sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:380/794)

Sos pomidorowy do pizzy 106

Składniki: - przecier pomidorowy 500 ml - olej ok 1,5 łyżki - 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany - 0,5-1 łyżeczki cukru -oregano ok 1 łyżeczki - sól ok 1 łyżeczki - pieprz Podałam proporcje składników tak jak sama robię ale tak naprawdę każdy doprawia sos  jak najbardziej mu smakuje. Wszystkie składniki mieszam, bez gotowania. Wielokrotnie gotowałam sos na małym ogniu

Kuchnia Viki
Zapiekanka ziemniaczana 197

ulubionych dań, które robimy bardzo często. Tym razem mam dla Was pełną smaku i aromatu warstwową zapiekankę ziemniaczaną, która w połączeniu z mięsem i sosem śmietanowo-pomidorowym tworzy zgrany duet :) Składniki: - 2 kg ziemniaków - 2 cebule - 1/2 kg pieczarek - 1 mała główka czosnku - 500 g mięsa mielonego - 1/2 puszki kukurydzy - 1/2 puszki fasoli czerwonej(...)sera żółtego sos: - 1/2 małej śmietany - 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego - 1/2 pęczka natki pietruszki - 1/2 pęczka szczypiorku - 1/2 pęczka koperku - 1 szklanka bulionu - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, czosnku granulowanego, mielonego kminku, papryki słodkiej, papryki ostrej - szczypta białego pieprzu, przyprawy do karkówki, majeranku i soli Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i obgotowujemy, następnie kroimy je w plasterki. Cebulę, pieczarki oraz czosnek kroimy

Zainspirowana w kuchni
SMALEC WEGAŃSKI - Z FASOLI 272

dało... Przygotowałam z 0,5kg suchej fasoli, nie wiedziałam bowiem ile dokładnie potrzeba fasoli na 3 szklanki ugotowanej ale nic się nie zmarnowało, Rodzinka wciągała resztę z sosem z pomidorowym z dodatkiem wędzonej papryki- pychotka ! Składniki: - 1,5 szklanki ugotowanej fasoli (u mnie piękny jaś) ale może być z puszki - 2 duże cebule - 1 jabłko - 2 liście laurowe - 4 ziela

Smaczne Zdrowe
SPAGHETTI À LA BOLOGNESE BEZ MIĘSA 185

średnie marchewki 1 pietruszka 3 łodygi selera naciowego 0,5 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki białego wina 2 szklanki bulionu 3 łyżeczki sosu worcestershire 1 łyżka sosu sojowego 1 szklanka przecieru (passaty) pomidorowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej lub wędzonej, porządna garść suszonego oregano i garść bazylii, pół łyżeczki płatków chilli. NA MAKARON(...)dodać pokrojony lub wyciśnięty czosnek. Do garnka dodać suchą soczewicę, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Zwiększyć ogień, wlać wino, zagotować, następnie wlać gorący bulion, dodać sos worcestershire, sos sojowy, passatę pomidorową i koncentrat, doprawić solą, pieprzem papryką, chilli, bazylią i oregano. Wymieszać, zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez minimum ok. 30 minut aż soczewica zmięknie

Calzonella.com
Kurczak tikka masala 142

KURCZAK TIKKA MASALA to marynowane w ostrych, rozgrzewających przyprawach kawałki mięsa w jogurtowym sosie. Danie pochodzi z kuchni indyjskiej, ale podbiło

Menmagazine
Sos z pieczonych pomidorów 186

Przy ostatnim pieczeniu pomidorów część z nich brzydko mi się rozpadła, niestety nie nadawały się do podania w  całości. Postanowiłam więc je zmiksować i wyszedł

Kulinarne przygody Gatity
Pizza z kiełbasą (sprawdzony sposób na ciasto) 193

300g/2 szklanki mąki pszennej (użyłam typu 00 ) 1 szklanka ciepłego mleka/wody (użyłam wody Aqua Panna ) 20g drożdży 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru  Sos:   400 ml passaty pomidorowej  2 ząbki czosnku bazylia, oregano 1-2 łyżki oleju sól, pieprz Dodatkowo:  żółty ser pieczarki kiełbasa pomidor Mleko/wodę, drożdże, cukier i 3 łyżki mąki(...)placków, zrobić jeden lub zwyczajnie rozwałkować i ułożyć na lekko natłuszczonej blasze.  Wcześniej przygotować sos. Czosnek drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać passatę pomidorową i doprowadzić do wrzenia. Podgotować, aż sos odrobinę zgęstnieje. Doprawić do smaku. Ciasto do pizzy posmarować sosem i obficie posypać startym serem. Następnie ułożyć pozostałe dodatki: pieczarki, kiełbasę i pomidora. Pizzę wstawić

