galaretka - 14130 przepisów (strona:554/942)

Ciasto Biedronka 189

śmietankowy na 3/4 l gotujemy w 1/2 litrze mleka ( możemy budyń zrobić sami) 1/2 litra mleka 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła Dodatkowo: 1/3 słoika dżemy truskawkowego wiórka kokosowe galaretka truskawkowa rozpuszczona w 250 ml wody Wykonanie: Do rondelka wlewamy mleko, zostawiając 3/4 szklanki, w której rozpuszczamy proszek budyniowy. Do rondelka wsypujemy cukier i gotujemy. W momencie, w którym mleko(...)biszkoptowym małą okrągłą foremką wycinamy kółeczka, serduszka, co będziemy chcieli. Powycinamy blat układamy na masie budyniowej. Wierzch smarujemy kremem budyniowym, który oprószamy wiórkami kokosowymi. W powstałe otworki wlewamy tężejącą galaretkę truskawkową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu

Blondynka Gotuje
Rolada z Masą Budyniową 182

ściereczkę wierzchem do dołu, szybko zrywamy papier i jeszcze ciepłą ciasno zwijamy ze ściereczką w rulon, odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie możemy zająć się masą. Dodatkowo: cukier puder galaretka ( rozpuszczoną galaretkę wlewamy do płaskiego naczynia, aby potem pokroić ją w paski) Masa budyniowa: 20 dag cukru 1/2 l mleka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka mąki pszennej(...)puszystą masę i dalej miksując po łyżce dodajemy zimny budyń (koniecznie zimny!) aż do jego wyczerpania. Wykonanie: Biszkopt delikatnie rozwijamy ze ściereczki, smarujemy masą budyniową, przy brzegu układamy paski galaretki i zwijamy w roladę. Wierzch tym razep posypałam cukrem pudrem. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Klasyczna tarta z owocami 342

ardzo smaczna tarta na kruchym spodzie na żółtkach, do tego klasyczny crème pâtissière, owoce i glazura wykonana z galaretki owocowej. Idealne połączenie. :) Ciasto kruche można przygotować nieco wcześniej. Gotowe ciasto kruche zawinięte w folię spożywczą można przechowywać w lodówce do tygodnia, a w zamrażarce do 3 miesięcy. Klasyczna tarta z owocami PRZEPIS Temperatura pieczenia : 1 80 o C | Czas pieczenia(...)zafoliować i odstawić do wystygnięcia. Zimny roztrzepać rózgą i wyłożyć na ciasto. Przygotowanie tarty   Na spód wykładamy krem, a następnie ulubione owoce tworząc ciekawą kompozycję. Całość zalewamy tężejącą galaretką (wykonanie galaretki wg instrukcji znajdującej się na opakowaniu). Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto z budyniem, malinami i borówkami 628

mały cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 1 łyżka oleju Masa budyniowa 1 litr mleka 4 budynie śmietankowe bez cukru (cukru dałam mniej niż podana ilość na opakowaniu) Dodatkowo 2 galaretki pomarańczowe pojemnik malin pojemnik borówek amerykańskich Przygotowanie Ciasto. Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać. Gdy białka będą sztywne, dodawać(...)budyniowa. Ugotować 4 budynie w litrze mleka (ilość cukru wedle uznania), gorący wylać na ciasto. Poczekać aż ostygnie a następnie ułożyć maliny i borówki. Wstawić do lodówki. Wykończenie. Dwie galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody, wystudzić. Polewać tężejącą galaretką (po łyżce) na maliny aż do wyczerpania,odstawić do lodówki na 2 godziny.     Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Orzechowiec z brzoskwiniami bardziej znany jako " Kora drzewa " 373

szkl. cukru pudru 300 g masła 5 żółtek 2 op. budyniu śmietanowego z cukrem ( użyłam bez cukru ) 2 łyżki cukru Ponadto: 2 małe paczki delicji pomarańczowych 2 op. galaretki brzoskwiniowe spirytus do nasączenia ( dodałam rumu ) tłuszcz do blaszki papier pergaminowy Sposób przygotowania: Ciasto : Białka ubijamy na sztywna masę. Ciągle ubijając dodajemy cukier i żółtka  Mąkę mieszamy z proszkiem(...)gotujemy z 2 łyzkami cukru. W momencie zagotowania sie syropu dolewamy roztrzepana masę. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Placek orzechowy z brzoskwiniami : Galaretki rozpuszczamy według przepisu podanego na opakowaniu. Na placek orzechowy wykładamy połowę masy , nastepnie delicje nasączone w rumie , pozostała masę i pokrojone brzoskwinie. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Panna cotta z limonką 111

