sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:375/794)

Gołąbki z kaszą, pieczarkami i szparagami 156

główka kapusty 100 ml kaszy jaglanej 150 dag pieczarek 200 g zielonych szparagów cebula łyżeczka czosnku niedźwiedziego** łyżeczka mielonej kozieradki* gałązka rozmarynu*** sól pieprz olej do smażenia przecier pomidorowy lub inny sos warzywny koperek Kaszę jaglaną wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami. Kaszę zalać 220 ml wody. Zagotować, a potem zmniejszyć moc palnika i gotować do momentu zniknięcia(...)łyżki oleju. Na olej kłaść gołąbki i podsmażać je z różnych stron. Przekładać do garnka. Gołąbki dusić na palniku o małej mocy ok. kwadransa. Na koniec dodać sos warzywny lub przecier pomidorowy, odcięte wcześniej główki szparagów oraz posiekany koperek. Zagotować. Doprawić do smaku solą. Gołąbki najlepiej smakują po przegryzieniu się smaków, czyli np. następnego dnia. Można je też zamrażać. * kozieradka

Weekendy w domu i ogrodzie
Żeberka BBQ z pieczonym czosnkiem 216

sosie BBQ   Składniki: 2 kg żeberek papryki czerwonej 2 szt. cebuli (czerwonej lub białej) 2 szt. 2 szklanki wina (wytrawne lub półwytrawne) 40 ml whisky 4 łyżki sosu lub przecieru pomidorowego 2 łyżki stołowe sosu sos worcestershire 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżeczki papryki wędzonej 2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej pieprz sól 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub innego

Keto - Meto Przepisy
Cukiniowy sos do pizzy 103

Choć najbardziej lubię serwować pizzę na sosie czerwonym, pomidorowym – tym ostrym, łagodnym lub mixem z żurawiną i chrzanem to dziś sos zielony. SOS jest na mega pizze XXL lub 2 o średnicy ok. 32 cm. Resztę można zamrozić lub użyć do makaronu. Podstawą tego sosu jest cukinia, delikatny dodatek przypraw i sos do pizzy, inny niż zwykle gotowy. CUKINIOWY

Zasmakuj Kuchni
Klopsy zapiekane w piekarniku w sosie pomidorowym 141

marchewkach rozłożyć klopsy. Dodać pozostałe pieczarki. Drugą połówkę dużej cebuli pokroić w piórka i rozłożyć naokoło klopsów. Sos – jeśli nie macie wywaru można użyć gorącej wody i rozmieszać w niej kostkę rosołową wieprzową. Do wywaru dodać musztardę, przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Wylać wszystko do naczynia. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec

Kuchnia Pokoleń
Lazania zawijana dyniowo-pomidorowa 269

pofalowanych brzegów makaronu, ale niezbyt one wyszły, niestety lepsze byłoby użycie tego do robienia ravioli, a którego nie mam, zrobiłam kurczakowe nadzienie i połączyłam z dwoma rodzajami sosów. Jeden dla tradycjonalistów pomidorowy a drugi dla osoby otwartej na smaki czyli dyniowy. Ogólnie obiad wyszedł pyszny, a sos dyniowy z domieszka pomidorowa rewelacyjny. Szkoda ze u nas nie można dostać takiego

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Quinoa i pikantny gulasz z sercem 146

wiecie o tej porze roku są one wyjątkowo niejadalne. Mam na to dwa sposoby, używam pomidorów suszonych i dodaję sok pomidorowy praktycznie do wszystkiego - do zupy pomidorowej, do sosu na pizzę, do gulaszu, do krwawej Marry ;) albo piję czysty. Zimą zwykle stoi u mnie w kuchni kilka buteleczek soku pomidorowego, tak żebym zawsze miała go pod ręką. Czasami dostaję domowy(...)się zredukuje, kolejne 100 ml. Znów redukujemy, po czym zalewamy wszystko sokiem pomidorowym, dodajemy liść laurowy, kilka kuleczek ziela angielskiego, rozmaryn i oregano (według uznania). Przykrywamy garnek pokrywką i redukujemy gaz na najmniejszy możliwy. Dusimy około godziny od czasu do czasu mieszając, jeśli sos za bardzo odparuje dolewamy trochę ciepłej wody.  Po godzinie wrzucamy pozostałe składniki - oliwki, papryczki

