Roladki schabowe przygotowałam na naszą rocznicową kolację. Kruche i rozpływające się mięso, farsz z grzybków nazbieranych przez Małżonka i pyszny sosik #lowicz wzbogacony śliwkami i rozmarynem, które delikatnie podbiły jego aromat. Do tego porcja kaszy i pyszna surówka z kapusty. Czego chcieć więcej? Zawsze wydawało mi się, że śliwki do grzybów pasują, ale nigdy w ten sposób nie przyrządzałam dań(...)zakamuflowałam, że śladu po nich nie ma, za to delikatny smak pozostał. I o to mi właśnie chodziło ;) Ps. W sumie do tej pory nie wie, że tam śliwki były :D Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki: 3 grube plastry schabu 20g suszonych grzybów 1 duża cebula 2 ziarenka jałowca Sól, pieprz
Kuchnia w czekoladziebędzie nawet bardziej. Składniki 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 2 żółtka (białka zostawiamy) 125 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g śliwek (użyłam węgierek) szczypta cynamonu 2 płaskie łyżki bułki tartej Wykonanie Z mąki, masła, żółtek, cukru i proszku zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 równie części i schładzamy przez 1h. Schłodzoną jedną(...)porcją ciasta wylepiamy forme do tarty. Wylepiamy także boki. Spód tarty podsypujemy bułką tartą, aby ciasto nie wchłonęło w trakcie pieczenia soku ze śliwek. Umyte, pozbawione pestek i przepołowione owoce wykładamy na ciasto. Śliwki powinny do siebie ciasno przylegać. Owoce posypujemy cynamonem. Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywna pianę. Wykładamy ją na śliwki. Drugą część ciasta ścieramy na tarce
Raj dla Podniebieniaczymś wyjatkowo udanym. Ostatnio wymyśliłam sobie krem serowy, który dodaję do deserów różnego rodzaju. Tym razem użyłam go do babeczek. Moim gościom bardzo smakowały. Ciasteczka francuskie z śliwką i kremem serowym. Ciasteczka: 1 płat ciasta francuskiego duże śliwki ok 6 szt. cukier brązowy Krem serowy: 50g czekolady deserowej cynamon 30 dag Twarożku zmielonego (tzw sernikowy(...)ciasta lekko je przekręcając. Spody ciasta ponakłuwaj widelcem - wstaw na chwilę do lodówki. Nagrzej piekarnik do temp. podanej na opakowaniu ciasta w jakiej należy je piec, Umyj i pokrój śliwki na połówki. Gdy piekarnik będzie odpowiednio gorący ułóż na cieście połówki śliwek skórkami do dołu. Na każdą śliwkę wsyp szczyptę cukru brazowego (ilość zależy od kwaśnosci owoców). Upiecz ciasteczka
Gotuj Sam!warstwową pyszność powstała pod wpływem przypadku. Miałam w lodówce serek homogenizowany, który miał krótki termin ważności, więc połączyłam go z musem ze śliwek z dodatkiem cynamonu oraz domową granolą (możecie również użyć kupnej, ale zachęcam do zrobienia swojej wersji). Składniki na 2 porcje: 300g śliwek ½ łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru lub innego słodzidła (np. miodu, ksylitolu) 1 serek homogenizowany (200g(...)jogurt grecki/gęsty naturalny 4 łyżki granoli (u mnie domowa ) Przygotowanie: Śliwki umyć i pozbawić pestek. Pokroić na drobne kawałki, przełożyć do rondelka, wlać 2 łyżki wody. Dusić aż się rozpadną i trochę zgęstnieją. Jeżeli wolicie jednolity mus, możecie go zblendować. Dodać cynamon i osłodzić do smaku, jeżeli jest taka potrzeba. Na dno szklanki wyłożyć pierwszą warstwę musu śliwek
Fabryka pomysłówdeszczem i zimnym wiatrem, gdzie babie lato ja się pytam ? Wyciągam koc, książkę i nagle przypomniałam sobie o nalewce z zeszłego roku, z przesyconych słońcem śliwek z mojego ogrodu, właśnie teraz jest czas by świeżą nastawić. Kieliszek tego trunku doskonale rozgrzewa, poprawia humor, trzeba tylko pamiętać by nie za dużo bo może sponiewierać(...)piękna barwa, niezwykły korzenny aromat to jej zalety . Składniki: 1 kg dojrzałych węgierek 30 dag brązowego cukru trzcinowego 4 goździki Mały kawałek cynamonu ½ litra spirytusu ½ litra wódki 2-3 śliwki suszone Wykonanie: Śliwki obrać, rozpołowić wyjąć pestki, włożyć do szerokiego słoja razem z suszonymi śliwkami, goździkami i cynamonem, zasypać cukrem, potrząsnąć słojem przykryć i odstawić na dwie doby w miejsce
