francuskie - 7160 przepisów (strona:164/478)

SMAKROLSY. 195

ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy papryką i np. innymi ulubionymi przyprawami. Możemy podać je w całości lub pokrojone na kawałki. Kolejny fajny przepis na Smakowite tosty francuskie

Malinowe Pocałunki
Makaroniki z czekoladowym ganache. 203

Francuskie makaroniki. Podobno najcięższe  ciastka do wykonania.  Więc obstawiam, że jestem na tyle genialna i pierwsze w życiu makaroniki wyszły mi wręcz idealne.  Jestem z siebie dumna.  Przepisów na nie jest od zatrzęsienia. Nie jestem w stanie konkretnie sprecyzować skąd ta inspiracja.  Polecam gorąco, bo są pyszne. Składniki: 100 g białek (z około(...)cukrem pudrem. Następnie na moje oko to najlepszy moment aby dodać barwnik spożywczy.  Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier stale miksując.  Do ubitej, błyszczącej bezy francuskiej dodajemy cukier wymieszany z migdałami i delikatnie mieszamy szpatułką. Nie możemy mieszać za długo, aby beza nam nie opadła.  Wcześniej przygotowujemy matę silikonową lub papier do pieczenia. Ja użyłam papieru

Malinowe Pocałunki
francuskie babeczki z pieczarkami,szpinakiem,porami,mięskiem gotowanym,pietruszką z chilli nadziane... 180

pory 2 większe, cebula 1 sztuka, mięso wieprzowe bez kości 50 dag, Kucharek - uniwersalna 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, papryczka chili 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ciasto francuskie 1 rolka, ser żółty 15 kostek, sos pomidorowy - ile potrzeba pieczarki pokroić w pół talarki i na oleju gorącym je podsmażyć do pieczarek dodać pokrojoną cebulę i mieszając zeszklić

W Mojej Kuchni Lubię
ciasto filo z truskawkami i jabłkiem prażonym... 192

czasie pieczenia posmarować wierzch i boki ciasta - ten sok jest jak syrop i na cieście robi słodką glazurę jak ciasto dobrze wystygnie posypać pudrem cukrem ciasto filo przypomina ciasto francuskie choć jest mniej kruche............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gruszki na okrągło 208

Polać je odrobiną syropu winnego . Ciasto wstawić ponownie do pieca na 20-25 minut. Po wyjęciu wystudzić , wyłożyć na paterę i kroić. Gruszki w czekoladzie z orzechami na cieście francuskim. Składniki. 150 g ciasta francuskiego 2 gruszki 1 łyżeczka masła 1 łyżka cukru Masa czekoladowa. 70 g cukru 50 g czekolady gorzkiej 3 łyżki kakao 80 g orzechów laskowych(...)masła 1 jajko Wykonanie. Umyte gruszki obrać ,pokroić w ósemki i wyciąć gniazda nasienne. Mikserem utrzeć  na masę  wszystkie składniki masy czekoladowej. Z ciasta francuskiego wykroić krążek o średnicy 23 cm i wyłożyć  nim dno formy. Wyciąć pasek o szerokości 2 cm i nałożyć  wokół brzegu  krążka. W środek wyłożyć masę czekoladową i ułożyć ósemki

Kulinarny karnet Christophera
Jalousie jabłkowe 171

Składniki. 2 płaty ciasta francuskiego 2 jabłka 2 łyżki migdałów płatki 2 łyżki cukru  1 łyżka kaszy manny 1 łyżeczka cynamonu 1 białko lub mleko 1 łyżeczka cukru brązowego Wykonanie. Jeden płat ciasta francuskiego powinien być większy o 1-2 cm po całym obwodzie. Mniejszy płat ułożyć na papierze w blaszce i posypać płatkami migdałowymi. Obrane jabłka pokroić

Kulinarny karnet Christophera
Parówkowe mumie na Halloween 265

francuskie musztarda Kupując parówki warto zwrócić uwagę na zawartość mięsa w produkcie. Wiem, że to tylko MOM, ale wolę mieć tego MOM-u 80%, niż 20%... Z ciasta francuskiego wycinamy cienkie paseczki. Powinno być ich dwa razy więcej niż parówek. Każdą parówkę kroimy na pół i obklejamy ciastem pilnując by paseczki lekko nachodziły na siebie. Zostawiamy miejsce na oczy

chwile dla mnie
Ciasteczka wiatraczki 139

Pyszne i szybkie wiatraczki z ciasta francuskiego... Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, dżem wiśniowy z całymi owocami, cukier puder. Przygotowanie:   Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty o długości boku około 5-6 cm. Następnie każdy róg nacinamy w stronę środka. Zawijamy do środka co drugi przecięty róg. Układamy wiatraczki na blaszce i pieczemy w 180 stopniach przez około 12 minut

Aga w kuchni
Szybka tarta z warzywami 195

pisałam poprzednio, przy okazji zamieszczenia przepisu na tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym , lubię mieć pod ręką gotowe ciasto francuskie. Możemy je wykorzystywać do przygotowania przeróżnych dań słodkich i wytrawnych. Posłuży nam w momentach awaryjnych, gdy niespodziewani goście pojawiają się w  drzwiach, lub jako element dania  "na winie"... Już tłumaczę o co mi chodzi :-). Czasami(...)rękę jak otworzymy lodówkę ! Ja otworzyłam i ujrzałam resztę szpinaku, który został mi po tarcie i 2 samotne cukinie :-).   Szybka tarta z warzywami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 małe okrągłe cukinie 2 ząbki czosnku 300 g świeżego szpinaku 2 jajka 200 ml śmietany 18 % sól świeżo zmielony pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowa Wykonanie: Szpinak płuczemy, usuwamy łodyżki

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z pieczonymi pomidorami 173

Dzisiaj kolejny przepis z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Została mi resztka pieczonych pomidorów, nie miałam pomysłu co z nimi zrobić... Wpadło mi w oko ciasto i postanowiłam upiec szybką i pyszną przekąskę. Oto smakowita tarta, bardzo łatwa do zrobienia, nawet dla niewprawnego kucharza !  Tarta z pieczonymi pomidorami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilkanaście połówek   pieczonych pomidorów

Kulinarne przygody Gatity
Krótka wielkanocna przypominajka 194

chrzanowym Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Świąteczna galantyna drobiowa Wiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem(...)kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony

Kulinarne przygody Gatity
Tarta warzywna 192

Dziś mam dla Was bardzo prostą w wykonaniu tartę na bazie ciasta francuskiego z dodatkiem sezonowych warzyw, czyli cukinii i bakłażana. Przygotowanie tarty jest dziecinnie łatwe, należy tylko zwrócić uwagę na to, żeby warzywa i mozzarella były odsączone. W przeciwnym wypadku zamiast chrupiącego ciasta i warzyw z piekarnika wyjemy warzywa uduszone we własnym sosie. Tarta doskonale smakuje zarówno na ciepło(...)zimno.  Inspiracja  Madame Edith . Tarta warzywna Proporcje  na formę o średnicy 28 cm Czas przygotowania: 120 minut Składniki: 1 opakowanie  ciasta francuskiego 3 okrągłe małe żółte i zielone cukinie, ok. 400 g 1/2 średniego bakłażana 2 dojrzale pomidory 2 kulki mozzarelli świeżo zmielony czarny pieprz sól morska oliwa z oliwek EV świeża bazylia Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity
Paluszki serowe z kapary 179

smaczna przekąska, którą łatwo się przygotowuje i niewiele kosztuje.  Można  w piekarniku  je piec, albo na grillu z pokrywą. Składniki na 8 porcji: 1 opakowanie ciasta francuskiego (250 g), 3 łyżki kapary, 2 ząbki czosnku, 60 g startego sera żółtego,   świeży tymianek, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Oliwki drobno szatkujemy i mieszamy z przeciśniętym(...)przekładamy paluszki niżej (drugą stroną). Pozostawiamy na ok. 2 min do uzyskania złotawego koloru. Paluszki można podać z mięsem lub samym sosem np. salsą. Smacznego Rada : Ciasto francuskie powinno być mocno schłodzone. Można go samemu wcześniej zrobić  lub kupić gotowe, skraca to czas wykonania i takie paluszki można przygotować w każdej chwili. Takie paluszki możemy również

Moniki Smakołyki
Roladki z rukolą i żółtym serem 184

Składniki : 1 płat gotowego ciasto francuskiego połowa opakowania rukoli 6-7 plastrów żółtego sera 1 jajko pesto- u mnie nieco mniej niż połowa małego słoiczka Przygotowanie: Rozmrożone ciasto francuskie smarujemy rozbitym jajkiem Układamy na nim umytą, pokrojoną rukolę, a na niej plastry żółtego sera Delikatnie zwijamy całość w roladę i kroimy w plastry, mnie wyszło 7 plastrów Roladę posmarowałam

Proste Potrawy
Tarta z winogronem i kozim serem 239

szybki obiad, czy jako przekąską na imprezie. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego (można oczywiście ciasto przyrządzić samemu) 100g sera koziego 100g sera z niebieską pleśnią 250g winogoron 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 czerwone cebule 50ml czerwonego wina ( lub octu winnego) 3 łyżeczki brązowego cukru Sól, pieprz, oliwa Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i lekko wałkujemy. Wykładamy nim formę do tarty

Kolizje Smaków