sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:362/794)

Polenta, bezglutenowy dodatek do zup 178

Polentę gotuje się z kaszki kukurydzianej lub mąki kukurydzianej. Najczęściej podaje się ją pokrojoną na kawałki z gęstymi sosami mięsnymi, pomidorowymi lub grillowaną. Oprócz tego kaszkę kukurydzianą stosuje się do zagęszczania sosów, zup i jako dodatek do ciast i chlebów. Mnie najbardziej smakuje polenta jako dodatek do zup. W takiej formie zaczęłam ją dodawać do zupy, gdy mój

Codziennik Kuchenny
Klopsy w sosie pomidorowym 171

bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzewamy olej a następnie obsmażamy klopsy z każdej strony na złoty kolor. W dużym garnku podgrzewamy przecier pomidorowy, gdy zaczyna bulgotać przekładamy do niego podsmażone klopsy. Dodajemy do sosu oregano, listki laurowe, paprykę słodką i ostrą, odrobinę cukru i sól do smaku. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut. Na patelni

Qchnia po prostu
Curry z botwinką i kurczakiem 180

przyprawy w takim właśnie stanie. Jednak tradycyjne curry to po prostu sposób przyrządzania potraw, których wspólnym mianownikiem jest gęsty, aromatyczny sos. I nie ma znaczenia czy jest to sos jogurtowy, pomidorowy czy na bazie mleka kokosowego. W Indiach i Tajlandii bazę sosu stanowią przyprawy, często w postaci pasty, którą przygotowuje się ze świeżych produktów ucieranych w moździerzu. Chociaż nazwa dania

Smakowity Blog Kulinarny
Zrazy nadziewane papryką i serem w sosie pomidorowym 244

dokładnie rozbić. Część sosu wykorzystuję do makaronu i podaję jako pierwsze danie, natomiast zrazy z odrobiną pozostałego sosu można podac jako drugie danie, z dodatkiem np zielonej sałaty lub surówki. SKŁADNIKI kilka płatów mięsa wołowego papryka żółty ser mąka sól przecier pomidorowy 3 łyżki oleju z oliwek papryczka chili wykałaczki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na każdym płacie wołowiny ułożyć kawałki papryki(...)twarde można dodać wrzątku i dalej gotować. Gdy zrazy są już prawie miękkie dodać przecier pomidorowy i gotować przez następne 15 minut.  Mała rada:- należy policzyć użyte do zrazów wykałaczki , gdyż podczas gotowania może się któraś odłaczyć - w takim przypadku trzeba jej w sosie poszukać i wyjąć.  SMACZNEGO

zielonacukinka
KARKÓWKA ZAPIEKANA POD PIERZYNKĄ Z CEBULI I PIECZAREK 1064

bazylią, czosnkiem i pomidorem, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 papryczki chili peperoncini, łyżeczka soli, łyżeczka bazylii, łyżeczka oregano, łyżeczka czosnku staropolskiego. Składniki sosu: 500 g przecieru pomidorowego, 1-2 łyżki cukru, sól, pieprz, łyżka sosu sojowego, 120 ml wody. Przygotowanie: Składniki marynaty łączę. Mięso kroję w niezbyt grube plastry, dokładnie nacieram marynatą, odkładam(...)cebulę, wykładam na mięso. Następnie wrzucam pieczarki wraz z masłem, doprawiam solą i pieprzem, smażę do momentu lekkiego przyrumienienia się, układam na cebuli. Na patelnię wlewam przecier pomidorowy, do którego dodaję wodę, sos sojowy, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Chwilę gotuję na małym ogniu, następnie zalewam mięso. Tak przygotowaną karkówkę posypuję na wierzchu szczypiorkiem i piekę 90 minut

JejKuchnia
Sos marinara w 25 minut 153

Czas przygotowania   i gotowania : 25 minut Szybki, łatwy i smaczny domowy sosu z dużą ilością bazylii! Składniki 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka płatków papryki 500 ml soku pomidorowego tutaj słoik pomidorów w zalewie własnej ,lub 1 puszka pomidorów całych 1 średnia cebula, obrana

w mojej kuchni
SPAGHETTI Z PULPECIKAMI Z KASZY JAGLANEJ W SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM – BE FIT! 194

osób ) PULPECIKI: * kasza jaglana – 0,5 szkl * cebula – 1 szt * marchew – 1 szt * mąka z ciecierzycy – 3 łyżki * czosnek – 2 ząbki SOS: * passata pomidorowa – 250 g * pomidor – 1 szt * czerwona papryka – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * sól, pieprz, papryka słodka, chili, cukier – do smaku DODATKOWO: * makaron(...)spaghetti * olej do smażenia oraz świeża zielenina SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SOS: Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, przesmażamy, wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora praz paprykę. Zalewamy passatą pomidorową i na wolnym ogniu gotujemy aż warzywa się rozpadną. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką oraz chili i szczyptą cukru. PULPECIKI: Dokładnie wypłukaną kaszę jaglaną gotujemy

Ostra na Słodko
Żeberka BBQ z pieczonym czosnkiem 178

sosie BBQ   Składniki: 2 kg żeberek papryki czerwonej 2 szt. cebuli (czerwonej lub białej) 2 szt. 2 szklanki wina (wytrawne lub półwytrawne) 40 ml whisky 4 łyżki sosu lub przecieru pomidorowego 2 łyżki stołowe sosu sos worcestershire 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżeczki papryki wędzonej 2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej pieprz sól 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub innego

