... mniam SKŁADNIKI 1 duży por, 2 serki topione (trójkąciki), 2 marchewki, sól, biały pieprz Skworcu , natka pietruszki, 2 łyżki masła, 1 ½ l bulionu drobiowego, ½ szkl. ugotowanego makaronu, kawałek sera żółtego pokrojonego w kostkę WYKONANIE Pora kroimy w plastry, marchewkę obieramy, ścieramy na tarce. W garnku(...)rozpuszczamy masło, dodajemy pora i marchewkę, chwilę przesmażamy, zalewamy bulionem, dodajemy pietruszkę, gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony w kostkę serek, gotujemy aż się rozpuści. Dorzucamy ugotowany makaron. Na talerze wykładamy zupę, układamy kostki sera żółtego
słodki bratekgdzie można potknąć się o owcę na każdym kroku. Nawet Irlandczycy stosują często wołowinę, a ci żyjący w Stanach, to już na pewno. Pozostałe składniki to ziemniaki i marchewki - por, który także dodałem, to niemal ekstrawagancja ;) W sumie jest to bardzo proste, swojskie danie. Byłoby również daniem tanim, gdyby nie polskie ceny wołowiny (o jagnięcinie nie wspomnę). Wszystko to jednak(...)drugi plan, ponieważ na pierwszym jest smak. A smak jest rewelacyjny. I tyle! ;) Składniki: 500 g wołowiny gulaszowej 500 g marchewki 500 g ziemniaków 2 średnie cebule 1 por 1 litr bulionu wołowego (lub innego) 1 łyżeczka tymianku 1 listek laurowy 1 kostka pieczeniowa 1 łyżka cukru muscovado (opcjonalnie) sól i pieprz mąka olej natka pietruszki i szczypiorku Wykonanie: Mięso
zadanie-gotowaniesię tylko z kilku składników. Powiem Wam, że pierwszy raz dodałam chrzan do sałatki. Ja już lubię tą sałatkę. Ciekawe czy mojemu R też posmakuje? Wrzuciłam do niej jeszcze por, ogórki konserwowe i kukurydzę. Do sałatki użyłam majonezu i jogurtu naturalnego, żeby delikatnie ją odchudzić. Smakuje ona naprawdę pysznie i warto ją wypróbować na zbliżające się święta. Z okazji zbliżających(...)życiu prywatnym, jak i zawodowym oraz mokrego dyngusa. Wesołego Alleluja! SAŁATKA WIELKANOCNA Z JAJKAMI I CHRZANEM. Składniki: 6 dużych jajek 200 g ogórków konserwowych około 10 cm białej części pora puszka kukurydzy konserwowej 2 łyżki szczypiorku 1 czubata łyżeczka tartego chrzanu 2 łyżki majonezu 3 - 4 łyżki jogurtu greckiego sól pieprz czarny Sposób przyrządzania: Kukurydzę osączyć z zalewy. Ogórki konserwowe
Zakątek rozkoszy kulinarnychstół. Polecam i zapraszam serdecznie! KIEŁBASA BIAŁA PIECZONA W PIWIE. Składniki: 500 g białej kiełbasy 1 duża cebula około 10 cm białej części pora 200 g małych pieczarek 1 ząbek czosnku 4 - 5 łyżeczek musztardy chrzanowej 150 ml jasnego piwa sól pieprz czarny 2 łyżki oliwy Sposób przyrządzania(...)Cebulę obrać i pokroić w piórka. Por oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić na duże kawałki. Czosnek obrać i drobno pokroić. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić cebulę, pora i pieczarki, lekko poddusić. Następnie dodać czosnek i przesmażyć jeszcze kilka sekund. Całość dobrze doprawić solą i pieprzem czarnym. Wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego. Białą kiełbasę lekko
Zakątek rozkoszy kulinarnychmamy sałatkę, która będzie przyciągać uwagę ;) Któż nie marzy teraz o ciepłym piasku i wylegiwaniu się na plaży... :) Składniki: słoiczek selera konserwowego 5 jajek puszka kukurydzy pół puszki ananasa por 150g żółtego sera 250g szynki sól, pieprz majonez pęczek natki pietruszki patyczki do szaszłyków czarne oliwki Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Żółtka wyjmujemy, a białka drobno siekamy. Kukurydzę i selera(...)porządnie odsączamy na sitku. Ananasy odciskamy na ręczniku kuchennym, żeby nie miały za dużo wody w sobie. Nie chcemy, żeby nasza sałatka pływała :) Pora drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce, a szynkę i ananasa kroimy w kostkę. W misce mieszamy białka, pora, ser, ananas, kukurydzę, seler i szynkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez. Mieszamy i delikatnie dociskamy całą
