uspokojenie, życzliwość i spełnienie marzeń. W te piękne i jedyne w roku chwile chcę złożyć najlepsze życzenia pogodnych, zdrowych i radosnych dni oraz szczęśliwego Nowego Roku. Galaretka szampańska Składniki (2 porcje): 225 ml szampana lub półsłodkiego wina musującego 2 łyżeczki żelatyny 100 ml wrzątku 200 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru Żelatynę zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy(...)kieliszków lub foremek. Odstawiamy do lodówki. Gdy zastygnie przygotowujemy bitą śmietanę. Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy ją mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na galaretkę wykładamy bitą śmietanę. Najlepiej smakuje z truskawkami
Miksturownikszczypta - mąka pszenna – 3 łyżki - mąka ziemniaczana – 2 łyżki - cukier – 3 łyżki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka MASA JABŁKOWA: - jabłka – 2 kg - galaretka cytrynowa – 2 szt - cukier – 3 łyżeczki BITA ŚMIETANA: - śmietana 30 % – 500 ml - „Śnieżka” – 2 szt POLEWA: - margaryna – 125 g - cukier – 3 łyżeczki - kakao(...)tłuszczem i opruszonej bułką tartą. Pieczemy 30 minut w 180C. MASA JABŁKOWA: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Opruszamy cukrem i smażymy ok. 15 minut. Dodajemy galaretki w proszku i mieszamy. Gorące wykładamy na biszkopt. Studzimy. BITA ŚMIETANA: Kremówkę ubijamy ze śnieżkami i przekładamy na masę jabłkową. POLEWA: Margarynę rozpuszczamy z cukrem i kakaem. Lekko studzimy
Ostra na Słodkoszklanka – mąka – 1 szklanka – aromat waniliowy do ciast – 1 łyżka – herbatniki – ok. 250 – 300 g – banan – 2 szt – galaretka cytrynowa – 1 op * można zastąpić śmietankowym SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cztery szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, aromatem i masłem. Pozostałe, zimne mleko mieszamy z budyniami, mąką i żółtkami a następnie wlewamy(...)ciastek wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem. Na herbatniki wylewamy gorący krem budyniowy i resztę ciastek na wierzch. Na wystudzone ciasto nakładamy pokrojone w plasterki banany i zalewamy lekko teżejącą galaretką cytrynową. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin ( a jeszcze lepiej
Ostra na Słodkołyżek * mąka pszenna – 8 łyżek * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM POMARAŃCZOWY : * masło – 200 g * cukier – 1 szkl * śmietana słodka 12% – 250 ml * galaretka pomarańczowa – 2 szt * słodkie mandarynki – 6 szt MASA ŚMIETANKOWA : * śmietana 30% – 200 ml * cukier wanilinowy – 1 op * śmietanfix – 1 op * herbatniki – ok. 20 szt DODATKOWO(...)lekko wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 30 – 35 minut. Zostawiamy do ostudzenia. KREM POMARAŃCZOWY: Masło rozpuszczamy w garnku. Dodajemy cukier i śmietanę , mieszamy. Wsypujemy galaretki pomarańczowe i wszystko razem dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia składników. Studzimy. Na biszkopcie układamy cząstki mandarynek , zalewamy kremem i wkładamy do lodówki na conajmniej 60 minut. MASA ŚMIETANOWA : Śmietanę ubijamy
Ostra na Słodkosię w nich zakochają. Tęczowy Deser - Składniki: 250 ml śmietanki 30% 250 ml mleka 2 łyżki żelatyny + ok. 4 łyżki wody ok. 175 g cukru cukier waniliowy galaretka (o kolorze czerwonym, np. truskawkowa, wiśniowa) Tęczowy Deser - Sposób przygotowania: Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Mleko i śmietankę zagotować wraz z cukrem i cukrem waniliowym, zdjąć z ognia(...)ciepłym miejscu aby opóźnić proces zastygania). Gdy jedna warstwa zacznie tężeć wlewamy następną i tak do wykorzystania wszystkich barw. Następnie przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu i gdy lekko przestygnie wlewamy na wierzch deserków. Moje posty
