Jeśli nie macie pomysłu na sałatkę proponuję jedną z moich ulubionych.Jest bardzo łatwa i smaczna i doskonale sprawdza się na wszystkich imprezach. Składniki: Por Puszka kukurydzy konserwowej 4 jajka 2 łyżki majonezu sól pieprz Sposób przygotowania: Umytego i osuszonego pora kroimy wzdłuż a następnie cieniutkie paseczki.Dodajemy kukurydzę i ugotowane na twardo,drobno pokrojone jajka(ostudzone oczywiście,w przeciwnym(...)razie z majonezem będzie kiepsko).Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Na koniec dodajemy majonez.Sałatka jest najlepsza,gdy postoi w lodówce minimum 4-5 godzin,wówczas por zmięknie. Smacznego Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytsprawia, że przepis sprawdzi się w każdej kuchni. Składniki: na ciasto: 400 g maki pszennej 200 g masła 2 łyżeczki soli morskiej 6 łyżek wody farsz: 300 g pora 3 ziemniaki 2 duże, kwaśne jabłka sól morska pieprz świeżo zmielony- kolorowy olej rzepakowy Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, obciążyć i zapiekać w temperaturze(...)stopni ok. 15 minut. Pora umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Następnie przesmażyć na odrobinie oleju. Ziemniaki ugotować, obrać, pokroić w kosteczkę i dodać wraz z jabłkami do pora. Smażyć ok. minuty. Farsz wyłożyć na podpieczony spód. Z reszty ciasta możemy wyciąć paski i ułożyć w kratkę na wierzchu naszej tarty. Danie zapiekamy ok. 30 minut w temperaturze
Wielki apetytznalazłam przepis na kotlety ryżowe. Przepis troszkę zmodyfikowałam i na obiad zrobiłam kotlety ryżowe z warzywami. Przyznaję- bardzo smaczne! Polecam! Kotlety ryżowe Składniki: 1 i 1/2 szklanki ryżu, mały por, 1/2 papryki zielonej, cebula, 2 marchewki, pietruszka, ziemniak, 1/2 małego selera, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, bułka tarta, 4 jajka, olej. Wykonanie: Ryż gotujemy zgodnie(...)opakowaniu, odcedzamy i studzimy. Marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy na małą kostkę. Warzywa gotujemy do miękkości i studzimy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, pora kroimy w cienkie talarki a paprykę w paseczki. Cebulę, pora i paprykę podsmażamy na oleju i studzimy. Wszystkie warzywa siekamy na mniejsze kawałki. Ryż, ugotowane i podsmażone warzywa mieszamy, dodajemy
paapilotkaaprzez najbliższe pięć lat. Tu trzeba zdać ten sprawdzian za pierwszym razem. ORZECHOWE CURRY Z BAKŁAŻANA /własny;/ 4 porcje 1 spory bakłażan 1/3 szklanki pokrojonego cienko pora 3 ząbki czosnku 70g obranych fistaszków 1 mała papryczka chili sok z 1/2 limonki 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 4 ziarenka pieprzu 1/3 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki mielonej(...)przesypuję solą. Odstawiam na 15 minut, po czym płuczę dokładnie wodą i osuszam. Ten zabieg ma na celu wyeliminować charakterystyczną dla bakłażana goryczkę. W rondlu rozgrzewam oliwę, wrzucam pora, posiekany obrany czosnek oraz fistaszki. Dodaję wszystkie przyprawy, prócz sosu sojowego, a pieprz uprzednio rozcieram w moździerzu. Doprowadzam do zeszklenia pora uważając, aby czosnek się nie przypalił. Następnie wrzucam opłukanego
W kuchni Karmel-itkiwarzywami go zmieszałam. Nie było tradycyjnie z ryżu ugotowane, ale to danie naprawdę w smaku wyszło udane :) Składniki: 150 g makaronu w kształcie ryżu, 3 cebule szalotki, 100 g pora, 3 łyżki masła klarownego, 50 ml białego wytrawnego wina, 250 ml bulionu, 100 g zielonego groszku konserwowego, kilka całych zielonych oliwek, sól himalajska do smaku, pieprz zielony do smaku, kiełki(...)brokułu, 20 g startego sera żółtego. Przygotowanie: Cebulę kroimy w paski, pora w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulkę z porami. Wlewamy wino, wsypujemy makaron i energicznie mieszamy (tylko tyle, żeby wino odparowało). Całość zalewamy gorącym bulionem, ok. 3 cm powyżej makaronu. Całość dusimy na małym ogniu, ciągle mieszając. W razie potrzeby dodajemy stopniowo gorącego
