galaretka - 14130 przepisów (strona:550/942)

Afrykańczyk 67

oraz ocet. Wykładamy do blaszki w której wcześniej piekło się ciasto makowe, wyrównujemy i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C   Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki dowolnego koloru (użyłam truskawkowe) 1 łyżka masła Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Masło rozgrzewamy, dodajemy jabłka, dusimy pod przykryciem, a gdy jabłka zmiękną dodajemy galaretki i mieszamy

Cynamonowe szczęście
Orzechowa pychotka 72

mąki pszennej 5 jajek 150 g zmielonych orzechów włoskich 120 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Mus jabłkowy 4 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 galaretka cytrynowa 1 łyżka cukru pudru Masa śmietankowa 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix Dodatkowo 50 g posiekanych orzechów włoskich(...)pokrój w kosteczkę. Wrzuć na patelnię i podsmaż kilka minut na średniej mocy palnika. Następnie dodaj cynamon oraz cukier puder, wymieszaj. Kiedy jabłka będą już zarumienione i miękkie, wsyp galaretkę cytrynową (proszek). Całość dokładnie przemieszaj i odstaw do przestygnięcia. Przestudzony mus wyłóż na 1 blat biszkopta i całość wstaw do lodówki do całkowitego stężenia musu. Masa śmietankowa Dobrze schłodzoną śmietankę

Alle Dobre!
Orzechowiec z jabłkami prażonymi 106

orzechy włoskie lub laskowe zmielone (100 g) Mus Jabłkowy : jabłka  prażone ze słoika  (800 g ) przepis na prażone jabłka znajdziesz  TUTAJ  lub użyj kupnych. galaretka cytrynowa  (2 op = 154 g)  woda gorąca (0,5 szkl.) Krem z mascarpone: mascarpone (500 g) śmietanka kremówka (500 ml.) cukier puder (3 łyżki) coś waniliowego(...)zrobić biszkopt orzechowy z tego przepisu   2. Mus jabłkowy: 800 g prażonych jabłek   i 0,5 szkl gorącej wody zagotowujemy. Wyłączamy grzanie kuchenki i wsypujemy 2 galaretki. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia.  3: Poncz: W 1/4 szklanki wody rozpuszczamy 1 łyżkę soku z cytryny i 1 łyżkę cukru pudru.  4.  Składanie ciasta

Rita creative
10 pomysłów na ciasto z galaretką 53

Zapraszam kochani na 10 propozycji ciast z galaretką. 1.Sernik na zimno z galaretkami: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2023/04/sernik-na-zimno-z-galaretkami.html 2.Malinowa chmurka: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2021/12/malinowa-chmurka.html 3.Popapraniec https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2021/08/ciasto-popapraniec.html   4. Kora orzechowa  https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2018/01/kora-orzechowa.html 5.Bananowiec https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2020/11/bananowiec.html?m=1 6.Ciasto z delicjami (Izydor) https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2017/04/ciasto-z-delicjami.html?m=1 7.Pawi ogon https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2018/01/ciasto-pawi-ogon.html?m=1 8.Truskawkowy Kubuś  https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2021/02/truskawkowy-kubus.html?m=1 9.Balladyna   https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2021/01/ciasto-balladyna.html?m=1

kulinarne odsłony pati
Ciasto gryzikowe, doskonały delikatny dodatek do kawki 124

Zrobiłam to ciasto z lekkim strachem co to będzie, ale ku mojemu zaskoczeniu – pycha. Wszystkim moim gościom smakowało. Mogę bez obawy polecić. Galaretki rozpuścić w 750 ml wody, wymieszać i odstawić do zgęstnienia, ale nie całkowitego. Do garnka wlać mleko, dodać cukier, cukier waniliowy i esencję waniliową, masło. Zagotować. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę manną i cały(...)również. Na dnie rozłożyć herbatniki. Wylać gorącą masę z kaszy manny, wygładzić i rozłożyć owoce u góry. Lekko je przydusić. Odłożyć ciasto do wystudzenia. Następnie na owoce wylać tężejącą galaretkę. Odstawić do stężenia. Polecam bardzo, smacznego

Kuchnia Pokoleń
Ciasto Jabłkowo-orzechowa krówka-po prostu przepyszne (z jabłkami, kremem orzechowym)+FILM 69

łyżki octu spirytusowego 10% -3 jajka KREM ORZECHOWY  -350g orzechów włoskich -300ml mleka -3/4 szkl cukru -300g masła JABŁKA -ok 2 kg jabłek -galaretka cytrynowa DODATKOWO  -puszka masy kajmakowej -trochę orzechów do posypania  SPODY  Go garnka dajemy margarynę lub masło, cukier puder oraz miód. Podgrzewamy  Następnie w osobnej miseczce mieszamy ocet(...)minut (mają być miękkie) Tak postępujemy z resztą ciasta-mamy mieć 3  cienkie spody JABŁKA Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy do miękkości.  Dodajemy galaretkę (proszek)  i mieszamy żeby się dobrze rozpuściła Gorące jabłka wykładamy na pierwszy spód i przykrywamy drugim. Ciasto okrywamy ściereczką i studzimy KREM Orzechy mielimy drobno, dajemy do garnka. Dodajemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sernik na zimno z galaretką i borówkami 68

