Jajka zapiekane w kokilkach.

Jajka zapiekane w kokilkach.

Jajka zapiekane w kokilkach.

Przepis na : śniadanie

Jajka zapiekane w kokilkach, czyli francuskie oeufs an cocotte, to niesamowicie prosty, a przy tym całkiem efektowny, sposób na śniadanie. Możemy przygotować sobie wersję podstawową, lub wzbogacić danie o kilka składników wg własnej fantazji. Pieczenie jajek nie jest jakimś skomplikowanym procesem i nie ma co doszukiwać się tu kulinarnych tajemnic. Po prostu - trzeba przypilnować, aby białka i żółtka miały naszą ulubioną konsystencję. No, może wstawienie kokilek do wodnej kąpieli można uznać za rodzaj tricku - ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu zadanie-gotowanie

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.