łyżki papryki czerwonej słodkiej - szczypta pieprz czarny mielony - szczypta majeranek - olej do smażenia - 2 kostki rosołowe z lubczykiem - szczypta oregano - 1 łyżeczka lubczyku otartego - 1 łyżka koperku poszatkowanego Sposób przygotowania: Kapustę drobno szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie ze szczyptą majeranku. Na patelni smażymy na oleju mięso mielone, przyprawione przyprawą "Kucharek", pieprzem czarnym mielonym(...)kostki rosołowe, dodajemy 100g koncentratu pomidorowego, dodajemy szczyptę oregano oraz majeranku. Dodajemy 1 łyżkę poszatkowanego koperku oraz 1 łyżeczkę lubczyku otartego. Doprawiamy do smaku przyprawą "Kucharek", pieprzem czarnym mielonym oraz cukrem do smaku. Zagęszczamy śmietaną lub mąką z wodą i gotowe. Smacznego
Mentor SmakuPyszne kotleciki mielone wywodzące się z kuchni bułgarskiej. Tutaj wersja nieco odbiegająca od oryginału:) Podałam je z sosem tzatziki . Składniki: 250 g mielonej wołowiny 250 g mielonej wieprzowiny 2 ząbki czosnku 1 mała cebulka 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1/4 szklanki wody 1/2 łyżki soli pieprz mielona ostra papryka pieprz cayenne cząber olej Sposób wykonania(...)Cebulkę siekamy, czosnek miażdżymy. 2. Oba gatunki mięsa mieszamy, dodajemy czosnek, cebulę, wodę, siekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, mieloną paprykę, pieprz cayenne i cząber. Wyrabiamy ciasto. Schładzamy w lodówce. 3. Z mięsa formułujemy podłużne kotleciki (można ręce wymoczyć w zimnej wodzie - będzie je łatwiej uformować). 4. Patelnię grillową smarujemy olejem i obsmażamy z każdej strony. 5. Podajemy wedle uznania
Kuchnia domowa Anicałe nasiona kardamonu 6) opcjonalnie 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) - dałam szczyptę 7) 2 łyżeczki mielonej kolendry 8) 1 łyżeczka mielonego imbiru 9) 2 łyżeczki mielonego kardamonu Ja zamiast pozycji 7-9 dałam 2 łyżeczki przyprawy korzennej Kotayi Śledzie wymoczyć, kilkakrotnie zmieniając wodę, przynajmniej 2-3x. Whisky lub brandy wymieszać z musztardą, miodem, sokiem(...)pieprzem i 1/4 szklanki oleju. Odstawić. Na suchą patelnię włożyć przyprawy: listek, anyż goździki i całe nasiona kardamonu i podgrzewać mieszając ok. minutę aż uwolnią aromaty. Następnie dodać przyprawy mielone: cynamon, kolendrę, imbir i kardamon (ja dałam cynamon i przyprawę korzenną) i podgrzewać jeszcze kilkanaście sekund mieszając, aż uwolnią aromaty, uważać by nie przypalić. Przyprawy przełożyć do zalewy
Smaczne Zdrowe200g mąki orkiszowej jasnej, u mnie typ750 (pszennej ok.180g) - 100g mielonych migdałów - 60g mielonego ksylitolu (lub cukru pudru) - 125g zimnego masła - 4 łyżki zimnego mleka roślinnego lub zimnej wody - kilka kropli aromatu migdałowego W misie miksera umieścić mąkę, dodać, mielone migdały, pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, mielony ksylitol, zimne mleko (lub wodę(...)dniu można zajadać jeszcze ciepłe, bez wyrzutów sumienia :-) Gotowe ciasteczka można polukrowć lukrem przygotowanym z pudru trzcinowego, kilku kropli aromatu migdałowego i słodkiej kremówki, lub oprószyć tylko mielonym ksylitolem. Smacznego
Smaczne Zdroweżycie, prawda? :) I to własnie cynamon i kardamon są głównymi składnikami mojego sosu, który wspaniale pasuje do jabłek i ryżu. Takiego sosu nie trzeba niczym zagęszczać, gdyż mielony cynamon nada mu gęstą, kleistą konsystencję. Smak i zapach? trzeba spróbować :) Gwarantuję jednak, że jeśli lubicie takie smaki, ten sos stanie się Waszym ulubionym dodatkiem(...)ryżu z jabłkami. Składniki: jabłka , brązowy ryż . na sos: 200 ml wody , 6 łyżek miodu , 3/4 szklanki cukru , 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu , opakowanie mielonego cynamonu (15 g), 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego , pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej . Do rondelka wlać wodę, wsypać ziele angielskie i cukier, gotować 2-3 minuty. Dołożyć resztę składników, wymieszać
Codzienna kuchnia niecodziennałyżeczka mielonego pieprzu; 1/2 łyżeczki imbiru; Sól. Dodatkowo: Margaryna do wysmarowania formy; Bułka tarta do wysmarowania formy. Sposób przygotowania: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać. Na rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone, marchewkę, seler(...)przestudzone mięso wraz z warzywami i przyprawami zmielić 2-krotnie w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa z warzywami dodać jaja i dobrze wymieszać. Przyprawić imbirem, gałką muszkatałową, pieprzem mielonym i solą. Wszystko dobrze wymieszać. Keksówkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełożyć masę mięsną i dokładnie uklepać. Pasztet piec w piekarniku nagrzanym
Gospodyni MiejskaSkładniki: mięso mielone 1/2 kg, jajka(...)sztuka, bułka tarta 3/4 szklanki, woda gazowana 1/2 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 4 sztuki, ząbki czosnku 1 główka, ziemniaki ugotowane 1 kg , natka pietruszki 2 łyżki, buraczki konserwowe 1 słoik/300ml mielone z indyka dobrze wymieszać z jajkiem, tartą bułką, wodą gazowaną, kucharkiem, papryką formować mielone
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: mięso mielone wieprzowe 1/2 kg, jajka 1 sztuka, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, bułka tarta - ile potrzeba, ząbki czosnku 6 sztuk, cebula 2 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki czosnku ząbki utrzeć(...)moździerzu z odrobiną cukru na papkę i dać do mielonej szynki dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, kucharka, jajko, pieprz, odciśniętą z mleka bułkę i bułki tartej tyle, aby masa nie była za luźna - masę wyrobić dobrze i odstawić na 30 minut na gorącym mocno oleju smażyć mielone rumiane kotlety, odkładać na ręcznik papierowy my takie kotlety lubimy
W Mojej Kuchni Lubiępokusić się o wersję nadziewaną kremem :) Składniki: skrobia kukurydziana, ryżowa lub tapioka 1 szklanka mielone midały 0,5 szklanki wiórki kokosowe 0,5 szklanki siemię lniane mielone 1 łyżka mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 2 łyżki margaryna bezmleczna 100g cukier puder 0,5 szklanki aromat waniliowy kilka kropli do polania biała czekolada lub dla uczulonych(...)łyżki cukier puder 1 łyżka aromat waniliowy 3 krople całe migdały i wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowanie: Mielony len mieszamy z mlekiem, odstawiamy na kilka minut aby spęczniał. Miękką margarynę rozcieramy z cukrem i skrobią. Dodajemy len, mieszamy. Dosypujemy mielone migdały i wiórki kokosowe, wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na około 0,5 cm, wycinamy kieliszkiem okrągłe ciasteczka. (Można
głodny alergikduże przekrojone wzdłuż na pół 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 1 ząbek czosnku oliwa 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżeczka suszonej lub świeżej mięty sól, pieprz do podania: jogurt naturalny, natka pietruszki Przygotowanie: Z małych bakłażanów odetnij końce z ogonkiem, zaś duże przekrój wzdłuż na pół(...)nagrzanego do 190 stopni C. Piecz przez 20-30 min, aż staną się miękkie. W tym czasie posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż na patelni na oliwie. Dodaj mielone mięso i smaż mieszając, aż mięso zmieni kolor. Dodaj miąższ bakłażana i przyprawy, wymieszaj i smaż, aż wszystko będzie dobrze usmażone, jakieś 10 min. W razie potrzeby dolej
