sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:373/794)

Pizza z serem pleśniowym i cebulą 163

pomidorowego,pół łyżeczki soli,duża szczypta cukru,1 łyżeczka ziół prowansalskich,świeżo zmielony pieprz,średni ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut, żeby się  "przegryzły".Farsz:200 g miękkiego sera dojrzewającego,1 średnia cebula.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość maksymalnie 1 cm. Przełożyć na blaszkę i rozsmarować na cieście sos. Cebulę

Codzienna kuchnia niecodzienna
GOŁĄBKI PO GRECKU W LIŚCIACH Z WINOROŚLI 129

plastry ser feta.Skrapiamy znów oliwą i doprawiamy niewielką ilością oregano.Piekarnik ustawiamy na funkcję grill,ale jeśli nie macie ,to sam termoobieg wystarcza i z 10 minut grillujemy. Teraz robimy sos pomidorowy-Pomidory z puszki miksujemy wraz z sosem w którym są.Czosnek 2 ząbki drobno siekamy wraz z cebulą,i szklimy na oliwie.Dodajemy ostatnią część papryczki chili pokrojonej w kosteczkę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wegański paprykarz – domowy paprykarz z ryżem 119

głos/y ) składniki 150 g ugotowanego ryżu (użyłam brązowego), czyli około 50 g suchego 1 mała marchewka 1/2 małej pietruszki 1/2 cebuli 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki wody 1 łyżka tłuszczu do podsmażenia (użyłam oleju kokosowego ) ew. sól i pieprz przygotowanie(...)kostkę. Na patelni rozgrzej tłuszcz, a następnie dodaj marchewkę, pietruszkę i cebulę. Całość podsmażaj przez około 5 minut (do miękkości warzyw), co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę, sos sojowy, czosnek oraz wodę. Całość podgrzewaj jeszcze przez kilka minut, cały czas mieszając. Na koniec wszystkie składniki wymieszaj z wcześniej ugotowanym ryżem. Możesz doprawić solą i pieprzem. Artykuł Wegański

Via Gusto
Klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym z cukiniowym spaghetti 129

też jest odnośnik do specjalnej obieraczki, za pomocą której łatwo można wykonać spaghetti). W przepisie zmieniłam nieco składniki i wykonanie sosu - zamiast marchewki użyłam czerwonej papryki, dodałam też trochę innych przypraw, a zamiast pomidorów z puszki użyłam passaty pomidorowej.  Trochę inaczej też postąpiłam z makaronem z cukinii - wsadziłam go na minutę do gorącej wody, żeby cukinie zmiękły i przed(...)indyka 1 jajko 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 cebuli szczypta soli szczypta pieprzu  1 litr bulionu warzywnego Sos: 1 czerwona papryka lub 1 marchewka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 500 g passaty pomidorowej (lub 1 puszka pomidorów lub 2 duże pomidory bez skórki) szczypta soli szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki papryki

Healthy food explorer
Lasagne 168

łodyga selera naciowego - 5 ząbków czosnku - 1 łyżka mąki - 300 mililitrów bulionu - 150 mililitrów czerwonego wina - 1 puszka pomidorów + 1-2 łyżki pasty pomidorowej - oliwa z oliwek - pietruszka, majeranek, bazylia - pieprz - sól Przygotowanie sosu mięsnego: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso, posiekaną w drobną kostkę cebulę, seler naciowy i czosnek. Oprószamy całość mąką, podsmażamy jeszcze chwilę, a potem dodajemy wino

Życie zamknięte w smaku
Niedzielny obiad: Skrzydełka „buffalo” z domowym sosem BBQ 106

Przyjemność jedzenia pysznych skrzydełek „buffalo” zawdzięczamy Markowi Bitmanowi , od którego zapożyczyliśmy przepis. Składniki: 12 skrzydełek z kurczaka 1 łyżka oleju 1 łyka soli 1 łyżka czosnku suszonego Sos barbecue: Opakowanie passaty pomidorowej 400 g 2 łyżki cukru 1 łyżka octu winnego 1 łyżka sosu worcester 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 2 łyżki papryki czerwonej ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżka(...)ogniu (uważaj, żeby nie przypalić masła) około 5 minut. Dodaj czosnek, smaż minutę. Wsyp cukier, smaż kolejną minutę. Wsyp paprykę, pieprz kajeński, zamieszaj. Wlej ocet i sos worcester. Smaż chwilę. Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj składniki i duś bez przykrycia przez 20 minut. Następnie zmiksuj całość, dopraw solą i pieprzem. Krok 3 Upieczone skrzydełka znowu przełóż do głębokiej misy i dodaj

Niedzielny kucharz
Niedziela: Skrzydełka z domowym sosem BBQ 172

Przyjemność jedzenia pysznych skrzydełek „buffalo” zawdzięczamy Markowi Bitmanowi , od którego zapożyczyliśmy przepis. Składniki: 12 skrzydełek z kurczaka 1 łyżka oleju 1 łyka soli 1 łyżka czosnku suszonego Sos barbecue: Opakowanie passaty pomidorowej 400 g 2 łyżki cukru 1 łyżka octu winnego 1 łyżka sosu worcester 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 2 łyżki papryki czerwonej ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżka(...)ogniu (uważaj, żeby nie przypalić masła) około 5 minut. Dodaj czosnek, smaż minutę. Wsyp cukier, smaż kolejną minutę. Wsyp paprykę, pieprz kajeński, zamieszaj. Wlej ocet i sos worcester. Smaż chwilę. Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj składniki i duś bez przykrycia przez 20 minut. Następnie zmiksuj całość, dopraw solą i pieprzem. Krok 3 Upieczone skrzydełka znowu przełóż do głębokiej misy i dodaj