Sernik na zimno z galaretką i borówkami – doskonały deser, który przygotujesz błyskawicznie! Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi! Artykuł Sernik na zimno z galaretką i borówkami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką 82

wydaje się Wam za gęste można dodać jeszcze 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu. Umyte śliwki kroimy na pół lub na ćwiartki, usuwamy pestki, wymieszać z 1 opakowaniem dowolnej galaretki albo z kisielem, czy skrobią. Jak zrobić kruche ciasto ze śliwkami , krok po kroku: Posiekać razem mąkę wymieszaną z proszkiem, masło i cukier, dodać jajka i wszystko razem zagnieść, podzielić(...)pół. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć dno tortownicy ciastem, ciasto podpiec w 180 st.C ok. 15-20 minut. Wyłożyć na podpieczone ciasto śliwki wymieszane z suchą galaretką, na owoce pokruszyć lub zetrzeć resztę ciasta i całość piec 30 minut w 180 st. C. Wyjąć z piekarnika kruche ciasto ze śliwkami , można ostudzić, ale na ciepło też jest pyszne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sok z pigwy do herbaty 87

winogron na zimę (przepis), a kilka kolejnych jeszcze mamy w planach. Sezon na pigwę jest krótki, a ja staram się go wykorzystać jak najlepiej przygotowując takie pyszności, jak galaretka z pigwy czy pigwówka - domowa nalewka z pigwy . Nie każdy ma pigwę lub pigwowca w swoim ogrodzie, ale jeszcze do połowy listopada można kupić owoce pigwy i pigwowca na lokalnych bazarkach(...)wielu wierzy, że złote jabłko podarowane jej przez Parysa było właśnie pigwą. Kolejną zaletą pigwy jest duża ilość naturalnej pektyny, związku występującego w niektórych owocach, który zagęszcza dżemy i galaretki. Sok z pigwy do herbaty. G M T Y Wykryj język Afrikaans Albański Amharski Angielski Arabski Azerski Baskijski Bengalski Białoruski Birmański Bośniacki Bułgarski Cebuański Chiński trad Chiński upr Chorwacki Czeski

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Galaretka z winogron i aronii z sokownika 69

Bardzo polecam Wam zakup sokownika. Niezmiernie proste i ułatwiające pracę urządzenie. Zrobienie takiego soku to przysłowiowa pestka, nic prostszego. Smak galaretki cudny. Winogrona umyć, nie trzeba oddzielać owoców od gałązek, to samo zrobić z aronią. Umyte owoce włożyć do sokownika, zamknąć. W połowie ilości owoców obsypać cukrem( połowa). Następnie włożyć pozostałe owoce i znowu cukier. Postawić na ogniu i gotować(...)Słoiki muszą być wyparzone. Od razu wlać gorący sok i dobrze zakręcić. Przykryć grubym ręcznikiem i zostawić aż ostygną. Cukru można dodać mniej lub więcej. To już jak lubicie. Galaretka jest pyszna polecam

Kuchnia Pokoleń
Bita śmietana z mascarpone do ciasta – pomysły na obłędnie pyszny deser 89

jest warstwa kremu z mascarpone i bitą śmietaną. Opcjonalnie możesz dodać ulubione owoce lub polewę czekoladową, by nadać deserowi jeszcze bardziej wyrazisty smak. Krem z bitej śmietany, mascarpone i galaretki to nietypowa, ale smaczna kombinacja. Po przygotowaniu kremu z mascarpone i bitą śmietaną dodaj rozpuszczoną galaretkę o wybranym smaku. Schładzaj, aż krem stężeje, a potem podawaj w miseczkach

Ugotowane pozamiatane
Szarlotka na biszkopcie 93

jajek 7 łyżek cukru cukier waniliowy 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli WARSTWA JABŁKOWA: 1,5 kg jabłek 50 ml wody 2 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe Wymiary formy 25×37 cm Przygotowanie 1. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania wsypujemy cukry i miksujemy do uzyskania sztywnej(...)Jabłka obierz i pokrój w kostkę, przełóż je do garnka, dodaj wodę i cukier. Podsmażaj jabłka przez około 10 minut do miękkości, odstaw do wystudzenia. 3. Galaretki rozpuść w 250 ml wrzątku, a następnie dodaj do jabłek, gdy jabłka przestygły, wylej masę na przekrojony na pół biszkopt, przykryj jabłka drugą częścią biszkoptu, wstaw do lodówki do całkowitego stężenia

Wasze Przepisy
Pomysły na ciasta bez jajek – AŻ 20 PRZEPISÓW 91

tarta z kremem lemon curd! Kruche ciasto z orzeźwiającym kremem, a całość w wersji wegańskiej, czyli bez… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto Delicja w wersji bez jajek! Wegańskie ciasto z galaretką i polewą czekoladową Ciasto Delicja to przepis na proste ciasto bez jajek z galaretką na bazie dżemu oraz z polewą czekoladową. Ciasto smakuje… ZOBACZ PRZEPIS Szarlotka bez pieczenia! Wegańska

Via Gusto
HERBATNIKOWA KANAPKA 90

Składniki: Budyń truskawkowy: 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym 800 ml mleka 2 łyżki cukru 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym 1 łyżka żelatyny Budyń cytrynowy: 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym 800 ml mleka 2 łyżki cukru 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym 1 łyżka żelatyny Dodatkowo: ok. 400 g herbatników (54 szt) Przygotowanie: Budyń truskawkowy-  2 opakowania

Ciastka - domowe słodkości
Kruche ciasto z kiwi – ciasto z kiwi pieczone 114

kiwi można zrobić różne ciasta – najczęściej spotykane są ciasta z kiwi na zimno, czyli na przykład: ciasto z biszkoptem, kremem z bitej śmietany z dodatkiem kiwi i galaretki, sernik na zimno z galaretkami z dodatkiem kiwi, ciasto z kremem budyniowym i musem z kiwi. A jakie zrobić pieczone ciasto z kiwi? Polecam to najzwyklejsze – czyli po prostu kruche

Via Gusto