pierniczki - 3630 przepisów (strona:137/242)

Piernik staropolski z dojrzewającego ciasta przekładany powidłami śliwkowymi 112

Początkiem listopada nastawiłam 2 porcje ciasta na staropolski piernik dojrzewający . Po miesiącu dojrzewania w chłodnej piwnicy z jednej części przygotowałam pierniczki , z drugiej piernik przekładany powidłami śliwkowymi. Dla przypomnienia podaję przepis na ciasto*. Składniki CIASTO 500 g miodu 250 g cukru 250 g masła 1 kg mąki np. typ 550 3 jaja 125 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżeczki

Tajemnice Smaku
Mini Stollen, czyli mini wersja strucli bożonarodzeniowej z marcepanem, twarogiem i bakaliami 114

przybiera różne oblicza. Tak też jest i w tym przepisie, przedstawiam mini wersję tego świątecznego wypieku, czyli mini stollen. Szybko, łatwo, dużo (wychodzi około 20 sztuk) i tak, jak pierniczki możemy ładnie zapakować i obdarować przyjaciół. Składniki na około 20 sztuk 300 g mąki typ 500/550 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku szczypta kardamonu w proszku

Tajemnice Smaku
Przepisy na Boże Narodzenie 136

szpinakowa z wędzonym łososiem Śledziowe przekąski SAŁATKI Sa łatka z gruszką Sałatka z kaszą bulgur i warzywami  Sałatka z winogronami COŚ NA SŁODKO Babeczki z mandarynką   Bezglutenowe pierniczki Bożonarodzeniowe bułeczki z mąką owsianą Ciasteczka owsiane z kandyzowaną skórką pomarańczową Ciasto czekoladowo-bananowe bez jajek Kulki migdałowo-kokosowe Mus czekoladowy z czereśniami Sernik z aronią INNE Zimowy koktajl

Z notatnika dietetyka
Ciasto marchewkowe z kremem piernikowym 145

Nietypowy przepis na brazylijskie ciasto marchewkowe z mocno korzenną nutą. Samo ciasto jest z dodatkiem cynamonu i wanilii, przełożone jest kremem na bazie gotowych pierniczków i mascarpone. Na pewno jest to ciekawa propozycja na święta! Ciasto marchewkowe z kremem piernikowym -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Serniczek upieczony na Święto Trzech Króli...przepyszny 117

rodzinnym domu nie było tradycji wypieku ciasta na Święto Trzech Króli, gdyż zawsze w okresie świątecznym było dużo pierniczków, ciasteczek a nawet keks z mnóstwem bakalii. Jednak kilka  razy skusiłam się upiec specjalne ciasto na to święto zachęcona przepisem znalezionym w internecie   Wieniec bakaliowy na Święto Trzech Króli   lub zachęcona przepisem Jurka Nogala

Gotuj Sam!
Najpopularniejsze w 2019 roku 152

dalszego wspólnego gotowania :) A poniżej 10 przepisów, które cieszyły się największą popularnością w 2019 roku! Ciasto Popapnianiec Kostka Alpejska Sałatka z kurczakiem gyros Sałatka ziemniaczana Sernik gotowany z pierniczkami Schab pieczony w niskiej temperaturze Placki na maślance Naleśniki budyniowe Ciasto jogurtowe na gofrach Paprykowy kapuśniak

Lena Gotuje
Piernik (ciasto bez dojrzewania) 119

wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez piernika i pierniczków, dlatego przedstawiam Wam kolejny przepis na szybki piernik, który nie wymaga dojrzewania. Ciasto można przygotować nawet rano w dzień Wigilii, jest od razu miękkie i gotowe do jedzenia. Przełożone powidłami i otulone polewą czekoladową zachowuje długo świeżość i jest wilgotne. Przepis pochodzi ze strony Wędrówki po kuchni . Polecam serdecznie :) Składniki

