wywarze z kurczaka, zrobimy go na bulionie warzywnym. Krupnik 3 skrzydełka kurczaka 1 wątróbka indycza 5 szklanek wody 1 szklanka ryżu marchewka pietruszka kawałek selera kawałek jasnej części pora pół pęczka natki z pietruszki kilka ziaren pieprzu, 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe Kurczaka i wątróbkę dokładnie umyć, wrzucić do wody, razem z przyprawami, gotować przez 10 minut(...)czasie dorzucić obrane warzywa (poza natką i porem). Gotować kolejne 10 minut, wyjąć warzywa i wrzucić ryż. Gotować mniej więcej 20 minut, po tym czasie wrzucić starte na tarce warzywa oraz pokrojonego drobno pora i natkę. Smacznego i zdrowego! A w gratisie mały, krupnikowy potwór, łaaaa
Przepysznik - BLW i nie tylkoZrobiło się chłodniej i wciąż pada, więc przyszła ochota na coś ciepłego do picia :) Sezon na tegoroczne buraki otwarty! Składniki : duży czerwony burak 2 marchewki kawałek (10 cm) pora pół cebuli kawałek (5 cm) imbiru 2 liście laurowe łyżka cukru majeranek 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego sól pieprz mielony Warzywa obrać. Buraka pokroić na kawałki. Marchewki, kawałki buraka, por i imbir(...)dnie. Gdy woda zawrze, dorzucić liście laurowe. Gotować do momentu, gdy w buraki będzie można wbić widelec (przydadzą się do inne potrawy). Zdjąć z palnika. Wyjąć cebulę i pora. Dosypać majeranek (według uznania). Doprawić do smaku solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym. Pić ciepłe
Weekendy w domu i ogrodziekotletów drobiowych ..i tym razem też trochę eksperymentowałam...tak samo jak do kotletów tak i do surówki , do majonezu dla zaostrzenia smaku dodałam troszkę sosu sosu barbecue . por marchewka szyczpiorek sól, pieprz majonez sos barbecue Pora pokroić w półplasterki.Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wszystko wymieszać w salaterce razem z posiekanym szczypiorkiem.Majonez wymieszać(...)sosem i dodać do pora z marchewką.Wymieszać sos z surówką i doprawić.Odstawić surówkę na około 30 minut ,żeby się przegryzła
Moje domowe kucharzeniezamrażarce awaryjną porcje ciasta francuskiego. Składniki (na okrągłą formę, o średnicy 30 cm): -250 gram ciasta francuskiego -100 gram boczku pokrojonego w kostkę -1 duży por -średnia cebula -2 jajka -150 gram kwaśnej śmietany -sól, pieprz -rozmaryn, tymianek, gałka muszkatołowa Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, grzanie góra dół. Na suchą(...)pozwalamy, by tłuszcz się wytopił. Doprawiamy pieprzem, szczyptą rozmarynu i tymianku. Dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy na średnim ogniu, aż cebula sie zeszkli. Następnej dodajemy pokrojony drobno por. Doprawiamy porządna szczyptą gałki muszkatołowej. Dusimy przez ok. 10 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto wykładamy na formę, pokrytą papierem do pieczenia
Smakuj życie!podane z ryżem pięknie się prezentuje A smakuje nawet lepiej niż tradycyjne Zapraszam do wypróbowania Składniki • 2 papryki żółte • 3 cukinie żółte (ok 25 cm ) • 1 por • 1 cebula • ząbek czosnku • 25 dag pieczarki • 8 pomidorków koktajlowych żółtych •30 dag żółtej fasolki szparagowej • 1 łyżka masła • olej • sól • pieprz • kurkumę Sposób przygotowania 1. • Fasolkę ugotować odcedzić(...)Cebulę i por pokroić w paski. Na patelni rozpuścić masło z kilka łyżkami oleju. • Obsmażyć cebulę i por dodać przeciśnięty przez praskę czosnek cały czas smażyć • Dodać pokrojone w kostkę pieczarki cukinię i paprykę 2. • Dusić wszystko razem pod przykryciem do odparowania wody pod koniec duszenia dodać fasolkę i pokrojone pomidory koktajlowe. • Doprawić
