się w prosty sposób, a dodatek aromatycznych przypraw nadaje mu wyjątkowego smaku . składniki na 4 porcje 16 rurek cannelloni 40 dag mięsa mielonego ( ja użyłam indyczego) 1 marchewka 1 por ( biała część ) 2 łyżki oliwy z oliwek mielony imbir suszona kolendra 2 łyżki sosu sojowego 10 dag sera żółtego sól pieprz(...)koncentratu pomidorowego 2 łyżki keczupu 1 cebula suszona kolendra sól przepis Pora kroimy w krążki ,a marchewkę w kostkę. Mięso mielone wrzucamy na patelnię na rozgrzaną oliwę , dokładnie rozdrabniamy i smażymy, dodajemy pokrojone warzywa marchew, pora . Nadzienie doprawiamy szczyptą mielonego imbiru pieprzu i soli , dokładnie mieszamy i dusimy do miękkości warzyw. Pod koniec duszenia dodajemy suszoną kolendrę. Rurki cannelloni ( moje
Smakowite Daniasmaczniejsza . składniki na 5 porcji 2 zupki chińskie 2 kolorowe papryki ( zielona i czerwona lub pomarańczowa ) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 4 średnie ogórki konserwowe biała część pora majonez 250 g przepis Paprykę i ogórki kroimy w kostkę a pora drobno siekamy . Do miski wrzucamy połamany makaron z zupek chińskich wraz z sypkimi przyprawami. Dodajemy paprykę, ogórki, fasolkę(...)kukurydzę i pora .Wszystko składniki łączymy dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje gdy ochłodzi się godzinę w lodówce
Smakowite Daniakurczakiem. Świetnie smakuje z dodatkiem ryżu, jest doskonałą propozycją na wykwintny obiad. składniki na 4 porcje 8 pałek z kurczaka ( dramstików ) 1 cebula 1 jabłko 1 por 15 dag winogron 1/4 litra białego francuskiego wina Celebro 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki białego pieprzu 1/2 łyżeczki soli przepis Umyte i odsączone pałki z kurczaka doprawiamy solą i białym pieprzem(...)Białą część pora kroimy w plastry a cebulę i jabłko w kostkę. Opłukane winogrona przekrawamy na pół i usuwamy z nich pestki. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy porcje kurczaka. Dodajemy pokrojone jabłko i cebulę i chwilę podsmażamy. W trakcie smażenia kurczaka podlewamy białym winem Celebro i wszystko dusimy klika minut pod przykryciem. Pod koniec dodajemy połówki winogron
Smakowite DaniaKlasyczna i prosta w przygotowaniu zupa ogórkowa z ziemniakami, bardzo pożywna, lekko kwaśna, zabielana śmietaną to jedna z moich ulubionych zup. Można ją robić o każdej porze roku, a najlepiej zimą gdyż idealnie rozgrzewa organizm . składniki na ok 2 litry zupy 2 małe marchewki 2 małe pietruszki kawałek pora 2 ząbki czosnku 6-7 średnich ziemniaków 40 dag ogórków kiszonych(...)masła lub margaryny szklanka śmietany 18% szklanka kwasu z ogórków 2 łyżki mąki pszennej łyżka przyprawy typu wegeta ( przepis tutaj ) łyżka cukru łyżka soli przepis Warzywa ( marchew, pietruszkę, kawałek pora, ząbki czosnku, ziemniaki ) obieramy, marchew i pietruszkę kroimy na drobne kawałki, ziemniaki w większą kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą około 2 litrów i gotujemy do miękkości. Wywar doprawiamy
Smakowite Daniaoryginalnego smaku dodaje wędzony łosoś jest przepyszną i prostą w przygotowaniu potrawą, znakomitą propozycją na wykwintny obiad lub kolację. składniki na 4 porcje 80 dag pietruszki mały por 3 ziemniaki 150 g wędzonego łososia 600 ml bulionu 250 g śmietany 12 % 3 łyżki masła lub oliwy z oliwek sok z połowy cytryny pęczek koperku czarny pieprz sól przepis(...)Obraną pietruszkę kroimy w talarki, umyte ziemniaki w kostkę, a pora w plastry. Do dużego garnka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy pokrojoną pietruszkę, pora oraz ziemniaki, warzywa mieszamy i lekko dusimy, następnie wlewamy bulion i wszystko gotujemy około 20 minut pod przykryciem. Garnek z ugotowanymi warzywami zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Przestudzoną zupę miksujemy na gładki krem, następnie doprawiamy sokiem
