udka bez kości) 4 łyżki przyprawy gyros 1 cebula olej do smażenia 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 papryczka chilli 1 szklanka kukurydzy konserwowej 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki serka śmietankowego (użyłam serek philadelphia) 1,5 – 2 litry bulionu lub wody sól, pieprz *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, obsypujemy(...)papryczkę chilli drobno siekamy *** *** Pokrojoną paprykę dodajemy do zupy i gotujemy przez około 10 minut ** *** Po tym czasie do zupy dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową, koncentrat pomidorowy, serek oraz sos sojowy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 10 minut *** *** Na końcu zupę doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: ZUPY – NAJLEPSZE
Blog z ApetytemPieczone żeberka w sosie ketchupowym – to idealna propozycja obiadowa. Co prawda potrzeba jest chwili na przygotowanie tego dania głównie ze względu na czas pieczenia, ale
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ząbki rozgniecionego czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka sosu Worchester 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki sosu sojowego 1/2 szklanki brązowego cukru Wykonanie: W letniej wodzie rozpuszczamy sól. Gdy solanka całkowicie przestygnie wkładamy do niej mięso. Powinno ono być całkowicie zakryte wodą. Przykrywamy i odstawiamy
Kulinarne przygody Gatityniebejcowanego schabu czyli polędwicy pokrajać kotlety i ubić tak samo mocno jak wieprzowe. Przyrządzać je można smażone, panierowane bułką, albo naturalne, obsypane mąką (saute) i podać z rozmaitymi sosami ostrymi jak: pomidorowy, musztardowy „Robert” i inne...” Sos Robert lub sos Roberta – to sos musztardowy, zwany też cebulowym ostrym; obie nazwy funkcjonują równolegle i obie dokładnie oddają jego charakter. Twórcą sosu
królestwo garówustach, jest słodka i krucha - pycha! KARKÓWKA POMIDOROWA Składniki: - 1,5 kilograma karkówki - 500 gram pieczarek (opcjonalnie) - 3 duże cebule - 100-150 mililitrów wody - 150 gram koncentratu pomidorowego - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki cukru - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka rozmarynu - 1 łyżeczka oregano - 1 łyżeczka suszonego czosnku - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka ostrej papryki - pieprz(...)patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokrojoną w piórka oraz pieczarki w plasterkach podduszamy na tłuszczu po mięsie. Wykładamy na mięso. Zalewamy sosem przygotowanym z wody, sosu sojowego, cukru i koncentratu pomidorowego. Pieczemy około 1 godziny i 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuopakowanie makaronu fusilli 1 kalafior zielony lub inny 2 średnie żółte papryki 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej 1/2 dużego jogurtu naturalnego 1 jajko 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego żółty ser oregano, bazylia, sos sojowy, pieprz oliwa z oliwek Etap pierwszy : dzielimy kalafior na małe różyczki i razem z fasolką wrzucamy do zagotowanej lekko osolonej wody. Paprykę kroimy w grubszą kostkę(...)serem i na wierzch oregano. Na tym możemy skończyć, jednak my robimy jeszcze do tego sos jogurtowy wymieszany z surowym jajkiem i ziołami oraz 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, i zalewamy makaron sosem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20 min. Etap czwarty : upieczoną zapiekankę wyciągamy z piekarnika i dzielimy na kwadraty. Z normalnej blaszki wychodzi
vegetanieKażdy zna, każdy lubi. Gdzieś czytałem, że ile włoskich gospodyń domowych, tyle przepisów na sos bolognese do makaronu. Nie wiem, który jest oryginalny, które składniki są
Wyprawy kulinarneWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Spaghetti bolognese to popularne włoskie danie makaronowe. Złożone z makaronu, sosu i sera jest szybkie w wykonaniu, a
Marta Gotujeramach dzisiejszego wspólnego gotowania postanowiliśmu przygotować wegetariańskie curry z czerwoną fasolą z jednego przepisu . Curry to nosi nazwę rajma masala - jego głównym składnikiem jest czerwona fasola w pysznym pomidorowym, aromatycznym sosie. Danie to jest niezwykle smaczne i bardzo sycące. Wraz ze mną rajma masalę przygotowaly Panna Malwinna i Maggie . Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli 2 puszki pomidorów
Codzienne GotowanieFilety z kurczaka w niezwykle aromatycznym sosie z pieczonych pomidorów i czosnku, z dodatkiem serka mascarpone. To właśnie dzięki pieczeniu pomidory wraz z czosnkiem zyskują całkiem
Kuchnia MagdaLenyFilety z kurczaka w niezwykle aromatycznym sosie z pieczonych pomidorów i czosnku, z dodatkiem serka mascarpone. To właśnie dzięki pieczeniu pomidory wraz z czosnkiem zyskują całkiem