Słodka Stronasera dwukrotnie zmielonego 150 ml śmietanki kremówki 30% 100 ml mleka 2 czubate łyżki żelatyny 150 g truskawek + ok. 150 g na "boki" biszkopt lub okrągłe biszkopty galaretka truskawkowa Truskawkowo Śmietankowy Sernik na Zimno z Mlekiem Skondensowanym - Sposób przygotowania: Mleko skondensowane z serem miksujemy. W ciepłym mleku dokładnie rozpuszczamy żelatynę - studzimy, a następnie wlewamy do masy sera z mlekiem(...)jasnej masy - wkładamy do lodówki aż lekko stężeje. Po tym czasie wlewamy truskawkową masę, znów umieszczamy w lodówce, wylewamy resztę masy serowej i po jej zastygnięciu Wylewamy przygotowaną wcześniej galaretką. Chłodzimy. *aby mieć pewność,że truskawki stężeją można do nich dodać jeszcze ok. łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wody, mi zastygły bez problemu, jednak mając bardziej wodnistą odmianę truskawek warto
Słodka Stronałyżki śmietany cukier waniliowy szczypta soli masa: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko 125 g masła cukier waniliowy ok. 300 g truskawek galaretka truskawkowa (opcjonalnie) Tarta z Truskawkami - Sposób przygotowania: Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty(...)jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Na ciasto wykładamy masę budyniową. Pokrojonymi w połówki truskawkami dekorujemy wierzch tarty. Całość możemy posmarować tężejącą galaretką (rozpuszczoną w ok. 350 ml wrzątku) - dzięki temu truskawki dłużej zachowają świeżość. Moje posty
Słodka Stronamąki pszennej 15 g mąki ziemniaczanej skórka otarta z 1 cytryny masa rabarbarowa: 400 g rabarbaru 2 łyżki cukru skórka otarta z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 galaretka truskawkowa (proszek) masa serowa: 400 g serka kremowego 120 g mleka skondensowane słodzonego 30 g płynnego miodu sok z 1 cytryny 6 listków żelatyny 300 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo(...)odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać skórkę i sok z cytryny, zagotować. Dusić na średnim ogniu, aż rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać. Zdjąć z palnika, wmieszać galaretkę. Odstawić do ostygnięcia. Gdy masa ostygnie, wyłożyć ją na biszkopt, równomiernie rozprowadzając. Wstawić do lodówki na 30-60 minut, aż zastygnie. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Sok z cytryny podgrzać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZnalazłam galaretkę Winiar o smaku różowej margerity. Jest na półtorej szkl wody. Ja dałam tak mniej niż 3/4 szkl plus na oko żelatyny. I pół szklanki wódki. Smak fajny.Polecam. Ja delikatnie obcinałam końce. Tak aby stały. Można też w czekoladę zanurzyć. I ustawiać. A galaretkę lekko ścinającą się wlewałam. Polecam robić to jakiś czas przed podaniem. Bo truskawki skubane
Malinowe PocałunkiCoś bardzo nowego. Niespotykanego.... Składniki 1 galaretka (smak dowolny) 2 łyżeczki żelatyny 1 szkl wody przegotowanej chłodnej 1 opakowanie (90g) pianek marshmallow rozdrobnionych Galaretkę i żelatynę wsypujemy do szklanej miseczki zalewamy szklanką zimnej wody. Mieszamy,odstawiamy na kilka min i wstawiamy na ok minutę do mikrofali. Wyjmujemy i mieszamy, aż wszystko nam się rozpuści. W razie gdyby coś było
