Większość z was na pewno robiła już takie śledzie, więc nie ma się co rozpisywać i zachwalać ich zalet. Są pyszne, a kto nie robił, koniecznie musi je sobie przygotować:) Polecam!!! Składniki: 1 kg solonych śledzi 2-3 cebule 1/2 szklanki oleju 1 słoik koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu pikantnego 1/2 szklanki rodzynek cukier sok z 1/2 cytryny Wykonanie(...)Śledzie namaczam, osaczam i kroję w dzwonka. Rodzynki namaczam w gorącej wodzie, gdy spęcznieją osączam na sicie. Cebulę kroję w piórka, podsmażam na oleju, aż się zeszkli. Dodaję koncentrat, ketchup i rodzynki, chwilę gotuję. Doprawiam cukrem i sokiem z cytryny. Zagotowuję i odstawiam do przestygnięcia. Do letniej zalewy wkładam dzwonka śledzi, przekładam do słoika, zakręcam i odstawiam
Bea(u)ty kitchenWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Śledzie pod pierzynką znane inaczej szuba to warstwowa sałatka śledziowa z warzywami. Połączenie wyrazistych śledzi z łagodnymi warzywami idealnie komponuje się ze sobą tworząc harmonijną całość. To chyba mój ulubiony przepis na sałatkę śledziową Post Śledzie pod pierzynką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujewiem jak u Was, ale u mnie w Wielki Piątek tradycyjnie zjada się śledzie. Jak dotąd niezmiennie wpadały w objęcia cebuli, pływały w śmietanie i zalewie octowej. I były pyszne! Ale ja uwielbiam nowości, eksperymenty i odkrywanie nowych smaków. Po wpisie Dorotus w Magii Smaków wiedziałam, że w tym roku moje śledzie będą opływały miodem, kusiły czerwienią(...)oleju, na gorący olej wrzucić cebulę, posolić i popieprzyć do smaku, przykryć, dusić do miękkości (nie przyrumieniać). Dodać miód, ocet, koncentrat, wymieszać. W salaterce lub słoiku układać warstwami: sos, śledzie, sos, śledzie, sos. Przykryć szczelnie folią spożywczą, pozostawić w lodówce na 1 - 2 dni przed spożyciem *UWAGA! Podane proporcje wystarczą na dwie, trzy niewielkie porcje. Smacznego
KUCHARNIAŚledzie zalewamy zimną woda z odrobina mleka -- na 1l wody 1/4 szkl. mleka --na 3-4 godziny ,aby utraciły nieco soli.Wodę z octem i z liśćmi laurowymi ,oraz zielem angielskim zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia.Wymoczone śledzie układamy w zalewie i pozostawiamy je na około 3 godziny .Rodzynki zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy .Obraną cebulkę kroimy w piórka ,sparzamy wrzątkiem ,odcedzamy(...)szklimy na rozgrzanym oleju.Do zeszklonej cebulki dodajemy odsączone rodzynki i po chwili przecier pomidorowy ,najlepiej własnej produkcji.Całość doprowadzamy do wrzenia. Ułożyć naprzemiennie w sloiku śledzie ,które zalewamy sosem i znowu sledzie i sos i tak do skończenia produktów .Gotowe śledzie pozostawiamy na kilka godzin do przegryzienia produktów. Teraz nie pozostaje mi nic innego jak życzyc smacznego. Matias
w mojej kuchniNajprostsze do wykonania.. Ulubione mojej połówki .. :-). Najlepiej prezentują się w słoiku Składniki: 30 dag śledzi matiasów ½ litra mleka 4 cebule olej Sposób wykonania : Śledzie namoczyć w mleku, ok. pól godziny, odsączyć. Pokroić cebulę w kostkę, dodać olej w takiej ilości, aby przykrył śledzie wraz z cebulą. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieświątecznym szaleństwie pora na sylwestrowe popisy kuchenne. Dla miłośników śledzi i ciekawych przystawek proponuję śledzia w wersji tatara. Nieskomplikowana, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna przystawka. SKŁADNIKI 3 płaty śledziowe matias 1 ogórek kiszony 6-8 marynowanych pieczarek 1 szalotka albo 1/2 cebuli kilka gałązek zielnej cebulki 1 papryczka pepperoni 6 jajek przepiórczych łyżka oliwy z oliwek łyżka(...)pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE Płaty śledziowe dokładnie płucze i namaczam w mleku na kilka godzin. Przed przygotowaniem płaty śledziowe dokładnie odsączam z mleka i osuszam papierowym ręcznikiem. Kroję śledzia w drobną kostkę. Ogórka kiszonego, pieczarki i szalotkę również kroję w bardzo drobną kostkę i dodaję do ryby. Papryczke przekrawam na pół i oczyszczam z pestek i drobno siekam, dodaję
Magiczna kuchnia DariiŚledzie jem dwa razy w roku. W Środę Popielcową - obowiązkowo z ziemniakami - i w okolicy świąt Bożego Narodzenia. Właśnie w tym roku, na przedświątecznym spotkaniu opolskiej blogosfery, śledzie zrobiły absolutną furorę! Kiedy tylko padł sygnał, że można zaczynać konsumpcję, większość rzuciła się na śledzie :) Na śledzie Gosi z Bon Appetit Małgorzaty ! Dopiero później przyszła kolej na degustowanie pozostałych blogerskich przysmaków
