średniowieczu budynie marchewkowe. Światowy Dzień Ciasta Marchewkowego obchodzony jest 3 lutego. Przyprawa do ciasta marchewkowego ale można ją zastąpić dodając 1 czubatą łyżkę przyprawy do piernika i 1 łyżeczkę mielonego cynamonu 1 łyżka mielonego cynamonu 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru ćwierć łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej ćwierć łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ćwierć łyżeczki mielonego kardamonu 1 duża szczypta czarnego pieprzu Korzenne ciasto marchewkowe
Cztery Fajeryziemniaków z jajkiem i ewentualnie mąką. Doprawia się je solą oraz pieprzem, obtacza w bułce tartej i smaży na tłuszczu. Do kotletów ziemniaczanych dodać można ser żółty, twaróg, mięso mielone, ryby lub warzywa. Ja do poniższej wersji kotletów postanowiłam użyć białej kapusty kiszonej . Kotlety doprawiłam dodatkowo odrobiną mielonej słodkiej papryki i mielonym kminkiem. Kotlety wyszły(...)kiszoną kapustą. 60 dkg ziemniaków 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 30 dkg białej kapusty kiszonej (odciśniętej) 2 jajka mały pęczek natki pietruszki 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczka mielonego kminku 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczka pieprzu czarnego 4 łyżki bułki tartej olej słonecznikowy do smażenia Jak zrobić kotlety ziemniaczane. Ziemniaki obrać, włożyć
MeCooksłyżki przyprawy do złocistego kurczaka 1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach sól morska 200 ml chłodnej wody FRYTKI ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW 2 bataty słodkie ziemniaki olej roślinny sól morska, grubo mielony pieprz, tymianek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: ĆWIARTKI KURCZAKA Ćwiartki kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Wierzchnią skórkę ponacinaj lekko nożem, dla lepszego przeniknięcia przypraw do środka mięsa(...)chrupiąco. FRYTKI Z BATATÓW Słodkie ziemniaki pokrój w długie słupki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładając po całej powierzchni. Skrop olejem roślinnym, oprósz solą morską, grubo mielonym pieprzem i suszonym tymiankiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 20 minut, możesz wstawić je do piekarnika razem z kurczakiem w połowie czasu jego pieczenia. Instagram Zobacz
ProstePesto.pllitra bulionu jarzynowo – drobiowego 2 cebule 1 ząbek czosnku BIO 2 łyżki masła 100 g słodkiej śmietanki kremówki 30 % 30 g crème fraîche sól i grubo mielony czarny pieprz DODATKI I DEKORACJA kilka kasztanów jadalnych 1 czubata łyżka cukru kokosowego odrobina śmietanki kokosowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: OBIERANIE JADALNYCH KASZTANÓW Kasztany jadalne umyj i natnij nożem skórkę(...)kilka minut. Zupę kasztanową przelej przez drobne sito, nadając jej kremowości i akstamitności. Do zupy wlej śmietankę kremówkę i tłustą śmietanę crème fraîche. Dopraw do smaku solą i grubo mielonym czarnym pieprzem. DEKORACJA ZUPY KASZTANOWEJ Wyjęte przed rozdrabnianiem kasztany posiekanej nożem na drobniejsze kawałki. Przełóż je na patelnię, oprósz cukrem kokosowym i podsmaż do lekkiego skarmelizowania kryształów. Zupę udekoruj
ProstePesto.plbardzo gorącej wody 1 łyżeczka oleju rzepakowego FARSZ Z GRZYBAMI 70 g suszonych grzybów (najlepiej borowików lub podgrzybków) 1 cebula 1 łyżka bułki tartej sól i grubo mielony czarny pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: FARSZ GRZYBOWY Suszone grzyby zalej chłodną wodą do przykrycia i odstaw na 3 godziny. Po tym czasie grzyby(...)posiekaj drobno. Podsmaż ją na patelni z odrobiną oleju, do złocistego rumianego odcienia. Grzyby, smażoną cebulkę i bułkę tartą wymieszaj ze sobą. Farsz dopraw do smaku solą i grubo mielonym pieprzem. CIASTO NA USZKA Do wysokiego naczynia z dzióbkiem wlej gorącą wodę, olej rzepakowy i wsyp sól. Mąkę pszenną przesiej na stolnicę lub blat kuchenny. W środku kopki mąki
