Kocham pomidory i wszystko co pomidorowe :) Zupy, sosy, sałatki ... A, że często gotuję zupę pomidorową, staram się, aby za każdym razem miała ona trochę inny smak. Tym razem smak mojej zupy podkreśliłam zblendowanymi ugotowanymi warzywami (marchew, seler, pietruszka). Pomysł ten skradłam z bloga Asi : Kulinarne Szaleństwa Margarytki i uważam, że jest rewelacyjny. Bo zazwyczaj marchewkę z zupy zjadam(...)aksamitna, nawet ryż jest tutaj zbędny. Następnym razem pomyślę o innym dodatku do zupy :)) Składniki: 2 marc hewki 2 pietruszki kawałek selera młody por 3 puszki pomidorów w sosie własnym ziele angielskie liść laurowy ząbek czosnku sól pieprz szczypta cukru słodka papryka dodatkowo: u mnie 100g ryżu łyżka kwaśnej śmietany 12% Wykonanie: W garnku ( mój 3l) zagotowujemy wodę z obranymi
Walijskie Pichcenieszklanki mąki np.tortowej 1 szklanka mąki krupczatki szczypta soli 1 łyżka oleju 3 jajka 0,5 szklanki wody Sos mięsny: 25dag wieprzowiny 25dag wołowiny 20dag wędzonego boczku 1 cebula olej do smażenia 1 średnia marchewka 600ml przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku natka pietruszki bazylia tymianek oregano 2 gałązki mięty szczypta lawendy cząber papryka słodka papryka ostra sól pieprz(...)wielkość i kształt makaronu. Odstawiamy do lekkiego obeschnięcia. Sos mięsny: Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy zmielone mięso i utartą marchewkę. Dorzucamy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i przecier pomidorowy. Gotowy sos powinien być gęsty. Sos beszamelowy: W rondlu rozgrzewamy masło. Dosypujemy mąkę i przygotowujemy jasnozłotą zasmażkę. Po około dwóch minutach dolewamy powoli mleko. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Po zgęstnieniu
Wrzosowa PolanaSzybki i uniwersalny przecier pomidorowy. Fantastycznie nadaje się do zupy pomidorowej lub sosu. Po krótkim odparowaniu można uzyskać gęstą konsystencję. Tak powstały sos skomponuje się wspaniale z dowolnym makaronem. Przecier pomidorowy. Składniki 1 kg świeżych pomidorów 50 ml zimnej wody 2 łyżki masła Przygotowanie Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 5 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki(...)powyżej ugotowane pomidory przetrzyj przez sitko (pamiętaj, że po przetarciu na spodzie sitka znajduje się dużo miąższu - zbierz go łyżką i dodaj do przecieru) Uwaga: Jeśli chcesz uzyskać sos gęsty, wstaw garnek z przetartymi pomidorami na planik o maksymalnej mocy i gotuj je 5 min bez przykrycia. Co jakiś czas mieszaj drewnianą łyżką, aby pomidory się nie przypaliły
Szybko SzybkowarSzybki i uniwersalny przecier pomidorowy. Fantastycznie nadaje się do zupy pomidorowej lub sosu. Po krótkim odparowaniu można uzyskać gęstą konsystencję. Tak powstały sos skomponuje się wspaniale z dowolnym makaronem. Przecier pomidorowy. Składniki 1 kg świeżych pomidorów 50 ml zimnej wody 2 łyżki masła Przygotowanie Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 5 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki(...)powyżej ugotowane pomidory przetrzyj przez sitko (pamiętaj, że po przetarciu na spodzie sitka znajduje się dużo miąższu - zbierz go łyżką i dodaj do przecieru) Uwaga: Jeśli chcesz uzyskać sos gęsty, wstaw garnek z przetartymi pomidorami na planik o maksymalnej mocy i gotuj je 5 min bez przykrycia. Co jakiś czas mieszaj drewnianą łyżką, aby pomidory się nie przypaliły
