orzechy arachidowe prażone * płatki kokosowe * orzechy piniowe * migdały blanszowane * migdały * pestki dyni * daktyle * śliwki * morele * figi * camu camu * soczewica czarna beluga * ketchup * makaron pszenno-żytnio-orkiszowy * suszona marchew * suszony por * suszona cebula * suszony burak * suszona papryka Soki są w 100% wyciskane z owoców, dlatego też możemy mieć pewność, że dostajemy to, co z nich najlepsze. Z całej serii najbardziej zaciekawił(...)lekko tłustą konsystencję. Jak dla mnie idealny jako polewa do placków, a do tego bogaty w kwasy tłuszczowe i witaminy. Przecier z mango również pozytywnie mnie zaskoczył. Do tej pory kupując tego typu przetwory, po otwarciu słoiczka moim oczom ukazywała się ciemna, nieciekawie pachnąca pulpa. Tutaj jest inaczej - przecier ma barwę świeżego, dojrzałego owocu i smakuje tak jak mango
Poranek na słodkoFilety z dorsza zapiekane w piekarniku z marchewką i porami. Prosty pomysł na bardzo smaczny i dość dietetyczny obiad. Poniżej podaję przepis na 4 porcje. 4 porcje filetów z dorsza bez skóry (po. ok. 150-200 g) 3 duże marchewki 2 pory (tylko biała część) sól (do natarcia mięsa z ryby oraz do przyprawienia warzyw) szczypta pieprzu ok. 4 łyżek(...)czasie przełożyć je do żaroodpornego naczynia, polać 3 łyżkami oleju i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. W połowie pieczenia rybę przekręcić na drugą stronę. Pory drobno pokroić w talarki. Marchew obrać i utrzeć na tarce z małymi oczkami. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Warzywa przerzucić na rozgrzany olej, doprawić solą i pieprzem i dokładnie
Bulliołyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody mąka i tłuszcz do wysmarowania i posypania formy FARSZ: 25 dag polędwiczek z kurczaka 6-8 suszonych pomidorków w oleju 1 duży , świeży por 10 dag serka mascarpone 1/2 szklanki śmietany 12 lub 18 % 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 pomidor sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do kurczaka oliwa lub olej do smażenia świeża natka(...)przykryte, wstawiamy do lodówki na godzinę. Formę do tarty smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy i delikatnie przekładamy do formy. Pieczemy 10 min. w temp.180 stopni. Pora kroimy w pióra i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pokrojone w kostkę polędwiczki. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Mascarpone mieszamy ze śmietaną i dodajemy do kurczaka i pora
WYSPA SZCZĘSLIWAzastanawiamy się z rodziną co można z nich zrobić. Przechodzi danie, które ma większość głosów. Omlet z trzech składników na 2 osoby trzy składniki z lodówki: por, pieczarki, plaster pieczonego schabu dodatkowo: 4 jaja 3 plastry pomidora olej rzepakowy sól i pieprz do smaku ulubione zioła 2 plasterków kiełbasy łyżka śmietany Pora (biała część) siekamy w plasterki(...)Rozgrzewamy olej i dusimy pora wraz z pociętym w paseczki schabem, pieczarkami i kiełbasą. Składniki odsmażamy razem. Zdejmujemy całość do miski. Na tej samej patelni dodajemy odrobinę oleju i wlewamy rozmącone jaja z łyżką śmietany lub jogurtu. Na wierzch rozsypujemy usmażone dodatki oraz kilka plasterków pomidora. Smażymy na średnim ogniu. Następnie wkładamy pod grill w piekarniku na kilka minut. Posypujemy
AZgotuj!zupę, że jadła ją trzy dni z rzędu na obiad. No ok, mi też smakuje, nawet bardzo Składniki na 6-8 porcji: 2 duże bataty 3-4 marchewki 2 pory 1-2 pietruszki (u mnie to była skorzonera) 3-4 gałązki selera naciowego 4-6 nasion ziela angielskiego pieprz i sól do smaku szczypta papryki wędzonej*opcjonalnie 2-4 liście(...)nerkowców, czyli 50 g nerkowców zalałam 200 ml wrzątku i zblendowałam 200 g suchej dowolnej kaszy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (u mnie była to kasza bulgur) Przygotowanie: Pory (możesz zastąpić cebulą, ale ja chciałam uzyskać łagodniejszy smak) pokrój w półplasterki i podsmaż przez 2-3 minuty. Bataty, marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce i dodaj
greenscarfśrednia pierś z kurczaka (ok. 150 g) 1/3 słoika suszonych pomidorów po odsączeniu (ok. 90 g) 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów (ok. 20 g) 10 cm pora (ok. 50 g) 3 ząbki czosnku (ok. 15 g) 3 średnie ziemniaki (ok. 270 g) 400 g tartych buraczków (ja miałam domowe słoiki, ale mogą być te kupne, tylko uwaga(...)sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka, zioła prowansalskie 1. Ziemniaki obrać i ugotować. 2. Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Pora pokroić w talarki. 3. Olej wlać na patelnię, wrzucić czosnek, pomidory i por. Chwilę podsmażyć na następnie podlewać wodą i dusić na małym ogniu. 4. Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki
Vroblewska-fitlifekluseczki, co poniesie kaloryczność zupy. Składniki na 3-4 porcje: 300 g brązowych pieczarek 1 średnia marchewka 1/4 niewielkiego selera 1 niewielka pietruszka około 10 cm średniej grubości pora (jasna część) 2 większe ząbki czosnku 70 g masła 2-3 łyżki oleju sól, biały mielony pieprz do smaku 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego 2 średnie liście laurowe natka pietruszki(...)kilka listków naci selera Seler i pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w słupki. Marchewkę obrać, opłukać i pokroić w półplasterki. Pora oczyścić i opłukać, pokroić w talarki. Czosnek obrać i posiekać. Pieczarki oczyścić - można opłukać delikatnie pod wodą i dokładnie osuszyć lub ewentualnie obrać. )Te pieczarki w swojej skórce mają bardzo dużo smaku, więc polecam pozostawienie jej.) Pokroić w plasterki
Codzienna kuchnia niecodziennaUwielbiam surówki,szczególnie jesienią,gdyż dostarczają wielu niezbędnych witamin. Dzisiejsza propozycja bardzo znana,ale też bardzo lubiana zarówno przeze mnie jak i przez męża. Składniki: 1 duży por 1 duża marchewka 2 jabłka 1 łyżka majonezu 2 łyżki śmietany sól,pieprz Por należy dokładnie umyć i pokroić w cienkie plastry,posolić,odstawić na ok 15 min. W tym czasie(...)możemy obrać marchewkę i jabłka,zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeśli por puści sporo soku należy go odlać,połączyć wszystkie warzywa,dodać majonez oraz śmietanę i całość przyprawić solą i pieprzem
Niespełnione zdolności kulinarnepodawanego. Jeśli macie ochotę to zerknijcie do zakładki Sałatki lub Surówki. Znajdziecie tam fajne i smaczne propozycje sałatek tych do obiadu i tych jako samodzielne danie. Składniki 1 duży por 10-12 pomidorków koktajlowych 1 czerwona papryka 1/2 pęczka pietruszki 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego sól pieprz papryka słodka papryka ostra Por pokroić. Każdego pomidorka przekroić na połowę.Paprykę(...)pokroić w cienkie paski. Wszystko wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą. sałatka z pora i papryki
O kuchni z uczuciemtradycyjne... oto pyszna i pożywna zupa warzywna z pesto i fasolką szparagową. Jej smak jest wyjątkowy! Ja ją pokochałam... Składniki: 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1/2 średniego selera 1 por 1,5-2 l bulionu ok. 300 g fasoli szparagowej żółtej (może być mrożona) 1 op. pesto zielonego świeżego (takiego z lodówki) garść drobnego makaronu oliwa sos sojowy sól(...)pieprz Wykonanie: Warzywa obieramy, myjemy i suszymy. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora drobno siekamy. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki (każdą przecięłam 2 razy czyli na 3 części). W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy marchewkę, pietruszkę, selera oraz pora. Warzywa smażymy około 5 min., aż zrobią się szkliste. Następnie zalewamy je gorącym bulionem (może
