Kotlety mielone nie muszą być nudne. Mięso mielone jest tak uniwersalne, że można nadziewać je czym tylko chcemy. Ja zrobiłam je w ciut zdrowszej wersji- nadziane szpinakiem i opanierowane w otrębach. Doskonale sprawdzą się jako główne danie obiadowe lub na przyjęcia(...)ciepło lub zimno. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1/2 główki cebuli ząbek czosnku sól pieprz otręby pszenne do panierowania na nadzienie: 300 g szpinaku 2 ząbki czosnku łyżka masła sól pieprz Szpinak usmażyć na maśle, dodać czosnek i przyprawić. Wystudzić. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawami, dodać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś na Obiad przygotowałam Chrupiące Kotlety Mielone. Takie Kotlety można podawać na obiad ale również do kanapek. Chrupiące Kotlety(...)Mielone z Wołowiny Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 łyżkę ketchupu pikantnego. Dwie łyżki bułki tartej Jajko Pół cebuli czerwonej podsmażonej. 1 łyżeczkę czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczkę wegety olej do smażenia Bułka Tarta do Panierki Sposób Przygotowania: Mięso Mielone wykładamy do Miseczki i dodajemy Ketchup
Gotowanie Patkiwstrzyknąć raz koło razu przygotowany roztwór solny. Odstawić do lodówki na dobę. - Śliwki pokroić drobno , wymieszać z mielonym mięsem. Płat schabu rozłożyć, mięso mielone wyłożyć , równo rozprowadzić. - Ostrożnie zwinąć i co 2-3 cm obwiązać sznurkiem. - Obsmażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Jeśli
Eli Gotowaniemiejsce. Zapewniam że nic się nie stanie i nazajutrz po upieczeniu będą tak samo pyszne :) Składniki: Dla 4 osób: 1 opakowanie makaronu "Gniazda" np Międzybrodzki ok 35 dkg mięsa mielonego z łopatki lub szynki 1 cebula biała 3 małe ząbki czosnku kilka listków świeżej bazylii ok 20g papryki czerwonej ok 20g papryki zielonej 4 łyżki oleju smakowego z papryką(...)smaku 1 jajko 2 czubate łyżki bułki tartej 2 płaskie łyżki mąki pszennej szczypta chili 1/2 płaskiej łyżeczki kolendry suszonej 20 dkg sera żółtego w kawałku (np Gouda) 1/2 mielonej ostrej papryki Dodatkowo: 4 łyżki mąki do obtoczenia kotlecików olej do obsmażenia Sos a'la salsa: 2 duże pomidory 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano suszonego
Kuchnia w czekoladziemyśli mięso wybrane przez was i zmielone w sklepie przez miłą panią. Unikajcie jak ognia „gotowego” mielonego mięsa, a szczególnie tanich wersji w promocji! Składniki Makaron spaghetti Cebula Czosnek Pieczarki Mięso mielone Pomidory w puszce lub koncentrat pomidorowy Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Makaron ugotować zgodnie ze wskazaniami producenta na opakowaniu. Cebulę pokroić(...)kostkę i podsmażyć na patelni. Po 2-3 minutach dorzucić pieczarki pokrojone w plastry. Dodać zgnieciony lub pokrojony drobno czosnek w preferowanej przez domowników ilości. Dodać mięso mielone i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć około 5-10 minut na małym ogniu. Dorzucić pomidory w puszcze lub koncentrat pomidorowy i trzymać na ogniu kilka minut aż całość odparuje. Sól
Mr. TasteSkładniki: 1,5 szklanki ryżu, 1 kg mielonego, 1 cukinia, 1 duża zielona papryka, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 3 jajka, szklanka bulionu (może być z kostki), 200 ml śmietany kremówki, 2 kulki mozarelli (każda po 125 g), łyżka tymianku, łyżka oregano, sól, pieprz, tłuszcz do wysmarowania naczynia, tłuszcz do smażenia, 2 łyżki tartej bułki. Sposób przygotowania(...)Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Wysypujemy równomiernie ryż. Mielone mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni do czasu aż mięso straci surowiznę. Mielone wykładamy równomiernie na ryż. Paprykę kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i razem
Pobite gary Barbarymięsa w sosie: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 cebule - 1 kilogram mięsa mielonego - 500 gram passaty - 100 mililitrów czerwonego wina - szczypta cynonamonu - pieprz - sól Przygotowanie mięsa w sosie: Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekane cebule i smażymy je do zeszklenia. Mieszamy. Dodajemy mięso mielone. Mieszamy. Dodajemy passatę, czerwone wino, cynamon. Gotujemy 20 minut od czasu do czasu mieszając(...)minuty. Stopniowo dodajemy mleko i mieszamy za pomocą trzepaczki. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodajemy żółtka. Mieszamy i odstawiamy. Składniki na warstwy: - grillowane cukinie - grillowane bakłażany - mięso mielone w sosie - beszamel - 1 opakowanie fety (lub innego sera typu greckiego) Przygotowanie warstw: Na samym dnie naczynia układamy bakłażany, następnie cukinie. Potem mięso mielone w sosie
Życie zamknięte w smakuwzdłuż ). Z mięsa mielonego formujemy placki i zawijamy w nie ½ jajka. Otaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Z gorącego bulionu odlewamy do naczynia ok 100 ml i dodajemy śmietanę oraz mąkę. Całość porządnie mieszamy. Do bulionu dodajemy rozmieszaną śmietanę z mąką oraz musztardę. Zagotowujemy, mieszając, najlepiej trzepaczką. Kotlety mielone podajemy