Szybko Szybkowarpomidorowego,pół łyżeczki soli,duża szczypta cukru,1 łyżeczka ziół prowansalskich,świeżo zmielony pieprz,średni ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut, żeby się "przegryzły".Farsz:200 g miękkiego sera dojrzewającego,1 średnia cebula.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość maksymalnie 1 cm. Przełożyć na blaszkę i rozsmarować na cieście sos. Cebulę
Codzienna kuchnia niecodziennagłos/y ) składniki 150 g ugotowanego ryżu (użyłam brązowego), czyli około 50 g suchego 1 mała marchewka 1/2 małej pietruszki 1/2 cebuli 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki wody 1 łyżka tłuszczu do podsmażenia (użyłam oleju kokosowego ) ew. sól i pieprz przygotowanie(...)kostkę. Na patelni rozgrzej tłuszcz, a następnie dodaj marchewkę, pietruszkę i cebulę. Całość podsmażaj przez około 5 minut (do miękkości warzyw), co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę, sos sojowy, czosnek oraz wodę. Całość podgrzewaj jeszcze przez kilka minut, cały czas mieszając. Na koniec wszystkie składniki wymieszaj z wcześniej ugotowanym ryżem. Możesz doprawić solą i pieprzem. Artykuł Wegański
Via Gustoteż jest odnośnik do specjalnej obieraczki, za pomocą której łatwo można wykonać spaghetti). W przepisie zmieniłam nieco składniki i wykonanie sosu - zamiast marchewki użyłam czerwonej papryki, dodałam też trochę innych przypraw, a zamiast pomidorów z puszki użyłam passaty pomidorowej. Trochę inaczej też postąpiłam z makaronem z cukinii - wsadziłam go na minutę do gorącej wody, żeby cukinie zmiękły i przed(...)indyka 1 jajko 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 cebuli szczypta soli szczypta pieprzu 1 litr bulionu warzywnego Sos: 1 czerwona papryka lub 1 marchewka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 500 g passaty pomidorowej (lub 1 puszka pomidorów lub 2 duże pomidory bez skórki) szczypta soli szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki papryki
Healthy food explorerłodyga selera naciowego - 5 ząbków czosnku - 1 łyżka mąki - 300 mililitrów bulionu - 150 mililitrów czerwonego wina - 1 puszka pomidorów + 1-2 łyżki pasty pomidorowej - oliwa z oliwek - pietruszka, majeranek, bazylia - pieprz - sól Przygotowanie sosu mięsnego: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso, posiekaną w drobną kostkę cebulę, seler naciowy i czosnek. Oprószamy całość mąką, podsmażamy jeszcze chwilę, a potem dodajemy wino
Życie zamknięte w smakuPrzyjemność jedzenia pysznych skrzydełek „buffalo” zawdzięczamy Markowi Bitmanowi , od którego zapożyczyliśmy przepis. Składniki: 12 skrzydełek z kurczaka 1 łyżka oleju 1 łyka soli 1 łyżka czosnku suszonego Sos barbecue: Opakowanie passaty pomidorowej 400 g 2 łyżki cukru 1 łyżka octu winnego 1 łyżka sosu worcester 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 2 łyżki papryki czerwonej ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżka(...)ogniu (uważaj, żeby nie przypalić masła) około 5 minut. Dodaj czosnek, smaż minutę. Wsyp cukier, smaż kolejną minutę. Wsyp paprykę, pieprz kajeński, zamieszaj. Wlej ocet i sos worcester. Smaż chwilę. Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj składniki i duś bez przykrycia przez 20 minut. Następnie zmiksuj całość, dopraw solą i pieprzem. Krok 3 Upieczone skrzydełka znowu przełóż do głębokiej misy i dodaj