cottę. Limonkę w lodówce znalazłam, kremówkę też , więc nie było na co czekać. :) Pyszny i łatwy w przygotowaniu deser. źródło : " link "  Składniki: 500 ml śmietanki kremówki 30 %  galaretka agrestowa starta skórka z limonki 2 łyżki cukru sos malinowy Sposób przygotowania : Nalać 1/3 szklanki wrzącej wody i wsypać całą galaretkę , mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Kremówkę wlać do garnka , doprowadzić(...)wrzenia i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Śmietanę połączyć z galaretką i wrzucić starta skórkę z limonki i na końcu wymieszać. Okrągłe foremki, salaterki opłukać zimną wodą i ponalewać masę śmietanową. Wstawić do lodówki aby deser stężał. Aby lepiej wyszły z foremki należy foremki z masą zanurzyć w gorącej wodzie a następnie odwrócić

Słodkości i nie tylko
Tarta z truskawkami i borówkami z kremem mascarpone 357

ogrodzie z kubkiem kawy z mlekiem a do przegryzienia mieć kawałek pysznej kruchej tarty z kremem z bitej śmietany i serkiem mascarpone posypanej truskawkami i borówkami pokrytej kawałkami galaretki. Coś pysznego w upalny dzień :) Polecam wypróbować :) Wymiary foremki : średnica 28 cm Czas pieczenia : ok. 30 minut Temp. pieczenia : 180 C   Składniki: 120 g masła 30 g margaryny 1 żółtko(...)szkl. mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej  Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo : 250 g truskawek koszyczek borówek galaretka  agrestowa Sposób przygotowania: Ciasto kruche :  Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, 1 żółtko, cukier oraz śmietanę. Składniki siekamy nożem po czym energicznie zagniatamy

Słodkości i nie tylko
Bananowa rolada z waflem bez pieczenia 286

kawki - uznałam, że przepis można puścić w eter:) Bananowa rolada z waflem bez pieczenia Składniki: 1 margaryna 1/2 szklanki cukru 1 szklanka wody 1 opakowanie herbatników (typu "petitki") 1 galaretka 2 łyżki kakao 2 płaty wafli typu andrut 2 banany Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Margarynę z cukrem zagotować. Do gorącej masy dodać pokruszone  herbatniki i ciepłą galaretkę

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Torcik brzoskwiniowy na zimno 3667

kostka masła 5 żółtek 2 kopiaste łyżki żelatyny (lub  1 opakowanie żelatyny deserowej) 1/3 szklanki mleka biszkopty do wyłożenia formy  1 puszka brzoskwiń w puszce 1 galaretka brzoskwiniowa 2 łyżki dżemu porzeczkowego Przygotować wcześniej składniki i pozostawić w temperaturze pokojowej, dzięki temu w masie nie będzie grudek. Galaretkę brzoskwiniową przygotować według przepisu i odstawić do wystudzenia. Spód dużej(...)wgłębieniem od pestki do góry i lekko wcisnąć w masę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Gdy masa stężeje w zagłębienia po pestkach wkłożyć odrobinę dżemu i zalać tężejąca galaretką, odstawić do stężenia

Monia miesza i gotuje
Ciasto-pianka z owocami 280

składniki: 250 g margaryny 4 jajka 1 szklanka mleka 1 niepełna szklanka cukru pudru 4 łyżki żelatyny 2 łyżki kakao 1 galaretka o dowolnym smaku 100 g borówek + do dekoracji  100 g malin + do dekoracji  biszkopty do wyłożenia formy  Galaretkę przygotować według przepisu i dostawić do wystudzenia, ja dałam poziomkową. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć biszkoptami(...)dokładnie wymieszać.Do tortownicy wyłożyć masę z borówkami, wyrównać a potem masę z malinami i znowu wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia. Potem udekorować pozostałymi owocami i zalać tężejącą galaretką, ponownie schłodzić