Smaki Ewyostrej 5 filetów anchovies kilka gałązek tymianku 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka oleju rzepakowego bułka tarta mąka Wykonanie: W malakserze zmiksować anchovies, paprykę, tymianek i rozmaryn. Dodać do mięsa mielonego i dokładnie wymieszać. Na głęboki talerz wysypać mąkę, na drugi bułkę tartą, w kolejnym przygotować roztrzepane jajka. Jajka obrać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Jajko obtoczyć w mące. Na blacie (może(...)też być deska do krojenia) podsypanym mąką przygotować „placek” z mięsa mielonego, tak, żeby móc położyć na nim jajko i je w mięso zawinąć. Można też wykonać to inną metodą – na dłoni (wcześniej posypać ją mąką, żeby mięso się do niej nie kleiło) przygotować „na płasko” placek z mięsa mielonego, położyć
Pociąg Do Kuchnipoświęcić i podać to smakowite danie. Polecam! Składniki na roladki wieprzowe z mięsem mielonym 80 dag wieprzowiny pokrojonej w 5 sporych plastrów (ja użyłam szynki) 30 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego papryka konserwowa (ja użyłam zielonej, ale czerwona była by lepsza :-) 1 łyżka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki tymianku 1 szczypta rozmarynu 1 mała cebulka(...)mieszane) przyprawa do gulaszu mąka do zagęszczenia sosu olej Plastry wieprzowiny cieniutko rozbijamy, uważając by nie zrobiła się dziurka, posypujemy solą, pieprzem i majerankiem. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, odciśniętą bułkę, cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, sól, tymianek, rozmaryn, dokładnie wyrabiamy i dzielimy na 5 części. Paprykę kroimy w paseczki
Rozpustne gotowaniewalentynkowy. Składniki (na ok. 20 szt.): 50 g mielonych orzechów (u mnie włoskie) 50 g mielonych migdałów 150 g (ok. 6 szt.) suszonych fig 2 łyżeczki serka homogenizowanego waniliowego opcjonalnie: 1-2 łyżki likieru czekoladowego do obtaczania: wiórki kokosowe, mielone orzechy, mielone migdały, kakao, kolorowa posypka lub tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady do polania(...)trufli Przygotowanie: W malakserze (lub blenderze) mielimy orzechy, migały, figi, dodajemy serek (i ewentualnie likier) i wszystko razem łączymy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, do formowania trufli można użyć silikonowych form do czekoladek, np. w kształcie serduszek. Trufle chowamy na ok. 15-20 min. do lodówki. Jeśli dodajemy likier trzeba pamiętać, że mimo schłodzenia w lodówce trufle będą miękkie
Domowa Cookierenka Agialbo innej części wg upodobań) 2 szalotki 1 duże (L) jajko kawałek czerstwej bułki (10-15g) 100 ml mleka > 3% 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki sól 2 łyżki oleju rzepakowego Do podania gotowane ziemniaki natka pietruszki Instrukcje Marchewki obieramy i kroimy w nieduże słupki od długości kilku centymetrów. Cebulę obieramy. Korzeń selera(...)posiekaną szalotkę przez ok. 2 minuty często mieszając. Przestawiamy na bardzo mały ogień i smażymy jeszcze powoli przez 3-4 minuty nadal mieszając. W dużej misce mieszamy ze sobą mielone mięso, bułkę, żółtko, usmażoną szalotkę razem z użytym do tego celu olejem oraz przyprawy: słodką i ostrą paprykę oraz 1 łyżeczkę soli. Wyrabiamy starannie na możliwie jednolitą masę
Kulinarna PokusaKotleciki mielone w wersji pieczonej w formie szaszłyków, przekładane pomidorkami koktajlowymi. Składniki: 40 dag mięsa mielonego 30 dag pomidorków koktajlowych 1 cebula 1 jajo 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mleka 2 ząbki czosnku chilli mielona papryka Wykonanie: Bułkę tartą zalać mlekiem i 2 łyżkami oleju. Cebulę obrać, pokroić i wszystko razem włożyć do mielonego mięsa. Masę doprawić zmiażdżonym czosnkiem, odrobiną chilli, mieloną papryką , solą oraz pieprzem. Wyrobić dokładnie i formować kuleczki wielkości pomidorków koktajlowych. Następnie nabijać na szpadki na przemian z pomidorkami. Piec szaszłyki przez 20 minut w temperaturze 180 stopni w międzyczasie smarujemy olejem
Tradycyjna Kuchniaszynka bez kości) 1, 5 woreczka ryżu 2 cebule majeranek sól, pieprz papryka słodka mielona 20 dag startego żółtego sera Sposób Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, cebulę kroimy w kostkę, przysmażamy na oleju. Do miski wrzucamy mięso mielone, ugotowany i przestudzony ryż, usmażoną cebulę. Przyprawiamy wedle uznania. Papryki myjemy, odcinamy górną "pokrywkę
Kuchenne aromatySkładniki: mięso mielone 1/2 kg, jajka 1 sztuka, oregano 1 łyżeczka, kucharek(...)łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 3/4 szklanki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 2 sztuki, fasolka szparagowa 50 dag/opakowanie, przecier pomidorowy 150 ml, woda 3 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, makaron 25 dag, rzeżucha - ile potrzeba mielone z indyka wymieszać dobrze z jajkiem, tartą
W Mojej Kuchni Lubię