sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:365/794)

Kurczak w sosie słodko kwaśnym 130

puszki ananasów, 1 duża marchewka, 1  czerwona papryka, 1  średnia cebula. S os: 150 ml soku z ananasów, 1 -2 łyżki octu winnego, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka sosu sojowego, 1-2 łyżeczki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, s ól, pieprz do smaku. Kurczaka kroimy w grubszą kostkę, obsypujemy solą i pieprzem i smażymy do lekkiego zrumienienia(...)cebulę.  Marchewkę i paprykę kroimy w słupki i dodajemy do cebuli. Warzywa smażymy przez chwilę, następnie zalewamy syropem z ananasa i dusimy przez około 5 minut. Dodajemy sos sojowy, koncentrat pomidorowy i mąkę ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody. Na końcu sos doprawiamy octem i cukrem, dodając po trochu, aż do uzyskania odpowiedniego smaku. Do sosu dodajemy kurczaka i pokrojonego

Moja kraina smaków
Spaghetti z ziołowymi klopsikami 112

łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 1 łyżka posiekanej bazylii 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz Sos: 2 szklanki (500 ml, 500 g) przecieru pomidorowego 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru ok. 1 łyżeczka oregano ok. 1 łyżeczka bazylii ok. 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki(...)rozgrzanej patelni z łyżką oleju obsmażyć klopsiki z każdej strony, pod koniec dodać dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. 6) Do rondelka wlać przecier pomidorowy oraz pomidory z puszki. 7) Do sosu dodać oregano, bazylię, tymianek, cukier i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 8) Przygotowane klopsiki wraz z olejem przełożyć do gotującego sosu i dusić na małym ogniu kilkanaście

Fitsweet.me
Spaghetti z ziołowymi klopsikami 152

łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 1 łyżka posiekanej bazylii 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz Sos: 2 szklanki (500 ml, 500 g) przecieru pomidorowego 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru ok. 1 łyżeczka oregano ok. 1 łyżeczka bazylii ok. 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki(...)rozgrzanej patelni z łyżką oleju obsmażyć klopsiki z każdej strony, pod koniec dodać dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. 6) Do rondelka wlać przecier pomidorowy oraz pomidory z puszki. 7) Do sosu dodać oregano, bazylię, tymianek, cukier i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 8) Przygotowane klopsiki wraz z olejem przełożyć do gotującego sosu i dusić na małym ogniu kilkanaście

Fitsweet.me
Pizzerinki czyli mini pizze 174

pizzerinek) na ciasto: 300 g mąki  180 ml ciepłej wody 15 g drożdży 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru na sos: 10 łyżeczek przecieru pomidorowego 150 ml wody 3 ząbki czosnku  3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka cukru  sól i pieprz do smaku Składniki na wierzch(...)ciepłą wodą w dużej misce, dodajemy resztę składników, całość wyrabiamy do gładkiego i elastycznego ciasta. Przekrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 g.  2. sos:  przecier mieszamy z wodą dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, chwile gotujemy doprawiamy przyprawami, odstawiamy.  3. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na masełku na złoty kolor

Mój pomysł na
Lazania z Mięsem – Prosta i Pyszna 263

mięsa mielonego 500 g pieczarek 3 średnie cebule (około 200 g) 3 – 4 ząbki czosnku 700 g przecieru pomidorowego – passata pomidorowa około 150 ml soku pomidorowego – ilość soku zależy od gęstości sosu olej do smażenia przyprawy: 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano sól, pieprz na sos beszamel: 1 litr mleka 100 g masła 100 g mąki pszennej(...)cebula się zeszkliła – sos możemy przygotować na dużej patelni lub rondlu. Do zeszklonej cebuli dodaję mięso i smażę jeszcze około 10 minut. Następnie dodaję przecier pomidorowy, mieszam i jeżeli sos jest za gęsty dodaję sok pomidorowy ( w moim przypadku dodałam około 150 ml soku pomidorowego). Doprawiam przyprawami, mieszam i całość duszę jeszcze około 5 minut. Sos mięsny do lazanii jest

