sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:389/794)

Gulasz w indyjskim stylu 141

Do trochę innego smaku chciałabym Was przekonać. Ja osobiście bardzo lubię indyjską kuchnię. Mięso wołowe pociąć na cienkie paski, odciąć wszystkie włókna. Imbir i ząbki czosnku

Kuchnia Pokoleń
Kolorowa papryka zapiekana z mięsem, w sosie pomidorowo - grzybowym 129

Dzisiaj połączyłam lato z jesienią. Lato pod postacią pomidorów i papryki, a jesień pod postacią grzybków suszonych. Zeszłorocznych, ale jakże aromatycznych. Można

Codzienna kuchnia niecodzienna
Nieloty, czyli gołąbki dla leniwych 326

Witajcie kochani. Zaniedbałam Was ostatnio. I tutaj, i na Waszych blogach. Mam nadzieję, że wybaczycie mi to :) mam jednak remont w domu, a z nim zamieszanie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Fasolka po toskańsku 191

Składniki: 2 puszki białej fasoli konserwowej (każda po 540 g - waga netto); 2 duże ząbki czosnku; 2 duże, dojrzałe pomidory; 2 puszki krojonych pomidorów w zalewie

Gospodyni Miejska
Placki po zbójnicku z drobiowym mięsem mielonym 151

Placki w wersji drobiowej o wiele bardziej mi smakują niż w wieprzowej. Tak też więc postanowiłam, że placka po zbójnicku zrobię pod siebie bo mój tata

Kuchnia Viki
Spaghetti z cukinii z klopsikami 309

Spaghetti z cukinii z klopsikami – szybkie i pyszne danie z warzywnym makaronem. Powyższe składniki wystarczą na 2 porcje. @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle

Kulinarne Przeboje
Prawdziwa włoska pizza 193

Dzisiaj proponuję danie, które chyba wszyscy lubią. Wbrew pozorom zrobienie pysznej pizzy jak z włoskiej pizzerri nie jest sprawą skomplikowaną, a sekret tkwi w odpowiednich składnikach

Wyprawy kulinarne
Arancini- ryżowe kulki 138

jest też ser opatulony chudym, wędzonym boczkiem lub szynką parmeńską.  Do czego podać? Przede wszystkim do wszelkich mięs, gulaszy czy potrawek. U mnie był to kurczak w sosie warzywno pomidorowym, a gdy zostało, zjadłam z duszoną rybką.  Na pewno zrobię powtórkę, ale poczekam na jakąś fajną okazję, gdy w domu będzie więcej osób, żeby mogli spróbować jakie(...)odejdzie nam cała panierka).  Obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor i odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło lub zimno, z sosami majonezowymi lub mięsnymi

Kuchnia w czekoladzie
Włochy, czyli mule a'la marinara 249

Po dłuższej przerwie spowodowanej względami obiektywnymi, a mianowicie wcale nie taką drobną rewolucją kuchenną (czytaj: remontem) w moim mieszkaniu miałem niekłamaną przyjemność wyruszyć w kulinarną wyprawę

Wyprawy kulinarne
Roladki drobiowe z kremowym nadzieniem porowym 1269

Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 6 łyżek serka śmietankowego (typu Almette) 1 mały por lub pół dużego pół szklanki kukurydzy konserwowej 300ml bulionu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego pół szklanki mąki Przyprawy: sól, pieprz olej do smażenia     *** Filety na kurczaka rozcinamy wzdłuż na połówki *** *** Pora myjemy, osuszamy, kroimy w półplasterki i podsmażamy na niewielkiej(...)rumiany kolor z każdej strony. Smażenie rolad rozpoczynamy od miejsca „łączenia”, wówczas nie powinny nam się one rozpadać *** *** Następnie całość zalewamy bulionem i zagotowujemy *** *** Dodajemy sos sojowy oraz przecier pomidorowy i całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około pół godziny *** *** Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać

Blog z Apetytem
Jak zrobić domowy makaron - ciasto baza i porady 135

Makarony są świetną bazą do różnorakich dań. Wystarczy przygotować dowolny sos (np. pomidorowy, grzybowy, pesto, itp.) i wrzucić do makaronu. Danie gotowe. Dzięki makaronom przygotowuje się różne zapiekanki, te mięsne, rybne, warzywne. Podstawą jest dobry makaron. Makarony świetnie komponują się także z zupami. Ugotowany rosół czy pomidorowa bez cienkich makaronowych niteczek smakował by chyba inaczej:) Makaron można przygotować samemu(...)farsz wypłynie ze środka. Mam nadzieję, że domowy makaron wyjdzie Wam pyszny i chętnie będziecie poświęcać mu czas, by zaimponować swoim bliskim. Teraz już tylko zostało przygotować jakiś dobry sos i.... zajadać się makaronowym szaleństwem! Życzę Wam smacznego

Zasmakuj Kuchni
Woda po makaronie – jak ją wykorzystać? 203

Makarony mają w Polsce wielu sympatyków, jednak niewiele z nas wie, że wylewanie wody po ugotowaniu makaronu to ogromne marnotrastwo. Taka woda ma bardzo wiele różnych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wegańska propozycja na makaron z serem 206

Weganie nie jedzą żadnego produktu, który jest pochodzenia zwierzęcego. Nie zmienia to faktu, że osoby będące na tej diecie mają rezygnować z takich dań. Klasyczny makaron

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
SZAKSZUKA ( SHAKSHOUKA ) ZE SZPINAKIEM, CIECIERZYCĄ I HARISSĄ – kuchnia tunezyjska 69

dziś dla Was przygotowałam! Z tym, że tym razem nie przygotowałam tradycyjnej prostej szakszuki, ale zdecydowanie bardziej bogatą wersję. Ze szpinakiem i ciecierzycą, które idealnie komponują się w pomidorowym, aromatycznym sosem. Wyszło danie niesamowicie pyszne i niesamowicie sycące. Śmiało może być pomysłem na obiad! Nie bójcie się dodawać przypraw ! To właśnie nimi szczycą się kraje arabskie i nimi pachnie kuchnia

Ostra na Słodko
Smażone szproty z sosem alioli i paprykowymi ziemniakami 68

wybieramy się nad Bałtyk na naszym talerzu musi się pojawić naturalnie ryba. Dziś na moim talerzu smażone szproty z sosem alioli i  paprykowymi ziemniakami. Powiem Wam, że to jest idealne połączenie: chrupiące rybki, intensywny czosnkowy sos i paprykowe ziemniaki.  21 listopada przypada Światowy Dzień Rybołówstwa. Święto to zostało ustanowione, aby uświadomić ludziom, że zasoby naszych jezior, rzek(...)Pływa blisko powierzchni morza, w ławicach. Mięso szprota jest ścisłe, soczyste, o dość wyrazistym smaku, lekkostrawne. Jada się je zazwyczaj smażone w panierce lub saute, wędzone, suszone, w sosie, np. warzywno-pomidorowym.   Smażone szproty z sosem alioli i  paprykowymi ziemniakami  Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 400 g świeżych szprotów sól morska mąka pszenna do obtoczenia rybek cytryna

Kulinarne przygody Gatity