Malinowe Pocałunkiolej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 3,2% 1 szklanka, kakao 4 łyżki, mąka pszenna 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, rabarbar 1/2 kg, śmietana kremowa 30% 250 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, cukier 1 szklanka olej, jajka, mleko, cukier dobrze roztrzepać rózgą i wsypać kakao, mąkę, proszek i "byle jak" wymieszać - nie za długo do płaskiej formy silikonowej 22cm(...)200C około 35 - 40 minut i zostawić w formie do wystudzenia śmietanę zimną 30% ubić na sztywno i połowę śmietany nanieść na jeden przekrojony blat ciasta i przykryć drugim galaretkę wymieszać w 1/2 szklanki gorącej wody i wystudzić - wlać do reszty bitej śmietany i nanieść na ciasto - schować do lodówki na 2 godziny ciasto jest przepyszne i szybko się zjada
W Mojej Kuchni Lubięłyżki oleju 2 łyżki wody ½ proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki masła 1/4 szklanki wody 3-4 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 ½ opakowania galaretki pomarańczowej Masa budyniowa: 900ml mleka 3 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 200g miękkiego masła Polewa: 200g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 8-9 łyżek mleka Ciasto rozpoczynamy od przygotowania(...)myjemy. Kroimy na kawałki średniej wielkości i wkładamy do garnka. Dodajemy cynamon, cukier, masło oraz wodę. Dusimy na małym ogniu, aż zmiękną. Zdejmujemy wówczas garnek z ognia. Dodajemy galaretkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczania. Odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Przyszła kolej na budyń. W tym przepisie użyłyśmy gotowego budyniu, ale jeśli ktoś ma ochotę pokusić się na budyń własnej
Kolizje Smakówbiszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia masa zielona: duża butelka zielonego Ptysia 3 budynie waniliowe lub śmietankowe masa jasna: śmietana 30% 4 galaretki zielone paczka delicji Wykonanie: Ubić białka i stopniowo dodawać żółtka i cukier. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec 35 minut w 180 stopniach. Odlać ptysia(...)zgęstnieje. Gdy biszkopt będzie przestudzony wylać masę na wierzch i wyłożyć biszkopty. Ubić śmietankę na sztywno i wyłożyć ja równo na delicje. Na samą górę dodać tężejącą galaretkę. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieszklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 1 litr mleka 4 budynie waniliowe łyżka kakao 2 kostki masła masa śmietanowa: 500 g serków homogenizowanych waniliowych 3 galaretki czerwone 4 banany 1 cytryna polewa: 1/2 kostki masła 3 łyżki kakao 4 łyżki kwaśnej śmietany łyżeczka żelatyny 3 łyżki cukru dodatkowo: banany Wykonanie: Biszkopt jasny: białka ubijamy na sztywno(...)opakowaniu i studzimy. Masło ucieramy na biały puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Masę dzieli na dwie części i do jednej dodajemy łyżkę kakao. Masa serowa: Galaretki rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć łączymy je z serkami i mieszamy mikserem. Banany kroimy w plastry o grubości ciemnego biszkoptu i kropimy je sokiem
ciastkarnia na kruchym spodziesernik, według mnie załamałoby się to bardzo szybko. Może jeszcze kiedyś się skuszę na taką tartę ale zobaczymy:) Składniki: 300 g herbatników 1 1/2 kostki margaryny budyń waniliowy galaretka owocowa pomarańcza mandarynka ananas z puszki Wykonanie: Herbatniki łamiemy i miksujemy na puch. 1/2 kostki margaryny rozpuszczamy i mieszamy z połamanymi herbatnikami. Gotową masę wykładamy na spód i brzegi tortownicy. Pieczemy(...)stopniach. Gotujemy budyń z godnie z instrukcją na opakowaniu a potem studzimy go. Gotowy budyń miksujemy z kostką margaryny. Masę wykładamy na wierzch upieczonego ciasta. Na masę układamy owoce. Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcja na opakowaniu i gdy lekko stężeje to wykładamy na ciasto. Całe wkładamy do lodówki na około godzinę. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzie