cukru, jeżeli ktoś jeszcze nie robił powidła, to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania powidła śliwkowego będziemy potrzebowali: z podanej porcji wyjdzie około 500 ml powidła 2 kg śliwek węgierek około ½ szklanki wody wyparzone słoiczki i wieczka opcjonalnie cukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Powidło śliwkowe Przygotowanie: Z dokładnie umytych śliwek usuwam pestki. Śliwki przekładam do garnka(...)smażyć powidło. Do smażenia powidła, najlepiej jest wybrać garnek jak najszerszy, wtedy szybciej odparuje sok. Smażenie powidła: Na początku smażenia, płomień pod garnkiem mam ustawiony na większy płomień, aby śliwki puściły sok, od czasu do czasu mieszam. Następnie zmniejszam płomień i smażę powidło, czym powidło staje się gęstsze tym częściej mieszam, żeby powidło nie przywarło do dna garnka
Uwaga Babcia GotujeKruche, maślane ciasto z dodatkiem budyniu, ze śliwkami i kruszonką. Bajeczny smak... I choć na pierwszy rzut oka może się wydawać, że ot nic specjalnego... Niskie, takie nijakie..., to zapewniam, że to ciacho nie wygląda, ale za to jak smakuje... :-) Meeega maślane, delikatne, wprost rozpływające się w ustach. U nas zauroczyło wszystkich, bez wyjątku, nawet moje dziecię, które raczej(...)pieczenia - łyżka cukru waniliowego (dałam ksylitol z wanilią ) ---------------------------------------- - budyń śmietankowy na 500ml mleka - 1 łyżka cukru waniliowego (u mnie ksylitol z wanilią ) - 80g cukru (dałam 50g) - 500ml mleka - 500g śliwek - puder do posypania - 1-2 łyżki cukru trzcinowego do posypania śliwek W misie miksera zagnieść kruche ciasto z: mąki, zimnego masła pokrojonego na mniejsze kawałki, proszku do pieczenia, cukru, cukru
Smaczne ZdroweDzień dobry :-) Sezon na śliwki w pełni i tak samo jak u nas musi być ciasto ze śliwkami, tak samo jest z pierogami :-) Nie mogłam się doczekać, bo je uwielbiam :-) Mam nadzieję, że Wy też lubicie i robicie :-) Miłego dnia Wam życzę i pozdrawiam :-) Składniki: 560 g mąki pszennej typ 450 3 łyżki roztopionego masła 250 ml gorącej wody sól(...)trzcinowy cynamon 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól, mieszamy. Masło roztapiamy, studzimy. Do mąki dodajemy stopniowo gorącą wodę naprzemiennie z roztopionym masłem. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. 2. Śliwki myjemy, usuwamy pestkę tak, żeby śliwka została cała (ja nacinałam połowę i wtedy wyjmowałam pestkę). 3. Porcje ciasta musimy rozwałkować. Ja szklanką wycinałam koła i na każde dałam
kruche babeczkiNutella ze śliwek Znany i lubiany przepis na pyszny krem czekoladowy zwany śliwkową nutellą lub czekośliwką. Wykonuje się go bardzo podobnie jak popularne powidła śliwkowe, tyle że z dodatkiem kakao. Szczerze mówiąc w smaku też bardziej przypomina dżem niż nutelle, więc w sumie nie wiem skąd wzięła się taka nazwa, może ze względu na wygląd. Krem jest bardzo smaczny(...)może służyć do przełożenia ciasta, jako nadzienie do naleśników albo dodatek do pieczywa. Składniki: 1 kg śliwek węgierek 1 szklanka cukru 70g kakao *** Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i usuwamy pestki *** *** Śliwki przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i kakao *** *** Chwilę podsmażamy, mieszamy i gotujemy do momentu, aż owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści *** *** Całość blendujemy
Blog z ApetytemCiasto czekoladowa śliwka Pyszne dwuwarstwowe ciasto na bazie biszkoptu kakaowego z delikatnym musem śliwkowym. Rewelacyjny deser, który z pewnością zasmakuje wszystkim gościom i domownikom. Polecam! Składniki: Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 3 jajka 1,5 szklanki mleka 4 łyżki kakao 2 łyżki powideł śliwkowych 1,5 łyżeczki sody(...)łyżeczki proszku do pieczenia Mus owocowy: 500g śliwek węgierek 2 łyżki cukru 100 ml wody 2 galaretki jagodowe lub owoce leśne 500ml śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: 100g czekolady gorzkiej lub deserowej 1/4 szklanki mleka *** Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** 50g czekolady kroimy w kosteczkę i dodajemy do ciasta, mieszamy *** *** Ciasto wylewamy
