Stali goście tego bloga wiedzą, że jestem pomidorową maniaczką i uprawiam co roku ok. 20 odmian tych przepysznych owoców. Wśród nich są pomidory żółte. Mam starą odmianę o dużych owocach (zwykle przekraczających masę 0,5 kg), z których bardzo łatwo zdejmuje się skórkę. Poza tym uwielbiam papryki i tych też mam kilka różnych odmian. Zimą kupiłam nasiona, z których miały(...)wyrosnąć czerwone i mięsiste papryki czerwone. Okazuje się, że wyrosły papryki białe o cienkiej skórce. Do pieczenia się nie nadają, ale ze względu na zdecydowany smak, są świetne do sosów. Postanowiłam zatem wykorzystać jedne i drugie, by przygotować z nich aromatyczny sos do zielonej fasolki z myślą o zimowych zapasach. Składniki (na 6 słoików o pojemności
Weekendy w domu i ogrodzieJesień coraz bardziej się ochładza i jedynym ratunkiem na pluchę za oknem są rozgrzewające obiady. Jesień jest obfita w dynie, dlatego warto je przytargać do kuchni
wegetalerzepieczarek 1 mała cebula 200-300 g startego sera mozzarella 100 g wędliny (np. szynki drobiowej) 1/2 papryki 1 pomidor, np. malinowy odrobina oleju 2-3 łyżki sosu, np. pomidorowego lub paprykowego zioła prowansalskie sól, pieprz Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć cebulkę(...)skórki i pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w kostkę. Wędlinę pokroić w paseczki. Na jednym placku tortilli rozłożyć starty ser. Następnie przykryć to drugim plackiem tortilli. Wierzch posmarować sosem i ułożyć na nim połowę dodatków, czyli pieczarki wraz z cebulką, paprykę, plasterki pomidora oraz wędliny. Całość posypać ziołami prowansalskimi. Tą samą czynność powtórzyć, w ten sposób otrzymamy 2 okrągłe pizze
UgotowaćSmaczny obiad który zasmakuje dorosłym jak i dzieciom. Prosty do przygotowania. Nam smakuje najlepiej z ryżem ale makaron też będzie fajną opcją. Na 4/5 porcji
Andzia PichciCzy zdarza się Wam, że zostaje mięso z robienia gołąbków? Mnie prawie zawsze :) Kiedyś leciałam po kapustę i przygotowywałam dodatkowe liście, ale potem okazywało się, że
Codzienna kuchnia niecodziennapora 1 duży pomidor pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę świeża bazylia, oregano, tymianek lub inne zioła do smaku 2 ząbki czosnku odrobina oliwy z oliwek sos: przecier pomidorowy do dekoracji świeży rozmaryn parmezan Przygotowanie: ciasto: Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę, sól oraz cukier, wymieszać. Wlać do miski drożdże. Wyrabiać(...)minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos tylko na połowie ciasta. farsz: Suszone grzyby zalać odrobiną wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż zmiękną, dodać odrobinę ziół, Następnie dodać pora, i dusić jeszcze przez chwilę. Dodać
KreatywnePinyporem lub każdą inną surówką. Składniki: pierś z kurczaka 2 szt. (cztery połówki ) ryż 1 torebka jajka 2 szt. papryka słodka, koperek suszony, vegeta, pieprz bulion warzywny koncentrat pomidorowy mąka pszenna śmietana 12-18% lub jogurt naturalny ryż / ziemniaki / makaron / kasza (dodatek do wyboru, u mnie ryż) Zaczynam od zmielenia piersi. Następnie wrzucam do niej jajka, ugotowany(...)dodaje koncentrat. Po chwili zagęszczam całość mąką z wodą i śmietaną lub jogurtem naturalnym (celowo nie podałam proporcji, bo to zależy od ilości bulionu i tego jak gęsty lubicie sos ) i gotowe :) Podaję z ryżem lub ziemniakami, makronem albo kaszą np. jaglana. Smacznego
Kuchnia VikiKurczak tikka masala to danie tak naprawdę kuchni brytyjskiej, ale oparte na tradycji kuchni indyjskiej oraz pakistańskiej. Pyszne, soczyste mięso z kurczaka w rewelacyjnie aromatycznym sosie
A to pestkapuszki pokrojony w kostkę (opcjonalnie świeży) szynka pokrojona w plastry 150 g startego sera żółtego parmezan do posypania po delikatnym ostudzeniu opcjonalnie zioła i przyprawy do smaku sos: przecier pomidorowy bądź ketchup łagodny Przygotowanie: Do letniego mleka dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy dokładnie aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy na 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn(...)wyłożyć na nią papier do pieczenia (opcjonalnie posypać blachę bułką tartą, by ciasto nie przywarło do dna). Po wyrośnięciu ciasta formować okrąg o średnicy około 30 cm, nałożyć sos i podane składniki. Piec: 15-25 minut w temperaturze 180-200 stopni. Smacznego