W królestwie smaków BeatyRosół uwielbiam o każdej porze roku. Niezależnie czy jest upał czy mróz. Gotuję go jako podstawę do innych zup i sosów. Właściwie to do większości potraw. Dzisiaj ugotowałam pyszny rosołek z kaczki. Jeśli nie chcecie, żeby rosół był zbyt tłusty możecie usunąć z kaczki skórę. Składniki 1 korpus z kaczki 3 l wody 4 średnie marchewki 1 mały(...)seler 1 mały por 2 średnie pietruszki 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz natka pietruszki Mięso opłukać, włożyć do garnka i zalać wodą. Posolić i gotować około 1 godziny na wolnym ogniu. Na powierzchni powstaną szumowiny, które należy zebrać. Dodać marchewki przekrojone na pół,pietruszkę, kawałki selera, por,ziele angielskie, liść laurowy i gotować na małym
O kuchni z uczuciemjest trwalszy?” itp. I tego już nie potrafimy określić (przynajmniej w liczbach). Dlatego zabraliśmy się za mały test. Udało nam się zdobyć od Kyocery ich wewnętrzny test porównawczy z innymi nożami ceramicznymi, nie mogę Wam go udostępnić, ale mogę przytoczyć kilka faktów w nim zawartych. Przyznacie, że forma tego testu jest dość dziwna(...)jego zgniatania - taki właśnie powinien być każdy nóż Santoku . Ostrość: Jak widać na załączonych zdjęciach nóż, jest naprawdę ostry, ale jak ostry w porównaniu z konkurencją? I tutaj posiłkuję się moim „tajnym” ;-) raportem Kyocery. W raporcie porównano nóż Kyocera FK-130WH do konkurencyjnych noży ceramicznych: 1 szt markowego
cucinarepatelni o średnicy 28 cm): 4 jajka 350 ml mleka 400 g mąki filet z piersi kurczaka około 400 g po strąku czerwonej i żółtej papryki średni por 2 cebule 2 łyżki masła pieprz, sól oregano, cząber szczypior do związania sakiewek (niestety mój okazał się zbyt delikatny i musiałam poszukać czegoś innego, ale myślę(...)niezbyt cienkie naleśniki. Filet umyj i pokrój w kostkę. Przypraw solą, pieprzem, oregano i cząbrem. Papryki oczyść, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubszą kostkę. Por oczyść, starannie opłucz, osącz i pokrój w talarki. Cebulę posiekaj dość grubo. Na patelni rozpuść masło i usmaż na nim mięso. Dodaj cebulkę i smaż aż się zeszkli
cucinarecoś dobrego od Ewy z bloga Z cukrem pudrem . Prosta, smaczna i bardzo sycąca zapiekanka. Przepis cytuję za autorką. Składniki: 1 kg ugotowanych w łupinkach ziemniaków 1 duży por 1 strąk czerwonej papryki 2 - 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 150 g wędzonego boczku 300 ml śmietanki słodkiej 12 % 2 jaja(...)sera żółtego sól, pieprz gałka muszkatołowa słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać z łupinek, pokroić na plasterki. Pora, czosnek i cebulę pokroić na plasterki, paprykę w paseczki. Na patelni rozgrzać olej, krótko przesmażyć pora, paprykę, cebulę i czosnek, do zeszklenia. Boczek pokroić na plastry, podsmażyć na średnio chrupko. Śmietankę dobrze wymieszać z jajami, dodać odrobinę
Na Ciasteczkowych Papierachinnej wersji, mam nadzieję że równie smacznej, jak ta tradycyjna. Składniki Danie dla czterech osób 1 kg ogórków 0,5 kg ziemniaków 100 ml słodkiej śmietany lub mleka Kawałek pora Pęczek natki pietruszki Szczypior Sól pieprz Woda Sposób przygotowania Ziemniaki obieramy i kroimy, a następnie wkładamy do garnka razem z kawałkiem pora. Całość solimy, zalewamy wodą (poziom wody powinien(...)ziemniaki) i gotujemy. W tym czasie kroimy ogórki wzdłuż i wybieramy gniazda nasienne, a następnie dodajemy je do ziemniaków, gotując całość do miękkości. Po ugotowaniu warzyw z garnka wyciągamy pora i miksujemy resztę blenderem, ponownie zagotowujemy dodając słodką śmietanę, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz pieprz i sól do smaku. Po zagotowaniu zupę od razu rozlewamy na talerze podając
