Wiosna zbliża się wielkimi krokami, także najwyższa pora na wprowadzenie wiosennego menu.U mnie dziś zielono, zdrowo i smacznie. Składniki: 1 ½ litra bulionu z kostki, 5 porów, ½ kg szpinaku świeżego, 1 puszka groszku konserwowego, 1 główka sałaty, 3 łyżki oliwy, natka pietruszki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1 łyżka posiekanej mięty. Wykonanie: Pokroić pory, przysmażyć na oleju, dodać drobno pokrojony szpinak
Tradycyjna KuchniaNietypowa, orzeźwiająca i winna surówka- idealna do obiadu. Składniki: 2 pory, 4 pomidory, 1 jabłko, cukier do smaku, pieprz do smaku, sól do smaku, sok z cytryny do smaku, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki z koperkiem, ¼ szklanki jogurtu naturalnego. Wykonanie: Pory oczyścić, umyć, pokroić i osączyć. Pomidory, jabłko również pokroić i połączyć z porami. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić
Tradycyjna Kuchniaźródło energii - same oszczędności i to jakie pyszne!!! Gorąco polecam ten przepis. Na dwie porcje: 2 kotlety schabowe 1 duża marchewka 1 mała pietruszka ok 10 cm dużego pora 1 duża cebula 2 łyżki majonezu sól, pieprz, Vegeta Kotlety rozbić, przyprawić solą, pieprzem i odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić(...)plasterki. Pora i cebulę pokroić w paski. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę z połówki marchewki, pietruszki, pora i cebuli na to ułożyć kotlety, a na kotlety ułożyć drugą warstwę warzyw. Na wierzchu rozsmarować majonez, lub porobić kleksy i posypać Vegetą - około 2 płaskich łyżeczek. Na samym wierzchu opcjonalnie można ułożyć ćwiartki ziemniaczków oprószonych
Jadło i czytadłokurczaka 500 g świeżych ogórków 2 łyżki przyprawy gyros 2 łyżki oliwy z oliwek 300 ml gęstej śmietany 100 ml majonezu 2 przeciśnięte ząbki czosku sól, pieprz por (biała część) 200 g mała puszka kukurydzy 2 czerwone cebule 3 jajka Dzisiaj dosyć ciekawa sałatka z kurczakiem i świeżymi ogórkami o dosyć mocno cebulowym posmaku. Postanowiłam odrobinę zmienić jedynie smak(...)dużych oczkach. Posolić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z wody. Przełożyć do miski i dodać śmietanę, majonez i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Pory pokroić w piórka. Sparzyć wrzątkiem, odsączyć i wystudzić. Kukurydzę osączyć z zalewy. Cebule obrać i drobno posiekać. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w drobną kostkę. Teraz (najlepiej w przezroczystej
Świat Domowej KuchniSkładniki (dla 2 osób) 400g sznycli z filetu z indyka, 1 niezbyt duża cukinia (300g) 1 średnia żółta lub pomarańczowa papryka (250g) 2 nieduże pomidory (250g) biała część średniego pora (150g) 1 duże (L) jajko 2 łyżki mąki pszennej 6 czubatych łyżek bułki tartej 1 czubata łyżka ziół prowansalskich 2 płaskie łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego(...)Pozostawiamy skórkę, ale usuwamy ewentualny nadmiar łykowatych części. Paprykę rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy w paski o szerokości ok. 1,5 cm i długości połowy wysokości papryki. Pora kroimy w ukośne talarki o grubości ok. 1,5 cm. 1 łyżkę oleju rozgrzewamy na dużym ogniu w głębokiej patelni lub garnku o nieprzywierającej powłoce. Paprykę, por i cukinię obsmażamy
Kulinarna Pokusakwaśną śmietaną. Zapisz przepis Drukuj Składniki 250g dość chudych żeberek wieprzowych 120g wędzonego boczku 3-4 dobre białe kiełbasy (400g) 400ml zakwasu na żurek 2 średnie marchewki (250g) kawałek pora (150g) kawałek korzenia selera (150g) 2 czubate łyżeczki gęstej kwaśnej śmietany 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ok. 10 ziaren czarnego pieprzu 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku sól(...)łyżeczek) Instrukcje Marchewkę obieramy i kroimy na podłużne kawałki o długości kilku i grubości 1-2 centymetrów. Seler pobieżnie obieramy i dzielimy na kilka mniejszych kawałków. Możemy podzielić również pora. Do dużego garnka wlewamy 4 litry wody, umieszczamy w niej boczek i żeberka, dodajemy 1 łyżeczkę soli. Zaczynamy podgrzewać, a gdy woda będzie zbliżała się do wrzenia – odszumowujemy
Kulinarna PokusaPolecam Wam smaczną i szybką surówkę do obiadu z pora i pomidora. Ja podałam ją z kotletem schabowym i ziemniakami. Klasyczny smaczny obiad. Składniki: 1 duży por 2 pomidory 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cząbru 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Wykonanie: Pora przekroić wzdłuż na cztery części, a następnie