Czerwona Porzeczkazdrowe danie w sam raz na pierwsze dni wiosny. składniki dla czterech osób 200 g czerwonej soczewicy 150 g pieczarek 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1 por 1,5 l bulionu 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy szczypta czarnuszki 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego sól natka pietruszki maggi domowe sposób przygotowania Pieczarki myjemy(...)kroimy w plastry, drobno siekamy ząbki czosnku, pora kroimy w plasterki. Do garnka wkładamy masło, oraz oliwę rozgrzewamy i wrzucamy pieczarki smażąc je na sporym ogniu. Do przesmażonych grzybów dodajemy posiekany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pokrojonego w plastry pora. Całość smażymy przez trzy minuty, a następnie zalewamy bulionem. Teraz dodajemy soczewicę
Miód i pieprzsmaku. Smaczne, aromatyczne i łatwe w przyrządzeniu curry z kurczaka na każdą okazją. Curry z kurczaka Składniki: 4 – 6 porcji 800 g odfiletowanych udek z kurczaka 1 por 350 g białej kapusty, poszatkowanej 1 czosnek solo 2 cytrynowe trawy 2 łyżki zielonej pasty curry 1 doniczka dorodnej kolendry + do posypania 2 puszki kokosowego mleka 3 łyżki soi tajskiej, jasnej(...)łyżki rybnego sosu 1 brokuł 100 g świeżego szpinaku 2 łyżki kokosowych wiórków 2 łyżki oleju Pokrój por w grubsze plasterki. Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj kapustę, por i czosnek podsmaż przez 2 minuty. Podziel udka na mniejsze kawałki i zrumień na patelni. Przełóż do garnka, dodaj pastę curry, oba sosy, zgniecioną
codojedzeniakurczaka; 1,5 litra zimnej wody; Opakowanie żelatyny na 2,5 l płynu (waga 50 g); 1 średnia marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; 1/2 białej części pora; Słoik marchewki z groszkiem (waga netto, po odcedzeniu 420 g); 1 duży ząbek czosnku; 1 łyżka vegety; 3 ziarna ziela angielskiego; 4 ziarna pieprzu; 4 jaja; Sól; Pieprz; Sok z cytryny(...)Silikonowa forma/formy na babkę. Sposób przygotowania: Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w plastry. Skrzydełka i udka z kurczaka umyć i przełożyć do garnka. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Do garnka z częściami kurczaka dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por. Zalać
Gospodyni Miejskaprzypomniałam sobie przepis na szybką sałatkę, którą zobaczyłam na blogu Feel eat . Trochę ją zmodyfikowałam. Składniki na 2 porcje: Puszka tuńczyka w sosie własnym lub w wodzie jeden por (biała część) dwa jajka ugotowane na twardo 4 ogórki konserwowe Mała puszka kukurydzy mały kubek jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy Dijon pieprz i sól Przygotowanie: Pora pokroić w cienkie paski, sparzyć. Tuńczyka(...)odsączyć z puszki, dodać do miski wraz z porem i pokrojonymi w kostkę jajkami oraz ogórkami. Dodać odsączoną kukurydzę z puszki. Jogurt naturalny wymieszać z musztardą, solą i pieprzem na jednolity sos. Następnie połączyć go z pozostałymi składnikami sałatki. Odstawić na chwilę w celu przegryzienia się smaków. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówsmak. U mnie został podany z jajkiem i polędwicą łososiową ale świetnie skomponuje się również z biała kiełbasa lub boczkiem. Krem chrzanowy z jajkiem i polędwicą SKŁADNIKI : 1 por (jasna część) 1 mała pietruszka 3 ziemniaki 1 seler 1 cebula 2 ząbki czosnku 75 g masła 2 łyżki chrzanu 150 ml śmietany 30% 1 łyżka soku z cytryny(...)bulionu drobiowego sól i pieprz majeranek jajka ugotowane na twardo 150 g polędwicy łososiowej szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Warzywa obieramy,. myjemy. Pora kroimy w pół plastry, cebulę, ziemniaki, pietruszkę i seler w kostkę. Na roztopionym maśle szklimy cebulę z porem. Następnie dodajemy ziemniaki, pietruszkę i seler i podsmażamy 3-5 minut. Całość zalewamy bulionem i gotujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiindyka i z kaczki lub inne mięso drobiowe na rosół, np. duże udko (wg upodobania) ok 2 litry wody 3 marchewki 2 pietruszki korzeń 1 średni seler 1 większy por 2 malutkie cebule lub 1 średnia 2-3 ząbki czosnku 3 ziemniaki 2 małe filety z kurczaka 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej 500 g świeżych brokułów masło i olej(...)kilka łyżek posiekanej świeżej natki pietruszki Przygotowanie: Mięso na rosół umyj i wrzuć do dużego garnka. Zalej wodą i wstaw na duży gaz. Obierz warzywa. Marchewki, pietruszkę, seler i por przekrój na mniejsze części, dokładnie umyj i wrzuć do wody z mięsem. Obrane i umyte ziemniaki dodaj w całości, a czosnek przekrój na pół lub rozgnieć i wrzuć do wody
Anioszek w kuchniporcje: 2 mini sałaty rzymskie 1 duży pomidor 1 średnia marchew gruby szczypior (5-6 łodyżek) ok 6 cm pora (jasna część) 1 łyżka octu winnego 3 łyżki oliwy 1/2 łyżki musztardy pieprz ziołowy sól inne ulubione zioła(...)myjemy i osuszamy. Sałatę rzymską drobno kroimy, marchew obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej (duże oczka), pomidora kroimy w niedużą kostkę, szczypior drobno siekamy - wszystko razem mieszamy w misce. Pora cienko kroimy w prążki i przelewamy wrzątkiem (pozostawiamy na sitku do obcieknięcia). W szklance mieszamy: ocet winny, oliwę, musztardę i przyprawy. Do miski ze składnikami surówki dodajemy pora, mieszamy. Dressingiem
peggiwkuchniVichyssoise- klasyczny, gęsty, jasny krem z minimalną (czyt. ekonomiczną dla naszego portfela ;)) ilością składników, czyli głównie ziemniaków i porów. Po kolorze krem mógłby wydawać się nijaki w smaku, ale nic bardziej mylnego- w tej wersji krem jest lekko pikantny (w sumie stopień pikanterii zależy od Was), z delikatną nutą gałki muszkatołowej, która nie przeważa, a tylko wydobywa smak(...)ciekawego charakteru. Fantastycznie komponuje się z wędzonym łososiem czy krewetkami- wtedy krem jest bardziej treściwy, choć samym również można się nasycić. Zupa warta wypróbowania! * bulion warzywny/mięsny- 800 ml * por- 3 duże sztuki * ziemniaki- 3 duże sztuki * cebula- 1 szt. * masło klarowane- 50 g * czosnek- 1 ząbek * ziele angielskie- 5 szt. * listek laurowy- 1 szt. * gałka muszkatołowa- 1/2 łyżeczki
Kraina Miodem Płynącabiała część pora 150 g kukurydzy 3 łyżki jogurtu (ewent. majonezu ) 3 łyżki prażonego słonecznika sól i pieprz Por umyć, przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki. Sparzyć na sitku gorącą wodą. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Por, kukurydzę, słonecznik i jogurt wymieszać. Doprawić sola i pieprzem do smaku
Atlas Smakówsałatka, z makaronem, więc pożywna, nadaje się doskonale na sytą kolację jak i na przyjęcie gości, łatwa, prosta, tania - to jej zaleta!, a co dopiero smak.... Składniki: 1 duży por 200 g makaronu 1 puszka fasoli czerwonej 3 ogórki kiszone 2 parówki z szynki 1/2 papryki czerwonej sos 1 mały jogurt naturalny 2 łyżeczka musztardy 2 łyżeczka miodu sól(...)pieprz do smaku Wykonanie: Por oczyszczamy odcinamy białą część, przecinamy po długości, kroimy w kawałki, wkładamy do miski i blanszujemy wrzącą wodą odcedzamy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do przestygnięcia. Fasolę z puszki odcedzamy na sitku przepłukujemy pod bieżącą wodą. Ogórki i paprykę kroimy w kostkę oraz parówkę. Wszystko przekładamy do miski
kgwjanczewo