Wanilia i Kardamonbędzie pysznie smakowało! Składniki orientacyjnie, na oko. To nie placek. Tutaj nie mierzymy,tutaj działa intuicja i nasze zachcianki . Składniki farfalle u mnie Barilla jasna część pora kilka śliwek suszonych olej kokosowy do smażenia oliwa z oliwek extra virgin brokuł cukinia baby kilka ząbków czosnku sól i pieprz do smaku kiełbasa czosnkowa Hańderek papryka czerwona papryka żółta cebula(...)miski. Odstaw na bok.Ugotuj różyczki brokuła. Rozgrzej patelnię z niewielka ilością oleju kokosowego, podsmaż pokrojoną na kawałeczki cukinię. Na drugiej, większej patelni podsmaż pokrojonego w paski pora oraz śliwkę.Możesz podlać rosołkiem z indyka. Pora ze śliwką przełóż na patelnię , na której lekko podsmażyliśmy ugotowanego brokuła. Starajmy się nie rozpaciać wszystkiego. Nastawiamy wodę na farfalle i gotujemy zgodnie
Z Kuchni Do KuchniCiasto ze śliwkami jest pyszne i baaaardzo łatwe w przygotowaniu. Nie trzeba mieć doświadczenia w pieczeniu, aby je upiec. Wystarczy dokładnie wymieszać i utrzeć podane składniki a na koniec udekorować wierzch ciasta połówkami śliwek. Po 15 minutach ciasto gotowe jest do pieczenia. Ciasto ze śliwkami jest dosyć słodkie i puszyste. Doskonale smakuje z herbatą na deser po niedzielnym obiedzie(...)Składniki: 40 dkg śliwek, najlepiej węgierek 2 szklanki mąki tortowej (orkiszowej lub pszennej) 1 szkl. cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 szklanka oleju Przygotowanie: Ciasto można przygotować za pomocą robota kuchennego albo używając dużej miski i miksera ręcznego lub trzepaczki. Jajka ubić
Codziennik Kuchennyulubionych dań. Podobno smaki się zmieniają i coś w tym musi być, ponieważ teraz to danie mogłabym jeść codziennie Dziś na moim talerzu gościł ryż na mleku z dodatkiem śliwek oraz serka mascarpone Doskonały sposób na dobry początekdnia:) Ryż na mleku ze śliwkami przepis na dwie porcje 100 g ryżu parbolied 250 ml mleka kokosowego 4 śliwki węgierki laska cynamonu(...)łyżeczka miodu + mascarpone Do rondelka przelej mleko, dodaj laskę cynamonu, miód i gotuj na wolnm ogniu. Gdy mleko zacznie wrzeć dodaj ryż, gotuj na wolnym ogniu ok. 10 minut. Śliwki umyj, wyjmij z nich pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Pod koniec gotowania, do ryżu dodaj śliwki i gotuj jeszcze ok. 2 minut. Ryż przełóż do miseczek, wyłóż na niego
365 dni dookoła kuchniProste i szybkie w wykonaniu ciasto ze śliwkami, takie "na poczekaniu". Do tego smaczne, z lekkim posmakiem kwaskowej śliwki. Czegóż chcieć więcej?:) Wspomnę jeszcze, że kiedy upieczesz to ciasto to wrócą do Ciebie wspomnienia z dzieciństwa... bo to taki stary sezonowy placek:) Przepis z Kasi bloga:) Składniki na formę o wymiarach 23x33 cm: 240 g mąki pszennej; 240 g cukru(...)kryształu; 240 g bardzo miękkiego masła; 4 jaja; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; około 500 g słodkich śliwek; Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Białka ubić ze szczyptą s oli na sztywną pianę, następnie dodać cukier kryształ z cukrem waniliowym i nadal ubijać do momentu uzyskania gładkiej, lśniącej piany. Miksując
In my kitchenKruche migdałowe ciasto i śliwki przykryte białą bezową pianką,tak mogę opisać to ciasto. Migdały i śliwki,jak dla mnie połączenie idealne. ciasto: 2 szkl. mąki tortowej 100 g zmielonych migdałów 250 g masła 60 g cukru 4 żółtka 1 łyżka cukru migdałowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli beza: 4 białka szczypta soli(...)szkl. cukru 1 łyżka cukru migdałowego 2 łyżeczki mączki ziemniaczanej ponadto: 700 g śliwek Masło posiekać z mąką,zmielonymi migdałami i cukrem. Dodać sól,proszek i żółtka,zagnieść ciasto,podzielić je na dwie części. Każdą część osobno zapakować do woreczka i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Przygotować blaszkę (ja użyłam kwadratowej 26/26 cm) wyłożyć ją papierem do pieczenia. Jedną
