sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:363/794)

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 295

mała cebula 1/2 czerwonej papryki 1 mała marchewka 1/2 łyżeczki suszonej, słodkiej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego szczypta soli szczypta suszonego chilli 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki sosu z ananasów 4 plastry ananasa z puszki 1 łyżeczka octu winnego olej do smażenia Dodatkowo: 100 g ryżu Kurczaka oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć go do miski(...)jakiś czas mieszając. Do warzyw na patelni dorzucić kurczaka. Smażyć kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając. Ananasa pokroić w drobną kostkę. W kubku wymieszać ocet, koncentrat pomidorowy i sos z ananasów. Doprawić solą i chilli. Przygotowany sos dodać do kurczaka i warzyw na patelni. Dorzucić pokrojonego ananasa. Całość dokładnie wymieszać. Smażyć przez ok. 10 minut. Podawać z ugotowanym ryżem

Bullio
Zrazy wołowe w sosie paprykowo pomidorowym 160

Dzisiaj na stole tradycyjne zrazy wołowe z boczkiem, ogórkiem i cebulką w pysznym sosie paprykowo pomidorowym. Tym razem podałam je z młodymi ziemniaczkami, ale świetnie smakują również z jakąkolwiek kaszą. Składniki: Zrazy: 600 g rostbefu wołowego, 100 g boczku, 2 średniej wielkości korniszony, 2 średniej wielkości cebule (użyłam czerwonych), 5 - 6 łyżeczek musztardy (użyłam sarepskiej), sól, pieprz, majeranek, olej(...)przykryciem około godziny, systematycznie dolewając wody w razie potrzeby. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, cebulę i czosnek obrać. Warzywa pokroić w drobną kostkę i razem z koncentratem pomidorowym dodać do sosu. Całość doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gotować na małym ogniu jeszcze przez około 30 minut. Pod koniec gotowania wyjąć zrazy, a sos  zaprawić mąką roztartą w niewielkiej ilości

Nie tylko w kuchni
Naleśnikus torcikus czyli przepis czytelników 140

produkty ukryte przed kupującymi. Produkty : Naleśnik : Mąka, woda. Farsz: Pierwsza warstwa: Ziemniaki, cebula Druga warstwa: pieczarki z półki z przecena lekko czarnawe, koncentrat pomidorowy Trzecia Warstwa: szpinak mrożony. Sos: koncentrat pomidorowy, musztarda, Przyprawy : Sol, czosnek, pieprz, oregano, bazylia. Torcik składa się z 7 naleśników o standardowym rozmiarze patelni. Ciasto wykonane z wody i maki bez użycia jajek i mleka. Każdy(...)pieczarki z koncentratem pomidorowym, doprawiamy je bazylią i oregano. Ostatnia warstwa to szpinak z czosnkiem i łyżka margaryny. Kolejne 3 warstwy powtarzają się. Całość polana jest sosem wykonanym z musztardy i przecieru pomidorowego. Wszystko doprawione w/w przyprawami wedle uznania pożeraczy. Torcik to porcja dla czterech dorosłych osób. Danie jest przykładem na to ze torty to nie tylko drogie, słodkie torty

Kryzysowa Książka Kucharska
Zapiekanka makaronowa z pomidorami 243

Składniki na 2-3 większe porcje: ok 150 g makaronu rurki 3-4 duże dojrzałe pomidory Winiary sos Boloński z cebulą i bazylią (lub mały koncentrat pomidorowy i przyprawy) 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 szklanka wody 1 łyżka masła i 2 łyżki oleju ok 100 g startego żółtego sera Przygotowanie: Makaron ugotuj w lekko posolonej(...)pomidory zaczną się rozpadać. Dodaj marchewkę. Duś kolejnych kilka minut. Do pomidorów wlej szklankę wody i wsyp proszek na sos. Dokładnie wymieszaj. Gotuj 2-3 minutki. Zamiast sosu możesz dać mały koncentrat pomidorowy i przyprawy w ilości wg uznania: sól, pieprz, bazylię. Do naczynia żaroodpornego przełóż połowę makaronu i polej połową sosu. Przemieszaj. Posyp połowa startego na dużych oczkach sera