Monia miesza i gotuje
Truskawkowo-kokosowy deserek 127

mrożonymi truskawkami. Powoli trzeba szykować w zamrażarce miejsce na kolejne zapasy. składniki: 400 ml mleka kokosowego 350 g mrożonych truskawek 2 płaskie łyżki żelatyny  do smaku cukier 1 galaretka truskawkowa Galaretkę przygotować według przepisu i odstawić. Połowę mleczka kokosowego podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę, przestudzić. Truskawki, moje były na pół rozmrożone, zmiksować. Zmiksowane truskawki dodać do wystudzonego mleczka(...)foremek. Cała masa nie zmieściła mi się do foremki więc użyłam foremki silikonowej w kształcie takich kwiatków i szklaneczek. Odstawić do lodówki do stężenia. Potem na wierzchu zalać tężejącą galaretką. Ponownie schłodzić. Aby deserek ładnie wyszedł z foremki silikonowej należy wstawić na chwilkę do ciepłej wody, wtedy deserek sam wyskoczy z foremki

Monia miesza i gotuje
Tarta z musem/ dżemem dyniowym 172

słoik z etykietką dyni. Od razu pomyślałam o tarcie z musem. Ma ona piękny pomarańczowy kolor. Sama dynia jest mdła, dlatego połączyłam ją z brzoskwinią, sokiem z cytryny oraz galaretką cytrynową.   Zrobiłam za dużo musu, dlatego oprócz ciasta mam jeszcze trzy słoiczki dżemu. Przepis dołączam do akcji: "dyniowe przysmaki" i "dynia" Normal 0 21 false false false(...)family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na blaszkę o średnicy 28 cm: mus/ dżem: 1,4 kg dyni 1 cytryna 2 galaretki cytrynowe 1,5 łyżki cukru 1 duża brzoskwinia (0,4 kg) spód: 250g mąki 2 żółtka 2/5 szklanki cukru Pół kostki margaryny - miękkiej Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki

Fabryka pomysłów
Sernik na zimno 1078

Mój A. nawet, co Święta pyta się, czy będzie jego ulubiony serniczek. Ten przepis to już tradycja, po prostu nie może go zabraknąć. Ja zawsze przyrządzam go z truskawkową galaretką i mrożonymi truskawkami, ale spokojnie możecie dobrać inne owoce. Składniki na dużą blaszkę: 1 kg sera we wiaderku Kostka masła lub margaryny 1,5 szklanki cukru 4 żółtka(...)szklanki mleka 4 płaskie łyżki żelatyny Cukier waniliowy Aromat śmietankowy lub waniliowy 2 galaretki truskawkowe 400-500g mrożonych truskawek Duża paczka herbatników (małe ze 2-3) Przygotowanie: Margarynę utrzeć z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać ser oraz aromat i wymieszać na jednolitą masę. Dodać do masy mleko (uprzednio zletnione). Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i wymieszać

Fabryka pomysłów
Kakaowe tartatelki z truskawkami 172

zrobić gdy mówią „bierz mnie”. Tak, więc wzięłam i przygotowałam pyszne ciacha bez pieczenia na kakaowym spodzie z kremem z mascarpone. Całość   natomiast dopełniają truskawki oraz truskawkowa galaretka. Zadowolą   one na pewno tych, dla których pieczenie jest zmorą. To także świetny patent na upalne dni – proste i na zimno! Ps. przypominam, że „Gotowanie za głosowanie” trwa do piątku(...)godziny 22 (ankieta mieści się w prawym górnym rogu bloga )! Składniki na 5 sztuk o średnicy 11cm: Kilka truskawek ½ galaretki truskawkowej 250ml kremówki 100g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 185g herbatników kakaowych 90-100g masła lub margaryny Przygotowanie: Herbatniki zmielić. Masło rozpuścić,   przestudzone wlać do zmielonych herbatników. Wymieszać na jednolitą masę. Wyłożyć nią   uprzednio wysmarowane i posypane

Fabryka pomysłów
Jogurtowiec z malinami 701

jogurty naturalne 20 g żelatyny 160g ciasteczek maślanych (np. Digestive) lub herbatników sok z połowy cytryny ½ szklanki mleka lub wody (do rozpuszczenia żelatyny) 5 łyżek cukru ½ kostki masła 1 galaretka malinowa Przygotowanie: Ciastka pokruszyć lub zblendować. W garnku roztopić masło i połączyć z pokruszonymi ciastkami i dokładnie wymieszać. Masą z ciastek wypełnić dno tortownicy oraz jej brzegi, dobrze ugnieść dłońmi(...)Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie lub mleku, przestudzić. Wlać ją do masy jogurtowej ciągle mieszając. Białą masę przelewamy do tortownicy. W masę włożyć kilkanaście malin, masę odstawiamy do stężenia. Galaretkę malinową rozpuścić w 400ml wody. Gdy masa jogurtowa stężeje układać na niej gęsto pozostałe maliny. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów