Przepis z książki z serii Food Lovers - Soup. Składniki: 450 g słodkich ziemniaków ząbek czosnku 25 g masła 100 g soczewicy ( u mnie zielona, może i być czerwona) cebula por kolendra (świeża lub łyżeczka suszonej) szczypiorek sól,pieprz 0,5 litra rosołu dodatkowo: czerwona cebula (ja użyłam białej) łyżka masła 2 łyżeczki octu balsamicznego Cebulę, słodkie ziemniaki i pora kroimy(...)kostkę. Soczewicę płuczemy na sitku wodą. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek, kolendrę, słodkie ziemniaki, pora i wszystko razem mieszamy, chwilę podsmażamy. Dodajemy rosół i soczewicę, gotujemy około 30 minut. W tym czasie obieramy i kroimy w piórka cebulę. Smażymy chwilę na maśle. Dodajemy ocet balsamiczny i smażymy, aż się zredukuje. Zupę ściągamy z ognia, dodajemy szczypiorek, przyprawiamy
NA MOIM TALERZUminut Składniki: 1500-2000 ml domowego bulionu, 20 suszonych grzybów shitake, 5 ziemniaków, 3-4 ukiszone buraki, 1/2 szklanki soku z kiszonych buraków, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 por, kawałek selera korzeniowego, ok. 3 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej, 1 puszka pomidorów bez skóry, 2 szklanki wspięgi wężowatej, 3-5 ząbków czosnku, 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżeczka cukru, sól(...)świeżą wodą i moczyć przez kolejne 10 minut. Marchew, pietruszkę, seler i kiszone buraki pokroić w zapałkę przy pomocy noża lub specjalnego obieraka do warzyw, ziemniaki w kostkę, pora w talarki. Ugotowane warzywa powinny być lekko chrupiące, nie rozgotowane. Im drobniej pokrojone warzywa tym czas gotowania krótszy. Marchew, pietruszkę, seler i shitake zalać wodą, gotować 10 minut. Dodać ziemniaki
SzczyptaSmaQPotyczki Kulinarne Blogerów 2015 czas rozpocząć! O zasadach konkursu organizowanego przez sklep e-gustus.pl pisałam Wam w tym poście >klik< Teraz pora przedstawić swoje konkursowe danie. Większością głosów wygrała lista zakupów, gdzie głównym składnikiem była wołowina. Przyznam się, że długo myślałam co przygotować, żeby wykorzystać jak najwięcej składników(...)warzywami. Jako dodatek zasmażane buraczki i najprostszy na świecie sos koperkowy. Składniki: gruby plaster giczy wołowej (około 400 g), 4-6 średnich ziemniaków , około 10 cm białej części pora , pomidorki koktajlowe , kilka pieczarek , 3 średnie ząbki czosnku , odrobina oleju . Gicz wołową opłukać w zimnej wodzie, osuszyć dobrze papierowym ręcznikiem. Oprószyć grubo mielonym pieprzem i przesmarować lekko olejem. Na rozgrzanej
Codzienna kuchnia niecodziennamałży – muli, 200 g pomidorów z puszki (krojonych)*, 2 łyżki oliwy, 40 g masła, biała część z 1 pora, 3 ząbki czosnku, szczypta szafranu, natka kolendry lub pietruszki, 150 ml białego półwytrawnego wina, sól, pieprz, Cozza – omułek jadalny. Zuppa di cozze – zupa z małży, pochodzi z Neapolu. Tradycyjnie podawana w Wielki Czwartek. Mule wyszorować szczoteczką, wyciągnąć wąsy/brodę. Wyrzucić(...)wszystkie otwarte muszle, nie zamykające się po postukaniu w blat. Namoczyć w zimnej wodzie, lepiej się wypłuczą. Pora posiekać w półplasterki. Czosnek, chili i kolendrę posiekać. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło i oliwę. Smażyć pora i czosnek do miękkości, ma być miękki ale nie przyrumieniony. Dodać szafran, chili, kolendrę i smażyć mieszając 2 minuty. Wlać wino, zagotować, gotować