Niedzielny kucharz
Szaszłyki pina colada: z krewetkami i ananasem :) 158

podałam na rukoli i świeżej mięcieoliwa do smażeniadodatkowo bagietkaJeśli mamy krewetki w pancerzach to je z nich obieramy. Później krewetki płuczemy w wodzie. Następnie krewetki chwilkę podduszamy: w sosie chili, paście pomidorowej, w czosnku przeciśniętym przez praskę, posiekanej natce pietruszki, soku z cytryny. Dusimy w tym sosie krewetki około 2 minut. Ananasa kroimy w kostkę. Na wykałaczki nadziewamy kolejno: krewetkę

Bon Appetit Małgorzaty
Ślimaki z szynką 380

słodkiej ;) Idealne na ciepłą kolację :)Ślimaki z szynkąSkładniki:opakowanie ciasta francuskiegoprzecier pomidorowy (3-4 łyżki)szynkaser żółtypodsmażone pieczarkizioła: bazylia, oregano, zioła prowansalskie Przygotowanie:Najlepiej zacząć od przygotowania sosu: przecier pomidorowy i wszystkie zioła wymieszaj na jednolitą masę. Ciasto rozłóż i posmaruj dokładnie sosem. Ułóż na nim plasterki szynki. Jako kolejną warstwę daj pieczarki i ser żółty. Całość zwiń

Lawendowe Niebo
Szybkie danie dla studenta za 2,50 zł/os. 242

soczewicy 8 pieczarek 1/2 opakowania warzyw mrożonych (marchewka, groszek, zielona fasolka) 2 ząbki czosnku 1/3 opakowania makaronu babuni (cieniutki jak do rosołu) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego trochę kiełków, np. brokuła oliwa z oliwek pieprz, sos chili, sos sojowy, oregano, imbir Ryż wrzucamy do gorącej osolonej wody i gotujemy do wypełnienia się torebki lub zgodnie z opisem na opakowaniu. Na dużą(...)oliwy z oliwek, rozgrzewamy i dodajemy warzywa mrożone. Przesmażamy ok. 5 minut i podlewamy wodą, ale nie zbyt dużo. Tak na równi z warzywami. Dodajemy jedną łyżeczkę koncentratu pomidorowego, pieprz, sos sojowy, sos chili, oregano i imbir. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zrobią się kruche (często mieszamy). W tym czasie nastawiamy wodę w małym rondelku i po zagotowaniu wrzucamy

vegetanie
CHRUPIĄCY DORSZ W SŁODKIM SOSIE CHILI 238

jajko – 1 szt * oliwa – 1 łyżka * mleko – 4 łyżki SŁODKI SOS CHILI: * świeża chili – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * koncentrat pomidorowy – 3 łyżki * ocet winny – 1 łyżeczka * sos sojowy ciemny – 2 łyżki * papryka ostra – 1 szczypta * woda – 2 łyżki * cukier puder – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: RYBA: Mąkę przesiewamy(...)bardzo mocno rozgrzanym oleju ( do miękkości ). SŁODKI SOS CHILI: Z woka zlewamy olej, zostawiamy jedną łyżkę, grzejemy. Dodajemy posiekane chili oraz czosnek, a następnie ostrą paprykę, koncentrat pomidorowy, ocet winny, sos sojowy, wodę oraz cukier puder. Podgrzewamy ok. 4-5 minut. Podajemy gorące z rybką! Smacznego

Ostra na Słodko
Pizzowe świderki 82

Rewelacyjna przekąska, podana w ciekawej formie świderków. Same świderki są pyszne i wciągające i jeśli jesteście fanami pizzy, powinny Wam one bardzo zasmakować, ale sos

Smaki Na Talerzu
spaghetti napoli na ekspresowy obiad 75

[Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki: 300 g makaronu 1 puszka pomidorów 1 cebula 3- 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól

Domowy Smak Jedzenia
Pizza z pieczarkami 163

letniej wody 40 ml oleju 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oregano dodatki: 50 dag pieczarek 2 cebule ser żółty ( najlepsza mozzarella) sos: 1 łyżka ostrego ketchupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól i biały pieprz Z podanych składników wyrabiam ciasto, można wcześniej zrobić zaczyn, ale nie jest to konieczne.  Ciasto odstawiam do wyrośnięcia. Zostawiam, aby wyrosło. Gotowe(...)blaszkę, lekko wałkuję i rozciągam rękami.  Pieczarki i cebule obieram, następnie kroję w plasterki. Następnie przesmażam na maśle.  Ketchup  miksuję z przyprawami i koncentratem pomidorowym.   Gotowym sosem smaruję ciasto. Wykładam przestudzone pieczarki, obsypuję tartym serem.   Piekę w 200 st C około 25 minut.  smacznego

Takie tam pichcenie