Galette z brzoskwiniami

Galette z brzoskwiniami

Galette z brzoskwiniami

Galette to termin z kuchni francuskiej opisujący dość swobodne wypieki w okrągłym kształcie z kruchego ciasta. Termin Gatelle określa jednak nie tylko ciasta, ale również powszechnie znane w kuchni francuskiej naleśniki z mąki gryczanej z pikantnym farszem, najczęściej pokryte tartym serem ementaler, plasterkiem szynki i jajka gotowane na galette, znany we Francji jako  galette complète . Wróćmy jednak do ciasta, to wersją prostej, szybkiej rustykalnej tarty, można użyć dowolnych owoców, śliwek, jab... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Słodki Kompromis

Autor

Ania PetrynaAnia Petryna

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

tarta, ciasto, mielone, kruche ciasto, ciasto kruche, przepisy na kruche ciasto, francuskie, grzyby, orzechy, jabłka, naleśniki, placki, wiśnia, naleśnik, śliwka, szparagi, ziemniaki, cukinia, szynka, kolacja, ciasto z brzoskwiniami, tarta na słodko, proste i szybkie ciasto, ciasto francuskie, ciasto francuskie, szybkie ciasto, proste ciasto, szynka gotowana, tarta z jabłkami, ciasto z orzechami

Inne przepisy z Słodki Kompromis

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.