królestwo garówSerdecznie zapraszam na pyszną sałatkę z wędzonym kurczakiem. Doskonała na każdą imprezę. Warto ją przygotować. SKŁADNIKI: 1 por, 1 wędzony filet z piersi kurczaka, 4 ogórki konserwowe, 1 puszka kukurydzy, 4 jajka, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz, PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję w plasterki. Zaparzam 10 minut w osolonym wrzątku. Następnie odcedzam na sitku. 2. Jajka gotuję na twardo, obieram(...)kroję w kostkę. 3. Kukurydzę odsączam z zalewy. Ogórki oraz filet z kurczaka kroję w niewielką kostkę. 4. Pora, jajka, kukurydzę, ogórki i kurczaka przekładam do salaterki. Dodaję majonez i mieszam. Sałatkę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem
Tradycyjna kuchnia Kasidanie obiadowe godne polecenia. Ten przepis na stałe zagościł w moim domowym menu dzięki kochanej Siostrze. Łatwe, proste - a jakie smaczne :) Składniki (3-4 porcje): spora pierś z kurczaka por (kawałek długości 4-5 cm) 15-20 dag sera żółtego 2 łyżki majonezu sól, pieprz Vegeta lub Warzywko Przygotowanie: Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę pokrojonego w cienkie plastry(...)pora. Zsypujemy delikatnie Warzywkiem. Na pora wykładamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Solimy i posypujemy pieprzem do smaku. Mięso smarujemy majonezem i posypujemy startym serem (jeśli lubisz możesz jeszcze oprószyć ziołami prowansalskimi i chili) Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. Doskonale smakuje z ryżem i ulubioną surówką. Smacznego
Kuchnia po mojemujajko mąka ziemniaczana (ilość - na oko) sól Składniki na sos serowo - warzywny do klopsów: 3/4 kostki serka topionego (naturalny, gouda) 1/2 marchewki 1/4 papryki czerwonej 3-4 plasterki pora 2 spore różyczki brokuła wywar z gotowania klopsów kawałek pietruszki (3-4 cm) łyżka mąki łyżka jogurtu naturalnego Przygotowanie: Kluski przyrządziłam w ten sam sposób co śląskie kolorowe(...)dziecku (i nam oczywiście) warzyw. Na czas doprawiania sosu wyjęłam klopsy. Zagotowałam bulion wraz z serkiem topionym. Zmiksowałam bo nie chciał się do końca rozpuścić. Marchew pokroiłam w słupki, pora w plastry, a paprykę w kostkę. Pietruszkę wtarłam do wywaru na drobnej tarce. Najpierw wrzuciłam marchew z porem. Chwilę później paprykę. Obgotowanego brokuła miałam w zamrażalniku, więc zostawiłam
Kuchnia po mojemuŚwięta za pasem. Tym razem ja na szczęście w domu. Pora zacząć przygotowania (pewnie już dawno minęła) ale ja dopiero zaaklimatyzowałam się na nowo naszym odmienionym małym M i mogę zacząć myśleć o świętach. Czas więc poczuć ten klimat, zakasać rękawy i wziąć się do pracy. Najpierw trochę uporządkować graty, a potem upichcić coś pysznego i znów wyruszyć do Mamy(...)Składniki (na niewielką salaterkę): 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 2 jajka 1 jabłko 2-3 spore ogórki kiszone 1/2 małej puszki groszku konserwowego drobnego kawałek białej części pora sól, pieprz łyżka oliwy 1 łyżka musztardy sarepskiej 2-3 łyżki majonezu Przygotowanie: Ugotowane warzywa (nie rozgotowane) kroimy w drobną kostkę. Następnie drobno siekamy ugotowane na twardo jajka, pora, ogórka
Kuchnia po mojemuKolejna pyszna i eksperymentalna sałatka. Sałatka kolorowa i bardzo aromatyczna. Składniki paczka ulubionych warzyw np. mieszanka warzyw z działu mrożonki duży por świeży ogórek czerwona papryka puszka ananasa w kawałeczkach kukurydza w puszce 3 ząbki , małe, czosnku majonez+musztarda,pieprz+sól natka pietruszki Pora umyj i przekrój wzdłuż. Następnie poszatkujna paseczki. Zalej wrzątkiem, zostaw na minutę następnie odsącz z wody(...)sitku.Pozostaw do schłodzenia.Ulubiony mix warzyw mrożonych ugotuj,najlepiej na parze. Odstaw do przechłodzenia. Wymieszaj delikatnie warzywa z porem. Ogórek i paprykę zetrzyj na dużych oczkach.Wmieszaj w sałatkę. Przygotuj majonez z musztardy,majonezu,soli i pieprzu.Wymieszaj. Na końcu odsącz kawalki ananasa z zalewy i dodaj do sałatki. Przeciśnij przez praskę 3 ząbki czosnku, mieszaj w sałatkę i odstaw do przegryzienia
