Przyjemność jedzenia pysznych skrzydełek „buffalo” zawdzięczamy Markowi Bitmanowi , od którego zapożyczyliśmy przepis. Składniki: 12 skrzydełek z kurczaka 1 łyżka oleju 1 łyka soli 1 łyżka czosnku suszonego Sos barbecue: Opakowanie passaty pomidorowej 400 g 2 łyżki cukru 1 łyżka octu winnego 1 łyżka sosu worcester 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 2 łyżki papryki czerwonej ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżka(...)ogniu (uważaj, żeby nie przypalić masła) około 5 minut. Dodaj czosnek, smaż minutę. Wsyp cukier, smaż kolejną minutę. Wsyp paprykę, pieprz kajeński, zamieszaj. Wlej ocet i sos worcester. Smaż chwilę. Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj składniki i duś bez przykrycia przez 20 minut. Następnie zmiksuj całość, dopraw solą i pieprzem. Krok 3 Upieczone skrzydełka znowu przełóż do głębokiej misy i dodaj
Niedzielny kucharzpodałam na rukoli i świeżej mięcieoliwa do smażeniadodatkowo bagietkaJeśli mamy krewetki w pancerzach to je z nich obieramy. Później krewetki płuczemy w wodzie. Następnie krewetki chwilkę podduszamy: w sosie chili, paście pomidorowej, w czosnku przeciśniętym przez praskę, posiekanej natce pietruszki, soku z cytryny. Dusimy w tym sosie krewetki około 2 minut. Ananasa kroimy w kostkę. Na wykałaczki nadziewamy kolejno: krewetkę
Bon Appetit Małgorzatysłodkiej ;) Idealne na ciepłą kolację :)Ślimaki z szynkąSkładniki:opakowanie ciasta francuskiegoprzecier pomidorowy (3-4 łyżki)szynkaser żółtypodsmażone pieczarkizioła: bazylia, oregano, zioła prowansalskie Przygotowanie:Najlepiej zacząć od przygotowania sosu: przecier pomidorowy i wszystkie zioła wymieszaj na jednolitą masę. Ciasto rozłóż i posmaruj dokładnie sosem. Ułóż na nim plasterki szynki. Jako kolejną warstwę daj pieczarki i ser żółty. Całość zwiń
Lawendowe Niebosoczewicy 8 pieczarek 1/2 opakowania warzyw mrożonych (marchewka, groszek, zielona fasolka) 2 ząbki czosnku 1/3 opakowania makaronu babuni (cieniutki jak do rosołu) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego trochę kiełków, np. brokuła oliwa z oliwek pieprz, sos chili, sos sojowy, oregano, imbir Ryż wrzucamy do gorącej osolonej wody i gotujemy do wypełnienia się torebki lub zgodnie z opisem na opakowaniu. Na dużą(...)oliwy z oliwek, rozgrzewamy i dodajemy warzywa mrożone. Przesmażamy ok. 5 minut i podlewamy wodą, ale nie zbyt dużo. Tak na równi z warzywami. Dodajemy jedną łyżeczkę koncentratu pomidorowego, pieprz, sos sojowy, sos chili, oregano i imbir. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zrobią się kruche (często mieszamy). W tym czasie nastawiamy wodę w małym rondelku i po zagotowaniu wrzucamy
vegetaniejajko – 1 szt * oliwa – 1 łyżka * mleko – 4 łyżki SŁODKI SOS CHILI: * świeża chili – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * koncentrat pomidorowy – 3 łyżki * ocet winny – 1 łyżeczka * sos sojowy ciemny – 2 łyżki * papryka ostra – 1 szczypta * woda – 2 łyżki * cukier puder – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: RYBA: Mąkę przesiewamy(...)bardzo mocno rozgrzanym oleju ( do miękkości ). SŁODKI SOS CHILI: Z woka zlewamy olej, zostawiamy jedną łyżkę, grzejemy. Dodajemy posiekane chili oraz czosnek, a następnie ostrą paprykę, koncentrat pomidorowy, ocet winny, sos sojowy, wodę oraz cukier puder. Podgrzewamy ok. 4-5 minut. Podajemy gorące z rybką! Smacznego
Ostra na SłodkoRewelacyjna przekąska, podana w ciekawej formie świderków. Same świderki są pyszne i wciągające i jeśli jesteście fanami pizzy, powinny Wam one bardzo zasmakować, ale sos…
Smaki Na Talerzu[Głosów: 5 Average: 5 /5] składniki: 300 g makaronu 1 puszka pomidorów 1 cebula 3- 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól
Domowy Smak Jedzenialetniej wody 40 ml oleju 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oregano dodatki: 50 dag pieczarek 2 cebule ser żółty ( najlepsza mozzarella) sos: 1 łyżka ostrego ketchupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól i biały pieprz Z podanych składników wyrabiam ciasto, można wcześniej zrobić zaczyn, ale nie jest to konieczne. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia. Zostawiam, aby wyrosło. Gotowe(...)blaszkę, lekko wałkuję i rozciągam rękami. Pieczarki i cebule obieram, następnie kroję w plasterki. Następnie przesmażam na maśle. Ketchup miksuję z przyprawami i koncentratem pomidorowym. Gotowym sosem smaruję ciasto. Wykładam przestudzone pieczarki, obsypuję tartym serem. Piekę w 200 st C około 25 minut. smacznego
Takie tam pichcenieminutach kroić. Podawać ciepłe, pokrojone na kromki ok. 1,5 cm, najlepiej z sosem czosnkowym, pomidorowym lub chili. Ja zrobiłam do tego jogurtowy sos cebulowy, pasował znakomicie. Moje stromboli (przepis z moimi niewielkimi zmianami) robiłam z książki "Die Step-by-Step-Küche - Backen" wydawnictwa Parragon Books