Keto - Meto Przepisy
Gołąbki z kaszą, pieczarkami i szparagami 193

główka kapusty 100 ml kaszy jaglanej 150 dag pieczarek 200 g zielonych szparagów cebula łyżeczka czosnku niedźwiedziego** łyżeczka mielonej kozieradki* gałązka rozmarynu*** sól pieprz olej do smażenia przecier pomidorowy lub inny sos warzywny koperek Kaszę jaglaną wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami. Kaszę zalać 220 ml wody. Zagotować, a potem zmniejszyć moc palnika i gotować do momentu zniknięcia(...)łyżki oleju. Na olej kłaść gołąbki i podsmażać je z różnych stron. Przekładać do garnka. Gołąbki dusić na palniku o małej mocy ok. kwadransa. Na koniec dodać sos warzywny lub przecier pomidorowy, odcięte wcześniej główki szparagów oraz posiekany koperek. Zagotować. Doprawić do smaku solą. Gołąbki najlepiej smakują po przegryzieniu się smaków, czyli np. następnego dnia. Można je też zamrażać. * kozieradka

Weekendy w domu i ogrodzie
Żeberka BBQ z pieczonym czosnkiem 250

sosie BBQ   Składniki: 2 kg żeberek papryki czerwonej 2 szt. cebuli (czerwonej lub białej) 2 szt. 2 szklanki wina (wytrawne lub półwytrawne) 40 ml whisky 4 łyżki sosu lub przecieru pomidorowego 2 łyżki stołowe sosu sos worcestershire 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżeczki papryki wędzonej 2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej pieprz sól 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub innego

Keto - Meto Przepisy
Cukiniowy sos do pizzy 129

Choć najbardziej lubię serwować pizzę na sosie czerwonym, pomidorowym – tym ostrym, łagodnym lub mixem z żurawiną i chrzanem to dziś sos zielony. SOS jest na mega pizze XXL lub 2 o średnicy ok. 32 cm. Resztę można zamrozić lub użyć do makaronu. Podstawą tego sosu jest cukinia, delikatny dodatek przypraw i sos do pizzy, inny niż zwykle gotowy. CUKINIOWY

Zasmakuj Kuchni
Klopsy zapiekane w piekarniku w sosie pomidorowym 170

marchewkach rozłożyć klopsy. Dodać pozostałe pieczarki. Drugą połówkę dużej cebuli pokroić w piórka i rozłożyć naokoło klopsów. Sos – jeśli nie macie wywaru można użyć gorącej wody i rozmieszać w niej kostkę rosołową wieprzową. Do wywaru dodać musztardę, przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Wylać wszystko do naczynia. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec

Kuchnia Pokoleń
Lazania zawijana dyniowo-pomidorowa 301

pofalowanych brzegów makaronu, ale niezbyt one wyszły, niestety lepsze byłoby użycie tego do robienia ravioli, a którego nie mam, zrobiłam kurczakowe nadzienie i połączyłam z dwoma rodzajami sosów. Jeden dla tradycjonalistów pomidorowy a drugi dla osoby otwartej na smaki czyli dyniowy. Ogólnie obiad wyszedł pyszny, a sos dyniowy z domieszka pomidorowa rewelacyjny. Szkoda ze u nas nie można dostać takiego

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Quinoa i pikantny gulasz z sercem 178

wiecie o tej porze roku są one wyjątkowo niejadalne. Mam na to dwa sposoby, używam pomidorów suszonych i dodaję sok pomidorowy praktycznie do wszystkiego - do zupy pomidorowej, do sosu na pizzę, do gulaszu, do krwawej Marry ;) albo piję czysty. Zimą zwykle stoi u mnie w kuchni kilka buteleczek soku pomidorowego, tak żebym zawsze miała go pod ręką. Czasami dostaję domowy(...)się zredukuje, kolejne 100 ml. Znów redukujemy, po czym zalewamy wszystko sokiem pomidorowym, dodajemy liść laurowy, kilka kuleczek ziela angielskiego, rozmaryn i oregano (według uznania). Przykrywamy garnek pokrywką i redukujemy gaz na najmniejszy możliwy. Dusimy około godziny od czasu do czasu mieszając, jeśli sos za bardzo odparuje dolewamy trochę ciepłej wody.  Po godzinie wrzucamy pozostałe składniki - oliwki, papryczki

Quinoa Raz!
Kurczak pieczony na płasko, jak to zrobić ? 199

wtedy ręką lekko go rozpłaszczyć. Do takiego kurczaka wymyśliłam sos, pełny aromatów wakacyjnych, pyszny. Zapraszam do przeczytania przepisu :)   Kurczak pieczony na płasko 1 kurczak ( u mnie waga 1,70 kg ) 4 ząbki czosnku kilka pieczarek 1 łyżka rozmarynu kilka zielonych szparagów puszka pomidorów pelatti + 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka suszonych pomidorów 2 łodygi selera naciowego 1 szklanka rosołu pieprz(...)dziurę włożyłam po łyżeczce masła i rozsmarowałam po piersiach przez skórę kurczaka. Do miski do blendera wlałam pomidory + koncentrat pomidorowy, rosół oraz dodałam rozmaryn, obrany czosnek, sól i pieprz i wszystko dokładnie zblendowałam, spróbowałam czy ok i dosoliłam minimalnie. Uzyskany sos wylałam do formy obok kurczaka, pędzelkiem nałożyłam i na niego trochę sosu. Teraz warzywa, pieczarki poprzecinałam na połówki

Kuchnia na wzgórzu