Uwaga Babcia Gotuje
Wytrawny makaron z polędwiczkami 188

polędwiczka wieprzowa,1 cebula szalotka,½ papryczki chili,sok z ½ limonki,½ łyżeczki białego pieprzu,2 duże ząbki czosnki,olej rzepakowy,puszka pomidorów w kostce,2 łyżki pasty pomidorowej,3 łyżki sosu salsa,50 ml czerwonego wina wytrawnego,½ łyżeczki cukru,sól do smaku,pieprz czarny świeżo mielony do smaku,listki świeżej bazylii,1 łyżka sosu sojowego jasnego,60 g startego sera żółtego(...)patelni, to można wysmażone polędwiczki przełożyć do miseczki i na tej samej patelni przygotowywać sos) przelewamy całą zawartość pomidorów z puszki i je dusimy. Do pomidorów dodajemy, pastę pomidorową, salsę, cukier, sos sojowy i wino. Całość zagotowujemy, miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli sos jest za gęsty można dolać niewielką ilość przegotowanej

Moniki Smakołyki
Dietetyczny obiad lub lekka kolacja, czyli pieczona papryka faszerowana kurczakiem i ryżem w roli głównej 195

przycięcia na pół ogonka. Oczyść papryki z gniazd i ziaren, ogonek dekoracyjnie możesz zostawić . Wypełnij papryki masą ciut powyżej boków warzywa. Do naczynia żaroodpornego możesz wlać passatę pomidorową – będzie lekką wersją sosu. Ustaw papryki w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40 min. Podaj na sałacie prosto z piekarnika i jedz na zdrowie ; ) Składniki(...)pieprzu 1/3 łyżeczki soli do mięsa 1/3 łyżeczki soli do ugotowania ryżu odrobina oleju kokosowego lub oliwy sałata jako dodatek 100 ml passaty pomidorowej lub 50 ml przecieru pomidorowego na sos (opcjonalnie) Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie

Eat me! Fit me!
Pulpety z polędwiczek z kurczaka i kaszy gryczanej 153

Polędwiczki w  paście pomidorowej i sosie sojowo - grzybowym marynujemy, w tym czasie cebulkę podsmażamy, a kaszę  gotujemy. Mięso miksujemy i dobrze doprawiamy, następnie kaszę, cebulę, koperek i żółtka dokładamy. Całość łączymy i z powstałej masy kuleczki lepimy. Takie małe pulpeciki z mące obtaczamy i na kilka chwil do wody wrzucamy. Tylko masełkiem polane, błyskawicznie są zjadane. Polecam spróbować(...)świeżo mielona do smaku, sól do smaku 2 żółtka, p ęczek koperku, ponadto: mąka pszenna do obtoczenia, masło. Przygotowanie: Polędwiczki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z sosem sojowym i pastą pomidorową. Odstawiamy na ok. 20 min. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju rzepakowym, doprawiamy solą do smaku. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i pozostawiamy

Moniki Smakołyki
DOMOWA PIZZA 179

ciasto:  * 1/2 kg mąki pszennej * 1 jajko * 4 dkg drożdży świeżych * pół szklanki mleka+ pół szklanki wody * 2 łyżeczki oleju * szczypta soli * 1 łyżeczka cukru Na sos: * 3 łyżki koncentratu pomidorowego * 3 łyżki ketchupu * po pół łyżeczki oregano i bazylii Dodatki: U mnie były pieczarki pokrojone w plasterki, salami, pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i podsmażona na patelni(...)ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąką i dobrze zagnieść. Rozwałkować ciasto i wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem (u mnie była to blacha prostokątna z piekarnika). Na ciasto posmarować sos ( koncentrat pomidorowy wymieszać z ketchupem i ziołami). Na to posypać warstwę startego żółtego sera, ułożyć ulubione dodatki i wstawić pizzę do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec około 30 minut