Kolorowa kuchnia Elkitemperatura wynosi ok 20 stopni C), pora młodego, selera (liście), szparag, szpinaku, ziemniaków młodych.Pod koniec miesiąca zielony groszek i groszek cukrowy. Owoce: agrest, czereśnie, truskawki, wiśnie. Pierwsze zbiory śliwek i porzeczek. LIPIEC Warzywa: botwinka, bób, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, groszek zielony, groszek cukrowy, kalafior, kalarepa, marchewka, natka pietruszki, ogórek, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki(...)Pierwsze zbiory bakłażana, młodych buraków, fenkuł, kukurydzy, papryki. Pod koniec miesiąca pomidory. Owoce: agrest, arbuz, czereśnie, maliny, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie. Pierwsze zbiory brzoskwiń i nektarynek. SIERPIEŃ Warzywa: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, fasolka szparagowa, fenkuł, kalafior, kalarepa, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, ogórek, papryka, pomidory, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory fasoli, młodej kapusty
Zielona Kuchniajuż tylko gorzej - mniej słońca, mniej ciepła, szaruga, deszcze ... Troszkę tylko zatem zgadzam się z pierwszym zdaniem - szczególnie pod względem kulinarnym. Dziś zatem przepis jesienny, bo z wykorzystaniem śliwek. Wysoki sezon na te owoce trwa! Korzystajmy zatem! Przy okazji galette, którego podstawą jest dobrej jakości kruche ciasto - zdradzę Wam mój sprawdzony przepis na nie. Trochę trwało, zanim dopracowałam(...)Gwarantuję. Składniki na kruche ciasto (podstawę galette): 1 jajko 100 gramów masła 82% 50 gramów cukru pudru 150 gramów mąki pszennej 50 gramów mąki ziemniaczanej Pozostałe składniki: 12-16 śliwek cukier z prawdziwą wanilią cynamon Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieść w misce. Wyrób gładkie ciasto. Kulę ciasta obsyp mąką i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę. Jeśli chcesz uzyskać
Garniec MagalieCiast ze śliwkami ciąg dalszy :) Składniki : 5 jaj 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej 5 łyżek cukru pudru kostka margaryny tj.250 g , lepiej masła, ale w oryginalnym przepisie była margaryna Kasia 1 szklanka cukru kryształu ok.1 kg śliwek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe, cytrynowe, waniliowe lub takie jak lubimy bułka tarta Przygotowanie : Do mąki dodać tłuszcz, żółtka(...)zamrażalnika( ta wkładana do zamrażalnika wg mnie powinna być mniejsza) Pozostawioną część rozwałkować i przełożyć do natłuszczonej foremki, nakłuć widelcem, posypać cienko bułką tartą i rozłożyć pokrojone dość drobno śliwki Białka ubić na pianę, wtedy dodać na 2 razy szklankę cukru (tzn. wsypywać cukier po pół szklanki), gdy cukier już połączymy z pianą wtedy dosypujemy stopniowo budyń Pianę rozsmarowujemy
Proste PotrawySłodkie, cynamonowe crumble ze śliwkami. Składniki kruszonki: 75 g mąki pszennej 45 g cukru trzcinowego 1/4 płaskiej łyżeczki wanilii mielonej 50 g zimnego masła Pozostałe składniki: 2 - 3 łyżeczki masła 300 g śliwek 1 płaska łyżeczka cynamonu 40 g cukru trzcinowego 1 czubata łyżka płatków migdałowych (polecam Skworcu ) Wykonanie: Wszystkie składniki kruszonki zagniatamy, aż składniki dokładnie się połączą i powstaną(...)większe grudki. Tak przygotowaną kruszonkę wkładamy do lodówki na 2 godziny. Do 2 -3 małych foremek żaroodpornych wkładamy po łyżeczce masła. Rozkładamy je równomiernie po całej powierzchni. Śliwki kroimy na pół, dodajemy cynamon oraz cukier trzcinowy. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane śliwki wkładamy do żaroodpornych foremek rozcięciem do góry. Pozostały cukier nakładamy do zagłębień po pestkach. Na śliwkach rozkładamy
Smak mojego domuteż śliwki są już typowymi oznakami zbliżającej się jesieni? jak tylko na targowiskach pojawią się śliwki i słoneczniki ozdobne tak wiem, że to już jesień. I teraz pytanie stety czy niestety jesień. Niby zimno, szaro buro i ponuro ale dla blogera kulinarnego to kolejny etap kuchennych rewolucji, ciąg dalszy zamykania smaków lata i smaków jesieni w słoiki na zimowe długie(...)popołudnia wieczory. Moja dzisiejsza propozycja przywołuje już takie jesienne smaki, smak cynamonu, smak jabłek, smak śliwek - takie smaki najbardziej lubię! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 50 g roztopionego oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego na kruszonkę: 100 g mąki 70 g masła 4 łyżki
Życie zaczyna się w kuchni