Klasyczna szarlotka (źródło: hobbshousebakery.co.uk) Oto kolejny przepis Hanczaka z programu Czary Gary – tym razem szarlotka Składniki: 3 szklanki mąki pół szklanki cukru 3 żółtka 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 margaryny ok. 1 kg jabłek cynamon do smaku (ok. 1 łyżeczki lub więcej) Sposób przygotowania: Z mąki, cukry, żółtek, śmietany, proszku do pieczenia i margaryny(...)Wykładamy jabłka na ciasto. Rozwałkowywujemy drugą część ciasta na placek, kładziemy na jabłkach i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika, możemy posypać szarlotkę z wierzchu cukrem pudrem. Źródło: eska.pl
WojnaNaSmaki.plWreszcie są! Pierwsze polskie jabłuszka papierówki. Twarde, kwaskowate i soczyste! Idealne na szarlotkę! Szarlotka z takich jabłek zawsze smakuje wyśmienicie! Ma ten jedyny i nie powtarzalny smak. Postanowiłam ją przygotować w wersji dietetycznej. Mamy lato, każda z nas dba o sylwetkę i raczej stara się unikać dodatkowy kcal. Dlatego to ciasto jest bez mąki, bez cukru i bez jajek(...)polane sosem karmelowym, bądź z kulką lodów śmeitankowych, możesz też przyozdobić bitą śmietaną. Choć dla mnie idealne jest takiej czystej wersji. Przepyszny smak jabłka z cynamonem w postaci lekkiej szarlotki. Ideał na drugie śniadanie do kawy, bądź podwieczorek z herbatką! Życzę Wam smacznego! I zapraszam na facebooka smykwkuchni! Tam możecie mnie bliżej poznać ;-))) Pięknego dnia
SMYKWKUCHNIDzięki zimie za oknem ciągle mam ochotę na rzeczy słodkie, podawane na ciepło. Czy są tutaj jacyś fani ciepłej szarlotki? Widzę las rąk! 😉 Ja również podnoszę swoją. Dziś postanowiłam spojrzeć na szarlotkę z innej perspektywy. Jak Wam się podoba? 🙂 Pamiętam z dzieciństwa niezwykły smak pieczonego jabłka. Niby nic takiego, a jednak utrwalił […] Artykuł Szarlotka pieczona w jabłkach pochodzi
WiszniówkaSzarlotka sypana to jedno z najprostszych ciast, jakie można upiec. Propozycja dla osób nie lubiących tracić czasu w kuchni: zamiast zagniatać ciasto, składniki sypiemy bezpośrednio do formy, a reszta już “się zrobi” w piekarniku. Czary mary, nie do wiary 🙂 Z szarlotką sypaną pierwszy raz zetknęłam się około 5 lat temu, szukając przepisu na […] Artykuł Szarlotka sypana, czyli najprostsze
WiszniówkaOstatnio piekę naprawdę sporo szarlotek. To ciasto, jak żadne inne, stanowi dla mnie idealny, rozgrzewający początek dnia. Obok słusznego kawałka ciepłej szarlotki stawiam filiżankę kawy, włączam losowo któryś z moich porannych przebojów i znów che się żyć! 😉 Testuję nowe przepisy, różne ciekawe połączenia i po tylu próbach mogę stwierdzić, że kluczem […] Artykuł Rozgrzewająca szarlotka na krupczatce
WiszniówkaNiepowodzenia w kuchni to u mnie norma. Chciałam zrobić szarlotkę, ale ze względu na małą ilość jabłek wyszła bardziej tarta. Na szczęście to "niepowodzenie" okazało się być pyszne:). Ta bezglutenowa tarta z jabłkami jest świetna, gdy ma się ochotę na coś lekkiego i słodkiego. Dodając podwójną ilość jabłek można przygotować tradycyjną szarlotkę. Bezglutenowa tarta a'la szarlotka Składniki
wegujemyMacie takie dania czy wypieki, które kojarzą Wam się z dzieciństwem? Ja mam kilka takich "smaków". Między innymi właśnie tą szarlotkę. Sposób przekładania "na trzy" moja Mama podpatrzyła u naszej sąsiadki, a masa jabłkowa jest maminego pomysłu. Jak dla mnie - ideał! Zwykle była polewana śmietanowo - cytrynowym lukrem. I mimo, iż jest milion przepisów na szarlotkę, to ja zawsze sięgam(...)niego 1/2 masy jabłkowej, kolejną warstwę ciasta, znów jabłka i ciasto. Na środku górnego ciasta zrobić niewielkie nacięcie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C 1 godzinę. Gotową szarlotkę polać na ciepło dowolnym lukrem lub posypać na zimno cukrem pudrem. * sok i skórkę można dać wcześniej, wtedy jabłka nie będą ciemne, ja jednak lubię jak lekko ściemnieją. ** blaszkę można wysmarować
Cakes By Kejtpostanowiliśmy upiec coś klasycznego! Paweł ostatnio eksperymentuje z wypiekami na bazie różnych rodzajów mąk bezglutenowych, a mnie się zamarzyło najprostsze mamine ciasto. Odszukaliśmy zeszyt z przepisami i natrafiliśmy na szarlotkę na półkruchym spodzie :) Ciasto półkruche podobnie jak kruche wyrabia się z czerech podstawowych składników: mąki, masła, cukru i żółtka. Zasadniczą różnicą jest jednak dodatek proszku do pieczenia, białek(...)czym mniejszą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nim jabłka. Nakłuwamy widelcem, aby wilgoć z jabłek miała jak odparować. 8. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy szarlotkę przez około 40 - 45 minut. Jabłka: 1. Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. 2. Do suchego, dużego garnka wsypujemy cukier, stawiamy
