por - 13968 przepisów (strona:121/932)

Zapiekanka z cukinią i serem feta 647

Jeżeli macie ochotę na lekki i wegetariański obiad to zachęcam do przygotowania warzywnej tarty wraz z dodatkiem cukinii, pora, cebuli oraz sera feta. Szybko, prosto i smacznie :)  Składniki na formę o średnicy 26 cm: 2 młode cukinie (wagowo ok. 0,8 kg) 1 biała część pora 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 jajka (duże) 200 g sera feta(...)najmniej pół godziny. W międzyczasie cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelnię wylać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę oraz czosnek. Na sam koniec dodać pokrojonego w półtalarki pora. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć na średnim ogniu do miękkości warzyw. Z cukinii odcisnąć sok. Do miski przesypać cukinię oraz podsmażone warzywa. Jajka wbić do miseczki, wlać mleko i roztrzepać

Ugotować
Danie Polskie- Gulasz wieprzowy 119

rodzina nie lubi tłustego mięsa dlatego robię go ze schabu) 2 czerwone cebule 1 cebula biała 1 główka czosnku 2 marchewki 1 papryka czerona i jedna zielona pół  pora 300 dag pieczarek(zostawimy kilka sztuk do sosu) 3 łyżki majeranku (jedna do marynaty,pozostałe dwie na koniec gotowania) 6 łyżeki oleju roślinnego  1łyżka masła 4 łyżki mąki przennej(...)marynata objeła całe mięso. Pozostawiamy mięso na okolo 2 h by przeszło,marynatą. acz kolwiek im dłużej tym lepiej. W między czasie kroimy warzywa,marchew ,cebulę czerwoną i białą,pora ,czosnek i pieczarki. Krok następny: Pozgrzewamy garnek,z dodatkiem 3 łyżek oliwy dodajemy mięso i smażymy.Mięso zacznie puszczać soki to wspaniale smak bedzie bogatszy Gdy mięso jest dobre dodajemy

Viola cooks with passion
Filet z kurczaka po francusku 163

wstawiam same takie. ;-) Tym razem przedstawiam przepis na smaczne, aromatyczne a jednocześnie dość uniwersalne w smaku (podpasuje każdemu!) danie z fileta.  3 duże filety z kurczaka 2 duże pory 2 papryki czerwone 1,5 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka ostrej musztardy 50g serka topionego  sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, natka pietruszki olej 1. Filety i paprykę(...)kroimy w cienkie paski. Białą część pora kroimy w krążki. 2. Filety solimy i pieprzymy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zarumienią dodajemy por i paprykę. Podsmażamy jeszcze chwilę, zalewamy bulionem, dodajemy serek. Dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Na kolejne 10 minut duszenia zdejmujemy pokrywkę. 3. Po tym czasie dodajemy musztardę i przyprawy

Szefowa kuchni
Zupa z kurczakiem i warzywami 127

okresie jesienno - zimowo - wiosennym, bo wtedy tak przyjemnie jest jak zje się coś ciepłego, co rozgrzewa, a zupy na ten okres są idealne. Tym razem zupa z kurczakiem, porem, ziemniaczków troszkę, marchewka i groszek. Do tego natka pietruszki, śmietana i powiem Wam, że zupa smaczna bardzo była :-). Nawet młody mlaskał i jadł z chęcią, a on tylko pomidorowa, ogórkowa(...)ziemniaczana. Teraz ma do kolekcji jeszcze jedną :-). Miłego dnia wszystkim życzę :-) Inspiracja: klik Składniki: 1 por 1 większy filet z kurczaka 1 łyżka masła klarowanego 3 większe ziemniaki 3 większe marchewki (można dać mrożoną marchewkę z groszkiem) 1 puszka groszku około 1,5 litra bulionu natka pietruszki 1/2 szklanki śmietany 18% 2 ząbki czosnku sól pieprz W garnku rozpuszczamy masło

kruche babeczki
Sałatka z ananasem, porem, fasola i dzikim ryżem czyli To nie jest sałatka z robalem! 162

jedni widzą w niej mięso, inni robale.  Nic z tych rzeczy! to wege sałatka z dzikim ryżem i fasolą pinto :) Odświeżona wersja tzw. ostrej sałatki :) Sałatka z ananasem, porem, fasola i dzikim ryżem puszka fasoli pinto 1 czerwona papryka 1 por 1 puszka ananasa 120 g sera żółtego + 1/2 łyżeczki ostrej papryki 80 g majonezu 1 torebka ryżu (mieszanka(...)białego z dzikim) Ryz gotujemy i studzimy. Fasolę odcedzamy i płuczemy. Paprykę kroimy w drobna kostkę, pora siekamy. Ananasa odcedzamy i kroimy w drobne kawałki Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, zasypujemy papryką mieloną, mieszamy. W misce łączymy wszystkie składniki. Mieszamy i chłodzimy w lodówce ok godziny przed podaniem