Smakowite Daniazawekować i przechowywać nawet do 3 miesięcy). Polecam zrobić swój bulion. Przepis na mój ulubiony, aromatyczny bulion warzywny również tutaj Wam podaje. Przepis na ten bulion jak do tej pory, uważam za najlepszy – jest esencjonalny, pełny aromatów i smaków. Zupy na tym bulionie są wyjątkowe. Bez porównania do kupnych kostek sklepowych! Składniki: (6 porcji) 1 litr bulionu warzywnego domowego(...)pozostawiłam tylko 50 ml. Składniki na domowy bulion warzywny: 1 mały seler lub 1/2 dużego 2 średnie pietruszki 3 średnie marchewki 3 duże ząbki czosnku 2 średnie całe pory 2 średnie cebule 2 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego 1 łyżka czarnego pieprzu ziarnistego 8 szklanek wody sól morska, świeżo mielony pieprz czarny Przygotowanie domowego bulionu warzywnego
Moja Delicjapodane ilości przypraw są orientacyjne, możecie je zmieniać według własnych upodobań) 500g batatów 1 litr bulionu (przydadzą się też gotowana marchew, pietruszka i kawałek selera z rosołu) 1 por (biała i jasnozielona część) 3 duże ząbki czosnku Kawałek imbiru (wielkości 2 dużych kciuków) 200 ml mleka kokosowego 1 limonka (łyżka soku+skórka) 2 łyżki kurkumy 1 plaska łyżka kminu(...)pieprz, papryka ostra do smaku Bataty myjemy, obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i stawiamy na gazie do zagotowania. W tym czasie pora kroimy w półplasterki i smażymy na rozgrzanej patelni do zeszklenia. Pod koniec smażenia dorzucamy do pora obrany i pokrojony w plasterki czosnek oraz obrany i pokrojony w plasterki imbir
Zawsze głodna!dodany za dużo, a zupa będzie paliła jak ogień. Zawsze wtedy możecie ratować się dodaniem śmietany, ale lepiej być ostrożnym ;) Składniki: około 40 dkg świeżego łososia , około 15 cm pora , 4-5 łyżek masła, niewielki kawałek selera (po pokrojeniu wyszło go około 2/3 szklanki), pół papryczki chili , pół pęczka koperku , 2 duże liście laurowe , pół łyżeczki ziela angielskiego , sól(...)smaku. Por opłukać i pokroić w plasterki, zeszklić na maśle. Seler obrać, opłukać i pokroić w cienkie słupki. Dodać do zeszklonego pora wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Poddusić. Wlać wodę i dołożyć posiekaną papryczkę chili, posolić do smaku. Ugotować do miękkości. Łososia oczyścić ze skóry i ości, pokroić w mniejsze kawałki. Wrzucić do zupy, zagotować i odstawić
Codzienna kuchnia niecodziennazmienia smaku tej przepysznej zupy :) Składniki: Winiary Pomysł na… Tajską zupę z kurczakiem 500g fileta z indyka 200g cukinii 150g marchewki 50g korzenia pietruszki 150g pieczarek 100g cebuli 50g pora 5 łyżek oliwy (3 + 2) 1litr wody (750 + 250) Filet z indyka kroimy na podłużne paski, a następnie smażymy na 3 łyżkach oleju, około 5 minut. Cukinię, marchewkę, pietruszkę, cebulę(...)pora kroimy w podłużne, cienkie paseczki. Pieczarki kroimy w plastry. Marchewkę, pietruszkę i pieczarki wrzucamy do rondla z rozgrzanym olejem (2 łyżkami) i dusimy około 5 minut. Następnie dodajemy cebulę, pora i cukinię i dusimy jeszcze około 3 minut, po czym zalewamy jarzyny 750 ml wody i zagotowujemy. Większą zawartość saszetki wsypujemy do 250 ml wody i mieszamy. Następnie
Smakowy RajPrzepis na tą szybką i prostą sałatkę z ananasem, porem i kapustą pekińską mam od mojej mamy, która przyniosła go z ośrodka zdrowia.można jeść jako danie samo w sobie, ale również doskonale nadaje się, jako dodatek do obiadu (zastępujący ziemniaki), czy do kolacji. W każdym razie przypadła nam ta sałatka do gustu, zwłaszcza że jest z ananasem, którego osobiście(...)uwielbiam :) Składniki: Ok. 400g kapusty pekińskiej 200g pora (białej części) 1 średnia puszka ananasa 1 łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego 3 – 4 łyżki soku z ananasa Kapustę pekińską szatkujemy i przekładamy do dość dużej miseczki, w której będziemy mieszać sałatkę. Kawałek pora przecinamy wzdłuż na połowę, po czym kroimy go w poprzek na około 3mm plasterki, rozdrabniamy i dodajemy