Blog z ApetytemKokosowe ciasto ze śliwkami, bez laktozy. Ciasto z mąką koksową, na oleju kokosowym i z wiórkami. Dodałam mak dzięki czemu fajnie chrupie w zębach.Taki piegusek kokosowy na śliwce do kawy wyszedł. ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru trzcinowego 250 g oleju kokosowego 35 dkg śliwek(...)proszek do pieczenia, mieszam mikserem. Na końcu dodaję olej roztopiony i zimny i dalej mieszam. Dno formy o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wykładam do formy. Śliwki kroję na pół i układam skórką do dołu, wciskam w ciasto. Kruszonka: Do miski przekładam olej, dodaję mąkę kokosową, wiórki i mieszam. Na końcu dodaję cukier i w palcach łączę
wesoła kuchniaMEEEGA PROSTE CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI ❤️ Zrobiłam je już drugi raz, jest naprawdę pyszne! Wilgotne, pysznie czekoladowe i przełamane lekko kwaśną śliwką 🤤🤤🤤 Uwielbiam jak pachnie ciastem w moim domu... Dlatego tak często je piekę 🤭 Składniki : 200 g mąki 30 g kakao 100 g masła 10 łyżek mleka 100 g ksylitolu/erytrolu/cukru 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka(...)sody Garść śliwek Przygotowanie : Śliwki myjemy, kroimy na pół i pozbawiamy pestki. Masło ucieramy z ksylitolem/erytrolem/cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mleko i jajka. Mąkę przesiewamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy łyżka po łyżce do masy - ciągle miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Wbijamy śliwki. Pieczemy przez
CzarnawisienkaDomowe drożdżóweczki zawsze i wszędzie będą hitem! Ich zapach rozchodzący się po domu sprawia, że ślinka cieknie, a na buzi pojawia się uśmiech. Tym razem wersja ze śliwkami, bo to one o tej porze królują. Idealne w towarzystwie kakao lub pysznej kawy. Od razu mamy więcej energii i chce się dalej pracować. Po takich bułeczkach zapomnicie o drożdżówkach z cukierni(...)Składniki 550 g mąki pszennej 50 g drożdży 200 ml mleka 100 g masła 3 jajka 80 g cukru 16 śliwek (jeśli są małe, to więcej) 3 łyżki cukru + pół łyżeczki cynamonu mleko lub roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek lukier: 5 łyżek cukru pudru + sok z cytryny Czas przygotowania 30 minut przygotowania + 60 minut wyrastania + 20 minut pieczenia Liczba porcji
Analiza SmakuRacuszki na jogurcie ze śliwkami Puszyste, mięciutkie i rumiane placuszki jogurtowe z owocami. Świetny pomysł na pyszny deser lub podwieczorek, który zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Składniki: 2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego 2 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego ok 10 śliwek węgierek olej do smażenia cukier(...)puder do posypania *** Jogurt naturalny rozcieramy z jajkami, a następnie mieszamy z mąką, cukrami oraz proszkiem do pieczenia – na gładką masę *** *** Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy w paseczki *** *** Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy po dwie łyżki ciasta na każdy racuszek. Zostawiamy odstępy gdyż placki urosną podczas smażenia *** *** Na placuszkach układamy po kilka plasterków
Blog z Apetytemchwilę popłynąć, ale wystarczy je ostudzić i nabiera ładniejszego wyglądu, choć nadal urodą nie grzeszy 😉 Ale za to jak smakuje! 😋 Smak masła miesza się w nim ze słodkimi śliwkami i karmelem. Po prostu pyszota 😋 Do jego wykonania nie nadają się nasze węgierki, bo są zbyt miękkie. Wybierajcie duże i twarde owoce. Składniki (na ceramiczną formę o średnicy(...)dużych śliwek 100 g miękkiego masła + 1 łyżka 3 łyżeczki brązowego cukru 150 g mąki orkiszowej typ 630 (może być pszenna) 100 g cukru szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 4 łyżki mleka Formę (dno i boki) wysmarować łyżką masła. Posypać brązowym cukrem. Wstawić formę do piekarnika i włączyć go na 200 stopni C. (pieczenie góra/dół