Z Kuchni Do KuchniProsta i szybka sałatka w przygotowaniu. Zamiast pora , możemy dodać do sałatki pokrojonego szczypiorku. Sałatka makaronowa z kurczakiem SKŁADNIKI: makaron muszelki - 250 g por - 0,5 szt kukurydza - 1 puszka papryka - 1 szt filety z kurczaka - 1 szt podwójna przyprawa do kurczaka sól i pieprz majonez - 4 łyżki tłuszcz Sposób przygotowania: Makaron ugotować al-dente w osolonej wodzie, ostudzić(...)Filety umyć, osuszyć recznikiem papierowym, pokroić w kostkę. Mięso wymieszać z przyprawą do kurczaka, usmażyć na tłuszczu, ostudzić. Pora umyć, osączyć, pokroić w piórka. Paprykę opłukać, osączyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Kukurydzę odlać z zalewy, odsączyć na sicie. Połączyć wszystkie składniki sałatki, wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. (function
Kuchnia Danusipiękne wtorkowe popołudnie zapraszam na pyszne duszone warzywa. Doskonałe na obiad lub ciepłą kolację. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 por, 4 pieczarki, 1/2 brokuła, 1 szklanka śmietany 30%, 1/2 kostki sera topionego śmietanowego, 3 łyżki masła, 1/2 pęczka szczypiorku, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Brokuła dzielę na różyczki i obgotowuję 5 minut w osolonej wodzie. Pieczarki i pora kroję w plasterki. Na maśle(...)podsmażam pora i pieczarki. Dodaję brokuła. Warzywa podlewam odrobiną wody i duszę około 5 minut. 2. Następnie warzywa zalewam śmietaną. Dodaję serek i mieszam. Warzywa duszę na małym ogniu, do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 3. Gotowe warzywa wykładam na talerz i posypuję posiekanym szczypiorkiem
Tradycyjna kuchnia Kasiszybko ... do kanapek .... Składniki: - 200 gr pora, - 4 jajka, - 3 łyżki majonezu, - sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: 1. Umytego pora kroimy na bardzo drobne paseczki. (2.) Pora można sparzyć polewając wrzątkiem - ja tego nie robię. Całkiem surowy jest ostrzejszy :). 3. Jajka gotujemy na twardo i kroimy z drobną kostkę. 4. Wszystko łączymy przy pomocy majonezu. 5. Dokładnie mieszamy
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisytaka pogodę najlepiej rozgrzewają pyszne zupy. Zupa pełna warzyw SKŁADNIKI: kalafior marchewki por seler pietruszka ziemniaki wywar z gęsiny sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, pietruszka 2 łyżki śmietany Pokroić obrane i umyte warzywa: marchewkę i pietruszkę w półplasterki, selera i ziemniaki w kostkę, pora w plasterki, , kalafiora podzielić na drobne różyczki(...)dodajemy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i cały pieprz i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu.. Po ok. 10 minutach dodać seler, por i kalafiora. Gotować do miękkości warzyw (już bez pokrywki). Do kubka odlać kilka łyżek zupy i wymieszać ze śmietaną. Do garnka wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i lubczyk, wlać śmietanę
MarciochaKucharzyznowu grzyby :D Mini pizzerki z grzybami, porem i boczkiem SKŁADNIKI: kilkanaście grzybów leśnych 1 por kawałek wędzonego boczku 1 cebula śmietana 2 ząbki czosnku sól, pieprz, przyprawa włoska, pietruszka suszona, masło, chili, tarta mozzarella ciasto na pizze: mąka pszenna, oliwa, drożdże, mleko, cukier, sól Ciastko na pizze najlepiej zrobić wg mojego ulubionego przepisu: Ciasto na pizze z Pizzy(...)Oczyścić grzyby i pokroić w plasterki. Podgotować w osolonej wodzie przez ok 20 minut. Białą cześć pora pokroić w plastry i poddusić do miękkości na maśle z dodatkiem soli i czarnego pieprzu. Na osobnej patelni poddusić cebulkę a następnie uprażyć boczek, doprawiając do smaku papryką chili. Sos na spód pizzy wykonać mieszając śmietanę, czosnek i przyprawę włoską. Gdy ciasto podwoi
MarciochaKucharzy