Quinoa Raz!
Lazania z cukinią na okrągło 130

Lazania z cukinią na okrągło-czyli zawijane plastry cukinii z sosem mięsno- pomidorowym, pod beszamelem. Dla mnie smaki lata to oczywiście świeże i aromatyczne warzywa. Pomidory, cukinia, szpinak, cebula, czosnek – składniki tej potrawy pochodzą z mojego ogrodu. Naturalne, bez sztucznych nawozów, smakują zupełnie inaczej niż te kupione w supermarketach. Składniki   1 nieduża cukinia 3 pomidory malinowe 2 ząbki(...)minut, Na końcu wlewamy pulpę pomidorową, dodajemy przeciśnięty przez praskę, ząbek czosnku i dusimy aż potrawa zgęstnieje. Plastry cukinii smarujemy mięsno-pomidorowym farszem i zawijamy w rulon. Układamy w wysmarowanej masłem foremce, układamy listki szpinaku i zalewamy gotowym sosem beszamelowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 C przez 15 minut.   #MyVictorinox

Kasia i jej kobiecy świat
Kurczak pieczony na płasko, jak to zrobić ? 152

wtedy ręką lekko go rozpłaszczyć. Do takiego kurczaka wymyśliłam sos, pełny aromatów wakacyjnych, pyszny. Zapraszam do przeczytania przepisu :)   Kurczak pieczony na płasko 1 kurczak ( u mnie waga 1,70 kg ) 4 ząbki czosnku kilka pieczarek 1 łyżka rozmarynu kilka zielonych szparagów puszka pomidorów pelatti + 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka suszonych pomidorów 2 łodygi selera naciowego 1 szklanka rosołu pieprz(...)dziurę włożyłam po łyżeczce masła i rozsmarowałam po piersiach przez skórę kurczaka. Do miski do blendera wlałam pomidory + koncentrat pomidorowy, rosół oraz dodałam rozmaryn, obrany czosnek, sól i pieprz i wszystko dokładnie zblendowałam, spróbowałam czy ok i dosoliłam minimalnie. Uzyskany sos wylałam do formy obok kurczaka, pędzelkiem nałożyłam i na niego trochę sosu. Teraz warzywa, pieczarki poprzecinałam na połówki

Kuchnia na wzgórzu
Chili con carne 116

mielonego (najlepiej wołowego) 1 cebula 1 ząbek czosnku 400 g pomidorów z puszki (waga razem z sosem) 500 ml bulionu  1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 1 papryczka chili 2 ziemniaki 2 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz oregano 1. Cebulę(...)się zarumieni. 2. Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę. Z papryczki chili usuwamy pestki i kroimy na drobniutko. 3. Do mięsa dodajemy pomidory z puszki razem z sosem, przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone chili i bulion. Przyprawiamy solą, pieprzem, kolendrą i oregano. Dodajemy też cukier i pokrojone ziemniaki. Całość gotujemy na średnim ogniu około 50 - 60 minut

kruche babeczki
Faszerowane sakiewki schabowe 347

plastrów schabu 20dkg pieczarek 20dkg boczku wędzonego 1 duża cebula2 szklanki bulionu lub wody 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy olej do smażenia sznurek do związania roladek cienki szczypiorek opcjonalnie: mąka lub śmietana – do zagęszczenia sosu     *** Plastry schabu cienko rozbijamy *** *** Rozbite mięso przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Pieczarki kroimy(...)około 45 minut – do miękkości, co jakiś czas przewracając sakiewki *** *** Gdy mięso będzie już całkowicie miękkie, wyjmujemy je z patelni, zdejmujemy sznurki i przewiązujemy ozdobnie szczypiorkiem *** *** Do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i doprawiamy do smaku. Sos możemy dodatkowo zagęścić śmietanką lub niewielką ilością mąki rozrobionej z wodą *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY

Blog z Apetytem
Lasagne (Lazania) od A do Zet, z przepisem na makaron i sos mięsno - pomidorowy 183

makaron. Początkowo sos do Lazanii robiłam z fixu, a makaron używałam gotowy, ale stwierdziłam, że najlepiej ją zrobić samemu i od tamtego czasu robię ją według poniższej receptury :) Składniki: 1kg mięsa mielonego (np. karkówki lub łopatki, ale może też być inne) 3 łyżki oleju ¾ szklanki wody 3 ½ łyżki przecieru pomidorowego 1 duża cebula 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka Gyrosu(...)około centymetr większy niż blaszka (gdyż ciasto lubi się ściągać). Spód blaszki smarujemy olejem, a następnie kładziemy na nim rozwałkowany płat ciasta makaronowego, zalewamy je lekko przestudzonym sosem mięsno – pomidorowym i przykrywamy kolejnym płatem ciasta, po czym powtarzamy czynność, tak by były 3 warstwy ciasta makaronowego i 3 warstwy sosu. Lazanię pieczemy około 30 - 35 minut w piekarniku w temperaturze

Smakowy Raj
KURCZAK SŁODKO-KWAŚNY 130

oryginał! Do kurczaka dodałam marchewkę, paprykę czerwoną oraz żółtą, ananasa, a także pędy bambusa i przygotowałam sos na bazie soku ananasowego z dodatkiem octu ryżowego, cukru oraz koncentratu pomidorowego. Dzięki temu sos posiada swój charakterystyczny smak, równoważący słodycz oraz kwaśność, a do tego czuć w nim nutę ostrości - za sprawą imbiru. I okazało się, że wersja domowa tego sosu jest(...)puszki) 2 cm imbiru świeżego  250 ml soku ananasowego sok z 1/2 limonki 2 łyżki cukru 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 ml wody 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz 2-3 łyżki oleju Wykonanie: Przygotowujemy składniki: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w paski. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę

Kuchnia MagdaLeny
KURCZAK SŁODKO-KWAŚNY 147

oryginał! Do kurczaka dodałam marchewkę, paprykę czerwoną oraz żółtą, ananasa, a także pędy bambusa i przygotowałam sos na bazie soku ananasowego z dodatkiem octu ryżowego, cukru oraz koncentratu pomidorowego. Dzięki temu sos posiada swój charakterystyczny smak, równoważący słodycz oraz kwaśność, a do tego czuć w nim nutę ostrości - za sprawą imbiru. I okazało się, że wersja domowa tego sosu jest(...)puszki) 2 cm imbiru świeżego  250 ml soku ananasowego sok z 1/2 limonki 2 łyżki cukru 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 ml wody 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz 2-3 łyżki oleju Wykonanie: Przygotowujemy składniki: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w paski. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę

Kuchnia MagdaLeny
Spaghetti sycylijskie 201

tortów na słodko Spaghetti sycylijskie Składniki: 2 bakłażany 350 g mielonej wołowiny 1 posiekana cebula 2 zmiażdżone ząbki czosnku 2 łyżki pasty pomidorowej (koncentrat) 400 g posiekanych pomidorów (można dać pomidory z puszki lub passate) 1 łyżeczka sosu Worcester 1 łyżeczka świeżego majeranku lub oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego 60 g czarnych oliwek pokrojonych w plasterki 1 papryka (może być(...)smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia i ponownie smarujemy masłem. W rondelku dusimy czosnek z cebulą. Dodajemy wołowinę i smażymy aż całość się zetnie. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory, sos Worcester, zioła, sól i pieprz. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy oliwki i paprykę. Smażymy ok 10 minut. Makaron wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 2-4 minuty

sierotka maRysia w kuchni