Smakowy Rajgrzecznościowo nie udawali swego zachwytu. Dla 5 osób 1 kg dorsza 1 bakłażan 1 średnia cukinia 1 cebula 5 ziemniaków 330 ml słodkiej śmietany 2 jajka 15 cm pora sól,pieprz, słodka papryka, przyprawa do ziemniaków i do ryb olej do smażenia Dorsza dokładnie umyć i wymoczyć kilka godzin w wodzie, następnie wytrzeć papierowym ręcznikiem i ugotować w osolonej(...)ugotować w osolonej wodzie na pół miękko. Bakłażana i cukinię również pokroić w plastry, przyprawić solą,pieprzem, słodką papryką a następnie obsmażyć z obu stron na półmiękko. Cebulę i pora pokroić i usmażyć do miękkości. Jajka roztrzepać i dodać do śmietany, przyprawić solą i pieprzem i podgrzewać do lekkiego zgęstnienia masy. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym wyłożyć warstwę ziemniaków, posypać
Jadło i czytadłopieprzem wprawiła mnie w jeszcze lepszy humor SKŁADNIKI 4 średnie buraki 3 podudzia z kurczaka lub 1 udko (mięso można pominąć) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula por (ok. 10 cm) 1 puszka białej fasoli 4 duże ziemniaki liść laurowy 2 ziela angielskie pieprz sól 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki śmietany 18% pieprz sól natka pietruszki(...)PRZYGOTOWANIE Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać wodą (ok. 2-2,5 l), zagotować i zebrać powstałą szumowinę. Dodać obraną pietruszkę, selera, pora, pokrojoną w plasterki marchewkę i cebulę (w łupinie). Doprawić solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Gotować ok. 30 min. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do innego garnka, zalać wodą, posolić i ugotować (mają
zabawa smakiemMake cooking easier - Przepisy na cztery pory roku" jest autorską książką Zosi Cudny, blogerki kulinarnej. Dlaczego napisałam, że jest inna niż wszystkie? Lubię książki kulinarne, ale większość z nich zwyczajnie mnie nudzi, bo są schematyczne i do siebie podobne. Ta ma mnóstwo zdjęć, jest kolorowa, prócz kulinarnych inspiracji mamy też przegląd życia autorki - od strony kulinarnej oczywiście. :-) A ja przy(...)materiałowe obicie i zakładkę tego samego koloru. Ciepła kolorystyka i zdjęcie samej autorki na okładce zachęcają do zapoznania się z jej treścią. Książka podzielona jest na cztery główne rozdziały, pory roku a każdy rozdział na trzy podrozdziały: śniadania, obiady, desery. Pomiędzy każdym z nich możemy podziwiać zestaw starannie dobranych zdjęć, adekwatnych do pory roku. Każde z nich jest wyjątkowe, przyciągają
Szefowa kuchniNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Składniki: 1 opakowanie makaronu chińskiego Chow Mein * 1 mały por 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 g pieczarek 4 czerwone papryki mały kawałek papryczki chilli pół puszki kukurydzy 1 słoik pędów bambusa 1 brokuł olej sezamowy sos sojowy ziarna sezamu Wykonanie: Przygotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Przełóż do dużego naczynia. Pokrój pora(...)pokrój w cienkie paski a papryczkę chilli w drobne kawałeczki. Odcedź kukurydzę, pędy bambusa. Podziel brokuł na różyczki, odetnij również łodygę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż pora, cebulę i czosnek, ciągle mieszając. Po paru minutach dodaj pieczarki. Podsmaż chwilę i przełóż do makaronu. Następnie dolej 2 łyżki oleju i, ciągle mieszając, podsmaż papryki, przełóż do makaronu. Zrób
Qlinarnie i Qlinarnieserif"; mso-fareast-language:EN-US;} Tradycjonalista może już przestać czytać. Ekspresowe i pyszne danie, dla niebojących się eksperymentów! Znalezione tutaj . 2 porcje. Składniki: ½ cukinii 1 marchewka 1 por lub cebula ½ brokułu olej ½ puszki zielonego groszku sól, pieprz, sos sojowy ½ puszki mleka kokosowego (ok. 150ml) opcjonalnie: curry Cukinię, pora i marchewkę pokrój na talarki. Brokuł podziel na różyczki(...)patelni rozgrzej olej. Wrzuć pora i chwilę podsmaż. Delikatnie dolej trochę wody. Następnie dodaj marchewkę i cukinię i duś na małym ogniu do miękkości (kilkanaście minut). Dolej jeszcze trochę wody, jeśli wyparowała, a warzywa jeszcze nie są miękkie. Na końcu dodaj groszek, sól, pieprz, sos sojowy do smaku i mleko kokosowe. Świetnie pasuje również curry. Wymieszaj i podawaj z ryżem
Qlinarnie i Qlinarnie