francuskie - 7160 przepisów (strona:166/478)

Ekspresowe ciasteczka z owocami 1174

efektownie. Gdy dzwoni telefon I okazuje się że goście w drodze, warto mieć gotowe ciasto francuskie. Ciasteczka gotowe w 20 min. Polecam . Zaczynamy: Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego gotowego 1 puszka brzoskwiń 2 puszki gruszek 2 łyżki masła cukier puder 200 ml smietany do ubicia Wykonanie: Z płatów wykrawamy kółka. Układamy na blaszce. Rozpuszczamy masło. Wszystkie ciastka smarujemy masłaem

Smaki Edyty
Proste ciastka z truskawkami i czereśniami 189

Bardzo proste, słodkie i jaaaakie pyszne! Składniki: jeden płat ciasta francuskiego jedno żółtko wymieszane z łyżeczką cukru po pół szklanki truskawek i czereśni + 3 łyżki cukru waniliowego cukier puder Truskawki kroimy w ćwiartki i mieszamy z wydrylowanymi czereśniami i cukrem. Ciasto francuskie kroimy na 9 prostokątów, na środek każdego prostokąta kładziemy po łyżce owoców i szczelnie zamykamy "sakiewkę". Smarujemy

Mango Papaja
Tartaletki z fetą, szynką parmeńską, ricottą i goudą 238

trochę odbiegają od rzeczywistych tartaletek. Jednak tak jak i te tradycyjne są małe i pyszne. Ze słonym nadzieniem. Polecam. Składniki: ciasto kruche, przepis tu:  klik  lub ciasto francuskie 50 gram sera feta dwa plasterki szynki parmeńskiej garść startej goudy dwie łyżeczki ricotty (ricotta świetnie w tym daniu sprawdza się jako osłabienie słoności sera fety i szynki parmeńskiej(...)feta, szynkę parmeńską, ricottę, goudę i doprawiamy pieprzem oraz wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 10 minut. Gotowe. Zamiast ciasta kruchego można użyć gotowego ciasta francuskiego- znacznie mniej pracy. Mimo to, jest to świetna przekąska

Mango Papaja
Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo 224

barokowych znane były dziesiątki przepisów na uwielbiane przez nas pierożki. Królowały podawane ze słodkim nadzienie, głównie serami i konfiturami (np. z róży lub owoców bzu). O pierogach z ciasta francuskiego Czarniecki pisał: „jakikolwiek confekt zawijaj w ciasto a formuj pierożki, jakie chcesz abo umiesz, pozynguj żółtkami, upiecz a daj pocukrowawszy na stół”. Najpopularniejszymi pierogami były te wykonane z ciasta(...)pierogi były doprawiane obowiązkowo przyprawami korzennymi i następnie gotowane. Polska kuchnia barokowa była dumą Polaków. Polskich smaków i przepisów patrioci byli chętni bronić do ostatniej krwi.  Gardzono kuchnią francuską, która zaczęła ewoluować do tej, którą znamy obecnie . Wykpiwano francuską ideę gotowania potraw świeżych, naturalnych, bez dodatków ciężkich przypraw. Sarmackie domy okazały się ostatnim bastionem egzotycznego oddechu kuchni średniowiecznej

Przepisy Aleksandry
Szybka tarta z pieczarkami cebulą 310

pieczenia. W każdym razie, w mniej więcej pół godziny będziecie się mogli cieszyć ciepłym obiadem. Polecam! Składniki na 4 porcje (lub 2 jeśli jesteście baaardzo głodni): 1 płat ciasta francuskiego 3 średnie cebule 5 dużych pieczarek (ok. 200 g.) 100 ml śmietany (lub jogurtu naturalnego) 2 jajka 1 łyżeczka tymianku sól pieprz 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: Cebulę pokroić(...)wyrównać. Piec w temp. 200ºC przez ok. 25 minut, do zezłocenia brzegów. Podawać na ciepło lub po wystudzeniu. Tarta świetnie smakuje z sałatką z cykorii. Smacznego! Wyliczenia: ciasto francuskie 5 zł ( u mnie domowe, ale jeśli kupujecie, to wybierzcie takie na bazie masła) pieczarki 1,5 zł cebula 0,2 zł jajka 1,4 zł śmietana

Obiad za dychę
Pierwsza w tym roku cukinia 230

pochodzi ze szklarnii ma tu drugorzedne znaczenie ;-) Na otwarcie sezonu cukiniowego byla pyszna tarta, a wlasciwie kilka malych, zgrabnych tart. Mini tarty z cukinia skladniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 cukinia 1 kubeczek serka puszystego typu Almette 1 jajko galazka tymianku 1 zabek czosnku sol, pieprz wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy 4 male krazki i wykladamy nimi foremki do tart

Przysmaki Karolki
Piersi z kurczaka mumie z suszonymi pomidorami 409

Znacie mumie? Pewnie tak.. bardzo mila odmiana na przygotowanie piersi z kurczaka. Zawinięta w chrupiące francuskie ciasto z pysznym nadzieniem to mila odmiana na obiad nie tylko od święta. Ja zamiast bardzo popularnego nadzienia pieczarkowego używam mieszanki serów, suszonych pomidorów i bazylii. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Serowe twistery 279

