jakie akurat mam w lodówce. Składniki: * 40 dkg makaronu spaghetti * 40 dkg mielonego mięsa wołowego * 3-4 ząbki czosnku * mała cebula * 1 puszka krojonych pomidorów * 200 ml przecieru pomidorowego * 1 łyżka sosu sojowego * sól, bazylia, oregano * odrobina oliwy z oliwek Cebulkę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam. Dodałam zmieloną wołowinę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wołowinę smażyłam krótko(...)minut. Szybko przemieszałam i zalałam pomidorami z puszki oraz przecierem pomidorowym. Pod koniec gotowania dodała sos sojowy. Kiedy nadmiar płynu odparował i sos zagęścił się, przyprawiłam do smaku solą oraz dodałam oregano i bazylię. Ugotowany makaron dodałam do sosu, przemieszałam i gorący wykładałam na talerze. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąfiletów śledziowych 200 g świeżego ananasa 200 g suszonych moreli 1 garść rodzynków 1/4 małego kalafiora 4 szalotki 100 ml oleju sezamowego 1 szklanka sosu tandoori curry 125 ml soku pomidorowego Przygotowanie Szalotki obieramy, kroimy w krążki. Ananas, kroimy(...)kostkę, podobnie morele. Kalafior dzielimy na różyczki. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie, odcedzamy. Anans, kalafior, morele, rodzynki i szalotki smażymy w woku na rozgrzanym oleju sezamowym. Następnie dodajemy sos tandoori, sok pomidorowy i dusimy chwilę na dość dużym ogniu. Studzimy. Śledzie moczymy w wodzie z dodatkiem octu, przez dwie godziny, często wymieniając wodę. Osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy
R'n'G Kitchenprzykryciem około 1 godziny. Po tym czasie wyjmujemy gołąbki z wywaru. Do garnka wlewamy przecier pomidorowy oraz dodajemy koncentrat pomidorowy, oregano, sól, pieprz i cukier. W miseczce rozrabiamy mąkę z kilkoma łyżkami zimnej wody i zalewamy gorącym sosem. Mieszamy a następnie wlewamy do całości. Mieszamy aby sos był jednolity. Delikatnie wkładamy z powrotem do sosu gołąbki. Podgrzewamy na małym
Qchnia po prostuSkładniki na sos: 800 g szynki wieprzowej 4 duże cebule 200 g pieczarek 1 papryka czerwona 3 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie koncentrat pomidorowy sól pieprz wegeta papryka ostra mąka składniki na placki ziemniaczane: 1,5 kg ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka mąka sól pieprz do polania: śmietana sposób wykonania: Mięso pokroiłam(...)Cebulę pokroiłam w piórka, a paprykę w paski, lekko podsmażyłam. Gdy już mięso było prawie miękkie dodałam podsmażoną cebulę z papryką i całość dusiłam jeszcze około 10 minut. Sos doprawiłam koncentratem pomidorowym, czosnkiem, pieprzem, solą, ostrą papryką. Sos zagęściłam zawiesiną z mąki i wody. Placki : Ziemniaki obrałam , umyłam i potarkowałam na tarce o najmniejszych oczkach, Cebulę obrałam i potarkowałam
Darcia w kuchniwołowe — 250 gram koncentrat pomidorowy — 1 łyżka ryż — 4 łyżki suszona mięta — 1 łyżeczka pomidor — 1 duża sztuka cebula — 1 duża sztuka sól — szczypta czarny pieprz — szczypta Składniki (sos) koncentrat pomidorowy — 1 łyżka woda — 1 szklanka sól — szczypta Składniki (dekoracja) posiekany koperek — 2 łyżki Przygotowanie Umyć cukinie. Przekroić na pół poprzecznie. Wnętrze każdej cukinii – miąższ – wybierać łyżeczką. Opłukać ryż(...)pokroić w kawałki. W misce wymieszać mięso, koncentrat, ryż, miętę, pomidor, cebulę, sól i pieprz. Faszerować farszem cukinie. W garnku z szerokim dnem ułożyć cukinie płasko. Wymieszać wszystkie składniki sosu i wlać na cukinie. Przykryć garnek najpierw żaroodporny talerzem, a potem przykrywką. Na wolnym ogniu gotować do miękkości ryżu. Udekorować posiekanym koperkiem. Można podawać z gęstym jogurtem bałkańskim. Artykuł KABAK