Kuchnia MagdaLenygorąca i kremowa zupa idealna na jesienne wieczory. Wystarczy kubek gorącej zupy koc i dobry film. Składniki: 1 mała cukinia 4 ziemniaki woreczek mrożonej brukselki około 400g - rozmrozić mały por - część biała 1/2 małej cebuli 1 mała marchewka 1l bulionu 100ml śmietany sól, pieprz do smaku szczypta chilli Przygotowanie ; Cebule i por pokroić w kostkę i zeszklić. Cukinie, ziemniaki(...)marchewkę obrać, pokroić w kostkę, brukselkę pokroić na mniejsze kawałki Dodać do cebuli i pora dolać bulion i gotować do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować wszystko na gładki krem, doprawić do smaku. Zagotować. Dodać śmietankę - można dodać mniej według uznania. Podawać gorącą, z grzankami lub ulubionym pieczywem
Garnkowe fanaberieSkładniki : dla 4 -5 osób 2 średnie pory 1 mała papryka czerwona 3-4 łyżki śmietany 18 % 2-3 gałązki zielonego koperku 2-3 gałązki zielonej natki pietruszki sól, pieprz do smaku Sposób wykonania : P ory dokładnie umyj, odetnij zbędne liście, pokrój na drobną kostkę. Paprykę umyj, usuń(...)gniazdo nasienne, pokrój w drobną kostkę . Natkę pietruszki i koperek opłucz pod bie ż ącą wodą , posiekaj. Posiekane pory, paprykę, pietruszkę i ko perek wymieszaj razem. Dodaj śmietanę , dopraw do smaku zmielonym świeżo czarnym pieprzem i solą. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie razem. Podawaj do obiadu z ziemniakami i mięs em. Tutaj dowiesz się więcej o zdrowotnych wła ś ciwościach
Przepisy i porady kulinarneplastikowych torebkach na mrożonki, które są bardzo trwałe i zajmują mało miejsca w zamrażalniku. Składniki - liście jednego z wymienionych warzyw: liście selera liście pietruszki liście lubczyku koperek zielone części pora Suszenie: Liście umyć i całkowicie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego lub ściereczki. Liście oddzielić od dużych łodyżek. Jeśli będziesz suszyć liście pora, należy je pokroić bardzo drobno. Rozłożyć luźno(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć liście w piekarniku nagrzanym do 50 stopni, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wyjątek stanowi suszenie liści pora, wymaga wyższej temperatury - 70 stopni. Czas suszenia zależy od grubości liści, a trwa minimum godzinę. Wysuszone liście przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika lub słoika. Suszone liście warzyw zachowują doskonały smak i aromat nawet przez rok. Pod warunkiem
Codziennik Kuchennywarzywny na obiad lub kolację dolewam odrobinę oliwy z oliwek, aby powstały tak sympatycznie wyglądające ,,oczka" jak na zdjęciu poniżej. Składniki: 5 marchewek 4 pietruszki 1/2 bulwy selera 1 por 2 cebule 3 łodygi selera naciowego 2 duże pieczarki 2 ząbki czosnku 4 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 1/2 pęczka natki pietruszki 2 płaskie(...)białego wytrawnego wina (opcjonalnie) świeży imbir (wielkości kciuka) pokrojony w cienkie plastry 1/3 łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Warzywa korzeniowe umyć, obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Selera naciowego i pora umyć i pokroić. Pieczarki umyć i nie kroić. Cebule obrać z zewnętrznych łupinek i pozostawić resztę łupinek (nadadzą kolor bulionowi). Cebule przekroić na pół, ułożyć na suchej rozgrzanej patelni
Codziennik Kuchennyktóry znał tylko wodniste podróby z supermarketu, był to szok. Skłonił ja do zamieszkania na pewien czas na farmie i gotowania z lokalnych ekologicznych składników, które są dostosowane do pory roku i pogody za oknem. Tak powstał blog My New Roots , który wraz z autorką zawędrował przez Toronto, aż do Kopenhagi, gdzie Sarah mieszka teraz. Jej dania i stylistyka(...)potraw zainspirowały wielu polskich blogerów. Jeśli podobało Wam się “ Ziarno ”, to na pewno odnajdziecie się w tej stylistyce z chłodnymi, minimalistycznym zdjęciami, w których odbijają się pory roku. Jej dania to kuchnia roślinno-pełnowartościowa, czyli zdrowe, nieprzetworzone składniki, jedzone bez pośpiechu, ale też bez liczenia kalorii, za to wyznaczane przez pory roku. Nie jest to nic nowego, ale nowe jest
Ugotowane pozamiatane