Weekendy w domu i ogrodziepojawia się jeszcze drugi przepis tego wieczora. W sumie jutro sobota i pewnie wielu z Was będzie piec ciasto (ja też mam takie plany), więc przepis na ciasto ze śliwkami wydaje mi się trafiony :) Zwykłe ciasto ucierane, ale niewielki dodatek miodu dobrze podbija słodki niczym miód smak renklod. Chyba to mój ulubiony rodzaj śliwek. Świetnie nadają się na przetwory(...)wymiarach 25x30cm Składniki: 125 g masła 150 g cukru 2 łyżki miodu 2 jajka 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 500 g śliwek renklod (waga po wypestkowaniu) Śliwki przekroić na połówki i usunąć z nich pestki. W misce utrzeć masło. Następnie partiami wsypywać cukier i ucierać, aż się rozpuści. Wówczas dodać miód. W następnej
My simple kitchenDomowe powidła ze śliwek to moje wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to jeździłam do babci na wakacje a tam pełna szafa słoików z powidłami. Po wielu, wielu latach postanowiłam sobie przypomnieć ich smak i zrobiłam je sama. Tak naprawdę nie ma tu żadnej trudności w ich wykonaniu, jedynie trzeba je od czasu do czasu mieszać, aby się nie przypaliły. Wyszły pyszne(...)aromatyczne, mogłabym je wyjadać łyżeczką ;) Składniki na 3 słoiki o pojemności około 300 ml: * 3 kg śliwek węgierek * cukier do smaku (ilość zależna jest od tego jak bardzo słodkie są śliwki) * opcjonalnie cynamon do smaku (użyłam cukier z prawdziwym cynamonem cejlońskim Skworcu ) Wykonanie: Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Przełożyć je do garnka, wlać odrobinkę
Zrób to smaczniePrzepyszne ciasto, zachwycające smakiem, a jednocześnie łatwe i szybkie do zrobienia - kruchy spód przykryty lekko kwaśną masą śliwkową i delikatną słodką bezą oraz chrupiącymi migdałami. Doskonały pomysł na wykorzystanie śliwek, zwłaszcza w sezonie. składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru cukru cukier waniliowy(...)masła 5 żółtek 1 kg śliwek 2 łyżki cukru 3 kisiele żurawinowe 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki płatków migdałowych do posypania wykonanie: Na stolnicy łączę mąki, proszek do pieczenia, cukier, wanilię, masło i żółtka. Zagniatam i wyrabiam na gładkie ciasto. Ciastem wylepiam dno i brzegi blaszki o wymiarach
babka w formieSkładniki: Masa śliwkowa: 1 kg śliwek węgierek 3 łyżki cukru 2 opakowania galaretki jagodowo - jeżynowej Masa waniliowa: 2 opakowani budyni waniliowych 0,5 litra mleka 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru 1 olejek spirytusowy waniliowy Nasączenie: 0,5 litr gorącej wody 5 łyżek kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżki soku barmańskiego o smaku waniliowym Dodatkowo: 54 szt. podłużnych biszkoptów(...)gorzkiej czekolady Przygotowanie: Masa śliwkowa - śliwki umyć, osączyć, usunąć pestki. Do rondelka przełożyć śliwki i dodać 3 łyżki cukru. Podgrzewać na średnim ogniu ok. 10 - 15 minut do czasu, aż śliwka puści trochę soki i lekko odparuje woda. Następnie do gorących śliwek dodać 2 opakowania galaretki jagodowo- jeżynowej. Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Masę można przygotować dzień wcześniej i pozostawić
Ciastka - domowe słodkościpowidła, takie tradycyjne przesmażane 3 dni. Polecam i Wam. Wychodzi z tego mała ilość- 2 słoiczki 300ml. Ale smak jest nie do przebicia! Co nam trzeba? 2kg bardzo dojrzałych śliwek (po czym poznać? lekko marszczą się przy ogonkach) Cukier opcjonalnie. Prawdziwe powidła robi się bez cukru. Ilość? Gdy mamy mocno dojrzałe to starczy(...)mocno dojrzałe dajemy po 100-150g na kg śliwek Zależy od waszych preferencji słodkości Robimy! Ja użyłam garnka z grubym dnem. Śliwki myjemy, przecinamy na pół i wyjmujemy pestki Do garnka wlewamy 100ml wody, wrzucamy śliwki i na małym ogniu zaczynamy podduszać. Mieszamy od czasu do czasu. śliwki nam zmiękną i zaczną się rozpadać na papkę… zaczynamy smażenie
Latosiowydom