francuskie - 7160 przepisów (strona:172/478)

Trójkąty z ciasta francuskiego z nadzieniem serowym 251

kawy czy herbaty. Z ciasta wychodzi około 12 trójkącików, u mnie do zrobienia zdjęć zachowało się ich tylko 5  ;) Składniki (ok. 10-12 sztuk): 1 opakowanie ciasta francuskiego light 200 g sera twarogowego 100 g serka waniliowego (u mnie Serek Bio Bakoma) 1 żółtko + 1 jajko do posmarowania 4 łyżki ksylitolu 3 łyżki budyniu waniliowego Wykonanie: Nadzienie serowe(...)blendera przełożyć twaróg, dodać żółtko, ksylitol oraz serek waniliowy i zblednować do połączenia się składników. Następnie dodać budyń i jeszcze raz zblendować. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty. Na środku nakładać farsz zostawiając wolne brzegi, następnie złożyć w trójkąt lekko dociskając brzegi. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 20 minut w rozgrzanym do 180 piekarniku

Healthy food explorer
Tarta na francuskim cieście z brukselką i szynką parmeńską (Torta di sfoglia con cavoletti di bruxelles e prosciutto crudo) 158

SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g brukselki 200 g śmietany 30% 70 g szynki parmeńskiej  50 g startego sera np. parmezanu 2 jajka s ó l, pieprz   **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia 400 g di cavoletti di bruxelles 200 g di panna fresca 70 g di prosciutto crudo 50 g di parmigiano grattugiato(...)montate le uova con la panna. Aggiungete il parmigiano grattugiato; aggiustate di sale e pepe. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni (piekarnik statyczny), 180 stopni (piekarnik z termoobiegiem). Ciasto francuskie układamy w formie do pieczenia. Na dnie tarty układamy brukselkę, którą posypujemy kawałeczkami szynki.  **** Riscaldate il forno statico a 200 gradi, invece il forno ventilato a 180 gradi

La grande e la piccola cuoca
Wtorek: Zapiekanka tartiflette 149

słowa „tartiff”, który w lokalnym dialekcie znaczy „ziemniak”. Tartiflette to ziemniaczana zapiekanka z dodatkiem sera reblochon. Dzięki odpowiedniemu marketingowi i reklamie szybko zdobywała popularność, najpierw w rejonie Alp francuskich, później w Szwajcarii i Włoszech i wreszcie na stałe weszła do restauracyjnych menu jako klasyczne, francuskie danie. Serem w podatki Kluczowym składnikiem zapiekanki jest ser reblochon, lokalny przysmak w alpejskim rejonie

Niedzielny kucharz
Kaczka konfitowana (Confit z kaczki) 221

Kaczka przygotowana francuską metodą confit zdecydowanie stała się moim ulubionym przepisem na kaczkę. Choć wolno duszona w głębokim tłuszczu, to mięso wcale nie jest tłuste, a kremowo miękkie i soczyste (pieczona w piekarniku nigdy nie osiągnie takiej struktury). Według francuskiej receptury, confitować (gęś lub kaczkę) należy w gęsim lub kaczym smalcu, jednak nie jest to warunek konieczny. Można śmiało mieszać

Kierunekuchnia
MAKOWA CHOINKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO 176

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego ( 2x275g) najlepiej żeby były w temperaturze pokojowej 100-120g   gotowej masy makowej firmy Helio garść ulubionych bakalii i orzechów do masy makowej oraz do posypa nia wierzchu ciasta(...)jajko + 1 łyżka wody do posmarowania wierzchu ciasta Wykonanie: do masy makowej dodajemy garść bakalii, orzechów ,mieszamy z ciasta francuskiego wycinamy 2 równo ramienne choinki z małym pniem jedną z nich przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej masę makową, przykrywamy ją drugą choinką nacinamy niezbyt ostrym nożem gałęzie czyli pasy o grubości około

Słodkie zapomnienie
Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej 180

Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej to idealna propozycja na niedzielny, rodzinny obiad. Wbrew pozorom przygotowanie tego dania nie zajmuje nam tak wiele

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Francuska bagietka. 163

berlińskiego currywursta można było podać jeszcze jakiś przepis, o tyle w przypadku paryskiej bagietki będzie to tylko propozycja kompozycji składników. Oczywiście, moglibyśmy poprosić Marzenę o upieczenie francuskich bułek i opisanie tego w jakimś ciekawym poście, ale chwilowo musimy zadowolić się bagietkami z piekarni. ;) Czy można wyobrazić sobie wędrówkę po paryskich ulicach bez bagietki? Rano z kawą, w południe z wodą(...)wieczorem pewnie z winem - zawsze na posterunku! Ważne żeby była świeża, chrupiąca i posmarowana dobrym masłem. :) Propozycje kompozycji: cienko krojona szynka - musztarda Dijon - sałata francuski pasztet - musztarda pełnoziarnista - korniszony camembert - konfitura morelowa - rukola pierś z kurczaka - winegret - czerwona cebula - sałata tuńczyk - majonez - kapary - tarty ser grillowana kiełbasa - musztarda Dijon - tarty ser - pomidor omlet - smażony boczek - keczup - szczypiorek salami - pomidory - oliwki