Zrób to smacznie
FIT PIZZA na cienkim cieście 172

DUŻA PIZZA, OK. 1000 KCAL Ciasto: 20 g świeżych drożdży 1 szklanka mąki razowej 1 łyżeczka oliwy płaska łyżeczka cukru pół łyżeczki soli pół szklanki letniej wody Sos: 250 ml przecieru pomidorowego (polecam dostępny w Tesco przecier pomidorowy Valfrutta: zawiera 99,7% pomidorów i ma tylko 30 kcal w 100 g produktu) 25 ml oliwy z oliwek świeża bazylia(...)ręki. Tak powstałą kulkę obtaczamy w mące i formujemy na płaski placek. Rozgrzewamy piekarnik do 170-190 stopni. Przekładamy placek na blachę posypaną mąką. Rozprowadzamy na nim sos przecieru pomidorowego, bazylii, oliwy i przypraw. Kładziemy startą goudę i połowę kulek mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut. Po wyjęciu dokładamy szynkę i resztę mozzarelli. Posypujemy rukolą. Zobacz też

Better Life By Auntie Ju
Piersi kurze z dodatkami 144

surowizny. Dodać pastę ajvar i wymieszać. Fasolę i ciecierzycę odcedzić i dodać do kurczaka, wlać wodę. Dodać przecier pomidorowy i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu 10 minut. Podawać z makaronem lub ryżem lub bułeczkami. Sos można zagęścić odrobiną mąki rozmieszaną w małej ilości wody. następnie wlać do gotującego się sosu, wymieszać i zagotować. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Sos paprykowo-pomidorowy (Lutenica) 115

Lutenica, a właściwie Ljutenica to sos paprykowo-pomidorowy pochodzący z Bałkanów. Niezwykły smak i aromat pieczonych warzyw sprawia, że sos świetnie pasuje do pieczonych mięs, jak również kanapek. Podobno każda gospodyni na Bałkanach robi go na swój sposób. Polecam również przepis na ajvar . Zerknij również do działu PRZETWORY . Składniki: 3 kg pomidorów lima 1,5 kg bakłażanów 3 kg papryki(...)Warzywa przełożyć do pomidorów, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, podsmażoną cebulę oraz przyprawy. W razie potrzeby mocniej doprawić. Gorący sos przełożyć do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcia. Artykuł Sos paprykowo-pomidorowy (Lutenica) pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Pizza z salami 146

drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oliwy ciepła woda kilkanaście plasterków salami 2-3 pieczarki pomidor 10 dag żółtego sera Sos do pizzy: koncentrat pomidorowy woda sos chilli ząbek czosnku zioła prowansalskie Wykonanie: Drożdże pokruszyć, zalać 1/4 szklanki ciepłej wody i cukier. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę wsypać

Pasja Smaku
Sabji z ziemniaków i dyni oraz "Na ścieżkach złudzeń" 157

smaku. Składnikami obowiązkowymi są ziemniaki i aromatyczne przyprawy charakterystyczne dla kuchni Wschodu. Składniki (na 2 porcje): ok. pół kg dyni 2 duże ziemniaki olej do smażenia pół słoika sosu warzywnego lub pomidorowego łyżka nasion kolendry szczypta cynamonu pół łyżeczki kozieradki łyżeczka kurkumy łyżeczka imbiru pół łyżeczki ostrej papryki w proszku natka kolendry Dynię i ziemniaki oczyścić i ewentualnie obrać. Podzielić(...)minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Kolendrę utłuc w moździerzu na proszek. W garnku z grubym dnem podgrzać łyżkę oleju i podgrzać na nim przyprawy. Wlać sos warzywny lub pomidorowy i go podgrzać. Warzywa pokroić na mniejsze kawałki takie na jeden kęs i wrzucić do sosu. Danie podawać z dużą ilością natki kolendry. 1/2018 Okładka książki "Na ścieżkach

Weekendy w domu i ogrodzie