kęsy, czyli szybką przekąskę na każdą okazję . U nas króluje na każdej imprezie czy to z przyjaciółmi, rodziną, czy też sylwestrowej. Takie kęsy idealnie smakują w towarzystwie domowych sosów: czosnkowego, pomidorowego, paprykowego itd. Warto urozmaicać i wzbogacać swoje przekąski. Tradycyjnie podawałam pieczarki panierowane w bułce. Ta nowsza odsłona zachwyciła wszystkich. Spróbujcie i wy. Składniki: kilak większych pieczarek niespełna szklanka maślanki(...)pieczarek (tak aby były ładnie nim pokryte). Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju w garnku lub głębszej patelni. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubionymi sosami. Smacznego #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski www.olejkonwenanse.pl
Słodkie okruszkitemu podczas formowania i smażenia kotleciki zachowają nadany kształt i nie będą się rozsypywały. Ja sama najczęściej przygotowuję je z ryżu który pozostał z obiadu i podaję z sosem curry, pomidorowym lub po prostu z mizerią. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 szklanki ugotowanego ryżu (najlepiej lekko rozgotowanego) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 jajko 1 łyżka(...)Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rumiano, na 0,5 cm warstwie dobrze rozgrzanego oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z mizerią / ulubioną surówką (np. coleslaw) / sosem pieczarkowym / warzywnym sosem curry
cool and mintysercu, często zostanie jej dwie, trzy łyżki. Wtedy możecie z niej zrobić dodając cebulę, czosnek, bułkę tartą i resztki mięsa ( np. wędlin ) – przepyszne krokieciki do tego sos, z resztki pasty pomidorowej i obiad lub pyszna przekąska gotowa. Ha! jakie to proste prawda ? Przepis na to cudne wykorzystanie resztek : Krokieciki z kaszy mazurskiej z sosem z Pasty „Wieprzowina(...)ogniu kilka godzin. Aby nie marnować niepotrzebnie gazu lub prądu ziemniaki umieścić na metalowym sitku i ugotować na parze w garnku w którym gotujemy sos. Kiedy sos się zredukuje odcedzić go, dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze kilka minut, aż zgęstnieje. Natępnie łodygę brokuła należy umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wędliny podsmażyć na patelni, aż będą chrupiące
Kuchnia na wzgórzuFacebooku i przypnij pina na Pintereście ! :) Drukuj Porcje: 4-6 porcji Czas przygotowania: ok. 1 godziny Składniki: 2 podłużne papryki czerwone 3 ząbki czosnku 500g pomidorów (lub 300g passaty pomidorowej) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego) 1 łyżeczka świeżego oregano (lub 1/2 łyżeczki suszonego) 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/4 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej(...)skórki, kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do pomidorów. 12 Dodaję słodką paprykę, tymianek, pieprz cayenne i sól. 13 Gotuję jeszcze 5 minut i blenduję ręcznym blenderem. 14 Wlewam sos pomidorowo - paprykowy na dno żaroodpornego naczynia. 15 Pokrojone w plastry i paski warzywa układam na przemian w naczyniu. 16 Skrapiam warzywa oliwą. 17 Wkładam naczynie do rozgrzanego piekarnika i piekę
Book of spellsSkładniki : mięso mielone z indyka (0,5 kg) 1 jajko 1 cebula por (mały kawałek kawałek) 1 – 2 ząbki czosnku 1 mała papryka kilka pieczarek
Ugotuj to sam ...obtoczenia roladek 2 szklanki wody lub bulionu sól, pieprz, słodka papryka, 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego Świeże zioła np. bazylia, oregano, tymianek 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia *** Filety z kurczaka przecinamy wzdłuż na dwie połówki i dość cienko rozbijamy *** *** Każdy rozbity kotlet smarujemy łyżeczką serka śmietankowego. Następnie(...)laurowy i ziele angielskie *** *** Wlewamy sos sojowy oraz dodajemy świeże zioła. Roladki dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 30 minut *** *** Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz łyżeczkę serka śmietankowego, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać
Blog z ApetytemPolecam to danie, możesz serwować z makaronem, ryżem lub indyjskim chlebkiem. Jest ostre i pyszne. Mięso pokroić na podłużne kawałki o grubości 1 x 1 cm
Kuchnia PokoleńKalmary zapieczone, nadziewane kuskusem, papryką, salami, natką pietruszki. Ostatnio kupiłam w B… gotowe, oczyszczone kalmary, które po rozmrożeniu i przepłukaniu nadają się od razu do przyrządzenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępapryki pół szklanki mąki – do obtoczenia roladek 2 szklanki wody lub bulionu sól, pieprz, słodka papryka, 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia *** Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, przecinamy wzdłuż na połówki i cienko rozbijamy *** *** Każdy rozbity płat mięsa smarujemy łyżeczką serka śmietankowego *** *** Cukinie kroimy(...)Całość zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy sos sojowy, liść laurowy i ziele angielskie *** *** Roladki dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około pół godziny *** *** Następnie do powstałego sosu dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz łyżeczkę serka śmietankowego, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać
Blog z Apetytemprzyrządzam na kolację, jest bardzo smaczny i aromatyczny. Zupełnie inaczej smakuje niż ten z puszki, przynajmniej mamy pewność z czego go przygotowujemy. Do przygotowania dania użyłam ostrego sosu paprykowego oraz koncentratu pomidorowego od firmy Roleski . Składniki: 1 makrela wędzona 100 gram ryżu 100 gram koncentratu pomidorowego Roleski 3 łyżki ostrego sosu paprykowego Roleski 1 duża cebula 1 marchewka Sól(...)grubych oczkach, dodajemy do cebuli, smażymy razem przez kilka minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i pastę paprykową, smażymy jeszcze przez chwilkę, doprawiamy do smaku słodką paprykę, solą i pieprzem. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, studzimy. Makrelę pozbawiamy ości, rozdrabniamy. Do ostudzonego sosu dodajemy ryż i makrelę, dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki. Paprykarz najlepiej smakuje schłodzony
Bajeczna KuchniaIdealny jako dodatek do mięs grillowanych. Składniki: 250 ml. przecieru pomidorowego 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy 100 ml. koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki sosu sojowego 4 goździki 50 ml. wina czerwonego 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona Sól,pieprz Ostra papryka Olej do smażenia Sposób przygotowania: Obraną cebulę, czosnek i oczyszczoną paprykę siekamy w bardzo drobną(...)kostkę. Smażymy w rondlu na rozgrzanym oleju do momentu aż cebula będzie szklista, zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy koncentrat pomidorowy, miód, musztardę, goździki. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż sos będzie gęsty, wlewamy wino, sos sojowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotujemy jeszcze przez 20 minut. Gotowy sos przecieramy przez sitko. Sosu możemy użyć jako marynaty
Bajeczna KuchniaMiodowe skrzydełka z grilla to błyskawiczna wersja dania z rusztu. Skrzydełka nie wymagają zbyt długiego marynowania. Ta marynata nada im chrupkości i odrobinę słodyczy. Skrzydełka , a
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!