Miód i pieprzpieczywem. Można tez podać z grzankami lub makaronem, będzie wtedy bardziej sycąca. ZUPA - KREM Z KALAFIORA. Składniki: 500 g kalafiora 10 cm kawałek pora 2 pietruszki 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1100 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki soku z cytryny 125 ml słodkiej śmietanki 12% koperek(...)pomidorków koktajlowych sól pieprz cayenne pieprz ziołowy Sposób przyrządzania: Ziemniaki, pietruszkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Por pokroić w krążki. Czosnek pokroić na bardzo drobno lub przecisnąć przez praskę. Kalafior podzielić na różyczki, umyć i osuszyć. W rondelku rozpuścić łyżkę masła, dodać por, ziemniaki i pietruszkę, podsmażać
Zakątek rozkoszy kulinarnychPodawana zawsze gorąca, zawsze bardzo pożywna i ... no właśnie, ale dlaczego by tej jej typowości, tradycyjności nie złamać czymś nowym? W tej wersji sugerujemy Wam byście spróbowali wersji z porem. Składniki : 200g białej fasoli "jaś" 2 łyżki masła 150g chudego boczku duży por 2-3 gałązki selera naciowego 2 marchewki 1,5l bulionu drobiowego - może być z kostki 250g kiełbasy(...)zimną wodą by napęczniała i zmiękła fasolę płuczemy na sitku w garnku rozpuszczamy masło i smażymy boczek pokrojony w cienkie paski oraz przeciśnięty przez praskę czosnek pora kroimy w talarki, seler w cienkie krążki, a marchewkę w drobną kostkę i całość dodajemy do garnka i przez kilka minut przesmażamy całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i fasolę zagotowujemy i zmniejszamy
zobacz ich smakporze roku pomidory są najsmaczniejsze, dlatego na okrągło miksuję je w kremy z różnymi dodatkami i serwuję moim bliskim. W tym wypadku dodatki odgrywają bardzo ważną rolę- to one nadają mojej zupie charakteru i to dzięki nim smak jest wyjątkowy, niecodzienny. Zupa jest prosta, jest zrobienie nie zajmie Wam więcej niż 30 minut. Idealny pomysł na obiad w tygodniu, kiedy(...)zawsze mamy czas na długie przyrządzanie posiłku. Składniki (na 3-4 porcje): 1 kg pomidorów malinowych, obranych ze skórki 1 duży por (biała część) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 szklanka bulionu sól i pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek garść liści bazylii do podania: grzanki z chleba razowego, pesto z bazylii*, parmezan, świeża bazylia W garnku na oliwie smażymy
Mango PapajaSkładniki: 3 filety z Sandacza 1 por 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera pół czerwonej papryki pół awokado sos sojowy ulubiona oliwa sól imbir mielony suszona natka pietruszki zioła dalmatyńskie suszona papryka słodka świeżo mielony pieprz kolorowy makaron gryczany Soba Przygotowanie: Sandacza kupiłam całego, więc zaczęłam zabawę od filetowania (skórę pozostawiłam). Gotowe płaty ryby, posoliłam i dałam im po leżakować(...)Warzywa tradycyjnie należy umyć! Następnie białą część pora, marchew, selera i pietruszkę kroimy w cieniutkie paseczki. Paprykę i awokado w kosteczkę i doprawiamy łyżką sosu sojowego oraz oliwy, a także szczyptą pieprzu i natki pietruszki. Mieszamy i tak oto otrzymaliśmy dressing do ryby. Na głęboką patelnię nalewamy około szklanki wody, włączamy zasilanie grzewcze i po chwili dodajemy przyprawy: imbir,zioła
Karczma Honoriettyniewiele dzieli nas od wyśmienitego dodatku do dań mięsnych. Wystarczy to wszystko właściwie połączyć - pokroić, udusić i podać. Słodycz marchewki, pietruszki i selera doskonale się komponują z silnymi aromatami pora i papryki. W takiej formie szybko znikną z talerzy :) Składniki : 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1/2 dużego pora (zielona część) 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki olej roślinny pieprz(...)solimy i pieprzymy do smaku podsmażamy przez kilka minut na większym ogniu co chwilę mieszając gdy twardość warzyw zostanie już przełamana przez temperaturę dodajemy pokrojoną w paski zieloną część pora i dusimy pod przykryciem przez kilka minut czas duszenia zależy od tego jak miękką mieszankę chcemy uzyskać - najlepiej, gdy będą one cały czas lekko stawiały opór podczas gryzienia
zobacz ich smak