sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:354/794)

Gołąbki 168

żaroodpornego naczynia wyłożyć liśćmi kapusty, układać warstwami. Górę przykryć liśćmi lub folią aluminiową. Zalać wszystko około szklanką  wody. Piec w temp 180 stopni około 1 godziny.Podawać z sosem pomidorowym .Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Śledzie po sułtańsku 250

ostrego ketchupu Winiary chili ostry, doprawiłam je też szczyptą ziół prowansalskich Moim zdaniem te dodatki korzystnie wpływają na smak tej śledziowej kombinacji. Można oczywiście wykorzystać koncentrat pomidorowy, albo inny pomidorowy sos i doprawić je w zależności od upodobań smakowych. Warto spróbować! Można te śledzie przygotować kilka dni wcześniej, ale zrobione na 2 godziny przed samą kolacją Wigilijną też będą smakować

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki z dzikim ryżem i chili 177

Znudziły się Wam tradycyjne gołąbki? zapraszam do mojego przepisu na gołąbki z dzikim ryżem, wołowiną oraz sosem pomidorowym z chili. Niby znajomy smak a jednak bardziej podkręcony :)Składniki:1 kg mięsa mielonego wołowego1 woreczek ryżu białego2 woreczki ryżu dzikiego2 litry warzywnego bulionu1 cebula1 jajkosól, pieprzkapusta włoskapasta pomidorowa w kartoniku1 papryczka chili1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżka mąki olej do smażenia

Bon Appetit Małgorzaty
Siekane kotlety drobiowo-marchwiowe 207

Lubicie piersi z kurcząt? Znudziły Wam się kotlety mielone? kotlety niby znajome a jednak maja niepozorny smak. składniki na 3 porcje:2 piersi

Bon Appetit Małgorzaty
Ryż z cukinią i fenkułem na ostro 168

Przepis na FASZEROWANE CUKINIE I PAPRYKI BRĄZOWYM RYŻEM, FENKUŁEM I WOŁOWINĄ ( NA OSTRO )Składniki potrawy, którą wykonałam w woku:400 g mielonej wołowiny (dobrego gatunku)2

Bon Appetit Małgorzaty
Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem 189

kładziemy liść, na nim układamy gołąbki. Zalewamy wodą. 8. Całość przykrywamy liściem wierzchnim i pokrywką. Pieczemy godzinę w 180-190 st.C.9. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem. My zjedliśmy z sosem pomidorowym z papryką (KLIK). Polecam!Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Śledzie w oleju z cebulką 13112

rybę i jedynie jedzą je w formie paluszków rybnych i to najlepiej w formie zabawnych kształtów ;-) Ja jednak już jako małe dziecko uwielbiałam wszelkie szprotki i śledzie, zwłaszcza w pomidorowym sosie ;) Już nie wspomnąć o moich ulubionych pastach z rybkami, takich jak pasta jajeczna z tuńczykiem, czy pasta jajczna z makrelą. Jako nastolatka byłam zakochana w śledziach firmy Seko, które

Kulinarne Przeboje
Bułeczki jak pizza czyli pizza rolls 206

przykryć ściereczka i umieścić w ciepłym miejscu, do czasu az ciasto podwoi objętość.Wyrośnięte ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta o grubości ok 1 cm. Ciasto równomiernie posmarować sosem pomidorowym, ułożyć plastry wędliny, mozzarelli, posypać bazylią i parmezanem, zwinąć w rulon. Ostrym nożem pokroić na plastry szerokości 2 cm. Ułożyć płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Stare Gary
Zapiekany bakłażan 168

doprowadzić do wrzenia i pozostawić na wolnym ogniu przez około. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos trochę zgęstnieje.Do naczynia w którym będziemy zapiekać  wlać sos pomidorowy, na nim ułożyć bakłażany, szpinak z jogurtem. Poszczególne warstwy możemy doprawić pieprzem i solą i posypać oregano. Posypać  pokrojonymi   w kostkę serami   a następnie

Stare Gary
Schab z rukolowym pesto, oliwkami, suszonymi pomidorami i mozzarellą 140

boki spiąć wykałaczkami lub obwiązać bawełnianą nicią. Umieścić w rękawie do pieczenia, uszczelnić i wstawić na minimum 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 175 o C. Podawać z sosem pomidorowym, pomidorowo-paprykowym, lub serowym

Czerwień i błękit
Flawonoidy-kolorowa wartosc warzyw i owocow 152

zoltej i zacmie.Aby byl efektywnie wykorzystany musi byc spozywany z dodatkiem tluszczu.Mozna to uzyskac dodajac np.oliwy do sosu pomidorowego.Nie moze go zabraknyc szczegolnie w diecie osob starszych.Zrodlem likopenu sa:sosy pomidorowe,ketchup,swieze pomidory i czerwone owoce np.arbuz. luteina i zeaksantyna poprawiaja wzrok.Zwiazki te wchodza w sklad plamki zoltej,ktora odpowiada za prawidlowe widzenie.Luteina i zeaksantyna dzialaja jak tarcza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotleciki z czerwonej z soczewicy w sezamowej panierce 146

groszku i fasoli to jedna z najstarszych znanych jarzyn,bardzo zdrowa i pozywna.Najczesciej jest skladnikiem zimowych,rozgrzewajacych zup.Sprawdzi sie rowniez doskonale jako glowny skladnik sycacych i smacznych kotlecikow.Podane z sosem pomidorowym i uzupelnione surowka beda swietnym drugim daniem  i to nie tylko dla wegeterian.Moje kotleciki obtoczylam w dwukolorowym sezamie.Prezentuja sie bardzo apetycznie,a dodatek sezamu zwielokrotnil tylko ich wartosci

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta serowo-rybna 164

puszka sledzia w pomidorach-200 gszczypiorekWykonanie:Serek z opakowania przelozyc do miseczki.Wylowic sledzia z konserwy.dolozyc do serka i rozgniesc widelcem na jednolita mase.Nie zuzywac do pasty pozostalego sosu pomidorowego ,gdyz pasta bedzie wowczas za rzadka.Mozna schlodzic przed podaniem.Posmarowac kromki pieczywa,posypac szczypiorkiem Smacznego!Uwagi:uzycie serka Philadelphia,ktory jest niezwykle kremowy i smacznej konserwy sledziowej jest gwarantem super smaku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki z cukinii - wersja II odchudzona 172

Mega proste,mega szybkie i po prostu pyszne  placuszki z cukinii.Zajadamy sie nimi kazdego lata.Wersja bardziej chrupiaca,jednoczesnie bardziej kaloryczna,bo z dodatkiem zoltego sera

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekanka z makaronem 336

Strasznie dawno nie robiłam zapiekanki makaronowej więc postanowiłam coś wyczarować…:) Tak naprawdę przepis na zapiekankę to coś na kształt szkicu, który się podaje ale ostatecznie

UgotujmyTo.pl