Kocham..lubię..gotuję..
Muffiny piernikowe 94

klimacie świątecznym napiszę dziś o moich muffinach piernikowych. Bardzo fajny pomysł na udekorowanie świątecznego stołu i bardzo smaczny przyznam.  Miłośnicy pierników nie zawiodą się! Te muffinki smakują jak pierniczki. Dodając miód stają się bardziej twarde, ale z czasem miękną.  Czyli wersja dla łasuchów: bez miodu Upiekłam moje muffiny w foremkach firmy Stella.  Stella ma bardzo duży wybór

Pieprzyć z Fantazją
Rolada orzechowa z kremem pomarańczowym 151

wspomnienia o moich nieżyjących już dziadkach. Mam od razu przez oczami wiszące przed świętami worki orzechów. Mam wrażenie, że orzechy były przed świętami dosłownie wszędzie. Były wykorzystywane jako dekoracja pierniczków, do moczki, leżały w miseczkach na stole jako przekąska i oczywiście pachniało nimi ciasto. Dlatego też na moim stole w te święta zagościła orzechowa rolada. Uznałam, że świetnym jej uzupełnieniem

Passions hobbies life
Błyskawiczny lukier waniliowy 128

Dobry i prosty lukier to znakomity dodatek do ciast i deserów. Potrafi on znakomicie osłodzić życie i nada się wprost idealnie m.in. do polania bożonarodzeniowych pierniczków . Przekonajcie się sami! Lista zakupów Przygotowanie składników: 1 szklanka cukru pudru 1 i 1/2 łyżki stołowej serka homogenizowanego waniliowego Łączymy ze sobą oba składniki i dokładnie mieszamy, tak by uniknąć grudek. Wiele zależy

Proste-przepisy.pl
Lukier cytrynowy 139

dodać odrobinę  soku z cytryny,  jeśli za rzadki – trochę cukru pudru. Tak naprawdę konsystencja lukru zależy od tego  do czego nam będzie służył.   Do ozdabiania pierniczków możecie przygotować odrobinę gęściejszy, nie będzie spływał z ciasteczek, do lukrowania pączków może być  rzadszy, bardziej przejrzysty.  Lukier wykorzystać od razu po przygotowaniu.  Pozostawiony za długo

Moja kraina smaków
Ciasto z mango i kruszonką 135

siup! Gdy keksy, pierniki i lukrowane, kolorowe pierniczki za mną czas na proste, niewymagające i wręcz ekspresowe ciasto bez miksera. Dla tych co nie lubią piec, napracować się, czasu nie mają Puszyste, domowe ciasto z dodatkiem słodkiego mango i chrupiącej kruszonki to pozycja obowiązkowa do kawy, filiżanki dobrej herbaty – możecie wrzucić bakalie i postawić ciasto na świątecznym stole:) Mango

Zasmakuj Kuchni
Norweskie ciastka świąteczne last minute 133

Bardzo korzenne z rozgrzewającą nutką czarnego pieprzu umilą świąteczne podjadanie i dodadzą skandynawskiego charakteru.  To także idealna opcja dla tych, którzy nie zdążyli w tym roku z pierniczkami.  Pieprzowe ciasteczka świetnie sprawdzą się jako zastępcy, a czas ich przygotowania to około 40min łącznie z pieczeniem!   Poza tym…coś trzeba zostawić wieczorem dla Brzuchatego Brodacza w czerwonym skafandrze

Kuchnia w Słońcu Skąpana
pierniczki orzechowe 80

mąki), wykrawamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160-170 st. C na rumiano, przez ok. 15 min. (długość pieczenia zależy od grubości pierniczków). Upieczone są miękkie. Następnie są chrupiąca a już następnego dnia zaczynają mięknąć. Ja przechowuje spiżarce, w słoikach przykrytych ręcznikiem papierowy do czasu, aż będą w miarę miękkie

Domowy Smak Jedzenia