ProstePesto.plpush({}); Składniki: 800 g oczyszczonych filetów z karpia 1 cebula 3 łyżki płynnego miodu naturalnego 3 łyżeczki musztardy miodowej 1 łyżka oleju rzepakowego 1 cytryna mąka pszenna sól, grubo mielony czarny pieprz masło klarowane 50 g migdałów w płatkach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Oczyszczone filety z karpia pokrój na mniejsze porcje. Oprósz je solą oraz obtocz w mące(...)karpia, odrzucając cebulę. Na patelni rozgrzej mocno masła klarowane. Obsmaż karpia 3 minuty po obu stronach, do zarumienienia otoczki. Usmażoną rybę przekładaj wprost do żaroodpornego naczynia. Rybę oprósz grubo mielonym pieprzem, gdzieniegdzie ułóż plasterki pokrojonej cytryny, wsyp na wierzch płatki migdałów. W miseczce rozmieszaj miód, musztardę i olej. Przygotowanym sosem polej zawartość naczynia żaroodpornego. Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką. Wstaw
ProstePesto.plłyżka gorzkiego kakao z wiatrakiem 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka zwykłego cukru DODATKI 2 pierniki w czekoladzie 2 kostki mlecznej czekolady banan pokrojony w plasterki mielony cynamon (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Płatki owsiane wraz z cukrem umieść w rondelku. Wlej mleko i zagotuj. Gotuj nie dłużej niż 5 minut, by uniknąć powstania konsystencji papki. Miej(...)gorzkie kakao i wymieszaj. Gorące płatki owsiane przelej do miski. Ułóż na wierzchu kawałki czekolady, która przyjemnie roztopi się od ciepła. Udekoruj piernikami w czekoladzie, plasterkami banana. Oprósz szczyptą mielonego cynamonu. Instagram Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto . Facebook Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Piernikowa owsianka
ProstePesto.plmaślanki 200 ml kwaśnego mleka 1 cebula cebula 500 g ziemniaków 350 g wędzonego boczku parzonego 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany 12 % garść posiekanego koperku sól i mielony czarny pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Obrane ziemniaki, boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Przełóż do garnka z chłodną wodą. Dzięki temu wydobędziesz najintensywniejszy aromat. Całość gotuj przez(...)wlej 1 chochlę gorącej zupy. Rozmieszaj zawartość kubka i dopiero wtedy przelej do garnka z zupą. Gotuj przez kolejne 10 minut. Pod sam koniec dopraw do smaku solą i mielonym pieprzem. Zupę serwuj udekorowaną świeżym, posiekanym koperkiem. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Zupa Bie\u0142ucha na bazie kwa\u015bnego mleka, z w\u0119dzonym boczkiem","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content
ProstePesto.plpuree dyniowego 1 łyżka cynamonu CYNAMONOWA KRUSZONKA 50 g zimnego masła 80 g mąki pszennej 50 g zwykłego cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka mielonego cynamonu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: DROŻDŻOWE BUŁKI W 150 ml letniego mleka rozpuść pokruszone w palcach świeże drożdże oraz 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki pszennej (ilość odjęta(...)mąki podanych w składnikach przepisu). Rozczyn drożdżowy wymieszaj i ostaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Pozostałą ilość mąki pszennej przesiej przez sito do misy, dodaj mielony cynamon i wymieszaj. W suchych składników wydrąż dołeczek i stopniowo wlewaj drożdżowy rozczyn i wbij jajka. Cały czas ugniatając ciasto wlej płynne masło, wyrób gładkie elastyczne ciasto. Na koniec dodaj dyniowe puree
ProstePesto.plwody 2 łyżki roztopionego, przestudzonego masła szczypta soli FARSZ PIECZARKOWY 1 kg pieczarek 2 żółte cebule 200 g żółtego sera 1/2 pęczka natki pietruszki sól i grubo mielony pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego PANIERKA 2 rozkłócone jajka szczypta soli bułka tarta masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: NALEŚNIKI Całe jajka roztrzep w misie(...)usmaż razem z cebulą. Pieczarki smaż do miękkości, aż odparuje z nich wszelka woda gromadząca się na dnie patelni. Pod koniec smażenia dopraw do smaku solą i grubo mielonym pieprzem, wymieszaj ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Pozostaw do całkowitego ostudzenia. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Wymieszaj z przestudzonymi pieczarkami. Gotowym farszem nadziej naleśniki. Zawiń do środka