O kuchni z uczuciemSałatka ziemniaczana z dodatkiem boczku, jajek, w towarzystwie pikantnych porów i korniszonów. Można podać ją do grillowanych mięs, ryb czy warzyw. Składniki: 4-5 kremowych ziemniaków jednakowej wielkości 4 jajka 150 g parzonego boczku (w kawałku) kilka korniszonów 1 por (jasna część) mały kubek jogurtu naturalnego 1-2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka majeranku sól i świeżo mielony(...)Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, wyjąć i ostudzić. Następnie obrać i pokroić w dość grubą kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Pory oczyścić, umyć, osuszyć, pociąć w cienkie półplasterki, zalać osolonym wrzątkiem i odstawić na 5 minut, by zmiękły. Po tym czasie odcedzić i ostudzić. Korniszony pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać
Czerwień i błękitportalu kulinarnym trwa konkurs kreatywny. Do wyboru są 2 zestawy składników, do których należy dodać 1 główny składnik plus robocze i "skonstruować" z nich danie. Do tej pory tej kreatywności w konkursach mi brakowało, a w tym dań wymyśliłam aż 9!:) z czego 3 już przygotowałam i naprawdę nam smakują :) Dwie potrawy upiekłam jednego dnia na obiad - sama nie wiedziałam(...)przepisach). Uznałam - nie wyjdzie jedno to może drugie będzie zjadliwe ;) a tu niespodzianka - oba pyszne i obiad z głowy miałam też drugiego dnia :D Przyznam szczerze, że do tej pory nie łączyłam owoców z mięsem (poza udkami w morelowej marynacie). A w jednym zestawie konkursowym jest śliwka :) spróbowałam i nie żałuję :) I tak oto przygotowałam pierś kurczaka o bardzo ciekawym
Kolorowy Przepisownikdanie robiłam na kolację - sztuczne światło to nie to samo... Składniki: 2 torebki ryżu 2 marchewki 15 g grzybów Mun 2 papryki czerwone 1 mała cebula 1/2 dużego pora 1/2 kostki rosołowej 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżeczki przyprawy do dań chińskich 3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej 1 płaska łyżeczka przyprawy curry szczypta pieprzu sól(...)aromatyczny, lekko zmieni kolor. Grzyby Mun moczymy 20 minut w gorącej wodzie, następnie wstawiamy na palnik i gotujemy 10 minut od momentu zabulgotania wody. Paprykę i cebulę drobno siekamy, por kroimy w pół talarki. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w małe, cienkie i krótkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulkę, dodajemy marchewkę, chwilę dusimy i dodajemy paprykę oraz pora
Kolorowy Przepisownikprzepis przywiozłam wiele lat temu z Zakopanego. Bardzo mili gospodarze pensjonatu, w którym nocowaliśmy zaprosili nas na kolację. W pierwszej chwili podeszłam nieufnie do tej zupy (zupa z pora? do tego nie wygląda zachęcająco)... Jednak kilka pierwszych łyżek wystarczyło, bym zmieniła zdanie. Od tej pory zupa ta regularnie gości w moim domu. Gęsta zupa z porów i cebuli zyskuje kremową
Milion Smakówtarty, muszę przyznać że całość wyszła rewelacyjnie. Ciasto 200 g mąki 120 g masła 30 ml zimnej wody 2 szczypty soli 0,5 łyżeczki cukru Farsz 3 duże pory 30 dag pieczarek 6 plastrów szynki 2 łyżki masła sól pieprz Sos 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 350 ml mleka 20 dag tartego żółtego sera 2 żółtka kucharek sól(...)podpiekamy w temp 180 stopni, pilnując by się zbyt nie zrumieniło. Po wyjęciu spodu z piekarnika układamy na nim plastry szynki, na nie nakładamy farsz. Przygotowanie farszu Pory kroimy dość drobno, zalewamy w misce wrzątkiem, po 2 minutach odcedzamy. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na maśle, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, czekamy aż wyparuje woda, następnie
Kuchenne aromatypozostało... czekanie na radosne, słoneczne dni, czekanie za przyrodą budzącą się do życia.... no właśnie pozostało jedynie czekanie... Składniki 4 podudzia z kurczaka garść kiszonej kapusty 3 cebule 3 pory 5 marchewek 1 seler 2 pietruszki kostka rosołowa olej 1/2 szklanki białego wytrawnego wina oregano sól, pieprz Sposób Kapustę drobno pokroić. Por oczyścić, pokroić w talarki. Cebulę obrać, posiekać(...)gorącej wody.Udka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, włożyć udka, zrumienić. Zdjąć mięso, przełożyć do garnka z warzywami, na ten sam tłuszcz włożyć cebulę i por, zeszklić, dodać marchew, seler, porę oraz kapustę, smażyć 10 minut. Warzywa wraz z tłuszczem wrzucić do garnka z udkami, polać rosołem. Doprawić oregano, solą i pieprzem, dolać wino. Dusic
Kuchenne aromatypapryki słodkiej Ale -raj 0,5 cebuli (średniej wielkości) sól, pieprz do smaku mąka do obtoczenia Ryż z warzywami 2 woreczki ryżu 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 por (większy) 1 pomidory w puszce 1 kukurydza w puszce 2 łyżki Sos Kielecki cygański sól, pieprz do smaku 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki olej do smażenia Przygotowanie: Klopsiki:cebulę pokroić(...)smażyć na oleju ze wszystkich stron. Po usmażeniu zdjąć z patelni. Ryż z warzywami: na patelni po zdjęciu klopsików lekko podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać pokrojony w półplasterki por i całość podsmażać aż por będzie miękki. Wlać zmiksowane pomidory, dodać sos cygański, ugotowany ryż i odsączoną z zalewy kukurydzę. Wymieszać i mieszając smażyć około 10 min. Doprawić
Ala piecze i gotuje