sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:356/794)

Flawonoidy-kolorowa wartosc warzyw i owocow 145

zoltej i zacmie.Aby byl efektywnie wykorzystany musi byc spozywany z dodatkiem tluszczu.Mozna to uzyskac dodajac np.oliwy do sosu pomidorowego.Nie moze go zabraknyc szczegolnie w diecie osob starszych.Zrodlem likopenu sa:sosy pomidorowe,ketchup,swieze pomidory i czerwone owoce np.arbuz. luteina i zeaksantyna poprawiaja wzrok.Zwiazki te wchodza w sklad plamki zoltej,ktora odpowiada za prawidlowe widzenie.Luteina i zeaksantyna dzialaja jak tarcza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotleciki z czerwonej z soczewicy w sezamowej panierce 141

groszku i fasoli to jedna z najstarszych znanych jarzyn,bardzo zdrowa i pozywna.Najczesciej jest skladnikiem zimowych,rozgrzewajacych zup.Sprawdzi sie rowniez doskonale jako glowny skladnik sycacych i smacznych kotlecikow.Podane z sosem pomidorowym i uzupelnione surowka beda swietnym drugim daniem  i to nie tylko dla wegeterian.Moje kotleciki obtoczylam w dwukolorowym sezamie.Prezentuja sie bardzo apetycznie,a dodatek sezamu zwielokrotnil tylko ich wartosci

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta serowo-rybna 162

puszka sledzia w pomidorach-200 gszczypiorekWykonanie:Serek z opakowania przelozyc do miseczki.Wylowic sledzia z konserwy.dolozyc do serka i rozgniesc widelcem na jednolita mase.Nie zuzywac do pasty pozostalego sosu pomidorowego ,gdyz pasta bedzie wowczas za rzadka.Mozna schlodzic przed podaniem.Posmarowac kromki pieczywa,posypac szczypiorkiem Smacznego!Uwagi:uzycie serka Philadelphia,ktory jest niezwykle kremowy i smacznej konserwy sledziowej jest gwarantem super smaku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki z cukinii - wersja II odchudzona 167

Mega proste,mega szybkie i po prostu pyszne  placuszki z cukinii.Zajadamy sie nimi kazdego lata.Wersja bardziej chrupiaca,jednoczesnie bardziej kaloryczna,bo z dodatkiem zoltego sera

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekanka z makaronem 327

Strasznie dawno nie robiłam zapiekanki makaronowej więc postanowiłam coś wyczarować…:) Tak naprawdę przepis na zapiekankę to coś na kształt szkicu, który się podaje ale ostatecznie

UgotujmyTo.pl
Pizzerinki z szynką 130

ędlinę kroimy w paseczki. Paprykę kroimy w kosteczkę, k ukurydzę odsączamy z zalewy. Na patelni rozgrzewamy olej. Lekko złocimy cebulę … dodajemy wędlinę. Chwilę razem podsmażamy. CAŁOŚĆ: Ciasto smarujemy sosem pomidorowym ( ja posmarowałam bardzo cienko , gdyż tak lubię , Wy możecie śmiało dodac więcej ). Układamy wędlinę i warzywa. Posypujemy oregano. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 250 stopni

Ostra na Słodko
Tagliatelle z krewetkami w sosie pomidorowym 161

wielbicieli krewetek jak najbardziej! Z całą pewnością przepisy z ich wykorzystaniem będą się tu pojawiały coraz częściej. Dziś mam dla Was przepyszny makaron tagliatelle z krewetkami w sosie pomidorowym z dodatkiem aromatycznego czosnku , pora i świeżej papryki. Odpowiedni doprawiony sprawi , że z tak prostego dania stworzymy przysmak godny najlepszej restauracji! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron tagliatelle – ok. 250 g * krewetki

Ostra na Słodko
Zapiekanka z Cukinią, Pomidorami i Kiełbasą 184

pieprzem.Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Ok. 1/3 wrzucamy do rozbełtanych jajek i mieszamy. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu.Formę do zapiekania (ok. 20x30cm) smarujemy tłuszczem, wykładamy połowę sosu pomidorowego, pokrywamy 1/2 podsmażonej cukinii. Polewamy częścią (1/2) masy jajecznej. Powtarzamy czynności do wyczerpania składników. Na wierzch wykładamy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Górę zapiekanki posypujemy pozostałym startym serem.Zapiekamy

Słodka Strona
Pizza domowa 157

drobniutko, żeby dawkować ostrość ;) Ser starłam na grubej tarce, a pomidora pokroiłam w plastry.pizza przed włożeniem do piecaZanim ułożyłam wszystko na cieście, posmarowałam je lekko keczupem. Można również zrobić sos pomidorowy z przecieru lub soku, dodając do tego szczyptę soli, trochę pieprzu, wyciśnięty ząbek czosnku i łyżkę ziół prowansalskichPizzę piekłam w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki z cukinii 302

złoty kolor z obu stron, na średnio rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu  na papierowym ręczniku.Podawać z sosami na bazie jogurtu, pikantnymi sosami pomidorowymi lub mięsnymi.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami / Herring with dried mushrooms and prunes 172

śledzie są wręcz niezbędnym dodatkiem na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Proponuję je w troszkę innej formie niż tradycyjne marynowane, bo z suszonymi grzybami i śliwkami w aromatycznym sosie pomidorowym z ziołami. Polecam! Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie go znaleźć pod adresem

karmelowy
Kotleciki z kaszy jaglanej 175

temperaturze 180°C (aż nasionka się przyrumienią).Kotleciki świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Dobrze komponuj się ze wszelkiego rodzaju sosami np. z hummusem, chutney z mango, sosem pomidorowym, czy chrzanowym. Mogą służyć jako przekąska, część obiadu, czy składnik wegańskich burgerów. Warto eksperymentować! Smacznego

Food Square
Ryba w cieście 175

zapiekło.Odwracamy filety ciastem do spodu i ponownie polewamy rybę.   Smażymy na wolnym ogniu, kilka razy obracając.   Ryba jest gotowa.Świetnie smakuje z ziemniakami z sosem pomidorowym i surówką z białej kapusty.Smacznego

Maminek kulinarny
Parowce 106

miską i gotujemy na parze przez 10 minut.    Zdejmujemy miskę ( uwaga na gorącą parę! ) i parowce gotowe. Możemy podać na różne sposoby: -ze skwarkami i surówką -z sosem pomidorowym -odsmażane ze skwarkami i np. ketchupem -polane śmietaną i sokiem lub -polane śmietaną i posypane cukrem i cynamonem. Smacznego

Maminek kulinarny
Gołąbki z kaszą, mięsem i grzybami 165

szklanki wody i wszystko przelewamy do naczynia.    Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 50 minut. Gotowe.    Doskonale smakują z sosem pomidorowym i surówką z kiszonych ogórków. Smacznego

Maminek kulinarny