sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:385/794)

Roladki z tortilli z serem, papryką i sałatą 255

podpiec lekko w piekarniku, by je podgrzać. Bo można jeść je (także tą wersję) lekko ciepłe przygrzane w piekarniku lub na zimno. Wspaniałym dodatkiem będą domowe sosy: aioli, pomidorowy, salsa meksykańska, quacamole, pesto...tak bez końca. Składniki: 2 placki tortilli 125 g serka Philadelphia 1 łyżka serka naturalnego łyżka świeżej i drobno posiekanej natki pietruszki 2 suszone pomidory drobno(...)sałaty maślanej sól, pieprz i ostra papryka do smaku Sposób przygotowania: w miseczce mieszamy oba serki, dodajemy suszone pomidory, natkę i przyprawiamy placki rozkładamy na blacie, smarujemy równomiernie przygotowanym sosem, posypujemy papryką  rozkładamy równomiernie sałatę zwijamy w rulony kroimy skośnie na kawałki i układamy na talerzu, paterze, smacznego

Zasmakuj Kuchni
Pełnozirniste calzone z pieczarkami i papryką 127

wody. Gdy będzie już dobrze wyrobione, gładkie i jednolite, natłuszczonymi dłońmi formujemy je w kulę i odstawiamy w misce do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowujemy farsz. Szklankę passaty pomidorowej mieszamy z dwiema łyżeczkami włoskich ziół. Dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek. Pieczarki kroimy na połowy, po czym na ćwiartki. Podsmażamy je lekko na maśle z każdej strony. Paprykę(...)kroimy w cienkie piórka. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 4 w miarę równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na dość cienki placek (ok. 3mm grubości), który smarujemy sosem z pomidorowej passaty, pozostawiając przynajmniej  1 cm wolnego miejsca na cieście (do sklejenia). Na połowie ciasta wysypujemy składniki farszu (niezbyt grubo). Najpierw cebulę, następnie podsmażone pieczarki, paprykę oraz ser. Częścią

Kuchenna Kontrrewolucya
Makaron trottole z kurczakiem w sosie pomidorowym 192

Składniki: 1 kg filetów z podudzi kurczaka 16 kawałków suszonych pomidorów 1 średnia cukinia 1 cebula 4 ząbki czosnku 150 g śmietany 18% 1 kubek serka almette o smaku pomidorowym oliwa z suszonych pomidorów 3 łyżki pikantnej przyprawy do kurczaka 500 g makaronu trottole Sposób wykonania: Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i oprószamy przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy(...)Pomidory kroimy w paski a cukinię w kostkę. Dodajemy do smażącego się kurczaka i dusimy pod przykryciem do momentu aż cukinia zmięknie. Wlewamy śmietanę oraz dodajemy serek. Mieszamy aż sos będzie jednolity. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (al dente) a następnie odcedzamy i wsypujemy do sosu.  Całość mieszamy

Qchnia po prostu
Pasztet z soczewicy 167

czerwonej soczewicy. Idealny smak i konsystencja z doskonałego przepisu pani Agnieszki Kręglickiej. Składniki: szklanka soczewicy czerwonej 3 jajka 3 średnie marchewki 3 ząbki czosnku cebula łyżka koncentratu pomidorowego łyżka sosu sojowego 2 łyżki oleju kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy papryka słodka, kurkuma, kumin - po 1/2 łyżeczki szczypta chilli sól, pieprz Soczewicę przepłukać na sicie, wsypać do garnka. Zalać(...)cebulę pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce i podsmażyć na oleju. Dodać również drobno pokrojony czosnek i wszystkie przyprawy. Gdy warzywa zmiękną, wymieszać je z soczewicą i koncentratem pomidorowym. Dodać jajka i dokładnie wymieszać.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Keksówke wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej przygotowaną masę i piec około 30-40 minut.  Dobrze

wyzwania kuchenne
Faszerowane papryki z tuńczykiem 75

Składniki: – 1 szklanka komosy ryżowej (ilość po ugotowaniu) – 3-4 niewielkie zielone papryki – 2 łyżki oliwy – 1 cebula drobno posiekana – 1 puszka tuńczyka w sosie własnym – 1 łyżeczka kminu rzymskiego – 1 łyżeczka chili w proszku – 1 łyżeczka czosnku w proszku – 1 szklanka czerwonej ugotowanej fasoli (może być z puszki(...)cheddar – pół szklanki cebuli dymki (białe i zielone części) do posypania – sól i pieprz Do podania : – domowe guacamole – kwaśna śmietana – ewentualnie inny meksykański sos np. pomidorowa pikantna salsa. Przygotowanie : Ugotuj komosę ryżową zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C i nasmaruj oliwą naczynie do zapiekania. Najlepiej sprawdzi się forma z wyższym

nietylkopasta.pl
WEGAŃSKA IMPREZA U NIE-WEGAN 193

słonecznika (mniej więcej  taka  :) ), - sałatka z selera w zalewie, orzechów włoskich i rodzynek. SŁONE I KWAŚNE PRZEKĄSKI: - drożdżowe pierożki z pieczarkami (to nasz wkład), - pizzerenki z sosem mocno pomidorowym (to też nasz wkład, głównie dla dzieciaków) (pierożki i pizzerenki na bazie   tego  przepisu) - "grzybki-rybki" czyli pieczarki w zalewie a'la ryba w occie - boskie! właściwie(...)zagryzkę, - oraz jedyny niewegański talerzyk z serkami i suszonymi kiełbaskami. GORĄCA KOLACJA 1: - niewegański gyros dla większości, - wegański "gyros", który przynieśliśmy my ale ze smakiem jedli też inni :) - majonezowy sos do niewegańskiego gyrosa, - wegański sos czosnkowy ze słonecznika do "gyrosa sojowego" (przepis   tutaj ), - frytki i ziemniaczki z piekarnika. GORĄCA KOLACJA 2 -  PO PÓŁNOCY: - krokiety z mięsem dla większości