KreatywnePinypapryk wypełniłam ugotowanym wcześniej brązowym ryżem, który wymieszałam z pastą z podsmażonych pomidorów, cukinii, czosnku i kukurydzy. Całość upiekłam w niewielkiej ilości bulionu, z którego po dodaniu koncentratu pomidorowego powstał aromatyczny sos. Podałam z jogurtem naturalnym i sałatą z winegretem. Brązowy ryż możecie zastąpić białym ryżem np. jaśminowym, a do farszu dodać pokrojonego w drobną kostkę kurczaka. Papryki będą(...)koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej np. kokosowy Przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili, 1 łyżeczka suszonego oregano 125 g mozzarelli SOS 2 szklanki gorącego bulionu 1 łyżka koncentratu pomidorowego DO PODANIA: jogurt naturalny, świeża bazylia WYKONANIE Ryż wsypujemy do rondla i podgrzewamy przez około 2 minuty, na średnim ogniu, często mieszając. Dodajemy 10 g masła
cool and mintygałązka rozmarynu 1 łyżka oliwy 100 g żółtego sera w kostce (ja użyłam ementalera) sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Do garnuszka wlewamy passatę pomidorową i wino. Doprowadzamy do wrzenia, mieszamy i odstawiamy na bok. Cebulę i anchois kroimy w kostkę, czosnek i bazylię drobno siekamy. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek(...)makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odcedzamy i wykładamy na talerze - NIE przelewamy zimną wodą. Na makaron kładziemy garść startego sera, a na wierzch wykładamy po 1-2 łyżki sosu. Smacznego
My Culinary Artoliwek 250 ml letniej wody farsz: 6 garści świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku odrobina papryki chili 10 łyżek sera ricotta sos: przecier pomidorowy łagodny do dekoracji: ziarna słonecznika świeże liście bazylii drobno posiekana papryczka chili parmezan Przygotowanie: ciasto: Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać(...)pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy ( bądź 2 po 15 centymetrów każdy). Nakładać sos. farsz: Szpinak umyć i położyć na patelni, dusić na odrobinie wody razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem, solą, pieprzem i pokrojoną na drobno papryczką chili. Gdy szpinak zmięknie. Mieszamy
KreatywnePinyWszyscy znamy tradycyjne śledzie z oleju w cebulce. Niektórzy lubią również śledzie w śmietanie, ale może warto spróbować śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami. Swój niezwykły
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cukinii, składniki: 2 średnie cukinie, duża cebula, ok. 200 g kiełbasy dobrej jakości, 2-3 ząbki czosnku, puszka pomidorów (można zastąpić świeżymi lub passatą), 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, marchewka, 1-2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, 1-2 szklanki wody, przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, tymianek, sporo majeranku, szczypta kminku (opcjonalnie) Przepis na szybki bigos(...)pomidorami z puszki z zalewą oraz wodą (dolać tyle płynu, by lekko zakrywał składniki). Włożyć liście laurowe, ziele angielskie i kiełbasę. Dusić całość do preferowanej miękkości warzyw i zgęstnienia sosu (około 15-20 minut lub trochę dłużej). Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku: Lekcje w kuchni Quick Zucchini and Sausage Stew Recipe: 2 medium
Lekcje w kuchniciasto: 340 g mąki 10 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody sos: przecier pomidorowy farsz: ser wędzony 150 g ser brie 150 g ser ricotta 50 g ser mozzarella 150 g parmezan 3 łyżeczki szczypta tymianku do dekoracji: świeże listki bazylii Przygotowanie: ciasto(...)minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos. Na sos nałożyć starty ser wędzony, plastry mozzarelli, plastry sera brie, ricottę, posypujemy 2 łyżeczkami parmezanu i tymiankiem. Resztę parmezanu zostawiamy do posypania już upieczonej pizzy. Piec
KreatywnePinymąkę pszenną do smażenia olej rzepakowy Rapso 4 marchewki1 pietruszka0,5 selera1 cebula2 ząbki czosnku 2 listki laurowe3 kulki ziela angielskiego1 puszka pomidorów bez skórki2 łyżki sosu cygańskiego2-3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki1/3 łyżeczki wędzonej papryki sól, pieprz, cukier do smakuPrzygotowanie:Dorsza umyć i odsączyć papierem z nadmiaru płynu. Pokroić w niewielkie kawałki, doprawić solą(...)dolać) lekko zrumienić cebulę, dodać czosnek, ziele angielskie, listki laurowe i chwilkę podsmażyć. Dodać starte warzywa i podsmażać około 10 minut mieszając. Podlać wodą dodać pomidory z puszki, sos cygański, przecier pomidorowy, papryki w proszku i całość dusić do miękkości warzyw od czasu do czasu podlewając wodą. Doprawić do smaku. Schłodzić. Ułożyć w szklanym naczyniu warzywa i dorsza warstwami zaczynając
Ala piecze i gotuje