Moniki Smakołykimaju, ponieważ wtedy są najbardziej dojrzałe i nie mają charakterystycznego posmaku goryczy. Należy zbierać je w słoneczny dzień, koniecznie przed południem, kiedy kwiat jest najbardziej otwarty. Zebrane o tej porze dnia płatki mają najwięcej smaku i aromatu. Przed przygotowaniem syropu kwiaty mlecza należy rozłożyć na białym papierze - dzięki temu łatwiej będzie nam zobaczyć i usunąć wszystkie owady. http://www.poradnikzdrowie.pl(...)maju, ponieważ wtedy są najbardziej dojrzałe i nie mają charakterystycznego posmaku goryczy. Należy zbierać je w słoneczny dzień, koniecznie przed południem, kiedy kwiat jest najbardziej otwarty. Zebrane o tej porze dnia płatki mają najwięcej smaku i aromatu. Przed przygotowaniem syropu kwiaty mlecza należy rozłożyć na białym papierze - dzięki temu łatwiej będzie nam zobaczyć i usunąć wszystkie owady. http://www.poradnikzdrowie.pl
Kuchnia domowa Animamy maj...Upragniony, wyczekiwany...Najpiękniejsza pora roku...Uwielbiam tę świeża zieleń młodej trawy, te budzące się do życia kwiaty, liście na drzewach...Ten nastrój w powietrzu, ten zapach przyrody...Pięknie. Robi się coraz cieplej, słoneczko częściej Nas raczy swoimi promieniami...Zaczynamy się lżej ubierać. Zaczynamy grilować...Jest wiele nowalijek...Ach...Plusów jest wiele. Tegoroczną majówkę spędziliśmy nad wodą(...)CLUB otrzymaliśmy do przetestowania zestaw dla wędkarza FISH BOX . Mąż był zadowolony z przesyłki w której znalazł wszystkie niezbędne akcesoria do połowu rub o tej porze roku. W zestawie znalazły się woblery, błystki, przynęty gumowe..Wszystko co wędkarz powinien zabrać ze sobą podczas wypraw nad wodę. Przynęty się sprawdziły, na pewno są skuteczne, bo ryby na nie brały
Z Majeczką w kuchnichyba przekonywać? :) Składniki: około 150 g soczewicy - użyłam czerwonej, 150-200 g chudej wędzonki - użyłam wędzonki parzonej Premium Nove , 2 średnie pietruszki , kawałek selera , 3 średnie marchewki , 10 cm pora , 2 łyżki oleju , 3 liście laurowe , 2/3 łyżeczki ziela angielskiego , sól , świeżo mielony pieprz do smaku, mały pęczek natki pietruszki . Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić(...)niezbyt drobną kostkę. Pora opłukać i pokroić w półplasterki. Na oleju zeszklić pora, dodać warzywa i krótko przesmażyć. Soczewicę przepłukać i wsypać do warzyw. Wlać wodę i całość ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w mniejsze kawałki wędzonkę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można wędzonkę podsmażyć na samym początku i dopiero
Codzienna kuchnia niecodziennamożna podać z ryżem, kuskusem, kopytkami albo tak jak ja z pampuchami. Będzie na pewno smakowało dużym i małym :) Dla 4 osób Potrzebujemy: 1kg schabu 30dkg pieczarek 3 pory (tylko białe części) cebula puszka zielonego groszku mały koncentrat pomidorowy 1 łyżka masła tymianek majeranek S&P Schab kroimy w paski, solimy, posypujemy tymiankiem i majerankiem. Rozgrzewamy oliwę(...)patelni, wrzucamy mięso i rumienimy, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 30 min. Pory kroimy w talarki, a cebulę w kostkę. W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy por oraz cebulę i lekko solimy. Podsmażamy. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. i wrzucamy do garnka. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy przez 15 min. Gdy mięso na patelni jest miękkie, dodajemy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/aktualnie każdemu przyda się chociaż na talerzu odrobinę wiosny. Na 2 porcje Potrzebujemy: 2 torebki ryżu duża garść pieczarek lub boczniaków 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duży por (biała część) 1 łyżka masła 1 kieliszek białego wina pęczek natki pietruszki 250ml śmietanki do sosów 1 cytryna S&P Nastawiamy wodę na ryż, solimy. Myjemy pora, a następnie(...)kroimy w plasterki. Grzyby również kroimy w plasterki a kurczaka w kostkę (nic nie musi być pokrojone idealnie). Na dużej patelni rozgrzewamy olej i 1 łyżkę masła, wrzucamy pora, wlewamy białe wino oraz szczypta soli i pieprzu. Dusimy pod przykryciem 5 min. Dodajemy kurczaka i większą część posiekanej pietruszki, śmietanę i grzyby. Mieszamy i dusimy 10 min. Odcedzamy ryż