Anioszek w kuchni
Pierożki francuskie z wołowiną i warzywami 201

Składniki na około 23 szt: ciasto francuskie (ja miałam wersję xl - 345 g) 1 marchewka 1 pietruszka 200 g mięsa wołowego 4 łyżki groszku konserwowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczka sosu sojowego 1 ząbek czosnku sól, pieprz(...)słodka papryka 1 jajko olej Mięso wołowe zmielić, ugotować warzywa i posiekać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Dodać pokrojone warzywa, groszek, czosnek (starty na tarce), koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Z ciasta francuskiego wykrawać kubkiem kółka.Nałożyć farsz, złożyć na pół i skleić pierogi.  Piekarnik rozgrzać

Moja Galeria Smaku
Najlepsze gołąbki w sosie pomidorowo-chrzanowym i kapustą na słodko-kwaśno 128

roladki, układać w wysokim naczyniu żaroodpornym. Gotowe gołąbki wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 0 C na 35 minut. Po tym czasie wyjąć i zalać przygotowanym wcześniej sosem : 0,5 litra koncentratu pomidorowego w kartoniku 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 łyżeczki chrzanu, Przyprawy: 2 łyżeczki cukru, sól, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liść laurowy, kurkuma, papryka słodka i ostra

Przepisy Babci
Bakłażan pieczony z wołowiną 145

naszej kuchni. Dzisiaj  przepis na całkiem solidne  i sycące danie. Bakłażanów nie trzeba wcześniej obsmażać, nie polewałam ich też oliwą, tak więc nie są tłuste. Sos zrobiony z pomidorowej pasty (używam takiej w tubce) i wody, z dodatkiem świeżych pomidorów i papryki wyszedł przepyszny.  Bardzo polecam.  inspiracja  Easy Turkish Recipes składniki(...)zapiekania. Jeżeli robimy danie z jednego dużego bakłażana, można go na tym etapie podzielić na dwie porcje i ułożyć w naczyniu obok siebie.  Przygotować  sos.  Wymieszać pastę pomidorową z solą i pieprzem, dodać szklankę gorącej wody i łyżkę oleju.  Tak przygotowanym sosem zalać bakłażany z mięsem. Pomiędzy bakłażanami i z boku włożyć kawałki papryki, pomidorów

Stare Gary
Domowy Oryginalny Sos Boloński (Bolognese) 3079

bulionu warzywnego 250 ml białego wina (ewentualnie zastąpić dodatkową ilością bulionu) 2/3 szklanki mleka przyprawy: słodka papryka, oregano, tymianek rozmaryn 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) olej do smażenia (lub oliwa) Domowy Oryginalny Sos Boloński (Bolognese) - Sposób przygotowania: Cebulę, czosnek i seler naciowy siekamy w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażamy, dodajemy czosnek i dalej smażymy(...)przyprawy (po ok. 1/4 łyżeczki każdej z przypraw) i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko nadal dusimy przez minimum 30 minut. Pod koniec gotowania do sosu możemy dodać koncentrat pomidorowy (gdyby sos okazał się zbyt gęsty, bo np. dusiliśmy go na zbyt dużym ogniu - możemy do niego dodać niewielką ilość wody).   Moje posty

Słodka Strona
Pizza na chlebku naan 158

wypróbować mój inny szybki przepis – tuńczyk z jabłkiem w kanapce. Film   Składniki – pizza na chlebku naan 2 chlebki naan Dowolne składniki np.: ser peperoni pomidory Sos: przecier pomidorowy bazylia świeża oliwa z oliwek pieprz i sól Przepis pizza na chlebku naan Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. Celsjusza. Przygotowanie pizzy zaczynamy od sosu. Łączymy przecier pomidorowy, bazylię

Kuchennyviral.pl
Pizza na chlebku naan 176

wypróbować mój inny szybki przepis – tuńczyk z jabłkiem w kanapce. Film   Składniki – pizza na chlebku naan 2 chlebki naan Dowolne składniki np.: ser peperoni pomidory Sos: przecier pomidorowy bazylia świeża oliwa z oliwek pieprz i sól Przepis pizza na chlebku naan Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. Celsjusza. Przygotowanie pizzy zaczynamy od sosu. Łączymy przecier pomidorowy, bazylię