Serowe twistery-pozostal mi kawalek ciasta francuskiego- wiec wykorzystamy go na serowe twistery :) Skladniki: Ciasto francuskie- puff pastry plasterki sera zoltego paprika Wykonanie: na polowe ciasta kladziemy ser, posypujemy papryka Nakladamy ciasto. Przyciskamy. Tniemy na waskie ok 1-2 cm  paski, skrecamy  Wykladamy na blache, pieczemy w nagrzanym do 200 C piekarniku

Smaki Edyty
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku 262

Dzisiaj klasyka kuchni francuskiej czyli pyszna duszona wołowina. Danie pełne dobrze zrównoważonych smaków, które gotowałam wirtualnie z koleżankami Joasią , Kasią i Olą . Przepis bazowy podany nam przez Kasię pochodzi z książki Beverly Leblanc "Französische Küche" wyd. Parragon Books, ale przestudiowałam sobie także T EN bo książka jest niemiecka a danie francuskie i ja, niedowiarek, chciałam mieć lepszy

Smaczna Pyza
Idealne ciasto na tartę 523

mogę stwierdzić nieskromnie, że moje ciasto na tartę jest idealne, dużo mnie kosztowało prób i błędów. PRÓBY I BŁĘDY Dla oszczędności czasu i wkładu pracy, zaczynałam od "sklepowego" ciasta francuskiego . Ale nie bardzo było mi ono "w smak". Uginało się pod ciężarem bogatej w składniki tarty, miękło przy pieczeniu i generalnie dawało wrażenie glamzgowatości od spodu, jednocześnie wypiekając się(...)Następnie przerzuciłam się na również "sklepowe" ciasto kruche . Tu już było lepiej. Trzymało ono kształt, było konkretnym składnikiem posiłku i smakowało całościowo o niebo lepiej niż francuskie. Lepiej, ale nadal nie rewelacyjnie. Dochodziły tu względy kosztowe. W przypływie "chcicy" na tartę potrafiłam ją piec kilka razy w tygodniu i zakup kolejnego ciasta kruchego pod kolejne pieczenie dawał w efekcie

Grunt to przepis!
Ślimaki 197

Pyszna i prosta przekąska. Pierwszy raz ją jadłam na domówce, były dwie wersje tego przysmaku. Jednak ta zdecydowanie podbiła moje serce :). Dziękuje Ado za rewelacyjny przepis :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 500g pieczarek 1 średnia cebula ( może być czerwona) 1 ser pleśniowy camembert (lub inny-ulubiony) przyprawy: sól pieprz, suszone oregano i bazylia olej do smażenia papier do pieczenia Pieczarki myjemy(...)przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na średnich oczkach. Cebulę obieramy i  również mielimy. Całość przekładamy na rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię. Doprawiamy do smaku. Na desce rozkładamy ciasto francuskie. Usmażony farsz przekładamy na ciasto i rozsmarowujemy po całości zostawiając po 1cm bez farszu z każdej strony. Ser pleśniowy kroimy w kostkę i posypujemy farsz. Całość ciasno zawijamy

Pudełko rozmaitości
Wielkanocne rożki z pastą jajeczną na ostro 52

plasterków jalapeno z zalewy 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki pieetruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1/4 słodkiej papryki sól i pieprz do smaku Do tego 1 opakowanie ciasta francuskiego liście natki pietruszki na łodyżkach Sposób przyrządzenia: 1. Ugotowane jajka i jalapeno bardzo drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę i przełóż do miski. 2. Dodaj zioła i przyprawy oraz majonez(...)smaku solą i pieprzem (możesz też dolać trochę zalewy z jalapeno dla podbicia smaku). 4. Nadziewaj upieczone rożku i ozdabiaj łodyżkami natki pietruszki, imitując nać marchewki. Rożki: 1. Ciasto francuskie potnij wzdłuż krótszego boku na paski szerokości ok. 1cm. 2. Owijaj paski wokół foremek do rożków lub uformuj rożki z papieru do pieczenia i na nich owijaj ciasto. 3. Piecz

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Konfitowane pomidory – najprostszy przepis 114

przygotowanie jest banalnie proste, a smak nie do opisania! Czym jest metoda confit (konfitowanie)? Confit (konfitowanie) to proces przygotowywania produktów w głębokim tłuszczu i niskiej temperaturze. Nazwa pochodzi od francuskiego confire , czyli konserwować. Właśnie we Francji ta metoda ma swoje korzenie. Dawniej konfitowano przede wszystkim mięsa, obecnie ten proces wykorzystywany jest też przy innych produktach ze względu(...)user-rating-0-66 stop { stop-color: #343434; } Konfitowane pomidory to przepyszny dodatek do kanapek, grzanek czy makaronów. Możesz je też podawać solo jako antipasti. Posiłek brunch, lunch Kuchnia francuska, śródziemnomorska Słowo kluczowe konfitowane pomidory, pieczone pomidory, pomidorki konfitowane, pomidory Całkowity czas przygotowania 1 godzina godzina 30 min. min. Porcje 1 słoik Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki

Na-talerzu.pl

Proponowane wyszukiwania