Dzieje kuchennej Wiewióry
WIEPRZOWINA W LUBCZYKOWYM WYWARZE 126

jestem najbardziej dumna :).Gorąco polecam. 500g.wieprzowiny bez tłuszczu i skóry odrobina mielonego imbiru 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki mielonej gorczycy goździk 1 łyżeczka cukru muscowado 6 dużych marchewek duży por seler sól pieprz Na sos: `~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1 mały pęczek natki pietruszki 3 łyżki przyprawy maggi kilka listków świeżego lubczyku 10dag.masła 1 łyżka mąki 1 łyżka białego wytrawnego wina(...)pieprzymy,po czym wkładamy do lodówki na 12 godz.Następnego dnia czyścimy mięso z przypraw i gotujemy je w 1 litrze wody,usuwając szumowiny w trakcie gotowania.Marchewkę,por oraz seler  czyścimy i dodajemy do gotującego się mięsa .Gotujemy na małym ogniu ok.1 godz.o dodajemy przyprawy.Warzywa możemy wyjąc wcześniej w zależności od miękkości ich ugotowania i schłodzić zimną wodą

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa pieczarkowa z warzywami i ziemniakami 140

dodatkiem warzyw i ziemniaków, których nie dodawałam do innych moich zup pieczarkowych   Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 500 g pieczarek 700 g ziemniaków 3 marchewki 1 por 1 pietruszka 1 listek laurowy 6 ziarenek ziela angielskiego 1 pełna łyżka domowej Vegety sól pieprz natka pietruszki gałązki zielonego koperku     Wykonanie: Filet z kurczaka po opłukaniu, pokroiłam(...)listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Gotowałam jeszcze chwilę.   Wszystkie warzywa, w tym pieczarki i ziemniaki obrałam i umyłam. Pieczarki pokroiłam w plasterki. Ziemniaki pokroiłam w grubszą kostkę. Por pokroiłam w krążki. Marchewkę, pietruszkę i seler starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach.     Do garnka z filetem dodałam marchewkę, pietruszkę, seler i por. Wsypałam Vegetę i zostawiłam

Kuchnia u Krysi
Indycze podudzia (wyluzowane) podwójnie faszerowane 100

natki pietruszki gałązki świeżego   koperku (brak na zdjęciu) 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżka suszonego majeranku (brak na zdjęciu) 3 cebulki dymki ze szczypiorkiem ¼ papryki (pomarańczowej) biała część pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól pieprz   Ponadto: bawełniana nitka wykałaczki     Wykonanie: Pieczarki oczyściłam i pokroiłam na drobne cząstki. Cebulkę dymkę posiekałam. Paprykę pokroiłam na bardzo(...)drobne kawałeczki.                 Natkę pietruszki, igiełki rozmarynu, koperek i szczypiorek drobno posiekałam. Białą część pora   pokroiłam w talarki a następnie pokroiłam na cząsteczki.             Podudzia umyłam i delikatnie odsunęłam skórkę od mięsa nie naruszając jej i żeby nie przeciąć.   Ostrym nożem delikatnie odcięłam mięso

Kuchnia u Krysi
Sałatki i surówki. 6 smacznych i prostych przepisów. 911

kolację. Sałatki i surówki. 6 smacznych i prostych przepisów: Zdrowa sałatka z kaszą jęczmienną i warzywami Najłatwiejsza surówka obiadowa z kwaszonych ogórków Pyszna surówka z marchewki i pora Szybka sałatka jajeczna z porem, kukurydzą, groszkiem i rzodkiewką Szybka sałatka z pora w sosie czosnkowym Surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i zielonymi dodatkami Po więcej przepisów na sałatki

Słodkie okruszki
Quinotto z boczniakami królewskimi (eryngii) i białymi szparagami 114

więcej, co?". Nie było, no to teraz trzeba znów zapolować na eryngii i białe szparagi.  Składniki: 1 szklanka nasion białej quinoy 8 boczniaków królewskich 6 białych szparagów kawałek pora (około 6 - 8 cm) 1/2 litra wywaru warzywnego 3 łyżki masła  1/2 szklanki startego parmezanu świeży tymianek kolorowy pieprz ziarnisty różowa sól himalajska Wykonanie: Nasiona quinoy należy kilka razy(...)dokładnie wypłukać, jeśli jest na to czas warto je namoczyć na 2 godziny przed gotowaniem. Boczniaki kroimy na kawałki, a por w kostkę i dusimy je na maśle. Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki, a pozostałą część kroimy na kilka kawałków. Przez kilka minut obgotowujemy je w wywarze warzywnym, a następnie dorzucamy do duszących się boczniaków i pora, mieszamy, dorzucamy ziarno

Quinoa Raz!
Surówka z czerwonej kapusty z marchewką 127

Bardzo smaczna surówka do obiadu z czerwonej kapusty, marchewki oraz pora, często przyrządzam ją do dań mięsnych.  Składniki: 0,5 główki kapusty czerwonej 1 marchewka kawałek pora sól,pieprz cukier sok z cytryny olej Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy na szatkownicy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy, pozostawiamy na kilka minut żeby zmiękła. Marchewkę obieramy, ścieramy(...)tarce o grubych oczkach, pora kroimy w pól plastry. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy olej, doprawiamy do smaku solą, cukrem oraz pieprzem

Bajeczna Kuchnia
FASZEROWANE MUSZLE 138

znudzą nam się zwykłe mielone, możemy farszem mięsno-pieczarkowym nafaszerować makaronowe muszle i mamy smaczny i ciekawy obiad     SKŁADNIKI opakowanie makaronu muszle, ½ pora, 25 dag pieczarek, 25 dag mięsa mielonego, sól, pieprz, czosnek, 2 łyżki koncentratu Sos: ½ szkl. śmietany,  2 łyżki majonezu,  ser żółty, przyprawy: sól, pieprz, bazylia WYKONANIE   Makaron gotujemy w osolonej wodzie(...)Pora kroimy w plastry, pieczarki na małe części. Podsmażamy mięso, następnie dodajemy pora i pieczarki, dusimy do miękkości, podlewamy wodą, gdy składniki będą już miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawiamy czosnkiem i przyprawami. Tak przygotowanym farszem nadziewamy muszle. Składniki na sos oprócz sera miksujemy, polewamy nim muszle, a na wierzchu układamy ser. Zapiekamy 15 min.w 170 stopniach

słodki bratek
Kotlety z kaszy jęczmiennej i warzywami 133

kaszy jęczmiennej perłowej z dodatkiem cukinii oraz warzyw, najlepiej smakują podane z surówką.  Składniki: 100 gram- 1 torebka kaszy jęczmiennej perłowej Stoisław 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek pora 1 cukinia żółta 3 łyżki płatków jęczmiennych Stoisław 2 łyżki mąki pszennej Pęczek szczypiorku 1 jajko Sól, pieprz 1 łyżka masła Olej do smażenia Bułka tarta do panierowania Sposób przygotowania: Kaszę(...)tarce o grubych oczkach, lekko solimy i pozostawiamy na kilka minut żeby puściła sok, odciskamy z nadmiaru wody. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w pół krążki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy marchewkę, pietruszkę i pora, smażymy przez kilka minut. Do miski przekładamy kaszę jęczmienną, dodajemy cukinię, podsmażone warzywa, posiekany szczypiorek, płatki jęczmienne

Bajeczna Kuchnia
Käse-suppe mit Hackfleisch - zupa serowa z miesem mielonym 186

zupa serowa z mięsem mielonym. Ma wyrazisty smak, i jest bardzo sycąca. Polecam! :) Käse-suppe mit Hackfleisch - zupa serowa z mięsem mielonym Składniki:  30 dag mięsa mielonego 3 pory 1 cebula oliwa z oliwek 1,5 l bulionu 2 serki topione po 200 g (śmietankowy i ziołowy) Sposób wykonania: Pora kroimy w plasterki i wrzucamy do gotującego się bulionu(...)będzie już szklista dodajemy mięso mielone. Jeżeli mięso będzie juz dobrze wysmażone dodajemy serki i mieszamy do momentu ich rozpuszczenia. Tak podszykowane składniki z patelni przerzucamy do garnka z porem i wszystko dokładnie mieszamy. Smak jest wyrazisty i moim zdaniem nie potrzebuje żadnych przypraw. Ale oczywiście opcjonalnie można dodać sól i pieprz.  Smacznego! przepis pozyskany od cioci

Smaki Natalii
Skandynawska letnia zupa warzywna 116

przygotowaniu i jak to z zupami bywa można do niej wrzucić dowolne, ulubione dodatki. Ja dodatkowo wzbogaciłam ją o tradycyjne warzywa, które zazwyczaj dodaję do rosołu (cebulę, seler, por), dzięki czemu zupa stała się bardziej aromatyczna i pełna smaku. Polecam! Tę letnią skandynawska zupę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania wraz z Anią .  Składniki:  kilka ziemniaków 3-4 marchewki(...)cebula kawałek pora kawałek selera ząbek czosnku 1 mały kalafior kilka rzodkiewek 2-3 garście zielonego groszku (użyłam mrożonego) kilka ziaren pieprzu sól 250ml mleka 1 czubata łyżka mąki Przygotowanie :  Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki, marchewkę pokroić w plasterki i wrzucić do dużego garnka. Dodać obraną cebulę, pora, rzodkiewki, ząbek czosnku, ziarenka pieprzu, sól i zalać wodą

Codzienne Gotowanie