ProstePesto.plAutor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Wegetariańska Trudność: Łatwe Porcje 10 sztuk Przygotowanie 30 min. Smażenie 20 min. Kalorie 290 kcal Kotlety jajeczne z zieleniną przypominają bezmięsne sznycle / kotlety mielone. Smażone kotleciki z jajek ze złocistą, chrupiącą otoczką. Składniki: 10 jajek ugotowanych na twardo 2 surowe jajka 4 bu bułki tartej + dodatkowa ilość do panierki 1/2 pęczka posiekanego(...)szczypiorku 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki sól i mielony pieprz masło klarowane Sposób przygotowania: 10 jajek ugotuj na twardo, po czym zalej w garnku chłodną wodą i pozostaw do ostudzenia. Obierz ze skorupki i rozgnieć dokładnie za pomocą widelca. W misce wymieszaj rozgniecione jajka, surowe jajka, posiekaną zieleninę, bułkę tartą i przyprawy. Masa powinna być spójna, jeśli jest zbyt
ProstePesto.plSkładniki: 100 g makaronu penne 200 g szynki w kawałku 1 brokuł 2 cebulki szalotki 2 ząbki czosnku BIO 200 ml śmietanki 30 % 2 łyżki masła sól morska i mielony pieprz 30 g tartego parmezanu Sposób przygotowania: W garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, zanurz w niej na 5 minut brokuł podzielony na mniejsze różyczki. Następnie(...)chwili na patelnię wrzuć szynkę pokrojoną w drobne paski oraz zahartowane wrzątkiem kawałki brokuła. Podsmaż przez chwilkę po czym wlej śmietankę 30 %, sos przypraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Na patelnię wrzuć ugotowany makaron i wymieszaj z sosem, by dokładnie oblepił rurki makaronu. Makaron wsiąknie nieco płynu i całość nabierze odpowiedniej konsystencji. Danie nałóż do głębokich talerzy
ProstePesto.pllitra ) - 30 dag cebuli - 1 kg czerwonej papryki - 1.70 kg cukinii ( po obraniu ze skórki i wyjęciu pestek zostało 1,50 kg ) - 1 kg pomidorów - 1 łyżeczka czosnku mielonego - 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej - 0,5 łyżeczki kminku mielonego - 1 łyżeczka otartego majeranku - 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego - sól do smaku - olej Wykonanie Cebulę kroję(...)obiadu. Placuszki z cukinii. Smaczne i chrupiące. Cukinia panierowana w chipsach paprykowych. Cukinia marynowana na zimę. Domowe przetwory. Ciasto kakaowe z cukinią Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie
Kuchnia z widokiem na ogródjest wiele zdań i opinii, a każdy jak niepodległości broni swojego sposobu przygotowania, jako tego jedynego prawidłowego. Wersji tatara jest mnóstwo, każdy ma swój sposób, jedni wolą mięso mielone, inni siekane, jedni dodają żółtka, a inni nie, można też zaszaleć z dodatkami, czyli ogóreczki kiszone, konserwowe, grzybki marynowane, kapary... co kto lubi. Tym razem powstała w naszej(...)cebula 5) awokado 6) 1 papryczka chili 7) sól, pieprz czarny świeżo mielony 8) 1 łyżeczka musztardy 9) sok z połowy cytryny 10) kilka kropli przyprawy uniwersalnej w płynie
Na kulinarnym poligonieząbki czosnku 7) pół małej cukinii 8) oliwa 9) świeżo mielony pieprz czarny 10) sól 11) bułka tarta 12) jajko 13) sok z cytryny Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka kroimy w plastry. Każdy plaster(...)delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Każdy plaster obtaczamy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. 2. Cukinię kroimy za pomocą obieraczki na długie cienkie paski, oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem czarnym. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej oliwą podsmażamy paski
Na kulinarnym poligonie