Di gotuje
Pieczone kotlety mielone z prażoną cebulką 277

przypadku i wszyscy mlaskają z zadowoleniem. Gdy kotlety są zimne, lubimy je potraktować jak wędlinę i pokrojone w plastry jeść na kanapkach Albo często przygotowuję do kotletów sos np. pomidorowy . Ty razem upiekłam kotlety wieprzowe z prażoną cebulką , którą często dodaję do mięsa, aby podnieść jego walory smakowe. A po ostatnim przygotowaniu cebulki mam jej duży słój, więc trzeba

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy ketchup – szybko, smacznie, zdrowo 134

Wiele osób uważa, że aby przygotować domowy ketchup potrzeba strasznie dużo czasu i trzeba włożyć w to ogrom pracy. Wcale tak nie jest :) Nie musimy mieć

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Lazania ze Szpinakiem i Mięsem 224

sama ale można kupić gotowy w sklepie. Będziemy potrzebować: lazanie zrobiłam w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 33 cm x 22 cm na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego 500 g szpinaku świeżego lub mrożonego 500 g przecieru pomidorowego – passata pomidorowa 1 średnią cebulę (około 80 g) 2 – 3 ząbki czosnku olej do smażenia przyprawy: 1 łyżeczka bazylii suszonej lub kilka(...)dodaję mięso i smażę jeszcze około 15 minut. Następnie dodaję szpinak, mieszam i duszę całość około 5 minut – szpinak po chwili duszenia zmniejszy swoją objętość. Na koniec do sosu dodaję przecier pomidorowy, doprawiam przyprawami, mieszam i całość duszę jeszcze około 3-4 minuty. Sos mięsny ze szpinakiem do lazanii jest gotowy. Teraz przygotuję sos beszamel: W garnku roztapiam masło

Uwaga Babcia Gotuje
GOŁĄBKI Z MIĘSA MIELONEGO I RYŻU BIAŁEGO 191

Składniki na gołąbki: 0,7 kg mięsa mielonego 1/2 szklanki ryżu białego 1 duża kapusta 2 jaja mielony pieprz ziołowy do smaku sól do smaku Składniki na sos:  małe opakowanie koncentratu pomidorowego pęczek natki pietruszki 1łyżka kucharka mąka pszenna do zagęszczenia sosu Sposób przygotowania:  Przygotuj kapustę z dużymi, szerokimi liśćmi. W garnku z osoloną wodą ugotuj ryż(...)miękkości liści kapusty w których znajduje się farsz. Z garnka, w którym gotowały się gołąbki odlej do mniejszego rondla 2,5 szklanki wywaru, dopraw go koncentratem pomidorowym i zagęść mąką do konsystencji sosu. Gołąbki poporcjuj na płaskie talerze i polej sosem. Można podawać z chlebem, z ziemniakami lub według własnego uznania

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym (bolognese) 116

Dusimy do momentu aż sos się zredukuje a pomidory rozpadną się na mniejsze części. W razie potrzeby podlewamy wodą (opcjonalnie możemy też dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, rozprowadzonego w niewielkiej ilości wody). Gdy sos ma już odpowiednią konsystencję doprawiamy go solą, pieprzem, oregano, suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim(...)prostu bazylią) i odrobiną cukru. W międzyczasie makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente (około 8-9 minut, lub wg wskazówek na opakowaniu). Ugotowany makaron podajemy z sosem mięsno-pomidorowym, posypujemy tartym parmezanem

Smaki Na Talerzu
Kurczak w sosie jabłkowym 186

Kurczak w sosie jabłkowym to wykwintne danie, którym można się pochwalić nie tylko przed rodziną ale i znajomym. Jest proste i nie wymaga od nas dużego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pizzerinki 127

smaczne ! :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 pomidory 1 cebula biała/czerwona 5-6 pieczarek 10 dag szynki w kawałku 20 dag sera żółtego np Goudy oregano suszone Sos: koncentrat pomidorowy 2 łyżki ketchupu 1-2  ząbków czosnku łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz do smaku Blacha do pieczenia Papier do pieczenia Nastawiam piekarnik na około 180-200 stopni. Przygotowuję

Justa próbuje gotować
Pikantna Pizza Bolognese 169

podrasować danie i nadać mu odpowiedni charakter użyłam również kilku innych składników wśród, których nie zabraknie moich ukochanych świeżych warzyw i ziół. Taką pizze pokochacie.  Bazą sosu jest skoncentrowana pasta pomidorowa od #Pudliszki, marchewka, korzeń pietruszki cebula i marynowana dzień wcześniej w przyprawach wołowina. Dodatki to spora doza mozzarelli, pieczarki, cebula i świeża żółta papryka oraz bazylia. O Pikanterii(...)soli  3 g suszonych drożdży (ok 1/2 opakowania) 250 ml wody letniej w temperaturze ok 40 st C 1,5 łyżki oliwy z oliwek Na sos Bolognese:  200 g koncentratu pomidorowego Pudliszki  1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina typu Bordeaux  500 g mielonej wołowiny  1 średnia cebula  2 ząbki czosnku  Na marynatę

vaniliowoczekoladowa