W kuchni KatiePrzepis na prawdziwą pyszną szarlotkę i wszelkie jej tajemnice aby wyszła ona jak najsmaczniejsza i czego nie należy robić w trakcie przepisu :) Składniki: Ciasto 60 dag mąki pszennej 1 czubata łyżka proszku do pieczenia 1 kostka masła 4-5 żółtek 2/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3-4 łyżki gęstej śmietany 18 % tłuszcz do wysmarowania formy Nadzienie: 2 kg dość(...)kwaśnych jabłek 5 łyżek cukru 1/2 łyżki cynamonu 10-15 dag rodzynek 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 4 białka 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Aby nasza szarlotka była pyszna wszystko robimy po kolei: Tak więc oddzielamy dokładnie składniki. Pamiętajmy aby jednak było prawdziwe masło, ponieważ margaryna może zepsuć smak ciasta i ciasto już nie będzie to samo. Przesiewamy mąkę
W Moim Magicznym DomuUwielbiam szarlotki, jabłeczniki i wszystkie jabłkowe przepisy. Teraz jest świetny sezon na takie smaczne desery :-) Zapraszam na domową szarlotkę jak u Babci :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldKlasyczna, krucha szarlotka pachnąca cynamonem to wypiek, który często gości na stołach wielu z nas. Moim również :) Lubię wariacje na jej temat, dlatego swoją szarlotkę tym razem wzbogaciłam pianką na bazie jogurtu naturalnego i tym samym wykorzystałam białka z kruchego ciasta :) 1 kg jabłek (waga po obraniu 25g masła parę goździków 1/2 łyżeczki cynamonu KRUCHE CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej(...)jogurtową. Na wierzch zetrzeć drugą połowę ciast. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez około 40min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta przekładańce , Ciasta z owocami , Szarlotki , Tarty i kruche ciasta Tagged: budyń , jabłka , jogurt naturalny
https:KKuchniaMniamRazem z Eweliną z kursu cukierniczego postanowiliśmy przetestować jeden z przepisów zamieszczony w książce „Moje Wypieki – Wielki Powrót” . Wybraliśmy kilka, ale ostatecznie padło na szarlotkę kajmakową Trzeba przyznać, że jest rewelacyjna więc jeżeli i Wy chcecie spróbować czegoś pysznego to nie macie innego wyjścia jak zrobić poniższy przepis Składniki na biszkopt: - 2 duże jajka - 1/3 szklanki drobnego(...)ostatnim biszkoptem. Na koniec robimy krem śmietankowy. Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Ubijamy je na gęsty krem i wykładamy na wierzch biszkopta i wyrównujemy. Górę oprószamy posiekanymi, karmelizowanymi orzechami. Szarlotkę schładzamy aż krem śmietankowy będzie trwały. Jeżeli od razu nie zostanie zjedzona to przechowujemy ją w lodówce Smacznego
Kuchenne WariacjeSzarlotka Ani, bo tak nazywamy ten jabłecznik, to pierwsze ciasto jakie upiekłam w życiu. Nauczyła mnie tego Mama, gdy miałam 12 lat. Z perspektywy lat wiem, że miała w tym swój ukryty powód. Od tego czasu robiłam to już tylko ja. Szarlotka Ani to wyjątkowe ciasto, nie tylko ze względu na swoją historię, ale też na smak. Kruche ciasto, pyszne(...)jabłka, ubitą pianę i na grubych oczkach ścieramy pozostałą część ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, pieczemy około 35 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kwadrans. Szarlotkę można podać na ciepło z lodami śmietankowymi. Smacznego
Ania i Marcin gotująPoczątek jesieni nie może obyć się bez dobrej domowej szarlotki :) Klasyczną szarlotkę z kruchym ciastem i dużą ilością szarej renety postanowiłam urozmaicić moimi ulubionymi kwiatami jadalnymi czyli płatkami róży. Zastąpiłam nimi cynamon i była to bardzo dobra decyzja. Zapach to jedno ale smak przerósł moje oczekiwania. Gorąco polecam na chłodniejsze jesienne dni :) 300 g mąki pszennej 60 g cukru dark(...)ciasta. Posypujemy je płatkami róży i nakładamy jabłka. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Możemy powycinać wzorki bądź z ciasta ułożyć paseczki. Całość pieczemy około godzinę w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Szarlotka różana pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogpiękna skórką i bez śladów robaczka. Ja jednak wolę te swojskie, bo zdrowsze. No i zapach takiego jabłka jest nieporównywalny z niczym :) W sobotni wieczór postanowiłam upiec szarlotkę, czy też jabłecznik, jak wolą inni. Najprostszy sposób, szybko i bez zbędnych ceregieli: sypana. Przepis na wcześniejszą wersję znajdziecie tam klik Dzisiaj kaszkę mannę zastąpiłam kaszką kukurydzianą. Ciasto(...)drugi dzień ta delikatna chrupkość zniknęła, ale ciasto nie stało się miękkie. Zastanawiam się nad wersją całkowicie kukurydzianą, pewnie się skuszę :) Tymczasem zapraszam na szarlotkę - pachnąca jabłkami, kardamonem i cynamonem. Moje smaki i zapachy jesieni :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszki kukurydzianej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki
Codzienna kuchnia niecodzienna