zadanie-gotowanie
Crepes (francuskie naleśniki) ze szpinakiem 197

Ostatnio upodobałam sobie szpinak..mogę go jeść codziennie, Dziś postawiałam na cieniutkie naleśniki faszerowane szpinakiem, zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą. SKŁADNIKI: (4-5 głodnych osób) Przepis na francuskie naleśniki znajdziecie tutaj :   http://kopystkapogarach.blogspot.com/search/label/Nale%C5%9Bniki   FARSZ: 2 opakowania szpinaku 3-4 duże ząbki czosnku 1/2 niewielkiej cebuli 2 łyżki ricotty lub pleśniowego (opcjonalnie) sól pieprz gałka

Kopystką po garach
Omlet z pomidorami po francusku 165

Omlet z pomidorami po francusku – oczywiście niedzielne śniadanie, więc Śniadanie z jajem i korzystanie ze ściąg rodziców. Tym razem znów skorzystałam z „Na nowo ab ovo, czyli 65 potraw z jaj”. By przygotować właśnie to danie skłoniła mnie Francja w nazwie przepisu. Przygotowanie śniadania zajęło około 30 minut i przygotowałam dwie średnie patelnie: dla... Więcej The post Omlet(...)pomidorami po francusku appeared first

Magiczny Garnek
Cynamonowa chałka po francusku i łyk słodkiej wiśni 229

Dziś zapraszam Was na śniadanie idealne. Szybkie, smaczne, lekko słodkie i… do tego aromatyczne. Cynamonowa chałka po francusku i łyk soczystej wiśni , tak mogłabym zawsze zaczynać dzień. Ostatnie nie wyobrażam sobie śniadania bez pysznej owocowej herbaty, a w „Słodkiej wiśni” Natjun się po prostu zakochałam. Bukiet lekko kwaskowego posmaku hibiskusa i wyrazistego aromatu wiśni dopełniają kawałki owoców(...)dzikiego bzu, rodzynki i aromat rumowy. Cudowne połączenie, polecam Wam spróbować zarówno do śniadania, jak i na chłodne wieczory. Do tego cynamonowa chałka po francusku i… można się cieszyć wspaniałym posiłkiem. Składniki: 4 kromeczki z małej chałki 1 jajko M 2 łyżki mleka większa szczypta cynamonu 1 łyżka masła cukier puder do oprószenia polecam w towarzystwie aromatycznej owocowej herbaty

Słodkie okruszki
“Przewodnik Kulinarny” – recenzja 189

jacyś miłośnicy kuchni rekonstrukcyjnej, albo klasycznej kuchni francuskiej?   Książka Augusta Escoffiera, choć napisana ponad 100 lat temu do dziś jest biblią zawodowych kucharzy, którzy mają ją na podorędziu na wypadek, gdyby nagle musieli zrobić któryś z mniej znanych francuskich sosów. A sama część o sosach zajmuje w tej książce 20 stron.   Escoffier zadedykował ją młodym, początkującym kucharzom, żeby

Ugotowane pozamiatane
Najlepsze rillettes z kaczki 162

których większości z nas trudno przekonać, ale o tym napisze innym razem. Z pewnością jednak rillettes, pasztety czy pate należą do tych dań, bez których trudno sobie wyobrazić francuską kuchnię, a już na pewno chrupiąca bagietkę. Jako, że Francja różnorodnym pieczywem i wypiekami stoi, to coś do niego trzeba podać, tym czymś może być konfitowana w gęsim tłuszczu kaczka. Niebywale(...)łączy cudownie z każdym pieczywem i kiszonym ogórkiem, zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia, zaskoczy swoją bezpretensjonalnością i prostotą, sprawdza się zarówno na pikniku jak i na nieoficjalnym przyjęciu. W ramach francuskich smaków polecam również rillettes wieprzowe ze śliwkami (link)  oraz pate z kurzych wątróbek (link) .  Składniki  Czas przygotowania: 12 h marynowanie + 4 h konfitowanie 4 nogi

Słodki Kompromis
Sałatka nicejska z tuńczykiem 188

Sałatka nicejska z tuńczykiem, kolejna pozycja obowiązkowa dla miłośnika kuchni francuskiej. Sałatka nicejska z tuńczykiem jest sztandarową potrawą reprezentującą południe Francji i doczekała się wielu wariantów. W podstawowym przepisie na sałatkę nicejską znajdziecie jedynie surowe warzywa, nawet bez sałaty, jedynie z odrobiną rukoli, a składniki rozkłada się na talerzu natartym czosnkiem. Nie wykorzystuje się także sosu winegret, a jedynie parę

Pociąg Do Kuchni
Francuskie ciasto z jabłkami 170

być jabłecznik, koniecznie, przynajmniej dla mnie. Tym razem ciasto wprost z Francji, pyszne, aromatyczne, wilgotne i nie starzejące się o ile wytrwa klika dni. Polecam na szybki wypiek. Francuskie ciasto z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie