francuskie - 7160 przepisów (strona:181/478)

Zupa koperkowa na zasmażce 123

było bardzo słodko. Trzeba zatem troszkę przełamać tą słodkość. Zatem dzisiaj przepis na pyszną zupę. Zupa koperkowa na zasmażce to niewątpliwie jedna z najsmaczniejszych zimowych zup. Z dodatkiem grzanki francuskiej to prawdziwa petarda! Zupa koperkowa na zasmażce Składniki: mały kawałek wędzonego żeberka lub innego mięsa z kością 1 większa marchewka 1 pietruszka 1/2 małego selera 3-4 liście laurowe duży(...)pęczek koperku łyżka masła 125 g pokrojonego w małą kostkę wędzonego boczku łyżka smalcu 2-3 łyżki mąki sól Grzanki francuskie: 1/2 bułki paryskiej (weki) pokrojonej na kromki 2 jajka 125 ml mleka płaska łyżka mąki masło klarowane/olej do smażenia sól Rozpoczynamy od przygotowania warzyw. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy. Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy

PatiGotuje
10 słodkich przepisów na święta 135

zestawieniu oczywiście pięknych chrupiących ciasteczek korzennych z karmelem. Dla mnie karmel to prawie taki sam symbol świąt jak choinka. Wytrzymają na świątecznym stole długie godziny. 3. Rożki francuskie z jabłkami i solonym karmelem Rożki francuskie z jabłkami i orzechami oblane domowym karmelem to mój „must have” na Boże Narodzenie. Robię kilka razy jeszcze przed świętami, bo wprowadzają klimat

Słodkie Gotowanie
Sałatka śledziowa z buraczkami 151

kilka godzin, by smaki przeszły. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka śledziowa z buraczkami Ryba po grecku Triki odchudzające – twój mózg pomoże zrzucić ci kilka kilogramów! Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką Zamiennik cukru – lista zdrowych zamienników Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka śledziowa z buraczkami pochodzi z serwisu

To Musisz Wiedzieć
Warzywa francuskie w zapiekance 158

Warzywa francuskie w zapiekance Masz mało czasu, to przepis dla ciebie. Soczyste mięso z kurczaka połączone z warzywami oraz makaronem. Składniki: ·        1 filet z kurczaka ·        Makaron świderki ·        Warzywa na patelnie francuskie ·        1 opakowanie mini marchewek

Kulinarna Chwila
Kiełbasa z gęsi 120

Polska, kraj absurdów. Podobno kilkanaście lat temu w jednej z francuskich gazet ukazał się następujący tekst: „Polska. Oto znajdujemy się w świecie absurdu. Kraj, w którym co piąty mieszkaniec stracił życie w czasie drugiej wojny światowej, którego jedna piąta narodu żyje poza granicami, i w którym co trzeci mieszkaniec ma 20 lat. Kraj brutalnie oderwany od wiekowych tradycji, który odbudował(...)kantorami. Cudzoziemiec musi zrezygnować tu z jakiejkolwiek logiki, jeśli nie chce stracić gruntu pod nogami. Dziwny kraj, w którym z kelnerem można porozmawiać po angielsku, z kucharzem po francusku, a z ministrem lub jakimkolwiek urzędnikiem państwowym tylko za pośrednictwem tłumacza. Polacy! Jak wy to robicie?” Trochę zabawne, trochę prawdziwe. Ale dodalibyśmy do tego jeszcze jedną rzecz: Polska - kraj, który jest

Marder&Marder Manufacture
Filety z udźca kurczaka w cebulowej pierzynce 138

jestem zwolennikiem gotowych potraw z torebki, jednak takiemu zastosowaniu zupy cebulowej nie mogłam się oprzeć. Co potrzeba: 500 g filetów z udźca kurczaka, 1 opakowanie cebulowej zupy francuskiej (31 g), mąka do panierowania, sól, pieprz, 1/4 kostki masła (50 g) Wykonanie: Filety myjemy, odsączamy z wody, posypujemy z każdej strony dokładnie solą i pieprzem, obtaczamy w mące, przekładamy na patelnię(...)jakiś czas mieszając i odwracając mięso. W tym czasie płyn się zredukuje i powstanie pyszny cebulowy sos. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego :)) kurczak, udziec kurczaka, zupa francuska

Bułka z Chlebem
Zapiekane tosty francuskie z czereśniami 132

wszystkimi przepisami podzielę się z Wami. Mam nadzieję, że choć w małym procencie dojdę do tych smaków, które miałam przyjemność spróbować. Dzisiaj wyjątkowo prosty przepis na zapiekane tosty francuskie z czereśniami. Bez smażenia, bez dużej ilości tłuszczu, a równie smacznie – lub smaczniej! Do przygotowania tego przepisu najlepiej sprawdzi się czerstwa chałka, aczkolwiek możemy posłużyć się również zwykłym chlebem(...)minut, aż masa jajeczna się zetnie. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Tosty możemy podawać od razu po przygotowaniu, aczkolwiek na zimno też smakują świetnie. Smacznego! Artykuł Zapiekane tosty francuskie z czereśniami pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Szparagi w cieście francuskim 201

kolacją. Mam długą listę swoich ulubionych dań ze szparagami w roli głównej. Dziś mam dla Was propozycję wiosennej przystawki. Co powiecie na zielone szparagi otulone szynką parmeńską i ciastem francuskim? To efektowna i prosta przekąska na imprezę/urodziny/przyjęcie. Bardzo dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: ok. 150 g ciasta francuskiego pęczek zielonych szparagów cienko pokrojona

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb z garnka żeliwnego 290

się bez zarzutu. Obecnie korzystam z dwóch garnków - niewielkiej emaliowanej gęsiarki żeliwnej marki Konighoffer o średnicy 21 cm oraz owalnego garnka żeliwnego o wymiarach 33,0 x 20,0 francuskiej firmy Chasseur. Oba naczynia sprawdzają się doskonale, choć garnek Chasseur mogę nagrzewać jedynie do 220 stopni ponieważ pokrywka ma bakelitowy uchwyt. Wybór naczynia w dużej mierze zależy od tego jaką(...)sklepie bezpośredniego importera (firma Tadar.pl ) Konighoffer to wydatek nieco ponad 100 złotych, Chasseur kosztował niemal 600 złotych, ale na rynku są też garnki żeliwne takich firm jak niemiecki Staub, francuska Le Creuset czy szwedzki Skeppshult, których cena może przekraczać 1000 złotych. Wybierając garnek warto zwrócić uwagę z czego wykonany jest uchwyt pokrywki, do jakiej temperatury można go nagrzewać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Parówki w cieście francuskim 206

Propozycja ciepłej kolacji z parówkami. Szybka i pożywna przekąska. Składniki: - 6 sztuk parówek - 1 ciasto francuskie - 6 plastrów żółtego sera np. gouda - szczypiorek - 100 g tartego sera mozzarella - 1 żółtko - 1 łyżka mleka Przygotowanie: Ciasto francuskie dzielimy na sześć prostokątów, na każdy kładziemy plasterek sera tak żeby z każdej strony 0,5 cm ciasta nie było przykryte serem

Kulinarne życie
Tosty z jajkiem i boczkiem 151

Jeśli nie macie pomysłu na pyszne śniadanie, dziś mam dla Was prawdziwą petardę. Zapraszam na tosty francuskie z chałki, do tego pieczone plastry boczku i jako sadzone. A to wszystko podane razem z pysznym sosem barbecue, który idealnie połączy nam smaki i podbije je. Możesz dodać do śniadania też odrobinę rukoli lub rukwi wodnej! Polecam Wa też inne przepisy(...)śniadania: – tosty francuskie – szakszuka (shakshuka) – szakszuka z kurkami – ser z jogurtów greckich – pasta z awokado i jajka – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna – tost z jajkiem i szynką Przygotowanie : 25 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 6-8 kromek chleba tosowego pszennego – 4 jajka M – 3 łyżki mleka – sól – pieprz – olej

nietylkopasta.pl
Szybkie kieszonki z ciasta francuskiego 166

Pyszne, szybkie, doskonałe do barszczyku czerwonego ;) Składniki: ciasto francuskie mozzarella tarta szynka drobiowa  świeży pomidor lub suszony sezam biały roztrzepane jajko sól Ciasto francuskie kroimy na prostokąty układamy szynkę, pomidory, posypujemy tartą mozzarellą, zawijamy boki tak aby zamknąć składniki w środku.  Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i odrobiną soli. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Olga Piecze i Gotuje
Przepisy na Sylwestra - sprawdzone kulinarne inspiracje 203

wytrawne Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Drożdżowe bułeczki z szynką Serowe słone paluszki z kminkiem Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź(...)Donaty (donuts) z piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello dla leniwych Ciasteczka Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Ciasto czekoladowo-buraczkowe Orzechowy nugat Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Churros con chocolate Donaty (donuts) Faworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli Ciasto

Kulinarne przygody Gatity
5 przepisów na sylwestrowe przekąski 143

mięsa mielonego z indyka – 2 łyżki pasty Madras Patak’s Paste Pots – 1 jajko – 2-3 łyżki bułki tartej – arkusz ciasta francuskiego – ziarna sezamu do posypania pasztecików Przygotowanie: Do mięsa mielonego z indyka dodaj jajko, pastę Tikka Masala Patak’s i bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszaj. PATAK’S MADRAS PASTE POTS(...)znajdziesz dwie nieduże porcje pasty. Idealnie nadają się do marynowania lub do dodania do sosu czy zupy. W sklepach znajdziesz też pastę tikka masala, o mniejszym poziomie ostrości. Ciasto francuskie rozwiń i podziel na 3 części, tnąc je w poprzek dłuższej krawędzi. Mięso podziel na 3 części i stwórz z nich rulony o długości ciasta. Na każdej z części ciasta

nietylkopasta.pl
Sałatka z rukoli i orzechów z dressingiem miodowo - musztardowym 180

koniec oprószyć jeszcze posiekanymi orzechami. Idąc tropem pięknej zieleni i inspirując się kuchnią włoską postanowiłam przygotować Foglie d'ulivo agli spinaci, podwójnie szpinakowe w połączeniu z francuskim serem  Roquefort, na białym wytrawnym winie  jako danie główne. Zapraszam na danie w którym francuskiego wytrawnego roqueforta zamieniam na włoską gorgonzolę. Przepis  tutaj . Buon appetito

Wino Francja Kuchnia