Kuchnia Prezydentowejszklanki wody nie cała łyżka mąki ziemniaczanej ( wszystko zależny od tego jak gęsty sos lubicie) 3 łyżki octu ryżowego 3 łyżki cukru 1 łyżka sosu sojowego 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 duże ząbki czosnku pół płaskiej łyżeczki sproszkowanego imbiru sól Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu. Cebule kroimy na piórka, marchewkę w drobne słupki , paprykę w kosteczkę(...)smażymy na dużym ogniu ok 5 minut , następnie dodajemy marchewkę i paprykę i smażymy do momentu zmięknięcia warzyw. W między czasie przygotowujemy sos: Do rondelka wlewamy ocet, cukier, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, posiekany drobno czosnek , imbir, sól, oraz wodę z mąką ,mieszamy i zagotowujemy . Sos przelewamy na patelnie, mieszamy. Makaron nakładamy do miseczek i polewamy sosem. SMACZNEGO
Cukier&PuderMole to określenie meksykańskich sosów na bazie passaty pomidorowej, ostrych papryczek i gorzkiej czekolady. W zależności od użytych składników i sposobu podania rozróżniamy kilka rodzai mole . Dziś skupimy się na mole poblano , sosie z dodatkiem orzechów, anyżu, cynamonu i wielu innych wspaniałych przypraw, których połączenie wynosi nas na nowy poziom smaku. Danie przygotowałam w ramach konkursu marki Wedel, choć muszę(...)przykryciem na maleńkim ogniu przez 15 minut. Po tym czasie zestawić z kuchenki na kolejne 15 minut. Z garnka wyjąć anyż, korę cynamonu oraz goździki, a sos zmiksować. Dodać passatę pomidorową i doprowadzić do wrzenia. Dorzucić połamaną na kostki czekoladę oraz kakao, doprawić chili oraz tabasco. Gotować przez 30 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Jeśli
W poszukiwaniu inspiracjiwlać nieco oliwy, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i włączyć palnik. Po minucie dodać mięso mielone i smażyć wszystko razem mieszając. Sos: Do misy blendera wrzucić świeżą bazylię, oregano, obrane ząbki czosnku, wlać puszkę pomidorów i sok pomidorowy, dodać mąkę ziemniaczaną, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, zioła prowansalskie i chilli. Wszystko zblendować razem i przelać do mięsa mielonego. W międzyczasie zagotować
Passions hobbies lifeketchupu. Spróbujcie. Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli pół łyżki cukru 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej) 40 g świeży Na prosty sos: 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka suszonej mielonej bazylii Skworcu 2 ząbki czosnku pół łyżki oleju sól i pieprz do smaku Dodatki: 4 duże pieczarki 1/4 żółtej papryki 1/4 czerwonej papryki kilka plasterków(...)jest to konieczne). Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki lub półplasterki. Papryki kroimy w paseczki, a kabanosa w cienkie plasterki. Składniki odstawiamy na bok. Przygotowujemy prosty sos: mieszamy przecier pomidorowy ze startymi ząbkami czosnku, olejem, bazylią, solą i pieprzem. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy niewielką ilością oleju. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze
Słodkie okruszkibędzie naszemu brzuchowi jak zjemy coś ciepłego a tym bardziej tak pysznego! Potrzebujemy: opakowanie makaronu (ja wybrałam klasyczny - spaghetti) 0,5 kg mięsa mielonego 500 ml przecieru pomidorowego/własny sos z pomidorów lub pomidory z puszki bez skóry 3-4 plasterki sera żółtego 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek suszona bazylia oregano papryka słodka pieprz i sól Makaron gotujemy według(...)prasę czosnek. Po chwili dorzucamy mięsko, dodajemy sól, pieprz, oregano, bazylię i paprykę. Całość smażymy, aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i czekamy do zagotowania. Po chwili nasz sos jest gotowy:) Wykładam makaron na talerz, polewam sosem, posypuje serem pokrojonym w małą kostkę (jeżeli mam w kawałku to startym), przyprószam bazylią
Kolejny blog o gotowaniumięsa mielonego wieprzowego 6-7 pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2/3 puszki kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 150 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka sosu worhestershire około 200g żółtego sera pieprz, papryka słodka i ostra 2-3 łyżki przyprawy do kuchni meksykańskiej oliwa Przygotowanie: Połowę cebuli i 1 ząbek czosnku drobno siekamy(...)kostkę. Pozostałą cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Podsmażamy w rondelku, kiedy cebula się zaszkli dodajemy pomidory, smażymy około 5 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy przecież pomidorowy, doprawiamy pieprzem i sosem worhestershire. Gotujemy jakieś 10 minut, aby sos odparował. Jeśli będzie bardzo wodnisty możemy zagęścić do lekko mąką. Jest to istotne ponieważ nie chcemy aby makaron pływał nam potem
Mania Gotowania