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pieczone papryki po bolońsku 102

Bardzo szybka i pyszna potrawa, która zachwyci Waszą rodzinę. Podobno w Polsce jadamy za mało kaszy, bo wyparły ją ziemniaki. Dlatego też ja staram się po

Passions hobbies life
ETLİ PATATES DOLMASI, czyli faszerowane ziemniaki 81

Smacznego! Składniki (farsz) 250 g mielonego mięsa wołowego 1 średni pomidor 1 średnia cebula 3 łyżki natki 3 łyżki umytego ryżu 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól pieprz Składniki (sos) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1½ szklanki wrzącej wody sól Składniki (pozostałe) 6 dużych ziemniaków sól Przygotowanie Ziemniaki obrać i umyć. 3 cm od góry odciąć. W większej cześci(...)pomidora tak, żeby stanowiły przykrywki do każdego faszerowanego ziemniaka.Resztę pomidora pokroić i dodać do farszu.Wymieszać dokładnie i faszerować ziemniaki. Układać w garnku otworem do góry. Skłądniki sosu wymieszać i podlać ziemniaki. Przykryć najpierw talerzem, a potem pokrywką. Gotować 5min. w wysokiej temperaturze, a potem zmniejszyć ogień i dusić około 30min. Sprawdzić, czy ryż jest miękki. Podawać z jogurtem

Tureckie Przepisy
Makaron z sosem mięsno warzywnym 141

Jeżeli nie macie pomysłu na obiad to polecamy Wam nasz makaron z sosem mięsno warzywnym – szybkie i pyszne danie :) Składniki na

Kuchenne Wariacje
Zapiekane kotleciki w cukinii i sosie pomidorowym 155

Pomysł na inny obiad,ponieważ cukinia zaczęła się w moim ogrodzie na dobre to ciągle coś z niej gotuje-tym razem padło na kotleciki zawijane w cukinię w sosie pomidorowym-pychotka-polecam Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka jedna średnia cukinia jajko 100 g ugotowanej kaszy bulgur(może być również jęczmienna lub gryczana czy ryż,co lubicie i macie(...)domu) cebula  2 ząbki czosnku sól,pieprz przecier pomidorowy 400ml oregano,papryka słodka w proszku 150 g sera żółtego Przygotowanie: Mięso doprawiamy do smaku,solą ,pieprzem,wyciśniętym czosnkiem i podsmażoną pokrojoną w kostkę cebulką,dodajemy ugotowaną kaszę,jajko i całość dokładnie mieszamy. cukinię kroimy za pomocą obieraczki w cienkie długie plastry,układamy jak gwiazdkę i na środek kładziemy kulkę

Swojskie jedzonko
Zielona fasolka w sosie z żółtych pomidorów i papryki. "Twarz Grety di Biase" 152

Stali goście tego bloga wiedzą, że jestem pomidorową maniaczką i uprawiam co roku ok. 20 odmian tych przepysznych owoców. Wśród nich są pomidory żółte. Mam starą odmianę o dużych owocach (zwykle przekraczających masę 0,5 kg), z których bardzo łatwo zdejmuje się skórkę. Poza tym uwielbiam papryki i tych też mam kilka różnych odmian. Zimą kupiłam nasiona, z których miały(...)wyrosnąć czerwone i mięsiste papryki czerwone. Okazuje się, że wyrosły papryki białe o cienkiej skórce. Do pieczenia się nie nadają, ale ze względu na zdecydowany smak, są świetne do sosów. Postanowiłam zatem wykorzystać jedne i drugie, by przygotować z nich aromatyczny sos do zielonej fasolki z myślą o zimowych zapasach. Składniki (na 6 słoików o pojemności

Weekendy w domu i ogrodzie
Jesienna lazania z dynią i pomidorami 211

Jesień coraz bardziej się ochładza i jedynym ratunkiem na pluchę za oknem są rozgrzewające obiady. Jesień jest obfita w dynie, dlatego warto je przytargać do kuchni

wegetalerze
Błyskawiczna pizza - placki tortilli przełożone startym serem i podane z pieczarkami, pomidorem, papryką oraz szynką 160

pieczarek 1 mała cebula 200-300 g startego sera mozzarella 100 g wędliny (np. szynki drobiowej) 1/2 papryki 1 pomidor, np. malinowy odrobina oleju 2-3 łyżki sosu, np. pomidorowego lub paprykowego zioła prowansalskie sól, pieprz Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.  Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.   Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć cebulkę(...)skórki i pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w kostkę. Wędlinę pokroić w paseczki. Na jednym placku tortilli rozłożyć starty ser. Następnie przykryć to drugim plackiem tortilli. Wierzch posmarować sosem i ułożyć na nim połowę dodatków, czyli pieczarki wraz z cebulką, paprykę, plasterki pomidora oraz wędliny. Całość posypać ziołami prowansalskimi. Tą samą czynność powtórzyć, w ten sposób otrzymamy 2 okrągłe pizze

Ugotować
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym z warzywami 103

Smaczny obiad który zasmakuje dorosłym jak i dzieciom. Prosty do przygotowania. Nam smakuje najlepiej z ryżem ale makaron też będzie fajną opcją.  Na 4/5 porcji

Andzia Pichci
Klopsiki w ostrym sosie z pomidorów 129

Czy zdarza się Wam, że zostaje mięso z robienia gołąbków? Mnie prawie zawsze :) Kiedyś leciałam po kapustę i przygotowywałam dodatkowe liście, ale potem okazywało się, że

Codzienna kuchnia niecodzienna