Kuchennyviral.pl
Tradycyjna fasolka po bretońsku / White Beans in Tomato Sauce 73

część ziaren może zostać na górze i nie napęcznieć, przez co po ugotowaniu pozostanie twarda. Do sosu używamy pomidorów z puszki (lub świeżych w sezonie) i koncentratu pomidorowego. Ja doprawiam swój sos majerankiem, oregano i słodką oraz wędzoną papryką, która nadaje fasolce wspaniałego aromatu. Jeśli do fasolki nie użyjecie boczku (ja zazwyczaj nie używam), taka wędzona papryka świetnie go zastąpi(...)białej fasoli (u mnie Piękny Jaś), ok. 300 g dobrej jakości kiełbasy, puszka pomidorów (możecie też dać dwie puszki i trochę mniej koncentratu), kilka łyżek koncentratu pomidorowego, kilka chochli wody z gotowania fasoli, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, opcjonalnie kilka plastrów wędzonego boczku, 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, oregano, słodka i wędzona

Lekcje w kuchni
TORT MIĘSNY (keto, LCHF, bez glutenu) 142

owinąć babkę. Mięso mielone wyrobić z dodając sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą oraz inne ulubione przyprawy o czystym składzie (be cukru). Gotowym mięsem wypełnić dokładnie formę Przygotować sos z przecieru pomidorowego z dodatkiem przypraw wymienionych w liście składników lub użyć gotowego sosu pół na pół chili i pomidory (ostry). Sos rozprowadzić na wyłożonym w formie mięsie. Schłodzony ser żółty(...)zwinąć brzegi. Tort mięsny piec w 180°C (termoobieg) przez ok 90 minut (w zależności od wielkości formy i grubości „ciasta”. Tort mięsny polecam podawać z sosami jak czosnkowy, pomidorowy, ziołowy lub/i warzywami świeżymi bądź gotowanymi lub pieczonymi. — BTW całości: 2380 g, 5688 kcal

Ola la LCHF
Zakupy on-line, obiad w realu ! - ( makaron z pulpetami w sosie paprykowo-pomidorowym ) 156

pieczenia, bakalie i trochę innych rzeczy. Pokusiłam się też na produkty, których jeszcze nigdy nie używałam, np. harissę. Zakupy zrobione, obiad przygotowany, rodzina zadowolona ! MAKARON Z PULPETAMI W SOSIE PAPRYKOWO-POMIDOROWYM  Składniki: 250 g mięsa z szynki wieprzowej 1 jajko 1 łyżka bułki tartej + do obtaczania 1/2 cebuli 1/2 papryki 1 puszka pomidorów bez skóry 1 łyżeczka harissy olej(...)pulpety, na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulkę. Do lekko zeszkolnej cebulki dodać paprykę, smażyć kilka minut. Dodać pomidory z puszki. Gdy pomidory się rozpadną, dodać harissę - wymieszać. Następnie do sosu włożyć pulpety - dusić całość około 10 minut. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną kolendrą. Podawać z ugotowanym makaronem. Przed podaniem danie posypać tartym serem lub siekaną świeżą kolendrą

kolorowotorcikowo
Aromatyczna i pikantna pasta z czerwonej soczewicy 173

łyżeczki czosnku granulowanego Galeo 1 łyżeczka curry Galeo szczypta chili pieprz cayenne Galeo 1 łyżeczka mielonej kolendry 2 szklanki bulionu (warzywnego lub drobiowego) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka sosu sriracha lub samba olek pieprz Galeo sól Soczewicę należy dokładnie przepłukać wodą. Zasada jest podobna jak w przypadku ryżu do sushi, płukamy do czasu aż woda będzie w miarę czysta(...)curry, cayenne, kolendrę i pieprz. Wszystko podsmażamy około 1 minutę i dorzucamy soczewicę. Soczewicę mieszamy i smażymy około 2-3 minuty po czym zalewamy ją bulionem. Dodajemy przecier pomidorowy i sos sriracha/samba olek. Odrobinę soli i mieszamy. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut do całkowitego odparowania bulionu. Co jakiś czas mieszamy. Ugotowaną soczewicę przekładamy do blendera/rozdrabniacza

PatiGotuje
Naleśniki po meksykańsku 149

mięsa mielonego puszka fasoli czerwonej średnia papryka czerwona cebula ok 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku papryka ostra, oregano, sól, pieprz, pieprz cayenne Sos: 150 g koncentratu pomidorowego łyżka sosu sojowego łyżka oliwy 3 łyżki wody sól, pieprz, oregano ser żółty do posypania Przygotowanie Składniki na naleśniki miksujemy do powstania jednolitej masy i odstawiamy na 20 minut. Do ciasta

e-PrzepisyKulinarne