Niedzielny kucharzPrzyjemność jedzenia pysznych skrzydełek „buffalo” zawdzięczamy Markowi Bitmanowi , od którego zapożyczyliśmy przepis. Składniki: 12 skrzydełek z kurczaka 1 łyżka oleju 1 łyka soli 1 łyżka czosnku suszonego Sos barbecue: Opakowanie passaty pomidorowej 400 g 2 łyżki cukru 1 łyżka octu winnego 1 łyżka sosu worcester 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 2 łyżki papryki czerwonej ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżka(...)ogniu (uważaj, żeby nie przypalić masła) około 5 minut. Dodaj czosnek, smaż minutę. Wsyp cukier, smaż kolejną minutę. Wsyp paprykę, pieprz kajeński, zamieszaj. Wlej ocet i sos worcester. Smaż chwilę. Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj składniki i duś bez przykrycia przez 20 minut. Następnie zmiksuj całość, dopraw solą i pieprzem. Krok 3 Upieczone skrzydełka znowu przełóż do głębokiej misy i dodaj
Niedzielny kucharzpodałam na rukoli i świeżej mięcieoliwa do smażeniadodatkowo bagietkaJeśli mamy krewetki w pancerzach to je z nich obieramy. Później krewetki płuczemy w wodzie. Następnie krewetki chwilkę podduszamy: w sosie chili, paście pomidorowej, w czosnku przeciśniętym przez praskę, posiekanej natce pietruszki, soku z cytryny. Dusimy w tym sosie krewetki około 2 minut. Ananasa kroimy w kostkę. Na wykałaczki nadziewamy kolejno: krewetkę
Bon Appetit Małgorzatysłodkiej ;) Idealne na ciepłą kolację :)Ślimaki z szynkąSkładniki:opakowanie ciasta francuskiegoprzecier pomidorowy (3-4 łyżki)szynkaser żółtypodsmażone pieczarkizioła: bazylia, oregano, zioła prowansalskie Przygotowanie:Najlepiej zacząć od przygotowania sosu: przecier pomidorowy i wszystkie zioła wymieszaj na jednolitą masę. Ciasto rozłóż i posmaruj dokładnie sosem. Ułóż na nim plasterki szynki. Jako kolejną warstwę daj pieczarki i ser żółty. Całość zwiń
Lawendowe Niebosoczewicy 8 pieczarek 1/2 opakowania warzyw mrożonych (marchewka, groszek, zielona fasolka) 2 ząbki czosnku 1/3 opakowania makaronu babuni (cieniutki jak do rosołu) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego trochę kiełków, np. brokuła oliwa z oliwek pieprz, sos chili, sos sojowy, oregano, imbir Ryż wrzucamy do gorącej osolonej wody i gotujemy do wypełnienia się torebki lub zgodnie z opisem na opakowaniu. Na dużą(...)oliwy z oliwek, rozgrzewamy i dodajemy warzywa mrożone. Przesmażamy ok. 5 minut i podlewamy wodą, ale nie zbyt dużo. Tak na równi z warzywami. Dodajemy jedną łyżeczkę koncentratu pomidorowego, pieprz, sos sojowy, sos chili, oregano i imbir. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zrobią się kruche (często mieszamy). W tym czasie nastawiamy wodę w małym rondelku i po zagotowaniu wrzucamy
vegetaniejajko – 1 szt * oliwa – 1 łyżka * mleko – 4 łyżki SŁODKI SOS CHILI: * świeża chili – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * koncentrat pomidorowy – 3 łyżki * ocet winny – 1 łyżeczka * sos sojowy ciemny – 2 łyżki * papryka ostra – 1 szczypta * woda – 2 łyżki * cukier puder – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: RYBA: Mąkę przesiewamy(...)bardzo mocno rozgrzanym oleju ( do miękkości ). SŁODKI SOS CHILI: Z woka zlewamy olej, zostawiamy jedną łyżkę, grzejemy. Dodajemy posiekane chili oraz czosnek, a następnie ostrą paprykę, koncentrat pomidorowy, ocet winny, sos sojowy, wodę oraz cukier puder. Podgrzewamy ok. 4-5 minut. Podajemy gorące z rybką! Smacznego
Ostra na Słodko