Chilli Czosnek i Oliwamielonego mięsa z kurzych udek. Nie potrzeba przepłacać, jak się umie luzować mięso kurczaka. Kotlety pożarskie z reguły smażę, ale te kotlety w dzisiejszym przepisie są moją wariacją na kotlety, które przygotowywało się u mnie w domu. Pod koniec sierpnia przygotowałam ich odtłuszczoną wersję, gdyż kotlety pożarskie upiekłam w piekarniku wraz z ziemniakami. Ale tradycyjne kotlety mielone też bardzo lubię i bardzo często przygotowuję. Na blogu jest też przepis na kotlety mielone drobiowe , ale przygotowane tak samo jak wieprzowe. Polecam Wam jednak przepis na Kotlet pożarski light z piekarnika, szczególnie gdy liczycie kalorie: 1 kg mięsa z udek kurczaka 2 jajka czerstwa bułka namoczona w mleku 2 łyżki masła natka pietruszki sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotowania gołąbków używamy najczęściej liści kapusty, a ja tym razem zrobiłam gołąbki w papierze ryżowym. A dodatkiem był pyszny sos pomidorowo-śliwkowy. Składniki: papier ryżowy 20 dag mięsa mielonego 20 dag pieczarek 10 śliwek węgierek - świeżych 2 cebule, 5 ząbków czosnku jajko duże puszka pomidorów krojonych sól, pieprz, majeranek, bazylia, ewentualnie bułka tarta cukier, olej do smażenia, sos sojowy(...)przykrywamy pokrywką i dusimy razem około 10 min. Jeśli sos nie odparuje dodajemy łyżkę bułki tartej i mieszamy do połączenia składników Po przestudzeniu masy pieczarkowej dodajemy do niej mięso mielone, sól, pieprz, majeranek i pół łyżeczki sosu sojowego ,jajko - wyrabiamy tak jak na kotlety mielone Płat papieru ryżowego moczymy chwilę w letniej wodzie, wyjmujemy na duży
Proste Potrawydrobno mielonych migdałów 3 łyżki ksylitolu (lub miodu/innego słodzika/cukru) 5 jajek Krem: 350 ml kremówki 36% 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (u mnie Jacobs Crema Gold) 1 opakowanie bezcukrowego fixu do usztywniania śmietany (można zastąpić "tradycyjnym") 3 łyżeczki ksylitolu lub więcej wg.upodobań (można zastąpić innym słodzikiem/cukrem) Do posypania: kawa rozpuszczalna mielone orzechy Przygotowanie(...)miksując na niskich obrotach dodać żółtka i ksylitol. Zmielone migdały i orzechy laskowe delikatnie wymieszać z masą za pomocą szpatułki. Spód tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować tłuszczem i obsypać mielonymi orzechami. Przelać masę do formy i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić ciasto na 5 minut w wyłączonym
Ze smakiem i z pasjąoliwa) Do miski wrzucić drobno pokrojoną cebulę, szczypiorek, natkę, obrany i zmiażdżony ząbek czosnku, drobno pokrojone surowe zielone szparagi. Dodać sól (2 szczypty) oraz świeżo mielony pieprz i wymieszać. Następnie dodajemy mielone mięso i jajko. Całość dokładnie wyrobić do połączenia składników i uformować płaskie klopsiki. Nam wyszło 10 sztuk. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni na minimalnej ilości
Smaczne Zdroweumyłam. Pozbawiłam trzonków, wydrążyłam. Posiekałam drobno trzonki i to, co wydrążyłam.. Cebulę także drobno posiekałam. Podsmażyłam wraz z trzonkami. Dodałam do mięsa mielonego. Dorzuciłam posiekaną pietruszkę, wbiłam jajko, doprawiłam i wyrobiłam masę jak na mielone. Wypełniłam masą kapelusze. Ułożyłam w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Każdy z nich przykryłam złożonym na pół plasterkiem sera. Piekarnik rozgrzałam
W kuchni Karmel-itki