bistro mamaWarzywa ugotować w łupinach (buraki osobno). Ostudzić, obrać. 2. Marchew i buraki zetrzeć na tarce jarzynowej, a ziemniaki pokroić w kostkę. 3. Śledzie pokroić dowolnie, cebulkę drobno posiekać. 4. W salaterce układamy warstwami: połowa śledzi, połowa cebuli, połowa marchewki, połowa ziemniaków (lekko solimy i pieprzymy), połowa buraków, warstwa majonezu i czynność powtarzamy jeszcze raz, czyli śledzie, cebula, marchewka, ziemniaki
Kuchnia domowa AniRybnym królem w kuchni kaszubskiej jest śledź- łatwo dostępny, tani, smaczny i zdrowy. Podobno mieszkańcy tego regionu potrafią przyrządzić z niego ponad sto potraw. Prezentuję więc tradycyjne danie regionalne prosto z Kaszub w postaci śledzi w sosie pomidorowym z cebulą. Bajecznie pyszne, proste w przygotowaniu, są bardzo lubiane i popularne nie tylko na Kaszubach, ale w całej Polsce
Smakowity Blog KulinarnyPrzepis na te śledzie stary jak świat i znany chyba w całej Polsce. U mnie już od lat gości na stole nie tylko w czasie Świąt. Śledzie robi się błyskawicznie i smakują fantastycznie. Dodatek pomidorowego sosu , ogórków konserwowych i aromatycznych przypraw sprawia , że nikt nie przejdzie obok niech obojętnie! Nawet Ci, którzy za śledziami nie przepadają. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * filety śledziowe(...)angielskie i pokrojone w kostkę ogórki. Zalewamy wodą i koncentratem pomidorowym. Doprawiamy cukrem i dokładnie mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. Dodajemy śledzie, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną papryki, dokładnie mieszamy i zdejmujemy w ognia. Odstawiamy do ostudzenia. Pycha
Ostra na Słodkośledź ;). Pochłaniany jest pod każdą postacią i w każdej ilości. Będąc na diecie wymyśliłam sobie sałatkę, która przetrwała ze mną do dziś i cieszy się sporym powodzeniem. Połączenie śledzia i curry wydawało mi się wręcz dziwaczne, ale nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała. Poza tym ileż można jeść śledzie w sosie z musztardą i samym jogurcie? Składniki: Ja zawsze
Malinowe Pocałunkizalewy olejowej lub ze solonej zalewy 7 łyżek buraczków ćwikłowych, tartych ze słoika 2 jabłka 5 ogórków kiszonych lub konserwowych 3 łyżki majonezu sól, pieprz wykonanie: Jabłka obieramy. Śledzie odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowy. (Jeżeli mamy śledzie solone to je najpierw płuczemy pod bieżącą zimną wodą a następnie kilka godzin moczymy w zimnej wodzie). Śledzie, jabłka i ogórki
Domowy Smak JedzeniaMagda Nie wiem czemu tak u nas jest, ale ze wszystkich Świąt w ciągu roku to właśnie w Boże Narodzenie je się u nas najwięcej śledzi. Wiadomo, w ciągu roku zje się śledzika, jak najdzie smaczek, ale głównie dominują one właśnie w grudniu. Zawsze są serwowane w dwóch a nawet trzech wariantach smakowych. Jak jak zrobię swoje, wiem(...)moich rodziców czy u teściowej też będą inne i to jest super, ta różnorodność. W tym roku postawiłam na śledzie z burakiem, można powiedzieć ryzykownie, widziałam sceptycyzm w oczach rodziny. Ale przygotowałam je kilka tygodni przed Świętami, na próbę i okazały się przepyszne. Do tego forma podania, na ciemnym pieczywie, na tej różowej buraczanej pierzynce, i śledź staje się luksusową
Smaczna Stronavotes) Boczniaki a’la opiekane śledzie w zalewie korzenno-octowej Mam obecnie klęskę urodzaju boczniaków, więc coś musiałam szybko wymyślić, żeby nadwyżki się nie zmarnowały. Ten przepis jest modyfikacja innych przepisów które krążą w necie. Boczniaki wychodzą z niego bardziej śledzikowe, aromatyczne i delikatne . Nie są mocno kwaśne bo moja Familia nie lubi mocnych octusiowych smaków Proste w przygotowaniu(...)słoiki 30 minut. Wtedy zwiększysz ich trwałość do kilku miesięcy. Jednak mimo pasteryzacji, zalecam chłodne i ciemne miejsce gdyż zawierają panierkę z bułki tartej. Boczniaki a’la opiekane śledzie w zalewie korzenno-octowej, serwuj schłodzone do chrupiącego pieczywa Smacznego! Artykuł Boczniaki a’la opiekane śledzie w zalewie korzenno-octowej pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyŚledzie w oleju to klasyczna przystawka, która zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. To idealne danie na święta, ale sprawdzi się również na każdą inną okazję, zwłaszcza podczas rodzinnych spotkań czy uroczystości. Śledzie w oleju mają unikalny smak, który łączy słony aromat ryby z delikatnością oleju i dodatkiem przypraw. Ta prosta receptura jest wyjątkowa w swojej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!