Tureckie Przepisycały smak makaronu. Nie jest on w żadnym przypadku podobny do smaku sosu do spaghetti. Jest bardziej kwaśny i delikatny. Do przygotowania potrawy można wykorzystać dowolny makaron. Porcja dla 4-5 osób. SKŁADNIKI 500 g piersi z kurczaka oliwa 1 brokuł 500-680 g passaty pomidorowej 330 g kwaśniej śmietany 18% 2 ząbki czosnku 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy(...)czasu, aż mięso nie będzie surowe. Do mięsa wlać passatę, dodać śmietanę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i zetrzeć na tarce ser. Nałożyć pokrywę naczynia i dusić, aż sos nieco zgęstnieje. Brokuł umyć, obrać w różyczki i ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie. Groszek i kukurydzę odcedzić na sitku z zalewy. Wszystko dodać do mięsa i sosu
Passions hobbies lifełyżki * kurkuma – 1 płaska łyżeczka * garam masala – 1 pełna łyżeczka * chili – 1 płaska łyżeczka * kumin – 1 plaska łyżeczka * imbir – 1 plaska łyżeczka SOS: * koncentrat pomidorowy – 250 g * orzechy nerkowca ( podprażone ) – 70 g * masło klarowane – 40 g * cebula – 1 szt * kardamone mielony – 1 płaska łyżeczka * cynamon – 1 płaska łyżecka * liść(...)limonki. Zawijamy w folię i odstawiamy na kilka godzin do lodówki ( im dłużej, tym lepiej ). SOS: Połowę podprażonych wcześniej orzechów mielimy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy posiekaną cebulę oraz listek laurowy, kardamon i cynamon, szklimy. Zalewamy koncentratem pomidorowym oraz bulionem, dodajemy słodką paprykę, rozdrobnione nerkowce oraz kurczaka wraz marynatą. Gotujemy na wolnym ogniu ( mieszając co jakiś czas
Ostra na Słodkopęczek *oregano, sól, pieprz *olej DODATKOWO: * sałatka z kuskusu : kuskus + zielona soczewica + oliwa + zielony ogórek + sól i pieprz * sos: jogurt naturalny + mięta + pietruszka + czosnek + sól i pieprz * sos: koncentrat pomidorowy Pudliszki + odrobina bulionu + suszone pomidory + oregano + sól/pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Posiekaną cebulę szklimy na odrobinie oleju. Dodajemy do mielonego mięsa, wrzucamy przeciśnięty czosnek. Dodajemy koncentrat pomidorowy Pudliszki oraz jogurt naturalny
Ostra na Słodkokilka listków świeżej bazylii garstka posiekanej drobno kolendry lub natki pietruszki 1/2 łyżeczki miodu 1/4 łyżeczki suszonego czosnku sok z limonki lub cytryny 2 łyżki gęstego przecieru pomidorowego z ziołami (najlepiej Heinz) sos tabasco w/g uznania sól selerowa i pieprz do smaku czarne oliwki do posypania (opcjonalnie) 2 krople liquid smoke (aromat wędzonego dymu w płynie) Wykonanie: Pomidory kroimy(...)środek z pestkami i kroimy w drobną kosteczkę. Paprykę odsączyć, osuszyc na papierowych ręcznikach i pokroić w drobną kostkę Posiekane pomidory wymieszać z papryką, drobniutko posiekaną cebulką, przecierem pomidorowym,kilkoma kroplami sosu tabasco, sokiem z limonki lub cytryny, posiekaną drobno kolendrą i bazylią oraz z miodem i suszonym czosnkiem. Dodać też liquid smoke Posolić i popieprzyć do smaku. Przykryć szczelnie
Sztuka gotowania w/g Samiryostry żółty kolor i jest przeepyszny! O wiele zdrowszy od pszennego, a na dodatek zrobiony w domu jest jeszcze lepszy. Uwierzcie. Taki makaron można podawać z różnymi sosami np. pomidorowym, serowym, jogurtowym, z pesto, lub na słodko z owocami i jogurtem. Natomiast dzisiaj przedstawiam Wam przepis na makaron z sosem śmietanowym, grzybami i kurczakiem. Po ugotowaniu makaronu połączcie
JaglusiaPodsmażone mięsne kulki gotowane później w sosie to klasyka gatunku :) Najbardziej popularne sosy to pomidorowy oraz koperkowy. Jako, że ja „specjalizuję się” ;) w tej pierwszej wersji, to mój mąż zdecydowanie woli przygotowywać klopsiki w sosie koperkowym. Zatem jak się już pewnie domyślacie właśnie on jest autorem i wykonawcą tego przepisu. Zapraszam więc w jego imieniu na miękkie, soczyste klopsiki
MyCookBook.plkolejne kraje i obecnie każdy region ma swoją wersję szakszuki. Moja Szakszuka to jaja podawane na sosie z duszonych pomidorów i czerwonej papryki, z mielonym kuminem, czyli kminem rzymskim (nie mylić z kminkiem), mieloną kolendrą, słodką i ostrą papryką. Dodatek przecieru pomidorowego nadaje daniu głębi i sprawia, że danie smakuje tak, jakby dusiło się wiele godzin. Szakszukę polecam nie tylko
Moja Delicjakukurydzy konserwowej, ½ puszki groszku konserwowego, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, majeranek, czubryca, liść laurowy, ziele angielskie, olej do smażenia, 2 łyżki mąki pszennej Opcjonalnie: czubata łyżka koncentratu pomidorowego do sosu i po łyżce gęstej, kwaśnej śmietany na każdy placek tuż przed podaniem (ja tym razem pominęłam). Dodatkowo: drobno pokrojony czosnek lub zielenina do posypania Sposób przygotowania: Mięso opłukać, osuszyć(...)solą, pieprzem, papryką oraz czubrycą. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i jeśli chcemy koncentrat pomidorowy. Zagotować, zredukować ogień - dusić pod przykryciem przez około 50 minut. W międzyczasie obrać cebulę i czosnek, papryki oczyścić z gniazd nasiennych. Cebulę i papryczkę chili pokroić w kostkę, czosnek
Nie tylko w kuchniwystarczy zalać wrzątkiem) 250 ml rosołku warzywnego jedna czerwona i jedna żółta papryka 4 młode cebulki (takie ze szczypiorkiem) puszka kukurydzy 2 łyżki octu ryżowego łyżka przecieru pomidorowego łyżka pasty curry łyżka sosu sojowego 3 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz garść pietruszki Jeżeli ktoś lubi ostrzejsze jedzenie można dodać suszone lub świeże papryczki chili Przygotowanie: Kuskus wsypujemy(...)folią spożywczą na 10 minut, aby kuskus namókł. Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Cebulkę kroimy w wąskie krążki, a kukurydzę odcedzamy. W celu przygotowanie dresingu ocet, przecier pomidorowy, pastę curry, sos sojowy i olej dokładnie mieszamy. Kuskus po 10 minutach odkrywamy. Na pewno nam się zbił więc trzeba go dokładnie wymieszać, aby znów był sypki. Następnie dodajemy dresing
KasiaiKrzysiu.plNaleśniki na mące gryczanej z nadzieniem rybnym w sosie śmietanowo-pomidorowym. Przepis na takie naleśniki znalazłam w książce "Przekąski na przyjęcia" i muszę przyznać, że podeszłam do niego z rezerwą. Jednak okazały się bardzo miłą niespodzianką, są po prostu bardzo dobre. Składniki na 8 małych naleśników: 100 g mąki gryczanej 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 1 cebula(...)zeszklić cebulę. Na niej położyć filety z ryby. Polać sokiem z cytryny i posypać pieprzem. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem 10 minut. 4. W miseczce przygotować sos. Wymieszać śmietanę z koncentratem pomidorowym, papryką, ziołami. Dodać rybę. Dokładnie wymieszać, aż ryba rozpadnie się na kawałki. 5. Na każdym naleśniku nałożyć farsz, zwinąć. Podawać od razu
Moja Galeria Smaku