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Bardzo dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Niestety porcja jak dla 1 osoby wychodzi bardzo duża. Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego (1 duży prostokąt) 10 pieczarek 1 por (duża biała część) 200g świeżego łososia 1 łyżka masła pieprz cytrynowy sól pieprz czarny 1 łyżka soku z cytryny Łososia przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Gotujemy go na parze. Pora(...)drobne kawałki i podsmażamy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem czarnym. Piekarnik nagrzewamy do 200C. Płat ciasta francuskiego dzielimy na pół. Na jednej połówce układamy podsmażone pieczarki i pora, na to układamy podzielonego na kawałki łososia. Skrapiamy sokiem z cytryny. Całość przykrywamy drugą połówką ciasta. Sklejamy oba płaty i łączenie lekko zwilżamy wodą. Pieczemy 20 min, górna i dolna grzałka
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Przepis z książki z serii Food Lovers - Soup. Składniki: 450 g słodkich ziemniaków ząbek czosnku 25 g masła 100 g soczewicy ( u mnie zielona, może i być czerwona) cebula por kolendra (świeża lub łyżeczka suszonej) szczypiorek sól,pieprz 0,5 litra rosołu dodatkowo: czerwona cebula (ja użyłam białej) łyżka masła 2 łyżeczki octu balsamicznego Cebulę, słodkie ziemniaki i pora kroimy(...)kostkę. Soczewicę płuczemy na sitku wodą. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek, kolendrę, słodkie ziemniaki, pora i wszystko razem mieszamy, chwilę podsmażamy. Dodajemy rosół i soczewicę, gotujemy około 30 minut. W tym czasie obieramy i kroimy w piórka cebulę. Smażymy chwilę na maśle. Dodajemy ocet balsamiczny i smażymy, aż się zredukuje. Zupę ściągamy z ognia, dodajemy szczypiorek, przyprawiamy
NA MOIM TALERZUminut Składniki: 1500-2000 ml domowego bulionu, 20 suszonych grzybów shitake, 5 ziemniaków, 3-4 ukiszone buraki, 1/2 szklanki soku z kiszonych buraków, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 por, kawałek selera korzeniowego, ok. 3 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej, 1 puszka pomidorów bez skóry, 2 szklanki wspięgi wężowatej, 3-5 ząbków czosnku, 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżeczka cukru, sól(...)świeżą wodą i moczyć przez kolejne 10 minut. Marchew, pietruszkę, seler i kiszone buraki pokroić w zapałkę przy pomocy noża lub specjalnego obieraka do warzyw, ziemniaki w kostkę, pora w talarki. Ugotowane warzywa powinny być lekko chrupiące, nie rozgotowane. Im drobniej pokrojone warzywa tym czas gotowania krótszy. Marchew, pietruszkę, seler i shitake zalać wodą, gotować 10 minut. Dodać ziemniaki
SzczyptaSmaQPotyczki Kulinarne Blogerów 2015 czas rozpocząć! O zasadach konkursu organizowanego przez sklep e-gustus.pl pisałam Wam w tym poście >klik< Teraz pora przedstawić swoje konkursowe danie. Większością głosów wygrała lista zakupów, gdzie głównym składnikiem była wołowina. Przyznam się, że długo myślałam co przygotować, żeby wykorzystać jak najwięcej składników(...)warzywami. Jako dodatek zasmażane buraczki i najprostszy na świecie sos koperkowy. Składniki: gruby plaster giczy wołowej (około 400 g), 4-6 średnich ziemniaków , około 10 cm białej części pora , pomidorki koktajlowe , kilka pieczarek , 3 średnie ząbki czosnku , odrobina oleju . Gicz wołową opłukać w zimnej wodzie, osuszyć dobrze papierowym ręcznikiem. Oprószyć grubo mielonym pieprzem i przesmarować lekko olejem. Na rozgrzanej
Codzienna kuchnia niecodziennamałży – muli, 200 g pomidorów z puszki (krojonych)*, 2 łyżki oliwy, 40 g masła, biała część z 1 pora, 3 ząbki czosnku, szczypta szafranu, natka kolendry lub pietruszki, 150 ml białego półwytrawnego wina, sól, pieprz, Cozza – omułek jadalny. Zuppa di cozze – zupa z małży, pochodzi z Neapolu. Tradycyjnie podawana w Wielki Czwartek. Mule wyszorować szczoteczką, wyciągnąć wąsy/brodę. Wyrzucić(...)wszystkie otwarte muszle, nie zamykające się po postukaniu w blat. Namoczyć w zimnej wodzie, lepiej się wypłuczą. Pora posiekać w półplasterki. Czosnek, chili i kolendrę posiekać. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło i oliwę. Smażyć pora i czosnek do miękkości, ma być miękki ale nie przyrumieniony. Dodać szafran, chili, kolendrę i smażyć mieszając 2 minuty. Wlać wino, zagotować, gotować
królestwo garów