Kuchnia MagdaLenylody powstały jako wyzwanie na konkurs #kotlin , który ma #smaknumer1 . Lody są o smaku pomidorowym, a do tego podane są z pomidorowym karmelem. Tak nie przesłyszeliście się. Pomidorowy karmel... słodki, ale z delikatną nutą pomidora malinowego. Ketchup z piekła rodem KOTLIN nada lodom ostrzejszej nuty. Dobrze sprawdzi się rownież ketchup łagodny. #Iloveketchup Brzmi smacznie? To zaczynamy. Składniki: LODY(...)łyżki ketchupu z piekła rodem KOTLIN 3 żółtka 1/2 szklanki śmietanki 36% 1/4 szklanki cukru 3 żółtka 5 szklanek mleka sok z 1/2 cytryny 45 ml likieru cytrynowego SOS KARMELOWY POMIDOROWY: 1/4 szklanki wody 1 pomidor żółty lub czerwony 1 szklanka cukru Przygotowujemy lody: Żółtka ucieramy z cukrem. Pomału dolewamy oliwę. W garnku podgrzewamy mleko, śmietankę i ketchup z piekła
Kuchnia w oparachDziś mam dla was propozycję na ostro ;) Makaron penne w pikantnym sosie z passaty, jeżeli jesteście miłośnikami ostrych dań, serdecznie zapraszam was do wypróbowania tego przepisu
Kolejny blog o gotowaniuKiedy na naszym stole zagościł stek z tuńczyka,postanowiliśmy okrasić go pysznym,świeżym sosem bazyliowo- pomidorowym. Andrzeja kulinarne pomysły nie mają końca, znowu zaskoczył mnie świetnym połączeniem. Polecam. składniki: plaster steku z tuńczyka sól pieprz łyżka masła Obsmażamy stek z dwóch stron po 2-3 min. Odkładamy,żeby odpoczął. sos: pęczek bazylii dymka 2 ząbki czosnku 2-3 pomidory średniej
Cytryna&Co.całości dodajemy mięso mielone, które mieszamy z warzywami, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy solą i pieprzem ( dodałam jeszcze 2 łyżki cukru dla osłodzenia :). Krótko smażymy, a następnie dolewamy wino, które odparowujemy. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy jeszcze kilka minut. Wyłączamy gaz i odstawiamy sos na około 5 minut, po tym czasie dolewamy mleko i mieszamy. Podajemy
Kredowe MenuŚledzie to chyba moje ulubione ryby. Jest ich nawet na blogu już całkiem sporo. Dzisiaj przygotowałam smażone filety śledziowe w kwaskowatym sosie ze świeżych pomidorów. Można
Codzienna kuchnia niecodziennapiekarniku, zdjąć skórkę i zmiksować. Jest tak prosty do zrobienia, że każdy kto go zrobił chociaż raz, szykuje go już co roku! Świetny do pizzy, zupy pomidorowej i sosów. Sprawdzony i idealny sposób na zamknięcie pomidorów do słoików. Składniki: 10 kg dojrzałych pomidorów 3 łyżki soli 3 łyżki cukru 3 papryczki chili Przygotowanie: Pomidory pieczemy w piekarniku
Życie zaczyna się w kuchnizimnej wodzie dłońmi formujemy nieduże kule. W dużym garnku podgrzewamy przecier pomidorowy a gdy zacznie wrzeć wkładamy do niego delikatnie pulpeciki. Po 5 minutach gotowania (gdy mięso się zetnie) dodajemy poszatkowaną w paski kapustę pekińską. Delikatnie mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 25 minut. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy cukier. Pulpeciki podajemy z ryżem
Qchnia po prostuświąteczne ucztowanie albo na szybką i niezbyt skomplikowaną przekąskę dla niespodziewanych gości! Składniki: Ciasto: gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g) Sos: przecier pomidorowy (mały słoiczek, około 140 g) 1 łyżka oleju szczypta soli 1/2 łyżeczki suszonych ziół toskańskich lub prowansalskich Nadzienie: wegański ser żółty starty na dużych oczkach (ja używam Violife) oliwki(...)Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. W niewielkiej miseczce mieszamy przecier pomidorowy, olej, zioła i sól. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Oliwki kroimy na krążki, a obraną pieczarkę na plasterki. Ciasto francuskie rozkładamy na płaskiej powierzchni wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowa matą. Smarujemy sosem, układamy pokrojoną pieczarkę, oliwki i bazylię, posypujemy startym serem. Ciasno zawijamy ciasto
Lamarida.plchudego) liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz słodka i ostra papryka (po pół łyżeczki) 2 szklanki bulionu wołowego 2 cebule 2 czerwone papryki ok 2 łyżeczek koncentratu pomidorowego majeranek 1/3 łyżeczki sosu sojowego 3ząbki czosnku pietruszka Przygotowanie: Mięso myję i kroję na drobne kawałki.Solę i doprawiam papryką, oraz pieprzem. Wykładam na rozgrzana patelnię i dusze na niewielkim ogniu(...)liść laurowy. Gotuję po przykryciem. Paprykę drobno siekam i dodaję do wywaru. Gotuję wszystkie składniki do momentu kiedy papryka stanie się miękka. Na samym końcu dodaje koncentrat pomidorowy, posiekaną pietruszkę, odrobinę sosu sojowego oraz majeranek. Sos powinien być dosyć gesty, ale jeżeli nie jest to należy go jeszcze podgrzać bez przykrycia przez ok 10 minut. Ziemniaki ścieramy na najdrobniejszych
ChilliJemyZbliża się Halloween czas szaleństwa przebieranek oraz nietuzinkowych przekąsek. Ja przygotuje mumie znikają bardzo szybko z talerzy z krwistym sosem. Debiut już był Gabrysia pochłonęła ja
Basia w kuchni